• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις ημέρες της πρόληψης του κορωνοϊού αλλά κι αυτές μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων, είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε στην Καβάλα πολλές και διάφορες ουρές. Μεγάλες ουρές. Τις οποίες μάλλον δεν είχαμε ξαναδεί. Όλες είναι ίδιες μα και διαφορετικές μεταξύ τους. Πρώτα πρώτα ουρές έξω από τις τράπεζες. Ακόμη και χθες. Χαρακτηριστική της κατάστασης η φωτογραφία, με τόσο κόσμο έξω από το κατάστημα της Πειραιώς στην οδό Ομονοίας. Ο κόσμος είναι σα να βλέπει κάτι με μεγάλη προσοχή αν και στην πραγματικότητα περιμένει να ανοίξει η πόρτα. Για να μπει, κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, ένας ή το πολύ πολύ δύο άτομα.

Άλλες ουρές, ακόμη μεγαλύτερες, έξω από τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. Συνήθως για να πληρωθεί ένας απλός λογαριασμός κτλ. Πρόσφατη ουρά και έξω από το κατάστημα «Ζάρας» στην οδό Αβέρωφ (περιοχή πλατείας Καπνεργάτη).

Όλες αυτές οι ουρές σημαίνουν ταλαιπωρία των ανθρώπων. Αναμονή (στα όρθια) και υπομονή. Κάποτε τη διαθέτεις. Τις πιο πολλές φορές δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Γιατί όσο καλά κι αν μας εκπαιδεύουν στα ηλεκτρονικά, αρκετά πράγματα ακόμη και σήμερα επιβάλλουν τη φυσική παρουσία των πολιτών. Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι οι κλειστοί χώροι δεν είναι τόσο άριστοι όσο διαφημίζονται. Τα δε σύγχρονα συστήματα, το ίδιο. Στην ουρά λοιπόν μέχρι να επανέλθουμε στη λεγόμενη κανονικότητα! Γεγονός που κατά γενική ομολογία αργεί.

 

Έως πρόσφατα το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας έδιωχνε από το κεντρικό λιμάνι όλους τους ενοχλητικούς πολίτες. Δήθεν για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Τώρα τελευταία επανήλθαν στον ίδιο χώρο τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, τα οποία την προτιμούν από την Ιχθυόσκαλα. Μία ακόμη φορά το κεντρικό λιμάνι γίνεται μικρή Ιχθυόσκαλα αλλά για αυτό δεν υπάρχει κανένας που ενοχλείται. Απορούμε που τα περισσότερα συνεχίζουν να προτιμούν την Ιχθυόσκαλα ενώ η περιοχή μπροστά από το Τελωνείο προσφέρεται.

 


 

Περί των συχνών ανώνυμων επιστολών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε να προσθέσουμε σε όσα σχολιάζαμε χθες και κάποιες ακόμη, οι οποίες είχαν ως θέμα τους όσα προ λίγων ετών καταγγέλλονταν ότι γίνονταν στη ΔΕΥΑΚ. Αλλά κι εκείνη η ανώνυμη επιστολή (για τη ΔΕΥΑΚ) δεν είχε ιδιαίτερη συνέχεια.

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Υπουργείου Πολιτισμού η απόφαση της Υπουργού με την οποία ενισχύεται με ποσό 20.000 ευρώ το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση έτους 2020.

 

Πάει καιρός από τότε που τελευταία φορά μάθαμε νέα για τη φιλόδοξη πρόταση παραχώρησης σε εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καπναποθήκης στο Περιγιάλι. Η καπναποθήκη είναι του Κούφλερ, την οποία ζητά το «Λίκνο της Αγάπης». Η σιωπή που επακολούθησε της δημοσιοποίησης του αιτήματος οφείλεται στην εταιρία. Η οποία στο μεταξύ … μουγκάθηκε! Να υποθέσουμε ότι δεν θα επανέλθει στο αίτημα;

 

Οι παιδικές χαρές σε όλη την Ελλάδα παραμένουν κλειστές αν και στην πράξη είναι ανοιχτές και γεμάτες παιδιά. Αυτό το τελευταίο σίγουρα ισχύει στην Καβάλα. Για την Ελευθερούπολη και το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης γράφει: «Αύριο (χθες Δευτέρα) ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Εύλογα λοιπον τα ερωτήματα γονέων που δεχόμαστε για το πότε θα ανοίξουν οι παιδικές χαρές του Δήμου. Προς το παρόν δεν υπάρχει οδηγία ανοίγματος των παιδικών χαρών».

 

Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής σχολίασε την είδηση της αναζήτησης (από το ΤΑΙΠΕΔ) ιδιώτη για την Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας: «Για να προστεθούν κι άλλες μεζονέτες ; Είναι ζητούμενο αυτό για τον τόπο και την ανάπτυξή του; Το φιλέτο αυτό είναι μοναδικής αξίας , πολλαπλάσιας της οικοδομικής χρήσης για την οποία το προορίζουν . ΔΥΣΤΥΧΩΣ μίζερες πολιτικές σκέψεις εγκατέλειψαν στην μέση τις προσπάθειες για να γίνουν επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη . Οι νέες διοικήσεις είτε σκόπιμα στην πρώτη φάση , είτε από έλλειψη διάθεσης αγώνα στην δεύτερη , κατάφεραν να μηδενίσουν κάθε σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική» .

 

Επί των ημερών του είχε κατατεθεί πρόταση κατασκευής στην Αλάνα ενυδρείου, το οποίο μάλιστα είχε μελετηθεί αρκετά. Μια μακέτα του προτεινόμενου ενυδρείου είχε παρουσιαστεί σε τοπικούς φορείς. Στη συνέχεια η ίδια μακέτα βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας. Παρά την προσπάθεια εκείνης της εποχής, αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

 

Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου με αφορμή τη χθεσινή πρώτη μέρα του Καλοκαιριού επιμένει ότι φέτος πρέπει για τις διακοπές μας να στηρίξουμε την πατρίδα μας. Τον τόπο μας: «Αφού χάσαμε την άνοιξη… ας μυρίσει καλοκαίρι. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους και επισήμως. Χαλαρώνουμε αλλά δεν εφησυχάζουμε και θυμόμαστε πάντα ότι πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιοχής μας. Και βέβαια η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για φέτος είναι «εσωτερικές» διακοπές …. Μένουμε Καβάλα και Θάσο».

 

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι εκλογές στο σωματείο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Νομού Καβάλας. Θα γίνονταν τον Μάρτιο μα αναβλήθηκαν λόγω της καραντίνας. Πιθανότερο είναι να οριστούν για το Φθινόπωρο. Εκτός αν γίνει έκπληξη και πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.

 

Τόσο την Κυριακή το απόγευμα όσο και τη Δευτέρα το πρωί δημοσιοποιήσαμε το περιστατικό κλειδιών, τα οποία βρέθηκαν πεταμένα στο δρόμο. Στην οδό Θ. Καβαλιώτου. Από τις αναφορές της Πρωινής ενημερώθηκε αυτός που τα έχασε. Πήγε στο σημείο και τα παρέλαβε. Με αυτόν τον τρόπο έλυσε το πρόβλημα που του δημιούργησε η απώλεια τους.

 

Μετά από πολλές παρατηρήσεις συμπολιτών, η υπηρεσία Καθαριότητας άρχισε να μαζεύει την Κυριακή από διάφορα σημεία της πόλης κομμένα κλαδιά και κομμένα χόρτα. Ο αντιδήμαρχος κ. Σταυρίδης παραδέχθηκε το λάθος εξηγώντας ότι για λίγες μέρες δόθηκε προτεραιότητα στο κόψιμο και όχι και στην απομάκρυνση αυτών που κόπηκαν.

 

Χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας: Σήμερα (χθες) Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, έπειτα από συνάντηση της διεύθυνσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Απόστολου Μουμτσάκη που αφορούσε την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης, αποφασίστηκε: Από σήμερα (χθες), Δευτέρα 1 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 3 Ιουνίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας θα δέχεται μόνο επιστροφές βιβλίων στην είσοδο του ασανσέρ της Βιβλιοθήκης, τις ώρες 9:00 – 13:00. Ευελπιστώντας στην ανταπόκριση των αναγνωστών έτσι ώστε όταν η Βιβλιοθήκη λειτουργήσει και πάλι ως δανειστική να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Εξαιρέσεις δανεισμού θα γίνονται μόνον σε αναγνώστες για τους οποίους συντρέχουν ερευνητικοί λόγοι, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2513 500401 και εφόσον έχουν αποφασίσει ποια βιβλία θα δανειστούν χρησιμοποιώντας τον Online κατάλογο της Βιβλιοθήκης https://kavalalib.openabekt.gr. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει μέχρι τότε δημοσίευση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, θα δοθούν νέες οδηγίες για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης  μας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης