μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το ελληνικό δημόσιο έχει ξοδέψει πολλά χρήματα και στην Καβάλα προκειμένου να διατηρήσει καθαρά –στην εξωτερική τους όψη- τα διάφορα κτίρια του. Βάφει και ξαναβάφει, σβήνει και ξανασβήνει τα συνθήματα ομάδων και ότι άλλο αναγράφεται στους μεγάλους τοίχους. Η προσπάθεια έχει τελικά μεγάλη αποτυχία μιας και στο τέλος πάλι τα συνθήματα επικρατούν. Τσάμπα τόσα έξοδα, μάταιη η κάθε φιλότιμη προσπάθεια. Επιστρατεύτηκε μάλιστα νέα τεχνολογία που όχι μόνο διαγράφει συνθήματα αλλά τάχα δεν επιτρέπει την αναγραφή νέων. Μπούρδες. Στην Ελλάδα σήμερα μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Αγοράζεις με λίγα χρήματα ένα σπρέι, κυκλοφορείς τη νύχτα και στον τοίχο που επιλέγεις αφήνεις το «αποτύπωμα» σου. Ένα μήνυμα. Ερωτικό, ποδοσφαιρικό ή και πολιτικό. Χαρακτηριστική είναι η άσχημη εικόνα έξω από το κτίριο του ΙΚΑ (φωτογραφία). Ίδια είναι η κατάσταση έξω από το κτίριο των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ κτλ.

 

Η κλειστή λόγω κατολίσθησης οδός Φιλιππουπόλεως στη συνοικία της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Το σημείο της κατολίσθησης δεν φαίνεται κι είναι λογικό. Σε λίγο με τόσα δέντρα και χόρτα δεν θα φαίνεται καν ο δρόμος….

 


 

Τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο έληγε η «πλούσια» προεκλογική περίοδος, μαθαίναμε τόσο τους νικητές των τοπικών εκλογών όσο και τους ηττημένους. Αρχές Ιούνη του 2019 συζητούσαμε τα αποτελέσματα, κάναμε εκτιμήσεις κι ευχόμασταν καλή επιτυχία σε όσους είχαν εκλεγεί.

 

Έναν χρόνο μετά προσπαθούμε να προσγειωθούμε όσο πιο ομαλά γίνεται. Όσα μεσολάβησαν ήταν κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που περιμέναμε. Αυτό που άπαντες μας υπόσχονταν. Τελικά δεν υπήρξαν καθόλου συνεργασίες, ευθύνη προς τούτο έχουν όλοι. Σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Ο «Κλεισθένης» απέτυχε γιατί απέτυχαν οι άνθρωποι. Η συνεργασία ήταν καλή μόνο στα λόγια. Τα προεκλογικά τους. Η πράξη, η πραγματικότητα έδειξε κάτι άλλο.

 

Μήπως έπρεπε να το περιμένουμε; Μήπως ήταν «του ματς» αυτό που είχε κατά νου η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Αν σήμερα νομοθετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επέμενε στο ίδιο αναλογικό σύστημα; Κάθε άνθρωπος της αυτοδιοίκησης μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Τα γεγονότα ωστόσο μιλούν μόνα τους.

 

Η συνεργασία χρειάζεται υποδομή, κουλτούρα και σχετική ισχυρή βούληση. Για την πετύχεις πρέπει να θυσιάσεις μέρος της εξουσίας που διαθέτεις. Πρέπει να περιορίσεις την κριτική, να δεις το έργο της αντιπολίτευσης με έναν άλλο τρόπο. Όλοι τους δυστυχώς θέλουν να αντιγράψουν ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Θα ασκήσουν διοίκηση μόνοι, θα κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν φθορά στην εξουσία.

 

Αυτή η διαδικασία ήταν κλασικός κανόνας προ 20, 30 ή και 50 χρόνια. Με τον «Κλεισθένη» αυτά αλλάζουν. Κι αν όντως κάθε αρχή είναι δύσκολη, δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη απόκλιση. Απ’ όλους. Κανονικά θα έπρεπε να σταματήσουν εδώ, να ξαναγίνουν εκλογές. Με τον προηγούμενο τρόπο. Μάθαμε στους πανίσχυρους δημάρχους των μεγάλων δημοτικών ομάδων. Προτιμούμε –και κακό του κεφαλιού μας- την σκληρή αντιπολίτευση που όλα τα σφάζει, τα μαχαιρώνει και τα καταγγέλλει.

 

Κάποτε στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης πέταξε μια κανάτα προς δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Ευτυχώς δεν τον πέτυχε. Λειτουργούν δυστυχώς με τέτοιο τρόπο που –κάποιοι- πολύ θα ήθελαν να μοιάσουν σε εκείνες τις εποχές. Κάνουν κάποιοι ότι μπορούν να επαναφέρουν τέτοιες καταστάσεις και επεισόδια. Λες και τίποτα δεν έμαθαν στα χρόνια που μεσολάβησαν. Τίποτα απολύτως.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου Δημήτρης Μπαταλογιάννης ισχυρίζεται- και δεν πρέπει να κάνει λάθος- ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά 3η φορά επενδυτή για την Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή ο κ. Μπαταλογιάννης προέβλεψε ότι αυτήν την φορά θα υπάρξει ενδιαφερόμενος αλλά όπως είπε «… το τίμημα που θα διαθέσει θα είναι πολύ χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του προνομιακού οικοπέδου».

 

Ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζεται για τις καθιερωμένες τέλος Ιούνη εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης. Το πρόγραμμα αυτών δεν θα είναι όπως το ξέρουμε αλλά τούτο γίνεται δικαιολογημένα λόγω της κατάστασης των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Λειτουργεί από σήμερα η Καλοκαιρινή και τουριστική επιχείρηση Vranas Resort στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ήταν να λειτουργήσει 1η Ιούνη αλλά ο καιρός είχε διαφορετική άποψη. Υποτίθεται ότι από σήμερα οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, πλησιάζουν κάτι πραγματικά Καλοκαιρινό. Άρα ευνοούν την κίνηση προς τις παραλίες και τη θάλασσα.

 

Για το ξενοδοχείο Γαλαξίας λέγεται ότι ετοιμάζει τη λειτουργία του από την ερχόμενη εβδομάδα. Το προσωπικό κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε να πιάσει δουλειά την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Καλή επιστροφή λοιπόν.

 

Ανακοινώθηκε χθες το πλούσιο πρόγραμμα των θερινών προβολών κινηματογραφικών ταινιών στο Ζέφυρο. Ο κινηματογράφος ξαναλειτουργεί στο τέλος του μήνα κι υπόσχεται ταινίες όλο το Καλοκαίρι. Όλα αυτά είναι μια τρανή απόδειξη ότι η Ζωή Βυζοβίτη μπορεί να έφυγε, συνεχίζουν στον ίδιο καλό δρόμο του σινεμά όσοι έμαθαν από τη δράση της. Οι κατά κάποιο τρόπο μαθητές και διάδοχοι της.

 

Προσπαθεί να επανέλθει σιγά σιγά ο σύλλογος κατοίκων της Χωράφας κι έτσι ανακοινώνει ότι: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας , σας ανακοινώνει ότι ξανανοίγει τα γραφεία του και σας περιμένει στον όμορφο εξωτερικό χώρο του κάθε Τετάρτη απόγευμα ,να πιείτε το καφεδάκι σας ή το αναψυκτικό σας ,με θέα την απέραντη θάλασσα και την όμορφη πόλη μας. Σας ευχαριστούμε».

 

Ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ οδηγών έγινε χθες το πρωί στην Καβάλα. Στο δρόμο κοντά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Οδηγός δικύκλου είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με οδηγό νεκροφόρας! Μεσολάβησαν οι ψυχραιμότεροι, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα που για μια στιγμή φαίνονταν σίγουρα. Έσπευσε στο σημείο και τροχονόμος. Δεν μάθαμε αν την ώρα του καυγά ήταν μέσα στη νεκροφόρα ο νεκρός ή αν το όχημα ενεπλάκη στο γεγονός πηγαίνοντας να τον παραλάβει…

 

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, το οποίο χθες συμπλήρωσε 7 χρόνια λειτουργίας: « 7 χρόνια γεμάτα δυνατές στιγμές, αξέχαστες επαγγελματικές εμπειρίες, δράσεις που ξεχώρισαν και περίπου 800 γυναίκες ωφελούμενες! Ξεκίνησε δειλά τα πρώτα του βήματα και καθιερώθηκε με αργά αλλά σταθερά βήματα ως η υπηρεσία που αγκαλιάζει τη γυναίκα δίνοντάς της το χέρι στην πορεία προς μια καλύτερη ζωή! Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στηρίζουμε όλες τις γυναίκες που απευθύνονται εξατομικευμένα, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους».

 

Ο Δήμος Καβάλας τοποθετεί αραιά τις ομπρέλες στις παραλίες του, προκειμένου να τηρήσει όσα προβλέπουν τα ισχύοντα μέτρα. Η αντιπολίτευση έγκαιρα διαπίστωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περισσέψουν ομπρέλες και για άλλες παραλίες, στις οποίες συνήθως ο Δήμος δεν είχε καμία παρουσία. Ζήτησε λοιπόν αυτό να γίνει. Οι ομπρέλες συνολικά θα είναι ίδιες, οι γνωστές από τα προηγούμενα Καλοκαίρια. Αλλά λογικά σε περισσότερες παραλίες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης