• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραμένει κλειστή εδώ και πολύ καιρό η παιδική χαρά δίπλα στο γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Διαθέτει καλή και ψηλή περίφραξη, την οποία δύσκολα κάποιος παραβιάζει. Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει «παράνομη» είσοδος στο χώρο όπως καθημερινά συμβαίνει σε πολλές άλλες παιδικές χαρές της πόλης. Η φωτογραφία δείχνει ότι η δημοφιλής αυτή παιδική χαρά, σχετικά καινούργια, χρειάζεται συντήρηση. Αντικατάσταση του εξοπλισμού που άρχισε να … γέρνει. Στην προκειμένη περίπτωση και πριν η παιδική χαρά ξαναλειτουργήσει πρέπει απαραίτητα να γίνει και ξεχορτάριασμα!

 

Είναι η εποχή των μπαξέδων. Τη φροντίδα στους οποίους δεν επηρέασαν τα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού. Ο μπαξές της φωτογραφίας είναι άριστος, έτοιμος για παραγωγή ζαρζαβατικών. Βρίσκεται σε κατοικία στην Καλαμίτσα. Η εικόνα ωστόσο σε μπερδεύει. Λες και βρίσκεται σε μη αστική περιοχή.

 


 

Υπάρχουν συμπολίτες που βιάζονται να ξεπεράσουν την υγειονομική κρίση, σπεύδουν να επανέλθουν σε μια φυσιολογική κατάσταση αφού -εκτός των άλλων- έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Τους ακούμε να συζητούν δίπλα μας και κοντά μας για το τριήμερο που θα περάσουν εκτός Καβάλας. Οι περισσότεροι κάνουν σχέδια για τη Θάσο, την οποία με την ευκαιρία επιθυμούν να στηρίξουν.

 

Δεν είναι πολλοί όσοι βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Πάντως υπάρχουν κι όπως φαίνεται τίποτα δεν τους σταματά. Αναχωρούν ακόμη και σήμερα και –σα να μην τρέχει τίποτα- σκοπεύουν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα. Τους συμβουλεύουμε να ρίξουν μια ματιά στα δελτία καιρού αφού κάποιες νέες πληροφορίες «φέρνουν» νέες βροχές. Κάπου ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή.

 

Οι περισσότεροι Καβαλιώτες θα είναι το τριήμερο σπίτι τους. Το πολύ πολύ να πεταχτούν σε μια κοντινή παραλία. Θα βγουν έξω αλλά το πρόγραμμα τους θα είναι συγκρατημένο. Προσεκτικό και μετρημένο. Λένε ότι αυτό το κάνουν για χάρη της πρόληψης του κορωνοϊού αλλά δεν λένε την αλήθεια. Σε αυτήν τη ζωή, σε αυτήν ειδικά τη φάση της, όλα είναι θέμα χρημάτων. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

 

Χρήματα δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, προσέχεις που τα ξοδεύεις και πως. Τριήμερο Αγίου Πνεύματος στο σπίτι μπορεί να μην συνηθίζεται αλλά το φετινό κάπως έτσι θα εξελιχθεί. Τα μεγαλόπνοα σχέδια οι περισσότεροι τα έβαλαν προ πολλού στην άκρη. Δεν είναι η ώρα τους.

 

Συμπολίτες ανησυχούν και το δείχνουν, με το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων. Φοβούνται και δεν το κρύβουν τους Βαλκάνιους, τους οποίους υποψιάζονται ότι εκτός των άλλων ίσως φέρουν και τον ιό. Δεκτό κι αναμενόμενο. Τα στοιχεία γύρω μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι αλλού είναι ο βασικός κίνδυνος. Μάλλον στη Ξάνθη κι όχι στη Βουλγαρία.

 

Σε σχέση με τους μαζικούς ελέγχους στη Ξάνθη, ενδιαφέρουσα η ανάρτηση του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: «Ενώ συμβαίνουν αυτά δίπλα μας, εμείς στην Καβάλα χαλαροί μαζευόμαστε στις πλατείες, στα μπαράκια, στο παζάρι, όπου θέλουμε αδιαφορώντας για τις αποστάσεις… Καλά το πάμε».

 

Η θερμοκρασία ανέβηκε χθες κι έτσι ο κόσμος στις παραλίες ήταν σαφώς περισσότερος. Αυτές γεμίζουν, είναι έτοιμες αλλά δεν έχουν ναυαγοσώστες (οι του Δήμου). Όμορφη και διαφορετική εικόνα χθες το μεσημέρι στο Περιγιάλι. Γυναίκα από τη δομή των προσφύγων συνόδευσε στη θάλασσα περίπου 10 μικρά παιδιά. Τα περισσότερα από τα οποία μπορεί και να έκαναν πρώτη φορά στη ζωή τους μπάνιο στη θάλασσα!

 

Κάτι αλλάζει και με τις εκθέσεις. Μήνυμα που θα πρέπει να λάβει υπόψη του το Επιμελητήριο, ως προς τη δική του έκθεση (γνωστή KavalaExpo 2020). Αύριο λοιπόν εγκαινιάζεται στη Νάουσα η 11η ανθοκομική έκθεση που οργανώνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή ο Δήμο Νάουσας. Η διάρκεια της έκθεσης παραμένει ίδια, μία εβδομάδα, οι διοργανωτές τονίζουν ότι στη διάρκεια της θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας.

 

Τη μία εκδήλωση μετά την άλλη ανακοινώνει και πραγματοποιεί το ΚΚΕ Καβάλας. Μαζί με το ΠΑΜΕ Καβάλας. Αφού σήμερα το απόγευμα γίνει εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος, την ερχόμενη εβδομάδα σειρά παίρνει εκδήλωση του σωματείου των οικοδόμων. Ήταν να μην αρχίσει το ΚΚΕ, τώρα που άρχισε τίποτα δεν το σταματά. Ούτε καν ο κορωνοϊός. Σημειώνουμε ότι σήμερα το ΚΚΕ έχει εκδήλωση και στη Θάσο. Πάλι για την παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνέντευξη της Δήμητρας Τσανάκα στο ράδιο Πρωινή υπάρχει σε άλλη σελίδα. Η τελευταία ερώτηση προς την πρώην Δήμαρχο υποβλήθηκε από τον Κώστα Κουνάκο! Ο οποίος άκουγε και εμμέσως συμμετείχε. «Γιατί δεν έγινε οικονομικός απολογισμός τα προηγούμενα χρόνια στη σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας;» ήταν η ερώτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου. Η κ. Τσανάκα παρέπεμψε τον κ. Κουνάκο στον αρμοδιότερο να απαντήσει, πρώην πρόεδρο της επιτροπής κ. Πέτρο Πετρόπουλο.

 

Στις προηγούμενες δημοτικές εκδηλώσεις για το ποδήλατο, ο δήμαρχος της Καβάλας (Σιμιτσής ή Εριφυλλίδης) προσέρχονταν πάνω σε ένα από αυτά που υπήρχαν στη διάθεση του. Προχθές ο Θόδωρος Μουριάδης πεζός πήγε, πεζός έφυγε.

 

Κάτι ακόμη για το Δήμο Καβάλας. Κατεδαφίζει, γράφαμε και χθες, αυθαίρετο στο Περιγιάλι. Το οποίο πριν 30 χρόνια πάλι ο Δήμος Καβάλας κατασκεύασε. Τότε φυσικά ήταν άλλες εποχές κι ο Δήμαρχος (μαζί με το Δήμο) έκαναν περίπου ότι ήθελαν. Π.χ. τότε στο Περιγιάλι κατασκεύασαν όχι ένα αλλά δύο αυθαίρετα κτίσματα.

 

Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, πάνω στο πεζοδρόμιο, υπάρχει σιδερένια κατασκευή για την προστασία της στήριξης κολώνας της ΔΕΗ. Η κατασκευή έχει στραβώσει και σκουριάσει, συχνά ο πεζός δεν την αντιλαμβάνεται και χτυπά πάνω της.

 

Όλο και πιο συχνά συναντούμε επαγγελματίες γυμναστές (ορισμένοι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων) να εργάζονται έξω. Στα πάρκα και στα ανοιχτά γήπεδα. Με αυτόν τον τρόπο και με ορισμένους πελάτες τους, προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά. Οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές αλλά ορισμένοι συμπολίτες ακολουθούν πρόγραμμα ατομικής εκγύμνασης. Η οποία επιτρέπεται.

 

Συνεχίζουν να μην υπάρχουν νεότερα για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Τόσκα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία. Ο όμιλος Μουζενίδη διαφήμισε πρόσφατα το ότι η Τόσκα διατήρησε τη Γαλάζια της Σημαία. Υπάρχει δηλαδή κινητικότητα αλλά όχι ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της.

 

Τοπικοί φορείς και παράγοντες πίεσαν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει πάλι λόγω Καλοκαιριού, ο χρήσιμος κόμβος της Εγνατίας οδού στον Άγιο Ανδρέα. Αυτό τελικά θα συμβεί από τις 10 Ιουλίου και μετά. Μερικώς επιτυχημένη η κινητοποίηση των εκπροσώπων των Καβαλιωτών. Το σωστό φυσικά θα ήταν ο κόμβος να επανέλθει από την 1η Ιουνίου. Πότε όμως η Εγνατία οδός άκουσε το αίτημα των Καβαλιωτών για να το ακούσει και τώρα; Κανείς δεν ξεχνά πόσα περάσαμε για να ανοίξει ο κόμβος στο νέο λιμάνι, η ανατολική είσοδος στην Καβάλα.

 

Διαβάστε επίσης