• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χωρίς τις καθιερωμένες αφίσες τοπικών εκδηλώσεων, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, ο πίνακας ανακοινώσεων στο πεζοδρόμιο της οδού Ερυθρού Σταυρού είναι όντως παράξενος. Είναι και άσχημος. Σκουριασμένος και πολυχρησιμοποιημένος, δίνει κατάλληλη αφορμή προκειμένου να αντικατασταθεί ή να συντηρηθεί.

 


 

Ακόμη και το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Σκάϊ, ακόμη κι αυτό έκανε χθες live σύνδεση με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα. Μετέδωσε αναλυτικό ρεπορτάζ για την είσοδο στη χώρα Βαλκάνιων τουριστών. Μια διαδικασία που οι «πλούσιοι» Αθηναίοι είτε δεν γνώριζαν, είτε συστηματικά υποτιμούσαν. Υπό τις παρούσες ωστόσο συνθήκες η χώρα «σώζεται» από τον οδικό τουρισμό. Τον τόσο παρεξηγημένο και υποτιμημένο.

 

Ο οδικός τουρισμός είναι το «οξυγόνο» πολλών προορισμών στη Βόρεια Ελλάδα αλλά έως πρόσφατα ούτε που αναφέρονταν στα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΤΕ. Του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αυτός «μετρούσε» μόνο τις αφίξεις στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Άντε και στην Κρήτης. Είχε το νου του στους παραδοσιακούς ελληνικούς προορισμούς. Το πολύ πολύ ως την Χαλκιδική. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε ούτε Ελλάδα, ούτε τουριστική κίνηση.

 

Μας ανακάλυψε προ έτους κι είπε να μας κάνει τη χάρη να ασχοληθεί μαζί μας… Προθυμοποιήθηκε μέσω σεμιναρίων να μας εκπαιδεύσει. Μας κάλεσε λοιπόν να πληρώσουμε για να καταρτιστούμε και στη συνέχεια έφυγε προκειμένου να επανέλθει στην ασφάλεια, την άνεση των Αθηνών. Ο ΣΕΤΕ –όπως τόσοι άλλοι- δεν υπολόγισε τον κορωνοϊό. Κι ο Σκάι- ο κάθε Σκάι- μαθαίνει μόλις τώρα ότι όπως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, έτσι υπάρχει και μια άλλη τουριστική κίνηση. Αξιοπρόσεκτη και ίσως αδικημένη.

 

Ο κορωνοϊός κρατά κλειστά αεροδρόμια, βάζει σε μπελάδες μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Ο τουρισμός που φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο είναι ο οδικός κι έτσι η Βόρεια Ελλάδα αποκτά προβάδισμα σε σχέση με όλους τους άλλους. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες ο άγνωστος στην Αθήνα (στο Σκάι και στο ΣΕΤΕ) Προμαχώνας είχε ελπίδες προβολής. Κι όσο οι δρόμοι προς τον Προμαχώνα θα γεμίζουν, τόσο θα συνεχίζονται οι ζωντανές συνδέσεις…

 

Το άλλο παράδοξο και παράξενο είναι αυτό με τον Περιφερειάρχη των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Περιοδεύει στη χώρα και προβάλλει τον τόπο του. Ήρθε και στην Καβάλα, οργάνωσε συνέντευξη τύπου. Έκανε συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Επιλέγει αυτόν τον ξεπερασμένο τρόπο τουριστικής προβολής, βρίσκεται μπροστά σε όσα ο ίδιος δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Περιφερειάρχης μιλούσε για τουρισμό κι οι συνομιλητές του μιλούσαν για τους πρόσφυγες…

 

Ακούμε χαρούμενες ανταποκρίσεις από τη Θάσο, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι αυξάνονται καθημερινά στο νησί. Γίνονται δεκτοί με …. πανηγυρικές εκδηλώσεις. Είτε μας αρέσουν, είτε όχι αυτοί θα προσπαθήσουν να στηρίξουν την τοπική οικονομία. Μαζί τους κι άλλοι Βαλκάνιοι, οι οποίοι μπορεί να αργήσουν αλλά θα έρθουν. Όπως όλα τα προηγούμενα Καλοκαίρια. Αυτό είναι το προσόν του οδικού τουρισμού. Αυτή είναι η προσφορά και η βοήθεια των καινούργιων και άνετων δρόμων. Αυτό είναι το πλεονέκρημα του Ν. Καβάλας και της ΑΜΘ γενικότερα. Αυτός είναι ο λόγος που στην περιοχή μας μπορούμε να προσέχουμε τον κορωνοϊό και ταυτόχρονα να ελπίζουμε!

 

Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου Λούσυ στάθμευσαν χθες τα πρώτα οχήματα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η πισίνα του ξενοδοχείου γέμισε κι είναι απόλυτα έτοιμη. Σιγά σιγά όλες οι μονάδες και στο χερσαίο τμήμα θα έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

 

Για 6,5 περίπου ώρες συνεδρίασε την Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας. Ειδήσεις πολλές δεν υπήρξαν. Η συζήτηση ήταν περί ασήμαντων καταστάσεων και θεμάτων. Ξέρουν όμως αυτοί, ξέρουν καλά. Να κάνουν το ασήμαντο, σημαντικό. Γνωρίζουν άριστα πώς να ταλαιπωρούν τους εαυτούς τους κι όσους (αυτούς που απέμειναν) παρακολουθούν από το διαδίκτυο.

 

Δεν υπήρξε θέμα για την καπναποθήκη του Κούφλερ. Είναι σε εκκρεμότητα η γνωμοδότηση επί του αιτήματος Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα συζητηθεί εκτάκτως αλλά τελικά όχι. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

 

Για την φλυαρία και την γενικότερη καθυστέρηση στις συνεδριάσεις υπήρξε η γνωστή αντίδραση. Πάντα μετά τη συνεδρίαση. Ο κ. Κουνάκος είπε χθες ότι «… όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συμβαίνει. Όλοι υποβαθμίζουμε το δημοτικό συμβούλιο». Πόση σημασία έχουν αυτά τα συμπεράσματα όταν 1) προκύπτουν πάντα κατόπιν εορτής, 2) επηρεάζουν ελάχιστα την ουσία του πράγματος…

 

Ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα η προκαταρκτική εξέταση επί του περιεχομένου ανώνυμης επιστολής, η οποία κατήγγειλε παράνομη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που με τις καταθέσεις τους ουσιαστικά υποστηρίζουν πλήρως το περιεχόμενο της καταγγελίας, «σπρώχνοντας» με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση προς την αίθουσα του ακροατηρίου. Αντιπολίτευση μέσω ανώνυμων επιστολών δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Παρόλα αυτά το είδαμε κι αυτό (στην δύσκολη, τη διαφορετική περίοδο του Κλεισθένη και του Μουριάδη).

 

Με ανακοίνωση του στο διαδίκτυο το Φεστιβάλ των Φιλίππων αναζητά εθελοντές. Θα κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, η οποία λήγει στις 20 του μηνός. Δηλαδή εντός των προσεχών ημερών. Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ είχε πάντα μεγάλο αριθμό νέων καβαλιωτών- εθελοντών. Τους είχε στη διάθεση του τόσο στις εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο όσο και στα άλλα σημεία εντός της πόλης.

 

Μέσα ενημέρωσης της Αθήνας (τα λεγόμενα «φιλοκυβερνητικά») επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται ανασχηματισμό, τον οποίο γράφουν ότι θα κάνει τον επόμενο μήνα. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη του Ιουλίου του 2019. Μας ενδιαφέρει ως Καβάλα ο πιθανός ανασχηματισμός. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος –στα ίδια δημοσιεύματα- δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Πολλές φορές μάλιστα διαβάζουμε ότι «βαθμολογείται» με καλό βαθμό από τους πολίτες.

 

Και ο συνοικιακός πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Λουκά ανακοινώνει μη πραγματοποίηση εκδήλωσης και επιστροφή στη συνηθισμένη του δράση το Φθινόπωρο: «Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκα με την πανδημία του κορωνοιού, το πανηγύρι του Συλλόγου μας, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δεν θα πραγματοποιηθεί. Σεβόμενοι πρώτα από όλα την ανθρώπινη υγεία, τα μέτρα προστασίας και την ασφάλεια των πολιτών, το πανηγύρι μας αναβάλλεται για του χρόνου, Θεού θέλοντος και κορωνοιού επιτρέποντος! Ευχόμαστε να είμαστε όλοι γεροί και να μας δοθεί η ευκαιρία να ξανανταμώσουμε και να διασκεδάσουμε, όπως κάθε χρόνο. Επίσης το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου και τα υπόλοιπα τμήματα παιδιών και ενηλίκων θα ξαναρχίσουν τις πρόβες και τις δραστηριότητές τους το φθινόπωρο , εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ευχόμαστε σε όλους ένα καλό, χαρούμενο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι».

 

Από την άλλη πλευρά αρχίζουν και γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για να επανέλθουν τέλος του μήνα οι πρώτες οδικές εκδρομές. Μια από αυτή αφορά το νομαρχιακό σύλλογο ΑμΕΑ του Ν. Καβάλας: «Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ ν. Καβάλας διοργανώνει εκδρομή στις 27/6 με 28/6 με μια διανυκτέρευση στην Κατερίνη.Τιμή συμμετοχής 70 ευρώ με πρωινό σε δίκλινο.Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2513503218». Οι οδικές εκδρομές σταμάτησαν στο τέλος του Φλεβάρη. Απέτυχαν να γίνουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα επανέλθουν.

 

 

Διαβάστε επίσης