• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η οδός Αριστοκλέους είναι ένας μικρός και στενός δρόμος πάνω από τα Σφαγεία, ο οποίος τελικά «βγάζει» στην οδό Σαππαίων. Στο ανηφορικό της τμήμα, κοντά στην οδό Κοδριγκτώνος, η ΔΕΥΑΚ έκανε 5 διαδοχικές λακκούβες. Η μία πολύ κοντά στην άλλη. Αυτό έγινε ψάχνοντας τη βλάβη στο δίκτυο της ύδρευσης. Τις λακκούβες τις εγκατέλειψε. Αν σε αυτές προσθέσουμε τις υπόλοιπες (από την φθορά της ασφάλτου και την προφανή διαρροή του δικτύου της ύδρευσης) φθάνουμε σε ένα σύνολο έξι ή επτά. Για τον λίγων μέτρων συνοικιακό δρόμο είναι όντως ρεκόρ όλες αυτές οι εκκρεμότητες. Φυσικά το συγκεκριμένο κομμάτι της οδού Αριστοκλέους παραμένει κλειστό αφού με τόσα χαντάκια δεν μπορεί να κινηθεί σε αυτό ούτε μηχανή εντούρο! Χειρότερα κι από πίστα μότο κρος…

 

Πέρασαν 11 περίπου χρόνια από τότε που εγκαινιάστηκε και λειτούργησε το νέο δικαστικό μέγαρο Καβάλας. Με λίγα λόγια κι αυτό άρχισε να παλιώνει. Στο πλάϊ του κτιρίου υπάρχει ακόμη και σήμερα η πινακίδα του σχετικού έργου, η οποία αναφέρεται στην εποχή της κατασκευής του. «Κινδυνεύει» από δέντρο, το οποίο σε λίγο θα την «καταπιεί». Η πινακίδα φυσικά δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Ποιος αλήθεια θα την απομακρύνει; 11 χρόνια ουδείς σκέφθηκε να το πράξει. Συνεχίζουμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποιος ευαίσθητος ή παρατηρητικός.

 


Για τους Δήμους που εκτός όλων των άλλων είναι και επιχειρηματίες, ακούμε πολλά. Συνήθως στη διάρκεια της κάθε προεκλογικής περιόδου. Σχέδια και οράματα, προτάσεις και όνειρα. Αμέσως μετά όλα τα ξεχνάμε προκειμένου να τα θυμηθούμε πάλι στις επόμενες εκλογές. Υπάρχει μια βάση στη συζήτηση, όντως ο κάθε Δήμος μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια του πλευρά. Ένα τέτοιο πρόσωπο. Κάποτε το κάνει, συχνά όχι.

 

Δεν είναι ότι το αποφεύγει. Είναι ότι όσοι διοικούν «χάνονται» στη μετάφραση. Στη δύσκολη καθημερινότητα της καθαριότητας, των συντηρήσεων και των … εκδηλώσεων. Παλαιότερα και των έργων. Προχθές παρουσιάστηκε στο Δήμο Καβάλας μια τέτοια ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρηματίας αρκεί να διαθέσει σε ιδιώτη δύο ανενεργά λατομεία. Κι όμως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη. Έξι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν επιφυλάξεις και καταψήφισαν την ιδέα. Παρουσίασαν επιχειρήματα αλλά ευτυχώς δεν έπεισαν τους υπόλοιπους.

 

Αν το σενάριο εξελιχθεί φυσιολογικά ο επιχειρηματίας Δήμος Καβάλας θα βάλει στο ταμείο του αρκετά χρήματα. Οι περιοχές των λατομικών ερευνών βρίσκονται στο Βουνοχώρι και τη Λιμνιά. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου υποστήριξε θερμά, πλην όμως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για μια ομόφωνη απόφαση.

 

Καταλαβαίνουμε τις ευαισθησίες στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αποδεχόμαστε τις επιφυλάξεις για τις λατομικές δραστηριότητες γενικώς. Μπαίνουμε στη λογική μιας αρνητικής προδιάθεσης. Παρά ταύτα πρόκειται για μια καλή ευκαιρία. Η οποία ευτυχώς δεν χάθηκε.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση όπως σήμερα εκφράζεται, πρέπει να τα σκέπτεται όλα. Να είναι ευέλικτη, σύγχρονη. Να έχει ρεαλισμό ώστε όταν μπορεί να αποσκοπεί και στο εύκολο έσοδο. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ισχύουν στην προκειμένη περίπτωση. Κατόπιν τούτου δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτούς που ψήφισαν αρνητικά. Γιατί ενώ είναι λογικό να βλέπεις υπό γωνία κάποια πράγματα, είναι υπερβολή και «κόλλημα» να εμμένεις σε μια άρνηση που δεν έχει κάποια πειστική εξήγηση. Ειδικά στη σημερινή εποχή.

 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις που έκανε όσο ήταν στο Ισραήλ, «φούντωσε» τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης έκαναν από χθες σχετικά ρεπορτάζ κι έτσι το σήριαλ άρχισε για τα καλά. Η κυβέρνηση προσπάθησε να το «μαζέψει» μα το πουλάκι πέταξε… Μετράμε αντίστροφα για τις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακόμη κι εκεί που δεν αναφέρεται ως «σίγουρος» ή «αμετακίνητος», περιγράφεται να έχει πάρα πολλές πιθανότητες για να μείνει στη θέση του. Εδώ που τα λέμε αφοσιώθηκε στον τομέα του κι έφερε εις πέρας δύσκολες αποστολές και καταστάσεις. Στην Αθήνα γράφουν και μιλούν για είσοδο στην Κυβέρνηση του Μακάριου Λαζαρίδη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, φυσικά και δεν θα πρόκειται για έκπληξη.

 

Ας μη βιαζόμαστε. Ας μην προτρέχουμε. Άπαντες γνωρίζουμε ότι ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει πολλές, μα πάρα πολλές καραμπόλες. Έχοντας κατά νου κι αυτήν την πλευρά του θέματος ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να σκεφθεί, να αποφασίσει και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

 

Το απόγευμα της Τρίτης μπροστά στις Καμάρες σημειώθηκε σύγκρουση επιβατικών αυτοκινήτων, ένα συνηθισμένο τροχαίο υλικών μόνο ζημιών. Η είδηση βρίσκονταν στο ότι στο περιστατικό ενεπλάκη όχημα από τη Βουλγαρία, το οποίο κινούνταν στην περιοχή λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Άρα οι Βούλγαροι τουρίστες όχι μόνο ήρθαν στην Καβάλα, άρχισαν ήδη να εμπλέκονται και στη λειτουργία της πόλης…

 

Μήνυμα προς το Δασαρχείο στέλνει συμπολίτης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο χωματόδρομο εντός του περιαστικού δάσους. Από την πίσω πλευρά του Αγίου Σίλα (διαδρομή που φθάνει ως τα Αμισιανά και Κοκκινόχωμα). Βρήκε μπροστά του αρκετά πεσμένα δέντρα. Μάλλον από πρόσφατη κακοκαιρία. Ο δρόμος δεν έκλεισε. Αυτό θα γίνει με τις επόμενες πτώσεις δέντρων. Που λόγω καιρού, δεν φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν να σημειωθούν… Κατόπιν τούτου το αρμόδιο Δασαρχείο πρέπει να δει από κοντά την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας κ. Βασίλης Καταπόδης μίλησε στην Πρωινή χθες, με την ευκαιρία της διήμερης περιοδείας στη Θράκη του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Για τα δεδομένα στην αγορά εργασίας του Νομού Καβάλας ο κ. Καταπόδης είπε: « Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς χειροτερεύει. Θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν ακόμη; Είναι σίγουρο ότι στον τουρισμό θα χαθούν θέσεις εργασίας».

 

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε κάτι που πρόσφατα έκαναν κι άλλοι Δήμαρχοι από τη Θράκη. Περιόρισε τη λαϊκή της πόλης του μόνο στους μικροπωλητές του Νομού Έβρου: «Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε προληπτικά τον προσωρινό αποκλεισμό από τις λαϊκές αγορές του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις Δ.Ε. Αλεξανδρούπολης και Φερών, των πωλητών της Ξάνθης». Κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει ως τώρα για τη λαϊκή της Καβάλας.

 

Αντιγράφουμε ανάρτηση του Γιάννη Καπάϊου, θυμώνουμε κι εμείς μαζί του: «Μεσημέρι Τετάρτης. Ζάπινγκ στην τηλεόραση. Τηλεπαιχνίδι «Ρουκ Ζουκ». Θέμα προς τον αρχηγό της μιας ομάδας: Η Καβάλα. Ο παίκτης πρέπει να βρει 4 λέξεις που την προσδιορίζουν, ώστε να τις πουν οι συμπαίκτες του και να κερδίσουν χρήματα. Ο παίκτης δυσφορεί στο άκουσμα της λέξης «Καβάλα». Οι λέξεις που εκστομίζει είναι : Χωριό, Θεσσαλία, Ήπειρος. Η παρουσιάστρια Ζέτα Μακρυπούλια προσπαθεί να τον βοηθήσει. «Χωριό η Καβάλα;» αναρωτιέται. Η απάντηση του παίκτη: «Γιατί χωριό δεν είναι;». Υ.Γ: Οι συγκεκριμένοι παίκτες ήταν από Αθήνα,φοιτητές 20 – 25 χρονών».

 

 

 

Διαβάστε επίσης