μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αργά αλλά σταθερά εξελίσσεται δημοτικό έργο έμπροσθεν του δημοτικού γηπέδου «Ανθή Καραγιάννη», έργο που προβλέπει κατασκευή πεζοδρομίου. Αυτό άρχισε πλέον να φαίνεται. Ίσως και να χρησιμοποιείται. Η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται με καθυστέρηση δεκαετιών μιας και για την Ελλάδα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτονόητα δεν υπάρχουν. Αντίθετα η πρώτη φορά κατασκευή πεζοδρομίου σε μια περιοχή με κίνηση, γίνεται είδηση. Και δελτίο τύπου. Στο τέλος δεν αποκλείεται να κάνουμε ακόμη και εγκαίνια….

Με την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε ότι το υπό κατασκευή πεζοδρόμιο είναι πολλών μέτρων ώστε να συνδέσει την περιοχή με τα κοντινά δημοτικά κοιμητήρια. Με λίγα λόγια η ανατολική είσοδος- έξοδος της πόλης θα αυξήσει τα πεζοδρόμια της. Για να καλύψει οριστικά το κενό χρειάζεται ένα ακόμη τουλάχιστον ίδιο έργο. Ευχόμαστε να μην αργήσει.

 

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού και κεκλεισμένων των θυρών (ουσιαστικά χωρίς θεατές),  έγιναν την Κυριακή στο «Ανθή Καραγιάννη» διασυλλογικοί αγώνες στίβου μικρών σε ηλικία αθλητών. Ο συμπολίτης κριτής στίβου Πέτρος Χαϊνάς (αφέτης στην προκειμένη περίπτωση) φόρεσε χειρουργική μάσκα και παραδέχθηκε: «Το έζησα και αυτό. Αφέτης παθολόγος, μαιευτήρας, χειρουργός, ίσως και λοιμοξοιολογος με την ειδικότητα της εποχής. Άρχισα να το σκέφτομαι……». Προκειμένου να τον παρηγορήσουμε θα του πούμε ότι την ίδια μάσκα στους ίδιους αγώνες φόρεσαν κι ένα σωρό άλλοι.

 


 

Η συζήτηση για τη μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού Καβάλας είναι γενικώς ευχάριστη αν και δεν φαίνεται να αφορά πολλούς. Κακώς. Η διαβούλευση και ο δημόσιος διάλογος πρέπει να «απλωθεί», αν είναι δυνατόν και στην κοινωνία. Είναι δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά πρέπει να γίνει.

 

Δεκαετίες τώρα ο Νομός Καβάλας άξιζε και διεκδικούσε τη σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιτέλους το αίτημα ωρίμασε αν και το πολυδάπανο έργο είναι ακόμη στη φάση των πρώτων μελετών. Η διαφορετική σε σχέση με το περιεχόμενο των μελετών πρόταση αφορά κάτι άλλο. Ένα άλλο έργο και όχι την απευθείας σύνδεση της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη. Ας εξασφαλίσουμε αυτό και για μετά βλέπουμε.

 

Η Καβάλα θα έπρεπε να έχει ήδη και τα δύο. Και τη σύνδεση με τη Δράμα (Σέρρες κτλ) και αυτή με τη Θεσσαλονίκη. Τα έφερε έτσι η ζωή που θα προηγηθεί η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη. Ας μην μειώνουμε τη σημασία της. Γιατί ακόμη κι αν προτιμούσαν τη σύνδεση με τη Δραμά πάλι εμείς θα ήμασταν αυτοί που θα διαμαρτυρόμασταν και θα ζητούσαμε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη…

 

Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, δεν εκδόθηκε κανένα δελτίο τύπου. Δεν έγινε καμία σχετική δήλωση. Δεν δόθηκε συνέντευξη. Μόνο με ανεπίσημο τρόπο πληροφορηθήκαμε χθες ότι και οι δύο προσφυγές έγιναν πλήρως δεκτές. Κατόπιν τούτου τα πρόστιμα ύψους 2.000 και 20.000 ευρώ ακυρώθηκαν, τα δε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα κλείσουν.

 

Με αυτόν τον τρόπο λήγει ομαλά μια υπόθεση που στην Καβάλα προκάλεσε πρόσφατα θύελλα διαμαρτυριών και –δικαίως- πολύ μεγάλη συζήτηση. Από την άλλη πλευρά η ελέγχουσα υπηρεσία (η γνωστή Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας) πέτυχε τον στόχο της, την τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού στην εστίαση. Οι προσωρινές της όπως αποδείχθηκαν αποφάσεις έγιναν ο μπαμπούλας ώστε άπαντες να συμμορφωθούν. Συμμόρφωση που ισχύει ακόμη και σήμερα. Με τον ίδιο ανεπίσημο τρόπο πληροφορούμαστε ότι οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας συνεχίζουν τους ελέγχους. Τόσο στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο νομό.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κατηγορεί τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη. Τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί αποφάσεων και δράσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα. Αφορμή η είδηση ότι η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καβάλας μειώνεται επειδή τμήματα της παραχωρούνται στο Δήμο Καβάλας. Αυτή η εξέλιξη είναι όντως παλιά. Αφορά προηγούμενο Υπουργό και την προηγούμενη Δήμαρχο.

 

Μας κάνει εντύπωση που η εξαγγελία Κουρουμπλή τον Μάρτιο του 2017 είναι ακόμη σε γραφειοκρατική πορεία. Όπως επίσης ξαφνιάζει το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Καβάλας ατόνησε. Τόσο καιρό δεν έκανε το παραμικρό για να επισπεύσει όλα όσα προβλέπονταν. Λες και δεν θέλει ούτε το Καρνάγιο, ούτε τμήμα της χερσαίας ζώνης στο κεντρικό λιμάνι.

 

Αν όλα αυτά έχουν και μικροπολιτική σκοπιμότητα, από την πλευρά του κ. Πλακιωτάκη, δεν το γνωρίζουμε. Το θεωρούμε λίγο «τραβηγμένο» αν και όντως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε η προαναφερθείσα ανακοίνωση του. Την οποία συνόδευε και σχετική υπουργική δήλωση. Ίσως ο νυν υπουργός δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που αποφάσιζε ήταν συνέχεια απόφασης προηγούμενου Υπουργού, πριν 3,5 χρόνια!

 

Πρόσωπο της επικαιρότητας για την κεντρική πολιτική σκηνή ήταν χθες το μεσημέρι ο πρώην Υπουργός κ. Νίκος Παππάς. Οι δημοσιογράφοι της Καβάλας τον περίμεναν στη συνέντευξη τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Παππάς δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αργότερα χθες καταλάβαμε τον λόγο… Πολύ σημαντικότερος του αντικειμένου της συνέντευξης τύπου.

 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις από χθες στο δικαστικό μέγαρο της πόλης αφού τα ποινικά δικαστήρια γίνονται με αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Τα συνήθως γεμάτα κόσμο ακροατήρια ήταν άδεια και κάθε υπόθεση δικάζονταν με… ραντεβού! Όλοι στέκονταν σε απόσταση από τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα. Ίδια απόσταση και στην εκκαθάριση, εκεί όπου μετά το τέλος της δίκης κάθε καταδικασθέντας έπρεπε να καταθέσει έφεση του.

 

Η ανταπόκριση από το Νομό Καβάλας του ΑΠΕ, δια του χθεσινού τηλεγραφήματος, είναι ενθαρρυντική ως προς την έναρξη της τουριστικής κίνησης και σεζόν. Όσοι διάβασαν το κείμενο και τις δηλώσεις των ξενοδόχων διαπίστωσαν ότι τα παράπονα συνεχίζονται. Αυτήν την φορά έχουν σχέση με τον καιρό! Ο οποίος είναι αλήθεια ότι δεν έγινε Καλοκαιρινός και δεν θα γίνει το προσεχές διάστημα. Μια νέα περίοδος υπομονής ξεκινά!

 

Κάτι συμβαίνει στη Θάσο. Κάτι περίεργο αλλά και ελληνικό. Κάθε λίγο και λιγάκι «διατρέχει» το νησί έντονη φήμη περί βεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού. Από στόμα σε στόμα αυτό που δεν ισχύει, γίνεται αληθινότατο γεγονός! Κάπως έτσι αποφάσισε χθες να δράσει ο Δήμαρχος Θάσου. Έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση μπας και σταματήσει τα επικίνδυνα όπως αποδεικνύονται λόγια του κόσμου: ««Πριν λίγα λεπτά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Διευθυντή του ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ μου ανακοινώθηκε ότι ΔΕΝ υπάρχει κρούσμα κορονοϊού στη Θάσο! Όλα, επίσης, τα δείγματα της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ, που δραστηριοποιείται στο νησί μας, είχαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

 

Για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την πρόληψη του κορωνοϊού μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης. Μεταξύ άλλων είπε: « Πρέπει να στηριχθεί το εργαστήριο του Νοσοκομείου που κάνει τα τεστ για τον κορωνοϊό. Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να γίνονται στην Καβάλα πιο πολλά κάθε μέρα. Υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια κι έτσι χρειάζεται εγρήγορση απ’ όλους».

 

Με μια σύντομη ανάρτηση του ο Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη: « Είχα τη χαρά να συναντήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Καβάλα και να έχω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί της για την πορεία της συνεργασίας μας πάνω στην ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Είναι πάντοτε χαρά μου να συνεργάζομαι με την κ. Υπουργό».

Διαβάστε επίσης