• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μεσημβρινές ώρες χθες στον πεζόδρομο της οδού Παύλου Μελά, στο κέντρο της πόλης. Τα εντός του πεζόδρομου επιβατικά αυτοκίνητα είναι δύο και τα δίκυκλα τουλάχιστον τρία. Όλα παρκαρισμένα παράνομα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η έννοια του δρόμου (και όχι του πεζόδρομου) εισέρχεται κι ένα φορτηγό. Σα να μην συμβαίνει τίποτα. Το θράσος των οδηγών εις βάρος των πεζών διευκολύνεται και δυναμώνει από την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου. Ώρες ώρες σου ‘ρχεται να στείλεις στους πεζόδρομους ακόμη και τη Διεύθυνση Υγείας αφού αυστηρά πρόστιμα μόνο από αυτήν μπορείς να περιμένεις και να ελπίζεις. Αλλά πάλι, τι δουλειά θα είχε η Διεύθυνση Υγείας σε θέματα παραβάσεων του ΚΟΚ;

 

Ολοκληρώθηκε το … μεγάλο έργο στην παλαιά πύλη εισόδου του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Επανήλθε η επιγραφή κατόπιν…  λαϊκής απαίτησης. Γράφηκε με τέτοιο τρόπο που προκαλεί αρνητικά σχόλια και δεν καλύπτει το υποτιθέμενο κενό. Αυτός που ξανάγραψε το όνομα του Ασημακόπουλου δεν πρέπει να έχει και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο. Είναι τόσο προχειροδουλειά αυτό που έγινε που η προηγούμενη κατάσταση μάλλον είναι προτιμότερη.

 


 

Από μέρες είναι σημαιοστολισμένο το μνημείο της άφιξης του Αποστόλου Παύλου, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Ο πρόωρος αυτός στολισμός ενημερώνει για τα προσεχή γεγονότα, για τη διπλή γιορτή της Καβάλας. Ακόμη και για το δικό μας –μόνο δικό μας- εορταστικό τριήμερο. Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο πρόληψης του κορωνοϊού αλλά σίγουρο είναι ότι τις γιορτές δεν τις ξεχνάμε. Και τις αργίες επίσης.

 

Δεν είναι λίγοι όλοι όσοι ετοιμάζουν κουστούμια και γραβάτες, οι κυρίες φροντίζουν έγκαιρα για το ραντεβού στο κομμωτήριο. Άπαντες πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να παρακολουθήσουν τα εορταστικά γεγονότα, τα οποία ασχέτως ιού θα είναι λαμπρά. Και διαδοχικά. Όπως επιβάλλει η παράδοση.

 

Φέτος ένας λόγος παραπάνω που Υπουργός της Εθνικής Άμυνας είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κάπου κάπου τα χρειαζόμαστε αυτά τα μεγαλεία, αυτές τις παράτες. Τις αξίζουμε κι εμείς οι «φτωχοί» επαρχιώτες. Αποζητούμε την ελπίδα στο υποτίθεται ένδοξο παρελθόν μπας και με αυτόν τον τρόπο «γιατρέψουμε» το προβληματικό παρόν και το γεμάτο αγωνία μέλλον.

 

Η επέτειος της απελευθέρωσης της Καβάλας μπορεί να γίνει η αφετηρία. Η καινούργια αρχή για να σημειώσουμε νέες επιτυχίες. Αν και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι Βούλγαροι κατακτητές έγιναν στήριγμα της τοπικής οικονομίας τα Καλοκαίρια. Κι οι «κακοί» Τούρκοι μας χαμογελούν φιλικά κάθε φορά που γίνονται άριστοι πελάτες των επιχειρήσεων σε όλο το Νομό. Την ιστορία την γράφουν οι πόλεμοι μα τα διαστήματα ειρήνης είναι περισσότερα. Κι αν από τον πόλεμο θρηνήσαμε θύματα, η ειρήνη -μετά της συμφιλίωσης των λαών- αποδείχθηκε πάντα χρησιμότερη.

 

Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που διαφωνούν. Αυτοί που όμως μας τονίζουν, δεν ξεχνούν. Αυτοί θα ξυπνήσουν νωρίς το πρωί τη Δευτέρα (ανήμερα της επετείου) προκειμένου να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο. Ούτε μια στιγμή της σημαντικής επετείου. Αν ήταν στο χέρι τους θα συνεχίζαμε τον πόλεμο έστω κι αν θα ήταν κάπως διαφορετικός…

 

Ταυτοχρόνως και όχι τυχαία μεταδίδουμε στους Βαλκάνιους επισκέπτες μας όλες τις κακές συνήθειες και νοοτροπίες μας. Λάβαμε σχετική φωτογραφία όπου ο Ρουμάνος οδηγός πολυτελούς οχήματος παρκάρισε με τέτοιο τρόπο που απέκλεισε την κίνηση στο πεζοδρόμιο. Πιθανόν ο έλλην και Καβαλιώτης που του νοικιάζει το air bnb θα τον διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν συμβαίνει και κάτι το ιδιαίτερο αν παρκάρεις πάνω στο πεζοδρόμιο.

 

Αν είσαι έλληνας δεν θα σου δώσει κανείς σημασία. Μιας και είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Αν όμως είσαι Βαλκάνιος και δη φιλοξενούμενος, τότε διεκδικείς βραβείο! Άμεσης προσαρμογής στα δεδομένα του ηρωικού τόπου με τους ήρωες έλληνες. Προσοχή, δεν εννοούμε τους ήρωες των σχολικών μας βιβλίων. Μιλούμε για τους σημερινούς έλληνες- ήρωες….

 

Με απόφαση του Μητροπολίτη Στέφανου συνεχίζουν να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες έξω από τις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Η διαμαρτυρία του είχε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η οποία συνεχίζεται και κακώς κατά τη γνώμη μας. Αυτό που ήθελε να κάνει, το έκανε τότε. Προς τι να συνεχίζεται αυτή η ενέργεια; Ειδικά τώρα, στις μέρες της διπλής γιορτής. (Ορισμένοι ιερείς μοιάζουν να σήκωσαν τις σημαίες κανονικά, όπως φαίνεται να έγινε έξω από την εκκλησία του Αγίου Λουκά).

 

Δια ζώσης συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Όπως φάνηκε στην απαραίτητη live μετάδοση της συνεδρίασης, τους επηρέασε το Θέρος. Κι έτσι όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ήταν σαφώς λίγοι. Οι απόντες δικαιολογημένοι. Θα επανέλθουν σίγουρα το Φθινόπωρο.

 

Εκτεθειμένοι στον ήλιο περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους όσοι κάθε μέρα έχουν λόγο να επισκεφθούν τον ιδιωτικό αξονικό τομογράφο στην παραλιακή οδό Ε. Αντίστασης. Η επιχείρηση πρέπει να βρει έναν τρόπο προκειμένου να διευκολύνει την αναμονή τους. Κινδυνεύουν να «καούν» οι άνθρωποι που εκτός των άλλων περιμένουν και όρθιοι!

 

«Βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων περί της Καβάλας, του Cosmopolis και (λιγότερο) του Φεστιβάλ των Φιλίππων. Όλα στα έντυπα και τα site των Αθηνών. Πρόθυμα τα αναπαράγουμε αφού μας αρέσει να διαβάζουμε όσα μας αφορούν. Όσα μας κολακεύουν. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε η τελευταία. Αυτού του είδους η προβολή συνηθίζεται. Στο εξωτερικό μάλιστα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

 

Ανοιχτή είναι εδώ και λίγες μέρες η κεντρική είσοδος της Μεγάλης Λέσχης. Σα να έχει μπει κάποιος μέσα και δουλεύει αλλά ξέχασε να κλείσει την πόρτα πίσω του. Ποιος να είναι άραγε; Μήπως είναι ο ανάδοχος που επιτέλους τελειώνει με τα περιβόητα μερεμέτια; Μήπως έγινε πράξη η δήλωση του Δημάρχου, σύμφωνα με την οποία την δουλειά του εργολάβου την ανέλαβε ο Δήμος; Μυστήριο η υπόθεση.

 

Κι αφού το έργο συντήρησης του ιστορικού κτιρίου τελειώνει, θα ήταν μια καλή ιδέα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνονταν εκεί. Και για λόγους που συνάδουν με την προσεχή τοπική γιορτή. Ακόμη κι αν το σκέφθηκαν, δεν το αποφάσισαν. Είναι δυνατόν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας χωρίς Live μετάδοση από το διαδίκτυο; Ο απαράβατος όρος είναι αρκετός προκειμένου η Μεγάλη Λέσχη πρώτα να αποκτήσει σύνδεση με το διαδίκτυο, αμέσως μετά να χρησιμοποιηθεί.

 

Χθεσινή ανάρτηση του Άγγελου Σμυρλόγλου σχετική με τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σαν σήμερα το 1996 πέθανε ο μεγάλος μεταρρυθμιστής ηγέτης ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.Ο Ανδρέας αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα. Μετά το θάνατό του έμεινε ανεξίτηλο το έργο του για μας τον θυμίζει. Αποσπασματικά: Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.ο.κ ον ουκ έστιν αριθμός».

 

Περιπλέκονται τα πράγματα με το ακίνητο Κούφλερ μιας και οι διεκδικητές του έγιναν δύο. Από τη μια η ΑΜΚΕ κι από την άλλη η αρχαιολογική υπηρεσία (με τη μεσολάβηση του Γιάννη Πασχαλίδη). Εφόσον αναμιχθεί και ουσιαστικά η αρχαιολογική υπηρεσία, τότε είναι το μεγάλο φαβορί. Για την ΑΜΚΕ τα πράγματα θα είναι απλά. Θα στραφεί σε κάποια άλλη από τις πολλές αναξιοποίητες καπναποθήκες της Καβάλας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης