• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της περιοχής των Σφαγείων καθώς όπως υποστηρίζουν η γειτονιά τους δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Ως παράδειγμα φέρνουν το σημείο της φωτογραφίας, στο οποίο συνεχώς συγκεντρώνονται μπάζα και ογκώδη αντικείμενα. Το οποίο αναφέρουν καθαρίζει με μεγάλη καθυστέρηση η υπηρεσία. Κι όποτε συμβαίνει αυτό, την επόμενη κιόλας μέρα τα σκουπίδια κτλ επανέρχονται. Ως εκ τούτου η ευθύνη δεν είναι μόνο της υπηρεσίας. Ίδια ευθύνη έχουν κι όσοι βολεύτηκαν να αφήνουν στο συγκεκριμένο σημείο (απέναντι από το σούπερ μάρκετ του Μασούτη) ότι δεν τους είναι χρήσιμο. Κακά τα ψέματα, ίδιες καταστάσεις –μόνιμης συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων- διαπιστώνονται σε πολλά ακόμη σημεία της πόλης.

 

Πραγματοποιήθηκε προχθές, για τρίτο συνεχόμενο Σάββατο, η δεύτερη λαϊκή αγορά της Καβάλας. Μόνο παραγωγών, στο χώρο στάθμευσης της Καλαμίτσας. Οι πάγκοι δεν ήταν ιδιαίτερα πολλοί (όπως π.χ. ήταν τη δεύτερη φορά) αλλά ο κόσμος (ειδικά των δυτικών συνοικιών) αρκετός. Η προσπάθεια να καθιερωθεί η συγκεκριμένη λαϊκή δεν είναι οργανωμένη, δεν είναι συστηματική. Πάντως συνεχίζεται. Η λαϊκή αυτή επειδή είναι καινούργια φυσικά και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κόσμο και τους πάγκους της παλαιότερης και κεντρικής.

 


 

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Εκατόν πενήντα περίπου προσπάθειες γίνονται αυτό το διάστημα σε όλον τον κόσμο προκειμένου να βρεθεί το εμβόλιο που θα προστατεύει από τον κορωνοϊό. Αυτές γίνονται από γνωστές και λιγότερο γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες –διαβάζουμε- αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμες. Επειδή κι αυτές δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσος ακόμη χρόνος θα χρειαστεί.

 

Μόνο με το εμβόλιο ή το φάρμακο θα ξαναβρούμε τόσο την ησυχία μας όσο και την υγεία μας. Μαζί με αυτά και την οικονομική μας πρόοδο. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα είναι όπως αυτό που προηγήθηκε. Αβεβαιότητας. Βήματα πότε μπροστά, πότε πίσω. Κάποτε βήματα σημειωτόν.

 

Υπάρχουν και χειρότερα από τα δικά μας. Από αυτά τα περί της τουριστικής κίνησης. Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν, άνθρωποι που φοβούνται, άνθρωποι που για δικούς τους σοβαρούς λόγους είναι ακόμη και σήμερα σε καραντίνα. Σε τέτοια ζητήματα όλοι δίνουν προτεραιότητα. Μπορείς να πεις ότι κάνουν λάθος; Φυσικά και όχι.

 

Από την άλλη πλευρά, οι συγκρίσεις -κάθε φορά που τα βήματα γίνονται προς τα εμπρός- είναι αναπόφευκτες. Αλήθεια, δεν θα ήμασταν όλοι καλύτερα αν για τα τεστ του κορωνοϊού εργάζονταν περισσότεροι άνθρωποι; Αν γίνονταν περισσότερες προσλήψεις έτσι ώστε ακόμη και στη Νυμφαία υπήρχε ήδη και προσωπικό και εξοπλισμός.

 

Φαίνεται ότι και η δική μας κυβέρνηση διαχειρίζεται τα κονδύλια κάπως αλλιώς. Αυτό το καταλαβαίνουμε κι από την κατάσταση στο αεροδρόμιο μας. Εκεί τεστ κάνει υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μαζί με την Πολιτική Προστασία) και όχι προσωπικό που προσελήφθη μόνο για αυτόν τον λόγο.

 

Η πρόταση λοιπόν θα πρέπει να διατυπωθεί κάπως αλλιώς. Πόσα χρήματα έχεις στο πορτοφόλι σου για την αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος; Πως ξοδεύεις αυτά τα χρήματα; Γιατί διαθέτεις χρήματα στην επιχειρηματικότητα, σε δάνεια κτλ, ενώ αυτά θα σου ήταν πιο χρήσιμα αν έκανες προσλήψεις και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού;

 

Σε αυτό το σημείο της διαχείρισης της κατάστασης και των αποφάσεων φαίνεται να βρίσκεται η λύση του δύσκολου σταυρόλεξου. Αυτά πρέπει να ξαναδεί το κράτος, το Υπουργείο, η Κυβέρνηση. Από την στιγμή που αποφασίσαμε να δείξουμε τα τουριστικά μας προσόντα, στηριγμένοι στην προηγούμενη μας επιτυχία, οφείλουμε να δράσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχοντας σε όσο το δυνατό περισσότερα ανοιχτά σύνορα κατάλληλους ανθρώπους. Οι οποίοι δεν θα κάνουν τίποτα άλλο από ελέγχους (τεστ) κορωνοϊού.

 

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη στο Νομό Καβάλας της πρώην Υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νοτοπούλου. Θα γίνει την προσεχή Παρασκευή. Πρόθεση της κ. Νοτοπούλου είναι εκτός από την Καβάλα να επισκεφθεί τη Θάσο. Αυτό θα γίνει μάλλον το προσεχές Σάββατο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να της ετοιμάσει το αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων.

 

Εξ αιτίας κακοκαιρίας, ειδικότερα των ξαφνικών ισχυρών ανέμων, δεν έγινε την Παρασκευή το βράδυ η προβολή των ντοκιμαντέρ του Δήμου στην παραλία. Εκδήλωση ενταγμένη στα Ελευθέρια. Η προβολή θα γίνει μάλλον αύριο, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Ένα από αυτά που θα προβληθούν στη νέα ημερομηνία είναι το ντοκιμαντέρ για τα 40 χρόνια ποιμαντορίας του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου. Λέγεται ότι πριν την προβολή αυτού του ντοκιμαντέρ θα μιλήσει για τον μακαριστό Προκόπιο ο διάδοχος του. Ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος.

 

Κάθε μέρα ο Αθηναϊκός τύπος έχει κι ένα δημοσίευμα, ίδιο με τα προηγούμενα, για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε -έως τελικής εμπέδωσης- ότι α)Μόνο το «Φίλιππος Β’» θα ακολουθήσει τη διαδικασία των υπό παραχωρήσεων β) Για το «Φίλιππος Β’» υπάρχει ενδιαφερόμενος και είναι Αμερικανός.

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης συμφωνεί με την πρωτοβουλία και πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ, τη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας- Δράμας με προαστιακό σιδηρόδρομο. Ο οποίος θα χαραχθεί και θα κατασκευαστεί παράλληλα με τον καινούργιο δρόμο ανάμεσα στις δύο πόλεις. Σχετική δήλωση ο Δήμαρχος έκανε την Παρασκευή στο ράδιο Πρωινή. «Είναι μια πολύ καλή πρόταση» είπε χαρακτηριστικά.

 

Επειδή με την ίδια πρόταση φέρεται να συμφωνεί και ο Δήμαρχος της Δράμας, ίσως με αυτόν τον τρόπο αποδυναμωθεί η στήριξη από τους φορείς της Δράμας της γνωστής πρότασης που διατύπωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κατσιμίγας. Ο κ. Κατσιμίγας υποστηρίζει μια καινούργια (χάραξη) σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Δράμα- Καβάλα.

 

Ανακοινώνονται σιγά σιγά τα πρώτα μουσικά γεγονότα (συναυλίες) του Καλοκαιριού. Άργησαν αλλά έπρεπε άπαντες να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτά της πρόληψης του κορωνοϊού. Πρόσφατα λοιπόν η ποδοσφαιρική ομάδα των Ελευθερών ανακοίνωσε τη συναυλία που οργανώνει με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη. Ημερομηνία 24 Ιουλίου στο γήπεδο του χωριού.

 

Με έναν απλό και συγκεκριμένο τρόπο ο συνοικιακός σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του Νερού» στηρίζει την πρωτοβουλία των Εθελοντών κατά του Καρκίνου: «Στηρίζουμε ολόψυχα και με όλες μας τις δυνάμεις τη προσπάθεια του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου νομού Καβάλας για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο μας». Η ανάρτηση του συνοικιακού συλλόγου έγινε χθες.

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμυγδαλεώνα προετοιμάζει εκδήλωση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα: «Μπορεί ο κορωνοϊός να μας ανάγκασε να κλείσουμε λίγο νωρίτερα, εμείς όμως θα γιορτάσουμε και φέτος το τέλος των μαθημάτων του συλλόγου μας για το καλοκαίρι. Καλούμε, λοιπόν όλα τα μέλη μας στις 11 Ιουλίου ημέρα Σάββατο και μετά τις 20:00

στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου μας να διασκεδάσουμε (τηρώντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας). Βάζουμε το κέφι, βάζετε τους μεζέδες και όσο πάει. Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση».

 

Όσο η κίνηση για τη Θάσο βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα, ίδια με αυτά στο τέλος Ιουνίου, δεν θα αυξηθούν τα δρομολόγια των φέρι μποτ. Τόσο από την Κεραμωτή όσο και από την Καβάλα. Στο διαδίκτυο μάλιστα υπάρχει ένα σχετικό βίντεο που τραβήχτηκε την Παρασκευή και δείχνει άδειο ένα από τα μεγάλα πλοία. Το βίντεο τραβήχτηκε την ώρα του ταξιδιού από την Κεραμωτή προς τον Λιμένα.

 

Ποσό 5.000 ευρώ για διαφήμιση της ΑΜΘ στο περιοδικό «Διακοπές» αποφάσισε να διαθέσει το Περιφερειακό Ταμείο της ΑΜΘ. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Διαφώνησε μόνο ο Χριστόδουλος Τοψίδης «…με την αιτιολογία ότι στην Περιφέρεια υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι τουριστικής προβολής, καθώς επίσης δεν συνάδει μετον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Περιφερειακού Ταμείου».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης