μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η επιστημονική συνεργάτης του Δημάρχου Καβάλας κ. Ιώ Χατζηβαρύτη (φωτογραφία) με χθεσινή της ανάρτηση αναφέρεται σε επιτυχία μελετητικής ομάδας, η οποία θα ασχολούνταν και με το πρόγραμμα έργων στην Παναγία.

Πρόγραμμα που δεν διεκδικήθηκε επειδή δεν είχε συμφωνήσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (συνεδρίαση το περασμένο Οκτώβρη). Τα συμπεράσματα προκύπτουν εμμέσως πλην σαφώς. Μια νέα μελαγχολία για την ευκαιρία που τότε χάθηκε. Η κ. Χατζηβαρύτη γράφει: «Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος Interreg Danube.

Το πρόγραμμα Danube αποτελεί ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, με 276 προτάσεις να υποβάλλονται σε αυτήν την 3η πρόσκληση και μόλις 26 να κερδίζουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Η μελετητική ομάδα #URBASOFIA , που εργαζόταν για την προετοιμασία της πρότασης PASTICHE για την Παναγία, είναι ανάμεσα σε αυτές που διεκδίκησαν και κέρδισαν όχι μια αλλά δύο χρηματοδοτήσεις στην παραπάνω πρόσκληση για λογαριασμό του National Museum for the History of Transilvania (Cluj Ρουμανία) και του Δήμου της Cluj αντίστοιχα. Τα έργα φέρουν τα ακρωνύμια ISTER και AGORA. Το πρώτο αφορά στις πολιτιστικές διαδρομές της ρωμαϊκής ιστορίας και το δεύτερο στην επανάχρηση άδειων βιομηχανικών κτηρίων στον αστικό ιστό. Συνολικός προϋπολογισμός κάθε έργου 1,7 εκατ €. Συγχαρητήρια Urbasofia».

 

Απρόοπτο αλλά μικρό πρόβλημα σε όχημα του Δήμου, το οποίο μαζεύει απορρίμματα. Μια σακούλα του έπεσε στο δρόμο, ενώ κινούνταν στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Το όχημα σταμάτησε, το προσωπικό μάζεψε τα σκουπίδια που βρίσκονταν στο οδόστρωμα. Μακάρι το ίδιο να έκαναν οι οδοκαθαριστές, όπου υπάρχουν, με τα σκουπίδια που συνήθως βρίσκονται έξω και γύρω γύρω από τους κάδους.

 


 

Οικογένεια Καβαλιωτών έκανε τις σύντομες διακοπές της στη Θάσο. Πέρασε εκεί το διήμερο του Σαββατοκύριακου. Χθες το πρωί πήγε στον Πρίνο προκειμένου να επιστρέψει στην πόλη. Το φέρι μποτ ήταν το γνωστό μικρό πλοίο «Νικητής». Η οικογένεια μαζί με τους άλλους επιβάτες ήρθαν στην Καβάλα μετά από ταξίδι 1 ώρας και 30 λεπτών. Αν ήταν σε αυτοκίνητο και είχαν ξεκινήσει από την Καβάλα θα είχαν ξεπεράσει τη Θεσσαλονίκη, θα κόντευαν να φθάσουν στη Λάρισα!

 

Το πλοίο «Νικήτης» εκτελεί νομιμότατα τα δρομολόγια του, πότε στη γραμμή του Πρίνου και πότε στη γραμμή της Κεραμωτής. Δεν φημίζεται ωστόσο για την ταχύτητα του. Η ευθύνη είναι του καπετάνιου, ουσιαστικά της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Πάντως στο 2020 που είμαστε, ταξίδι από την Καβάλα στον Πρίνο σε 1,5 ώρα είναι τουλάχιστον απωθητικό. Η εμπειρία μοναδική. Όχι από την καλή, από την ανάποδη!

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης έψαξε την υπόθεση του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού με το υφιστάμενο δίκτυο στους Τοξότες της Ξάνθης. Κι όπως δήλωσε, οι οριστικές μελέτες τελειώνουν αλλά είναι υπό εκπόνηση από το 1994! Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τους μεγάλη, οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν πάντα εξασφαλισμένα χρήματα. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα το έργο διακόπτονταν αφού δεν υπήρχε χρηματοδότηση.

 

Ακόμη κι όταν οι μελέτες ολοκληρωθούν, θα χρειαστεί να περάσει κι άλλος χρόνος για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Για το οποίο φυσικά και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις ως προς την ολοκλήρωση και λειτουργία του. Μια υπομονή που άρχισε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 θα συνεχιστεί. Άγνωστο πόσο ακόμη. Όχι λίγο. Αυτό είναι σίγουρο.

 

Χωρίς ναυαγοσώστες ήταν και χθες Δευτέρα οι πολυσύχναστες ακτές του Δήμου Καβάλας. Γίνονται προσπάθειες συνεργασίας με ιδιώτη, οι οποίες φαίνεται ότι αργούν να έχουν αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ούτε ο εξοπλισμός που υπάρχει χρησιμοποιείται, ούτε οι πύργοι στις παραλίες έχουν τον ναυαγοσώστη που προβλέπεται.

 

Στο μεταξύ από τους ναυαγοσώστες του Δήμου Παγγαίου πληροφορούμαστε ότι για αυτούς δεν υπάρχουν πύργοι στις παραλίες που εργάζονται. Μήπως έστω προσωρινά να στείλουμε τους δικούς μας; Ή μήπως να γίνει το αντίστροφο. Να έρθουν στους πύργους του Δήμου Καβάλας οι ναυαγοσώστες του Δήμου Παγγαίου…

 

Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτος το λαογραφικό φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» της Νέας Καρβάλης. Το οποίο φέτος αποδεσμεύεται από το Cosmopolis, λόγω του ότι το Cosmopolis ειδικά φέτος δεν έχει ίδιο περιεχόμενο. Άρα το «Ήλιος και Πέτρα», το οποίο το χρηματοδοτεί ο Δήμος Καβάλας, αποκτά και πάλι την αυτονομία του.

 

Μία περίπου εβδομάδα είναι χωρίς φαξ η δημοτική υπηρεσία των Κοιμητηρίων. Υπάρχει βλάβη η οποία δεν λέει να διορθωθεί. Το φαξ είναι απαραίτητο στα Κοιμητήρια για πολλούς και διάφορους λόγους. Κι όσο δεν λειτουργεί, άνθρωποι ταλαιπωρούνται αφού πηγαινοέρχονται! Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να προσέξει την συγκεκριμένη υπηρεσία του, να λύνει άμεσα τα προβλήματα που σε αυτήν παρουσιάζονται.

 

Μεταξύ πολλών άλλων η Αναστασία Ιωσηφίδου, στη χθεσινή της συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή, ρωτήθηκε και για το ενδιαφέρον του κ. Κλειτσιώτη ώστε να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ στην Καβάλα. Κλήθηκε να σχολιάσει την κινητικότητα του διοικητή του Νοσοκομείου. Όχι μόνο δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά έκανε «αντεπίθεση».

 

Υποστήριξε ότι αναφορές στις επόμενες δημοτικές εκλογές και στον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στην Καβάλα είναι παραπλανητικές. Στοχεύουν όπως τόνισε να κρύψουν το πρόβλημα που δημιουργεί η σημερινή δημοτική αρχή! «Άλλα είναι τα σοβαρά θέματα και όχι αυτό» κατέληξε η πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια. Η οποία μία ακόμη φορά άφησε να εννοηθεί ότι την ενδιαφέρει η υπόθεση αλλά δεν είναι επίκαιρη.

 

Όσο την κ. Ιωσηφίδου την απασχολούν άλλα, υπάρχουν άνθρωποι προερχόμενοι από την τοπική ΝΔ οι οποίοι σκέπτονται και δρουν προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Για αυτούς υπάρχει χρόνος και χώρος για μια τέτοια δραστηριότητα και ενέργεια.

 

Οι φωτογραφίες την ώρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου- του οποιουδήποτε δικαστηρίου- απαγορεύονται. Αν επιτρέπονταν θα είχαμε σίγουρα φωτογραφήσει την κατά τα άλλα συμπαθέστατη γραμματέα του Τριμελούς Καβάλας, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

 

Φορούσε χειρουργική μάσκα κι από πάνω και προστατευτική ασπίδα! Εικόνα διαφορετική, φουλ προστασία από τον φημισμένο κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή όλοι σχεδόν οι πολίτες που περίμεναν την υπόθεση τους στο ακροατήριο, όλοι φορούσαν μάσκα.

 

Μέσω του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού «Κόκκινο Καβάλας» Ευριπίδη Ταρασίδη, δημοσιεύτηκε στην Αυγή της περασμένης Κυριακής συνέντευξη του Γιάννη Εριφυλλίδη. Θέμα των δηλώσεων του κ. Εριφυλλίδη είναι όσα έγιναν στο δ.σ. του Οργανισμού «Ελευσίνα 2021». Στο οποίο έως πρόσφατα ήταν αντιπρόεδρος. Ο κ. Εριφυλλίδης αντικαταστάθηκε ξαφνικά προ λίγων μηνών.

 

Με ανάρτηση του ο Δήμαρχος Παγγαίου δηλώνει τη συμπαράσταση του στους πληγέντες από τις προχθεσινές χαλαζοπτώσεις. Επισκέφθηκε μάλιστα τις περιοχές όπου ανέκυψε το πρόβλημα: «Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών του Δήμου μας, στον οικισμό της Φωλιάς, που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου. Για την ανακούφιση και διευκόλυνση των πληγέντων αγροτών αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται: Μείωση του τέλους άρδευσης για τις πληγείσες παραγωγές μέσω της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου. Αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας με τη χρήση των απαραίτητων μηχανημάτων. Πίεση προς την κεντρική διοίκηση για τη θωράκισή του Δήμου μας στο πλαίσιο εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης