• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η μικρή παραλία πίσω από το κεντρικό λιμάνι παραμένει «ψηλά» στις προτιμήσεις των Καβαλιωτών αν και τα έργα την επηρεάζουν. Καθοριστικά. Οι μεγάλοι όγκοι μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι στη Ραψάνη, η περιοχή ωστόσο επηρεάστηκε αρκετά. Άλλαξε, ελπίζουμε για λίγο. Φαίνεται και στη φωτογραφία. Στο βάθος κάποιοι κολυμβητές σκαρφαλωμένοι στα βράχια και μπροστά μπροστά εργαλεία και άλλα σημάδια του εργοταξίου.

 


 

Αυτό όντως δεν μπορούσε να το περιμένει κανείς. Τόσα πολλά κρούσματα στο Ν. Καβάλας που ειδικά χθες και προχθές χάσαμε το λογαριασμό! Οι νέες περιπτώσεις του κορωνοϊού είναι όλες χωρίς συμπτώματα αλλά το πρόβλημα υπάρχει κι ως εκ τούτου πρέπει να προσέξουμε. Προσοχή στα μέτρα αυτοπροστασίας και ατομικής υγιεινής. Προσοχή να μην καθησυχάσουμε.

 

Η κατάσταση επηρεάζεται και αλλάζει από το «άνοιγμα» των συνόρων. Τα «εισαγόμενα» κρούσματα μεταβάλλουν τα δεδομένα. Κι όλοι όσοι επέμεναν στον τουρισμό, προβληματίζονται κι αυτοί. Εντελώς συμπτωματικά χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το κοινό αίτημα των Επιμελητηρίων, για τα σύνορα στη Νυμφαία. Για δες καιρό που διάλεξαν…

 

Η πίεση των τοπικών φορέων και η διαμαρτυρία τους για τα σύνορα στη Νυμφαία «χάθηκε» στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο δικό μας Νομό. Κι όσοι επέμεναν για τη Νυμφαία τώρα είναι τουλάχιστον προβληματισμένοι. Αλλαγμένοι. Τώρα είναι που όλη αυτή η αρνητική κατάσταση, μαζί με την αρνητική διαφήμιση, μας προετοιμάζουν για μια ενδεχόμενη απώλεια όλης της τουριστικής περιόδου. Θαρρείς είχαν δίκιο αυτοί που από τώρα σκέπτονται πώς να σώσουν την επόμενη!

 

Ζήτημα λίγων μόνο ημερών είναι να εμφανιστούν και να εργαστούν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Καβάλας. Αυτό θα γίνει σήμερα- αύριο. Μέσω ιδιώτη. Ο Δήμος Καβάλας επεδίωξε το καλύτερο στην περίπτωση, τη συνεργασία του με τον τοπικό ΚΟΙΣΠΕ. Ο ΚΟΙΣΠΕ δυστυχώς δεν ήταν και τόσο έτοιμος με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το πρόβλημα λύνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο κι ο Δήμος Καβάλας παθαίνοντας μαθαίνει.

 

Χρειάζονται χρήματα για την απαραίτητη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας. Στο ισόγειο ένα πλακάκι είναι ξεκολλημένο εδώ και μήνες. Ένα τζάμι σπασμένο στην κεντρική είσοδο το ίδιο. Μάρμαρα ξεκολλούν στην πρόσοψη και δίπλα στο πεζοδρόμιο. Αφού το δημόσιο δεν διαθέτει τα κονδύλια (που δεν είναι πολλά), ας επιστρατευτεί πάλι ο συνήθης ύποπτος. Ο Δικηγορικός Σύλλογος.

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά με την οποία αναφέρεται ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠ στον Αμυγδαλεώνα η 29η Ιουνίου! Μόνο που το ΚΕΠ είναι ακόμη υπό κατασκευή κι έτσι η ημερομηνία είναι λάθος. Το ΚΕΠ θα είναι έτοιμο σε περίπου έναν μήνα.

 

Με την ίδια απόφαση μαθαίνουμε ότι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του ΚΕΠ είναι υποχρέωση του Δήμου Καβάλας. Μας γίνεται επίσης υπενθύμιση ότι από το 2010 υπάρχει- στα χαρτιά- ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας στο Ζυγό.  Το οποίο φυσικά και δεν δημιουργήθηκε, δεν λειτούργησε ποτέ.

 

Στην Καβάλα και τη Θάσο θα βρίσκονται σήμερα και αύριο δύο πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο πρώτος πρώην υπουργός μας θυμίζει τις εξαγγελίες της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, οι οποίες έγιναν επί των ημερών του. Τότε έγινε η αρχή μιας προσπάθειας που όπως καταλαβαίνουμε θα συνδέσει την Καβάλα με το σιδηρόδρομο. Έργο σίγουρα αναπτυξιακό. Αλλά και μακρινό.

 

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μας θυμίζει την πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Την οποία είχε επισκεφθεί ως υπουργός μια μέρα μετά την πτώση της. Αν περάσει σήμερα από το σημείο θα διαπιστώσει ότι στο μεταξύ δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Πεσμένη ήταν, πεσμένη παραμένει η γέφυρα.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θάσου έλαβε πρόσφατα απόφαση κατά πλειοψηφία. Θα επιτρέψει φέτος το Καλοκαίρι να λειτουργήσουν ως χώροι στάθμευσης (παρκινγκ) οι αυλές δύο δημοτικών σχολείων. Της Παναγίας και του Ποτού. Αφού άλλοι χώροι δεν υπάρχουν, η στάθμευση των αυτοκινήτων των επισκεπτών θα γίνεται στους προαναφερθέντες σχολικούς χώρους.

 

Ο διευθυντής του ΚΥ Πρίνου γιατρός Θωμάς Αγγελόπουλος δήλωσε χθες στην Πρωινή ότι το μηχάνημα γρήγορου τεστ κορωνοϊού παραλήφθηκε κι εγκαταστάθηκε στους χώρους του Κέντρου Υγείας. Τα τεστ, είπε, δεν άρχισαν επειδή αυτά παραγγέλθηκαν και αναμένονται από το εξωτερικό.

 

Με τηλεδιάσκεψη θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο. Ευτυχώς η ώρα έναρξης είναι η γνωστή. Νωρίς το απόγευμα, 19.00. Ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεση τους και να τελειώσουν το επόμενο πρωί….

 

Αυτή ειδικά η συνεδρίαση έχει συμφωνηθεί να γίνει και δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Αν τηρηθεί η συμφωνία τότε οι επικεφαλής με τη διοίκηση θα βρίσκονται στο Δημαρχείο κι όλοι οι άλλοι στο σπίτι τους. Αυτή η διαδικασία θα μεγαλώσει τα παράπονα των απλών δημοτικών συμβούλων (που θα είναι σπίτι τους) αφού στη συνεδρίαση πρώτο λόγο θα έχουν ο Δήμαρχος και οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μια άλλη παρατήρηση- πρόβλεψη έχει σχέση με τα διαδικαστικά ζητήματα που πάλι θα τεθούν. Πόσες ώρες θα τα συζητούν άραγε;

 

Δεν θα ταξιδέψει στην Αμερική ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το ανακοίνωσε ο ίδιος χθες: «Έπειτα από συνεννόηση με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ.Η νέα ημερομηνία της επίσκεψης, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά.Παράλλη λα, προγραμματίζεται τις προσεχείς ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό μου Mark Esper».

 

Η πρώτη εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα. Στη συνοικία της Παναγίας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου στο Πάρκο του Φαλήρου. Φέτος όλα είναι αλλιώς. Για δύο λόγους. Η αλλαγή φιλοσοφίας και – ο βασικότερος- τα συνεχιζόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων άλλαξε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που ήταν να διαφοροποιηθούν.

 

Είναι πρόωρη η κριτική και μάλιστα η αυστηρή και κατηγορηματική. Στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται υπομονή. Πρώτα θα δούμε, μετά θα σχολιάσουμε. Η βιασύνη υπάρχει σε πολλούς κι οφείλεται σε λόγους καλλιτεχνικούς- αυτοδιοικητικούς- προσωπικούς. Ας είμαστε πιο συγκρατημένοι. Ας δούμε τι θα συμβεί και μετά εδώ θα είμαστε όλοι να το κουβεντιάσουμε. Να το συγκρίνουμε με αυτό που ξέραμε και φέτος είναι βέβαιο ότι δεν θα δούμε. Μπορεί το καινούργιο Cosmopolis να αποδειχθεί καλύτερο. Μπορεί και όχι.

 

 

Διαβάστε επίσης