• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο ανάδοχος του έργου της κατασκευής πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Εγνατίας στον Άγιο Ανδρέα τους … ξεγέλασε όλους! Πιο πολύ την Εγνατία Οδό και τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας. Δίδοντας τον κόμβο στην κυκλοφορία την περασμένη Παρασκευή (αν και είχε εξασφαλισμένη προθεσμία μιας ακόμη εβδομάδας) μας απέδειξε ότι αν κάποιος πιεστεί, δουλεύει. Κακώς λοιπόν δεν πιέζονταν τόσο καιρό ώστε να ανοίξει έναν χρήσιμο δρόμο και κόμβο. Στον οποίο είχε πάψει προ πολλού να κατασκευάζει πλευρικά διόδια. Για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο δρόμος θα ξανακλείσει το Φθινόπωρο. Ελπίζοντας ότι τούτη την φορά κι ως το Καλοκαίρι του 2021, τα πλευρικά διόδια θα έχουν κατασκευαστεί! Αν λειτουργήσουν κιόλας, ακόμη καλύτερα.

 

Προσπαθεί να βρει το δρόμο της η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη μας. Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η κατασκευή πολυκατοικίας στην περιοχή πίσω από την Ιχθυόσκαλα (φωτογραφία). Κι άλλη φορά γράψαμε για πολυώροφη πολυκατοικία η οποία κατασκευάζεται απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων ενώ οικοδομική άδεια για 4όροφη οικοδομή κατοικιών εκδόθηκε πρόσφατα σε οικόπεδο στον Άγιο Λουκά.

 


 

Υπό άλλες συνθήκες η αυριανή μέρα θα ήταν κρίσιμη για τον τουρισμό στην ΑΜΘ και δη στο Ν. Καβάλας. Αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου υπήρχαν πολλές πιθανότητες να αποφασίζονταν η επαναλειτουργία των συνόρων στη Νυμφαία Ροδόπης. Επειδή στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν, ουδείς πιστεύει ότι είναι εφικτή μια τέτοια απόφαση. Πολύ περισσότερο τώρα που οι υποστηρικτές της εξέλιξης ζητούν να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα σύνορα αλλά με την παρουσία και του ΕΟΔΥ.

 

Επικαιροποιήθηκε χθες η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού για τα ξενοδοχεία «καραντίνας» σε όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο στην πόλη και ένα ακόμη στη Θάσο. Σε αυτόν δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία (το όνομα του ξενοδοχείου κτλ), γεγονός που γίνεται για ευνόητους λόγους.

 

Ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης μίλησε χθες το μεσημέρι σε εκπομπή του Ένα τσάνελ. Στη διάρκεια των δηλώσεων του επικαλέστηκε πληροφορίες που έχει, τις χαρακτήρισε ανεπίσημες, σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν δύο ακόμη κρούσματα κορωνοϊού. Και τα δύο κρούσματα τα περιέγραψε να αφορούν επισκέπτες- τουρίστες.

 

Τα περισσότερα (αν όχι όλα) τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής επρόκειτο να υποδεχθούν με χαρά χθες βράδυ στην πόλη τη Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα έπραξε άριστα το καθήκον της. Κατήγγειλε κατ’ επανάληψη τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αποδοκίμασε κι ούτε που σκέφθηκε τη συνεργασία μαζί του. Στο δε νομοσχέδιο περί των διαδηλώσεων τάχθηκε αμέσως με την πλευρά της αστυνομίας και όχι με αυτή των διαδηλωτών. Οι οποίοι διαδηλωτές από εδώ και πέρα για να συγκεντρώνονται στις πλατείες θα πρέπει νωρίτερα να διεκπεραιώσουν μια όχι ασήμαντη γραφειοκρατία.

 

Τα περισσότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ Καβάλας (μπορεί και όλα) συμπαθούν τη ΝΔ, ταυτόχρονα αντιπαθούν το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως άλλωστε έκανε ο τότε Συνασπισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. Συνομιλούσε με τη ΝΔ (δηλαδή τη Δεξιά), όχι όμως με το ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα στο πέρασμα των χρόνων άλλαξαν. Αφορμή των αλλαγών τα διαδοχικά μνημόνια. Κάποια πράγματα ωστόσο παρέμειναν σταθερά.

 

Η Φώφη Γεννηματά που έβαλε το λιθαράκι της σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορεί παρά να γίνει δεκτή στην Καβάλα με ανοιχτές αγκάλες. Το ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι χαμηλά αλλά αυτή η δημοσκοπική επίδοση είναι μια άλλη ιστορία.

 

Ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ Καβάλας, ρωτήθηκε χθες για τη διαφωνία Γιώργου Παπανδρέου- Χάρη Καστανίδη επί του περιεχομένου του νόμου για τις διαδηλώσεις. «Είναι υγεία αυτή η πολιτική διαφωνία» απάντησε. Κάπως έτσι το χάπι χρυσώθηκε με άριστο τρόπο.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας μίλησε επίσης στο ράδιο Πρωϊνή, σχολίασε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την εμπειρία από τις προηγούμενες. «Στις πολύωρες και κουραστικές συνεδριάσεις γίνεται ένα ξεκατίνιασμα. Τίποτα παραπάνω» είπε ο κ. Ποτόλιας. Ο οποίος συνήθως δεν μετέχει στο ξεκατίνιασμα…  Σχετικά με τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις ο Χρήστος Ποτόλιας επανέλαβε ότι θα μείνει στα χαρτιά.

 

Εξ αιτίας έλλειψης απαρτίας δεν συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο η δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προσήλθαν κανονικά, κάποιοι της διοίκησης όχι. Η συνεδρίαση θα οριστεί για να γίνει σε νέα ημερομηνία. Τα θέματα της χθεσινής ημερήσιας διάταξης δεν θεωρούνται σημαντικά, πολύ περισσότερο δύσκολα.

 

Πριν η κυβέρνηση χθες αποφασίσει να σταματήσει τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα, ο συνοικιακός σύλλογος της Χωράφας πρόλαβε να ανακοινώσει τη ματαίωση της δικής του εκδήλωσης: «Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωράφας, αποφασίσαμε μετά λύπης μας ότι οι προγραμματισμένες διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ,που θα γινόταν στις 25 και 26 Ιουλίου 2020, δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της πανδημίας του ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ. Περιμέναμε και ελπίζαμε ότι θα γινόντουσαν, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα είναι τα πράγματα καλύτερα και σας δίνουμε την υπόσχεση ότι θα γλεντήσουμε ,θα χορέψουμε και θα περάσουμε τέλεια. Σαν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωράφας, θέλω να παρακαλέσω όλα τα μέλη και τους φίλους όχι μόνο του δικού μας συλλόγου, αλλά και των υπολοίπων πολιτιστικών Συλλόγων, μην αφήνετε τον Κορονοϊό να γίνει αιτία για να απομακρυνθείτε από τους Συλλόγους, αντιθέτως πρέπει όλοι μας να είμαστε κοντά στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και όσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να τους συμπαρασταθούμε, για να μπορέσουν να αντέξουν και κρατηθούν , αλλιώς σιγά -σιγά θα διαλυθούν. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση, σας ευχόμαστε ένα καλό και υγιές καλοκαίρι και καλή αντάμωση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου».

 

Τον δικό του απολογισμό της περιοδείας στην ΠΕ Καβάλας των πρώην Υπουργών Σπίρτζη- Νοτοπούλου κάνει ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Το κείμενο του αναφέρεται πιο ειδικά στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θάσο: « 1)Κατά την εκδήλωση, που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για πολλή ώρα, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του νησιού, που σχετίζονται με τον τουρισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Έγιναν δε αξιόλογες προτάσεις για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση τόσο από τους βουλευτές ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όσο και από τους πολλούς παρευρισκόμενους(εκπροσώπους φορέων, δημοτικούς συμβούλους και απλούς πολίτες) που έλαβαν το λόγο. 2) Δυστυχώς ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κυριακίδης Ελευθέριος δεν τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Η απουσία του όμως αυτή, πέρα από το ότι συνιστά θεσμικό ατόπημα, έβλαψε σοβαρά τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του. Και αυτό γιατί έχασε την ευκαιρία να θέσει υπόψη των καθ’ ύλην αρμοδίων στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα προβλήματα του νησιού και των κατοίκων του, που σχετίζονται με τα προαναφερόμενα θέματα και να ζητήσει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπισή τους».

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Θέμα των ανακοινώσεων που θα κάνει η υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο έργου κατασκευής ηλεκτροφωτισμού επαρχιακής οδού στη Θάσο.

Διαβάστε επίσης