• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή και προχθεσινή επίσκεψη στην Καβάλα της Φώφης Γεννηματά θα μείνει στην ιστορία για δύο διαδικαστικούς λόγους. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, λες και επρόκειτο για εν ενεργεία πρωθυπουργό. Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Δεν είναι τυχαίο που τις ώρες που ήταν στην Καβάλα η πρόεδρος δεν έκανε καμία χειραψία. Τηρούσε πάντα τις αποστάσεις κι απέφευγε και τις αγκαλιές. Οι σημαντικότερες συναντήσεις της έγιναν σε εξωτερικό χώρο, όπως η ίδια ζήτησε.

Η κ. Γεννηματά είπε όσα είχε στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρχει η καθημερινή της δραστηριότητα στα κανάλια, και κυρίως άκουσε. Άκουσε τους καβαλιώτες εκπροσώπους φορέων να την ενημερώνουν. Αυτοί της τα είπαν όλα και δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα υπάρξει συνέχεια. Αν και με τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι θα υπάρξει. Η τροπολογία που στηρίζει τους εν ενεργεία εργαζόμενους επανέρχεται στη Βουλή. Πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά.

Από τα παραλειπόμενα του χθεσινού προγράμματος τα πολύ καλά λόγια Μουριάδη σχετικά με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας δικηγόρο Παναγιώτη Μαμτσαδέλη. Όταν η κ. Γεννηματά μπήκε στο δημαρχείο εξέφρασε το θαυμασμό της για το κτίριο. Αμέσως μετά ο κ. Μουριάδης χαρακτήρισε τον παρόντα στη συνάντηση Παναγιώτη Μαμτσαδέλη «… πολύ καλό γραμματέα της νομαρχιακής. Εύστροφο και δραστήριο». Συμπληρωματικά ο Δήμαρχος Καβάλας είπε επίσης ότι πρέπει οι παλαιότεροι και μεγαλύτεροι στην ηλικία να στοχεύουν στους νέους ανθρώπους. «Κι εγώ έχω κοντά μου αρκετούς» απάντησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

*Ανάρτηση του Κωστή Σιμιτσή χθες το μεσημέρι, η οποία σχετίζεται με το ΚΙΝΑΛ και την ΑΜΘ: «Χαιρετίζω την παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου η ειδική διακομματική επιτροπή, που θα συσταθεί, να μην ασχοληθεί με ένα μόνο τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά με όλη την περιφέρεια. Το θέμα αυτό θίξαμε στην πρωινή μας συνάντηση με την πρόεδρο Φ. Γεννηματά. Στόχος η ενότητα όλης της Περιφέρειας, η ισοτιμία όλων των περιοχών και η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων».

 

 


 

Η ελληνική δημοκρατία είναι εμφανώς προβληματισμένη. Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στη σημερινή εποχή θα υπήρχε Τούρκος πολιτικός που θα αποφάσιζε τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Ούτε φυσικά ήταν εύκολα προβλέψιμη η στάση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Η οποία ξαφνικά στηρίζει την ίδια απόφαση.

 

Στην ελληνική δημοκρατία υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Πολύ περισσότερο των μνημείων άλλων θρησκειών, τα οποία βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Καταλαβαίνουμε με την ευκαιρία ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πολίτευμα. Άλλο ελληνική κι άλλο τούρκικη δημοκρατία…

 

Ότι κι αν συμβαίνει ποτέ το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» δεν ήταν ο σωστός τρόπος αντίδρασης. Αυτό που αποφάσισε ο Ερντογάν είναι κάτι προσωρινό, το οποίο θα διαχειριστεί καταλλήλως- ευχόμαστε σύντομα- η δημοκρατία. Που δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα υπάρξει πλήρως και κανονικώς στη γείτονα.

 

Σπασμωδικές κι ως ένα σημείο δικαιολογημένες κινήσεις- δηλώσεις- αποφάσεις στην Καβάλα είναι 1) η μεγάλη σημαία που κακήν κακώς και φανερά αταίριαστα κρεμάστηκε στο πλάι του κτιρίου του παλιού δικαστηρίου (χωρίς… άδεια από την ΕΤΑΔ)με αφορμή τα Ελευθερία, 2)η πρόταση προχθές του Κώστα Κουνάκου να ιδρυθεί ταμείο υπέρ της ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σημειώνουμε ότι διοίκηση του Δήμου Καβάλας και παρατάξεις της αντιπολίτευσης μάλλον θα αποτύχουν να συνεννοηθούν προκειμένου να υπάρξει κοινή ανακοίνωση- ψήφισμα.

 

Η απάντηση της χώρας και των ελλήνων στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί πρέπει να είναι κατάλληλη. Στηριγμένη στα αισθήματα και τις διαθέσεις των απλών ανθρώπων και όχι στα «κόλπα» και τις τακτικές των πολιτικών. Προηγούμενες ενέργειες των οποίων μάλλον δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο υλικό- επίσημη ανακοίνωση κτλ που αφορά τους όρους πραγματοποίησης του φετινού διεθνούς τουρνουά σκάκι στην Καβάλα. Το οποίο θα γίνει κανονικά αλλά θα αρχίσει λίγο νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, στις 27 Ιουλίου. Διαβάζουμε ότι χορηγοί του είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια, η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω της ΠΕ Καβάλας. Τη διοργάνωση στηρίζει και πάλι το Επιμελητήριο. Μπράβο του. Εντάχθηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια στους υποστηρικτές του γεγονότος κι έμεινε σε αυτούς. Έπραξε πολύ σωστά.

 

Με εντολή Δημάρχου – όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιακωβίδης- έγινε πρόσφατα παρέμβαση σε κεντρικές διαβάσεις, οι οποίες βάφηκαν πάλι. Το βλέπουμε και ξαφνιαζόμαστε. Τις είχαμε συνηθίσει ξεθωριασμένες, ταλαιπωρημένες από την κίνηση των αυτοκινήτων. Καλό είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί, το ίδιο να γίνει παντού όπου χρειάζεται.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης προσήλθε χθες το πρωί στο Λούσυ, στη σύσκεψη εκπροσώπων τοπικών φορέων με τη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν, ρωτώντας τον για τον κορωνοϊό. «Σήμερα δεν είχαμε ούτε ένα ύποπτο κρούσμα» είπε χαμογελώντας. Κι οι δημοσιογράφοι ευχήθηκαν το ίδιο να συμβαίνει κάθε μέρα στο Νοσοκομείο.

 

Κάθε μέρα και μια διαφορετική ιστοσελίδα των Αθηνών αναρτά κείμενο με το ίδιο θέμα, την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Για μας εννοεί το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Κι αυτό με τη γνωστή υπό παραχώρηση. Όλες οι αναρτήσεις είναι περίπου copy paste, δηλαδή σημειώνουν το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Προχθές μάλιστα διαβάσαμε ότι οι Αμερικάνοι ενδιαφέρθηκαν για το «Φίλιππος Β’» προκειμένου να προλάβουν ενδιαφέρον Κινέζων και Ρώσων!

 

Η Μαρίνα Δημοσθενοπούλου ήταν πάντα στο πλευρό του Δημοσθένη, πάντα χαμογελαστή και δραστήρια. Γνώστης των πραγμάτων και ενεργή ως πολίτης. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της. Τα οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Το τελευταίο αντίο στην Μαρίνα Δημοσθενοπούλου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Παύλου.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα είχε χθες το απόγευμα συνάντηση ή επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Καβάλα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε σκοπό να δώσει τέλος στα σενάρια μεταφοράς της έδρας της υπηρεσίας από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη. Η οποία μία ακόμη φορά προσπάθησε να δράσει εις βάρος της πόλης μας. Βασικό επιχείρημα για να μεταφερθεί στη συμπρωτεύουσα η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης το ότι αυτή στην πόλη μας νοικιάζει γραφεία. Ενώ στη Θεσσαλονίκη θα υπήρχε χώρος του δημοσίου κι ως εκ τούτου δεν θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ενέκρινε το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων που έκανε το διαγωνισμό του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα». Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 15 εταιρίες- κοινοπραξίες εταιριών. Η μεγαλύτερη έκπτωση προέρχεται από την εταιρία «Κόσυνθος» της Ξάνθης κι είναι ποσοστού 52%! Η εταιρία που έχει κάνει κι άλλα δημοτικά έργα στην Καβάλα, θα αναλάβει όπως φαίνεται να κάνει και το συγκεκριμένο. Η ιστορία του οποίου είναι μακρά αφού πρώτος που προσπάθησε να το δρομολογήσει ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής. Στην πορεία ανέκυψαν διάφορα προβλήματα και εμπόδια. Προσπάθησε και η διοίκηση της κ. Τσανάκα αλλά το έργο όπως φαίνεται θα εκτελεστεί επί ημερών Θόδωρου Μουριάδη.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος είναι κι αυτήν την φορά πολύ συγκεκριμένος. Γράφει σε ανάρτηση του χθες το απόγευμα: «Πολύ φοβάμαι ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δοκιμαστούμε όλοι μας, ξανά. Επειδή νέο lockdown (σχεδόν) αποκλείεται να γίνει, πρέπει να επικαιροποιηθούν οι γνωστές οδηγίες. Μάσκες πρέπει να τις χρησιμοποιούμε σωστά και να τις φοράμε σε ΟΛΟΥΣ τους κλειστούς χώρους. Στα μαζικά μεταφορικά μέσα, στα μαγαζιά, στις εκκλησίες, παντού. WINTER IS COMING…».

 

Με μικρή χρονική διαφορά έγιναν χθες το πρωί στην πόλη δύο τροχαία δυστυχήματα. Ένα όχι τόσο σημαντικό, το δεύτερο προκάλεσε τη μεταφορά ενός τραυματία στο Νοσοκομείο.

 

 

Διαβάστε επίσης