• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εφαρμόζονται σε καθημερινή και 24ωρη βάση στο Νοσοκομείο της Καβάλας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτά ξεκινούν στην κεντρική πύλη του ιδρύματος, όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί το κτίριο θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε μέτρηση της θερμοκρασίας του. Η μέτρηση γίνεται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Κι όταν –το βράδυ- τέτοιο δεν υπάρχει, την κάνει το προσωπικό της εταιρίας σεκιούριτι. Καμιά 10 άνδρες που τους ξεχάσαμε αν και όλοι τους ήταν στην πρώτη γραμμή. Τόσο τώρα στα (υποτιθέμενα) εύκολα, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν. Στην εποχή της καραντίνας. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» μιας και πολλές φορές έκαναν πράγματα πέραν των βασικών τους αρμοδιοτήτων. Το συγκεκριμένο «ευχαριστώ» πρέπει να διατυπώσει με κατάλληλο και συγκεκριμένο τρόπο τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος. Οι σεκιούριτι του Νοσοκομείου Καβάλας ήταν κι αυτοί πρώτοι και καλύτεροι στην πρόληψη του κορωνοϊού. Παραμένουν στην ίδια θέση. Κι ας μην φορούν λευκή μπλούζα.

 


 

Γεμάτες κόσμο οι λαϊκές και γνωστές παραλίες της Καβάλας. Καλαμίτσα- Ραψάνη και (η ακόμη μεγαλύτερη) Περιγιάλι. Η προσέλευση και στις τρεις αρχίζει νωρίς το πρωί, συνεχίζεται το απόγευμα. Το δε βράδυ ομάδες νεαρών βρίσκονται πάλι εκεί προκειμένου να περάσουν την ώρα τους κοντά στη θάλασσα. Μπορεί αυτές τις εικόνες να τις έχουμε συνηθίσει αλλά τελικά αυτές είναι που κάνουν την Καβάλα όμορφη και διαφορετική. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, δίνουν προοπτική για το μέλλον.

 

Αν φωτογραφίσεις π.χ. τον σημερινό συνωστισμό στην Καλαμίτσα και στη Ραψάνη και τον συγκρίνεις με την εξίσου αθρόα προσέλευση προηγούμενων δεκαετιών (ακόμη και πολύ προηγούμενων δεκαετιών) θα διαπιστώσεις ότι στην Καβάλα κάποια πράγματα είναι σταθερή αξία. Κι όσο κι αν μας αρέσουν τα … «αυτογκόλ», στην προκειμένη περίπτωση κάτι καταφέραμε. Κρατήσαμε σε καλή κατάσταση αυτές τις παραλίες προκειμένου η παράδοση των Καβαλιώτικων Καλοκαιριών να συνεχιστεί.

 

Σαφώς και θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ειδικά στην παραλία της Καλαμίτσας. Δεδομένων των αδυναμιών μας, των συχνών λαθών μας και των σταθερών μας «πισωγυρισμάτων» πάλι καλά. Τουλάχιστον δεν χειροτερέψαμε αυτά που βρήκαμε και προς το παρόν διαχειριζόμαστε. Βασικό φυσικά είναι το γνωστό. Οι συγκεκριμένες παραλίες να παραμείνουν ανοιχτές και χωρίς εισιτήριο. Προσιτές σε όλους. Αυτός ο όρος είναι απαράβατος –ευτυχώς- ακόμη και από τους φανατικούς υποστηρικτές του ενοχλητικού αλλά μοντέρνου νεοφιλελευθερισμού.

 

Ακούμε τι γίνεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, στις οργανωμένες πλαζ του Δήμου Παγγαίου. Κι εκεί τα ίδια. Μόνο που εκεί το μπάνιο κοστίζει μια περιουσία αφού η μόδα της εποχής (και της… Μυκόνου) ήρθε κι εγκαταστάθηκε για τα καλά. Άλλο πράγμα αυτό κι άλλο πράγμα η Καλαμίτσα, η Ραψάνη, το Περιγιάλι. Ακόμη και η συμπαθητική αλλά προσεγμένη ακτής της Άσπρης  Άμμου.

 

Λίγα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα. Συνεδρίαση πάλι με τηλεδιάσκεψη. Θα είναι ήρεμη ή θα γίνει «πόλεμος»; Ας ευχηθούμε η συνεδρίαση να συνεχίσει το πνεύμα συνεργασίας (αλλά και κριτικής, διαφωνίας κτλ) που επικράτησε την Τετάρτη στην διαπαραταξιακή. Στη κουβέντα για τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού μάρκετιγκ. Εκεί φαίνεται να έγινε μια καλή και διαφορετική αρχή. Φαίνεται.  Γιατί καμιά φορά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται…

 

Ικανοποιημένος ο Κώστας Κατσιμίγας από την προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση του στη Δράμα, θέμα της οποίας ήταν η προτεινόμενη και υπό μελέτη απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Σκέπτεται την ίδια εκδήλωση να την κάνει στην Καβάλα. Αν και μπροστά μας είναι ένας πάντα Καλοκαιρινός Αύγουστος…

 

Ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ξεκίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να προσλάβει δύο επιστημονικούς του συνεργάτες. Θα είναι ένας οικονομολόγος και ένας μηχανολόγος μηχανικός. Ο οικονομολόγος πρέπει να γνωρίζει άριστα Βουλγάρικα, καλά Αγγλικά. Ο λόγος είναι ότι θα ασχοληθεί και με το διασυνοριακό πρόγραμμα Ίντερεκ. Επιθυμητή για τον μηχανολόγο μηχανικό είναι η εμπειρία 10 τουλάχιστον ετών.

 

Στην Αλεξανδρούπολη ήταν χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε εκδήλωση όπου μαζί του βρίσκονταν ο πρέσβης της Αμερικής στην Αθήνα. Πολλές ευχές για τα πρόσφατα γενέθλια του δέχθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης, απάντησε σε όλες με χαρά. Ο Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την επαναφορά της ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Καλεσμένη στον τηλεοπτικό σταθμό Contra ήταν προχθές βράδυ η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Μίλησε για το σκάνδαλο Novartis. Ο σταθμός δεν εκπέμπει στην Καβάλα αφού δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Το πρόγραμμα του μεταδίδεται ωστόσο από τις «πλατφόρμες» Nova και Cosmote.

 

Συνεχώς ανήσυχος ο σύλλογος ΑμΕΑ Ν. Καβάλας γνωστοποίησε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που είχε παρέμβαση του: «Μετά από τη παρέμβαση του Νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ ν Καβάλας όσον αφορά στις υποδομές προσβασιμότητας στη παραλία Περιγιαλίου όπου είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (Seatrac)τοποθετήθηκαν άμεσα 2 ομπρέλες επιπλέον και τμήματα διαδρόμου έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη στην εξυπηρέτηση των κινητικά αναπήρων χρηστών του Seatrac κατά τη πρόσβαση τους αλλά και τη διαμονή τους στο χώρο του μηχανισμού. Έτσι θα μπορούν να απολαύσουν τα θαλάσσια λουτρά τους απρόσκοπτα και υπό ανθρώπινες συνθήκες».

 

Ενισχύεται περεταίρω το νέο γραφείο των σωματείων συνταξιούχων στη Δημοτική Αγορά. Από την προηγούμενη εβδομάδα απέκτησε την απαραίτητη και μεγάλη πινακίδα. Έτσι ώστε και οι περαστικοί να γνωρίζουν ποιοι βρίσκονται στο χώρο και τι κάνουν.

 

Κι ενώ το Καλοκαίρι προχωρά, εξελίσσεται και δυναμώνει δεν λένε να αυξηθούν τα δρομολόγια των φέρι μποτ στην γραμμή του Πρίνου. Συνεχίζουν να είναι 3. Αφού παραμένουν σε αυτόν τον αριθμό και στις αρχές Αυγούστου, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αυξηθούν. Από τον Σεπτέμβρη και μετά θα ανησυχούμε για την επικείμενη μείωση τους.

 

Κείμενο του Βασίλη Λωλίδη χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε πανελλαδική προβολή στο φετινό φεστιβάλ των Φιλίππων. Το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πρώτες παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων αύριο και μεθαύριο. Προς το παρόν οι καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου στο Δημαρχείο, με την παρουσία γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, δεν φαίνεται να έρχονται…

 

Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, ήταν σίγουρος ότι θα βρεθούν ιδιώτες για τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Η δήλωση του γίνεται γνωστή αναλυτικά κι είναι η εξής: ««Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Αλεξανδρουπόλεως, Καβάλας. Για τους λιμένες Αλεξανδρουπόλεως και Καβάλας υπάρχει πολύ έντονο αμερικάνικο ενδιαφέρον. Έχω μιλήσει και εγώ πολλές φορές, στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα, με την DFC, τον αμερικάνικο οργανισμό που κάνει τις επενδύσεις στο εξωτερικό, τον ίδιο που πρόκειται να μπει και στα ναυπηγεία Ελευσίνος. Και φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ επιτυχή κατάληξη στον διαγωνισμό εκεί και πολύ έντονη οικονομική και στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό είναι ένα μήνυμα και για την Τουρκία».

 

Για την ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού της Καβάλας, θέμα στο οποίο είναι αισιόδοξος, μίλησε στο δίκτυο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης. Και ο κ. Λαμπίρης δεν κρύβει τη σιγουριά του ότι για το «Φίλιππος Β’» θα υπάρξουν υποψήφιοι επενδυτές.

 

Διαβάστε επίσης