μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια συνηθισμένη εικόνα στη διασταύρωση των οδών Βουλγαροκτόνου και Ζαλόγγου, στην περιοχή του Βύρωνα. Πολλά νερά στο οδόστρωμα αν και έχει να βρέξει καιρό. Ένα σωρό φορές έχουμε ασχοληθεί με το δίκτυο της ύδρευσης στην οδό Ζαλόγγου, οι βλάβες στο οποίο είναι περισσότερο από συχνές. Ίσως και καθημερινές! Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται χρόνια κι η ΔΕΥΑΚ κάθε λίγο διορθώνει αυτό που θα ξαναδιορθώσει μετά από λίγες μέρες. Έχει αποδειχθεί μέγα λάθος η κατασκευή του δικτύου στην οδό Ζαλόγγου κι έχουν ξοδευτεί πολλές ώρες και πολλά υλικά σε αυτήν την ιστορία. Γιατί λοιπόν δεν δίδεται μια οριστική λύση; Να ξηλώσουν όλο το λάθος δίκτυο και να το κάνουν από την αρχή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ησυχάσουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι διερχόμενοι.

 

Η πινακίδα της φωτογραφίας αφορούσε την εποχή που η στάση του Αστικού ΚΤΕΛ βρίσκονταν απέναντι από τη Ροδόπη. Η στάση μεταφέρθηκε απέναντι από τη Στρατιωτική Λέσχη μα η πινακίδα δεν ξηλώθηκε. Ούτε λειτουργεί. Ένα ακόμη εμπόδιο στο πεζοδρόμιο, μια εκκρεμότητα. Κάποτε κάποιος θα θυμηθεί να αποσύρει την κατασκευή. Μέχρι τότε την βλέπουμε να στέκεται ως ενθύμιο μιας προηγούμενης περιόδου και δραστηριότητας.

 


Πέραν όλων των άλλων η υπόθεση του κορωνοϊού είναι κι ένα σχολείο. Ένα διαρκές μάθημα για όλους τους έλληνες. Καθώς παθαίνουμε, μαθαίνουμε. Βιαζόμαστε να «βγάλουμε» το σχολείο αλλά συνεχώς κάτι ανακύπτει και το μάθημα ξεκινά από την αρχή…

 

Κάναμε διάφορα όνειρα, τα οποία υπό προϋποθέσεις έγιναν ο εφιάλτης μας. Ακόμη και προχθές Δευτέρα ζητούσαν τουριστική προβολή για να καλυφθεί η έως σήμερα ζημιά. Έκαναν λάθος; Κανένα. Σκέφθηκαν φυσιολογικά, πίεσαν προς κάτι που κατά τη γνώμη τους είναι καλύτερο. Κι όταν έληξε η συνεδρίαση και η φασαρία τους (με την καλή έννοια) αρχίσαμε να μετράμε αμέτρητα κρούσματα στην περιοχή. Πάλι καλά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.

 

Ας αφήσουμε στην άκρη όλα όσα συνήθως μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν. Ας δούμε το βασικό. Προέχει η υγεία μας. Το βήμα σημειωτόν είναι στο πρόγραμμα. Για ειδικές περιπτώσεις. Να συγκρατήσουμε την ορμή μας, να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για δυνατό τρέξιμο για αργότερα. Τώρα να δούμε κάποια άλλα ζητήματα. Επείγοντα. Κι αν κινηθούμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση, έχουμε ελπίδες να επανέλθουμε. Όσο καλύτερη είναι η πρόληψη, τόσο πιο γρήγορα θα ανακουφιστούμε. Τα κεφάλια μέσα λοιπόν και τα λόγια «επανάστασης» μετρημένα…

 

Οι διοργανωτές του 29ου Όπεν τουρνουά σκάκι της Καβάλας, το οποίο είναι σε εξέλιξη, διευκρινίζουν ότι φέτος δεν επιχορηγήθηκαν για τη διοργάνωση από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δεν εξηγούν τους λόγους. Πάντως την ευχαριστούν αφού δια μέσω της ΠΕ Καβάλας παραχωρήθηκε ο χώρος του τουρνουά. Το φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Οι σκακιστικοί αγώνες τελειώνουν κάθε βράδυ στις 9 ώστε μισή ώρα μετά να προλάβει να γίνει κανονικά η προβολή ταινίας στον γειτονικό Ζέφυρο.

 

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας το πρωί της Τετάρτης έγινε χωρίς το Δήμαρχο που απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη. Καθήκοντα προέδρου άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Καλανταρίδης. Εξ αυτού του λόγου η διοίκηση του Δήμου δεν είχε την πλειοψηφία στην Επιτροπή κι έτσι αποσύρθηκε -μιας και δεν εγκρίνονταν με τίποτα- το θέμα της διαφήμισης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό θα επανέλθει στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Αντίθετα η επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη για την αγορά νέων επίπλων – μαζί με πλέξι γκλας για την προστασία από τον κορωνοϊο- για το ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα. Το οποίο ετοιμάζεται για να λειτουργήσει το προσεχές διάστημα. Αποδέχθηκε επίσης δωρεά συμπολίτη. Το παγκάκι της δωρεάς είναι στη μνήμη της θανούσης συζύγου του, για την ανάπαυση των επισκεπτών των δημοτικών κοιμητηρίων.

 

Σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κ. Διαμαντή Σταγγίδη δίνουν συνέντευξη τύπου. Σε αυτήν θα μιλήσουν για το διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Καβαλιώτη σκηνοθέτη και ποιητή Λευθέρη Ξανθόπουλο. Οι εκδηλώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα θα γίνουν στο χώρο του Ζέφυρου.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη έχει είδηση. Ήταν η πρώτη στην οποία άπαντες φορούσαν μάσκα. Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Γεγονός που κανείς δεν μπορούσε να περιμένει. Απίστευτό αλλά αληθινό, όπως συχνά λέμε.

 

Κι ο Κώστας Αντωνιάδης είχε την ευκαιρία να «ευλογήσει τα γένια του», θυμίζοντας ότι τόσο καιρό μόνο με μάσκα έμπαιναν στο Διοικητήριο οι πολίτες. Οδηγία του Νομίατρου, την οποία τήρησε κατά γράμμα. Κι αποδείχθηκε ότι έπραξε πολύ καλά. Πλέον όχι μόνο στο Διοικητήριο αλλά σε όλες τις δημόσιες- δημοτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

 

Το Υπουργείο των Εσωτερικών έδρασε. Στήριξε τους σχολικούς τροχονόμους σε όλη την Ελλάδα αλλά και τις σχολικές καθαρίστριες. Με τροπολογία προ λίγων ημερών οι σχολικοί τροχονόμοι θα πληρωθούν τα χρήματα των μισθών τους για την περίοδο της καραντίνας που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία. Οι δε σχολικές καθαρίστριες βελτιώνουν τις συνθήκες ασφάλισης τους. Στην Καβάλα και τα δύο αιτήματα τα παρακολουθήσαμε να διατυπώνονται καιρό. Για τους σχολικούς τροχονόμους υπήρξε σχετική υπόσχεση του Δημάρχου. Η οποία δεν υλοποιήθηκε ως τώρα αλλά με την ψήφιση της τροπολογίας θα υλοποιηθεί ευκολότερα. Και γρήγορα, θέλουμε να πιστεύουμε.

 

Πριν λίγες ημέρες η παράταξη του κ. Τοψίδη εξέδωσε ανακοίνωση για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΑΜΘ. Με τη συνηθισμένη κριτική στον κ. Μέτιο. Η παράταξη –όπως και άλλοι- δεν αντέδρασε στα περί της κοινοβουλευτικής επιτροπής μόνο για την ανάπτυξη της Θράκης. Μια σιωπή αναμενόμενη; Μια σιωπή καθόλου τυχαία; Πάντως στην ίδια παράταξη έχουν σημαντικό ρόλο οι Καβαλιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι ως τώρα σιωπούν επίσης.

 

Από πλευράς των νομαρχιακών επιτροπών των κομμάτων στην Καβάλα, αντίδραση και ανακοίνωση για την επιτροπή μόνο της Θράκης υπήρξε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΟΔΕ δεν είπε τίποτα, του ΚΙΝΑΛ τα ίδια. Δεν είναι οι μόνοι που σιωπούν. Αυτή η παθητική στάση- σα να μην έγινε τίποτα το περίεργο και διαφορετικό- αφορά πολλούς και διάφορους. Οι οποίοι πιθανόν να συνεχίζουν να σκέπτονται την αντίδραση τους. Αν είναι θέμα λίγης ακόμη υπομονής, θα την κάνουμε για να τους περιμένουμε…

 

Με ανάρτηση του στο facebook χθες το μεσημέρι ο Γιάννης Εριφυλλίδης μας ενημερώνει για την επόμενη εκδήλωση του Ομίλου που δημιούργησε: «Η έκθεση με έργα Καβαλιωτών ζωγράφων “Εικαστική Περιπλάνηση 2020” θα πραγματοποιηθεί από τον όμιλο “Η Καβάλα Μπροστά” στη Δημοτική Καπναποθήκη από 14 μέχρι 23 Οκτωβρίου. Εγκαίνια στις 14 Οκτωβρίου. Ασφαλώς θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των επισκεπτών της έκθεσης.Επιμέλεια έκθεσης Λόης Ανθάκης.Όμιλος “Η Καβάλα Μπροστά”. Συνδιοργάνωση Δήμος Καβάλας, Δημωφέλεια».

 

Ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παγγαίου, κ. Ανέστη Τσαβδαρίδη. Προτείνει πολιτιστικά γεγονότα διαφορετικά. Προσαρμοσμένα στα δεδομένα της εποχής: «Υπαίθριες εκθέσεις, μικρές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές σε επιλεγμένους χώρους, ενημερωτικές παρουσιάσεις ιστορικού και γενικότερα πολιτιστικού ενδιαφέροντος καλλιτέχνες του δρόμου κά. θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις υπέρλαμπρες πολύβουες γνωστές φιέστες και να δώσουν χρώμα στο φετινό διαφορετικό καλοκαίρι που μας παραξενεύει αλλά και μας θυμώνει.Όμως… τίποτε, απολύτως τίποτε ή αλλιώς “υπεύθυνη στάση”!!!».

 

 

 

Διαβάστε επίσης