μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μόνιμο πρόβλημα για τη λειτουργία των κεντρικών πεζόδρομων οι χρηματαποστολές, οι οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από την κεντρική είσοδο του καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδας στην πόλη μας. Το γεγονός δημιουργεί κυκλοφοριακή αναστάτωση και πολλά ακόμη προβλήματα, καταργεί συχνά και στην πράξη την ουσία της πεζοδρόμησης των οδών Π. Μελά και Μ. Αλεξάνδρου. Ο Δήμος Καβάλας έδωσε μία ακόμη προθεσμία στην Τράπεζα να ετοιμάσει την πίσω είσοδο της (φωτογραφία) ώστε τα οχήματα χρηματαποστολών να εξυπηρετούνται από αυτήν. Η προθεσμία έληξε τον προηγούμενο μήνα. Παρήλθε χωρίς καμία αλλαγή των δεδομένων. Ο κ. Δήμαρχος οφείλει από εδώ και πέρα να είναι πιο αυστηρός. Πολύ πιο αυστηρός. Επιτέλους και στην τράπεζα και όχι μόνο στους απλούς πολίτες, πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα. Να ασκηθεί πίεση άμεσης συμμόρφωσης.

 

Έντονες είναι τελευταία οι (ανεπίσημες) πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το σκάκι της Καβάλας δεν θα φιλοξενηθεί τελικά στην ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη. Αυτές στηρίζονται σε υποτιθέμενο όρο του προγράμματος ΕΣΠΑ σύμφωνα με τον οποίο το ανακαινισμένο κτίριο θα έχει μόνο πολιτιστικό προορισμό και ρόλο. Κι ως εκ τούτου το σκάκι δεν χωρά σε μια τέτοια λειτουργία. Μαθαίνουμε επίσης ότι τις τελικές αποφάσεις δεν θα τις λάβει μόνος του ο Δήμος Καβάλας. Σύμφωνα με μια παλιά αλλά ισχύουσα συμφωνία, η απόφαση θα είναι κοινή. Του Δήμου Καβάλας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Σωματείο στο οποίο ανήκει το κτίριο.

Και οι δύο πρέπει να θυμηθούν τα όσα πρόσφερε το σκάκι στην πόλη, όχι απλά να το δεχθούν στο ισόγειο αλλά ουσιαστικά να το προσκαλέσουν σε αυτό. Στην όλη διαδικασία φοβόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει έγκριση και από τον κ. Παπακοσμά, ο οποίος αυτά τα πράγματα τα ελέγχει συνεχώς… Άραγε δέχεται το σκάκι ή όχι;

 


 

Η κινητικότητα στην ακτή και στο ξενοδοχείο της Τόσκα (BOMO Club του Ομίλου Μουζενίδη) δεν έχει σχέση με αλλαγή των ήδη γνωστών δεδομένων. Η μονάδα έπαψε να λειτουργεί από την 1η Αυγούστου. Αυτές τις μέρες, και λίγες ακόμη, προετοιμάζεται το κλείσιμο της προκειμένου να ξαναλειτουργήσει τον Μάη του 2021. Πρώτα ο Θεός κι αν όλα πάνε καλά ως τότε. Η Τόσκα είναι ίσως η μοναδική ξενοδοχειακή μονάδα του Ν. Καβάλας που λειτούργησε φέτος μόνο έναν μήνα. Κάτι αληθινό που ωστόσο ουδείς περίμενε…

 

Συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε δαπάνη 10.000 ευρώ για την προβολή του φεστιβάλ Φιλίππων (και των εκδηλώσεων του) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εγκρίθηκε επίσης η ωρίμανση δημοτικού έργου στα Τενάγη των Φιλίππων. Το έργο θα γίνει με ειδική διαδικασία πρόσκλησης εργολάβων κι αφορά αποκαταστάσεις και εκσκαφές. Φέρεται να είναι σε συνεννόηση και συντονισμό με άλλες εργασίες στα Τενάγη που αυτήν την περίοδο εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας.

 

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα μεταφορά 120.000 ευρώ από το αποθεματικό της Δημωφέλειας. Τα χρήματα αφορούν την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης (2019) τόσο του Δήμου όσο και της δημοτικής επιχείρησης. Φυσικά τα λεφτά ξοδεύτηκαν σε εκδηλώσεις της ίδιας περιόδου.

 

Η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων το περασμένο Σάββατο ήταν μια σημαντική, ίσως ιστορική στιγμή του θεσμού του Φεστιβάλ των Φιλίππων. Από αυτήν απουσίαζαν, όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι οι γνωστοί επικριτές τόσο της διοργάνωσης όσο και του Θοδωρή Γκόνη.  Ένας λόγος που απουσίαζαν είναι ίσως το ότι φέτος δεν δόθηκαν προσκλήσεις. Κι ένας άλλος το ότι συνηθίζουν την εξ αποστάσεως κριτική. Πριν ή μετά το παραθαλάσσιο ούζο τους, δεν έχει καμία σημασία.

 

Η πρώτη συνέντευξη τύπου εκδήλωσης του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων δίδεται σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Μπορεί κι η τελευταία, όπως εξελίσσονται τα πράγματα! Η συνέντευξη τύπου έχει σχέση με την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» η οποία μετά τη Βεργίνα προετοιμάζεται για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν πολύ συγκεκριμένος. Ξεκάθαρος. Τάχθηκε υπέρ των μέτρων και των κινήτρων που θα είναι ίδια παντού. Σε όλη την ΑΜΘ. Η αντίδραση του είναι θετική αν και μη αναμενόμενη. Ποιος άλλος εκπρόσωπος της Θράκης τα λέει τόσο «καθαρά» όσο ο Τοψίδης; Μάλλον κανείς. Π.χ. τις απόψεις του κ. Κατσιμίγα ακόμη τις περιμένουμε…

 

Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα η επιστολή των δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας προς την Κυβέρνηση, σχετική με την επιτροπή της Βουλής που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη μόνο της Θράκης. Άργησε. Το θέμα έπαψε να είναι επίκαιρο λόγω κορωνοϊού και λόγω διακοπών της επιτροπής. Η οποία θα ξανασυνεδριάσει την 1η Σεπτέμβρη. Ως εκ τούτου η επιστολή βρήκε τα μέλη της επιτροπής κάπου αλλού. Και όχι στη Βουλή και στη μελέτη του θέματος. Παρά ταύτα ευχόμαστε η επιστολή να διαβαστεί και κυρίως να ληφθεί υπόψη απ’ όσους πρέπει.

 

Ο Θόδωρος Χατζηχρήστος και ο Γιάννης Παναγιωτίδης ήταν τη Δευτέρα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Σε σχέση με όσα είδαν από κοντά, σχολίασαν θετικά την όλη κατάσταση. Την καθαριότητα και την οργάνωση της δομής. Έργο του διοικητή της κ. Δημήτρη Ρέμμου; Δεν αποκλείεται. Άλλο πράγμα στη δομή να υπάρχει μόνο ο ΔΟΜ κι άλλο πράγμα να συνυπάρχει με έναν εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους. Ο οποίος πρέπει γρήγορα να γίνει αυτό που αναφέρει ο τίτλος του. Διοικητής.

 

Στην Αθήνα προσκλήθηκε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Όχι μόνο αυτός. Ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ζήτησε να συναντήσει και να μιλήσει με τους διοικητές όλων των δημόσιων νοσοκομείων. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας κι έχουν βασικό θέμα τι άλλο; Την πανδημία. Σε αυτές θα βρίσκονται και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

 

Χθες ανακοινώθηκε ο «λάϊτ» ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Πιο «λάϊτ» δεν μπορούσε να γίνει! Εξ αυτού του λόγου στις βασικές θέσεις και παρά τις αντίθετες φήμες, δεν υπήρξαν καθόλου αλλαγές. Αυτός δεν ήταν ο ανασχηματισμός που ξέραμε και (καλώς ή κακώς) περιμέναμε. Πάμε για τον επόμενο λοιπόν.

 

Για τα τεστ κορωνοϊού στην Καβάλα ο ΕΟΔΥ συνεργάστηκε με την ΠΕ Καβάλας. Ζήτησε κεντρικό χώρο κι έτσι προσφέρθηκε αυτός της αίθουσας «Νικόλαος Μάρτης». Παραείναι κεντρικός. Ειδικά όταν πλησίον αυτού γίνεται λαϊκή αγορά και τουρνουά σκάκι με 150 συμμετοχές!

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε χθες τις τακτικές της επιχορηγήσεις προς τα ιδρύματα- σωματεία των 5 νομών. Για την ΠΕ Καβάλας επωφελείται η Μέριμνα, η οποία εισπράττει ποσό 8.000 ευρώ. Τα χρήματα αφορούν τον παιδικό της σταθμό. Ουσιαστικά τα ποσά που μοιράζονται είναι του κράτους.

 

Πριν από λίγες μέρες υπήρξε συνάντηση του Μητροπολίτη Στέφανου με τον πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας Αρχέλαο Γρανά. Ανακοινώσεις δεν έγιναν. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν τη μεταξύ τους συνεργασία στα ακίνητα της Ιατρικής Εταιρίας στο Σανατόριο. Επιβεβαίωσαν παλαιότερη συμφωνία; Κάτι τέτοιο διαδίδεται.

 

 

 

Διαβάστε επίσης