• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν χθες να εργάζονται σε ιδιωτικό οικόπεδο στην Παναγία, επί της κεντρικής – στη συνοικία- οδού Θ. Πουλίδου. Σε αυτό υπήρχε παλαιά και επικίνδυνη κατοικία. Η οποία προ μηνών κατεδαφίστηκε. Άνοιξε ο χώρος που τώρα θα τον εκμεταλλευτεί ο Δήμος και θα τον κάνει πιο όμορφο. Υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος θα επιδιώξει να αγοράσει το οικόπεδο. Ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει, μέχρι το οικόπεδο να αξιοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες του θα είναι διαθέσιμο για επισκέπτες και περαστικούς. Είναι μια καλή παρέμβαση που έχει ανάγκη η πόλη γενικότερα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Προμούσας γράφει για τα παλιά σπίτια στην συνοικία του Άη Γιάννη (η φωτογραφία συνοδεύει την ανάρτηση): «Μεγάλωσα στον Αϊ Γιάννη και είχα την τύχη να προλάβω πολλά από τα περίφημα αρχοντικά αυτής της συνοικίας. Σπίτια μοναδικής αρχιτεκτονικής, με υπέροχη διακόσμηση και πανέμορφες αυλές. Στο διπλανό αρχοντικό της φωτογραφίας, το οποίο κατεδαφίστηκε πρόσφατα, ζούσε θυμάμαι μια αρχοντογυναίκα που μας άνοιγε συχνά το σπίτι της, μας κερνούσε γλυκά και μας άφηνε να παίξουμε στο πιάνο του σαλονιού της. Δυστυχώς έχουν μείνει ελάχιστα από αυτά στη πόλη μας. Οφείλουμε λοιπόν να προστατέψουμε τόσο αυτά, όσο και τις δεκάδες καπναποθήκες που σώζονται ακόμη …..έστω και ετοιμόρροπες».

 


 

Όσοι έχουν χρόνο και διαβάζουν και τις ειδήσεις από το εξωτερικό κάτι θα έμαθαν για τα γεγονότα των ημερών στην Ισπανία. Ο τέως μονάρχης της χώρας Χουάν Κάρλος προτίμησε να φύγει από την χώρα προκειμένου να αποφύγει τα σχόλια του κόσμου και τις ποινικές διαδικασίες. Επί σειρά δεκαετιών ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Ισπανίας μα τώρα αποκαλύπτεται ότι αυτό συνέβαινε με το αζημίωτο!

 

Πέραν του ότι ενεπλάκη σε ερωτικά σκάνδαλα αφού είχε «κρυφές» αγάπες, στο περιθώριο του … τέλειου γάμου του, κατηγορήθηκε και κατηγορείται για μίζες και ευνοϊκή μεταχείριση εταιριών. Από τις οποίες όταν έπρεπε εισέπραξε το προβλεπόμενο «λάδι». Που ποιος ξέρει, ίσως να ήταν Θάσου…

 

Όταν αυτές οι αποκαλύψεις άρχισαν να του ταράζουν τον ύπνο, παραιτήθηκε του αξιώματος υπέρ του γιου του. Πίστευε ότι αυτή η πράξη του ήταν αρκετή. Αμ δε. Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και οι πιέσεις το ίδιο. Ως που προχθές αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση!

 

Ο Χουάν Κάρλος εκπροσώπησε για δεκαετίες αυτό που συχνά περιγράφουμε ως «δήθεν». Κουστούμια, γραβάτες, επισημότητες και πρωτόκολλα σε μια ζωή πολυτελείας. Που κι αυτή δεν του ήταν αρκετή. Πίσω από την συγκεκριμένη καλοπέραση βρίσκονταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ο οποίος καμία σχέση δεν είχε με όσα παρακολουθούσαμε. Μπροστά στον κόσμο και στις κάμερες έπαιζε θέατρο.

 

Στην περίπτωση του ήταν άτυχος. Στο τέλος αποκαλύφθηκε το πραγματικό του πρόσωπο. Κι έτσι τράπηκε σε φυγή. Οι δε υποστηρικτές της ιδεολογίας και της διαφορετικής- εξ αυτού του λόγου- προσέγγισης των πραγμάτων, ισχυρίζονται ότι ρόλο έπαιξε η σημερινή Ισπανική κυβέρνηση. Μια συμμαχία σοσιαλιστών- Ποντέμος. Είναι έτσι; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως η κυβέρνηση βρήκε σάκο του μποξ και τον χτυπά αλύπητα…

 

Αν και όσα συμβαίνουν στην Ισπανία δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο με την μικρή μας πόλη και κοινωνία, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στα μέρη μας. Διαθέτουμε τους δικούς μας «θεατρίνους». Οι οποίοι με κατάλληλο ένδυμα, συχνά κουστούμια και γραβάτες» προσποιούνται κάτι που δεν είναι.

 

Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις η ώρα της αποκάλυψης μπορεί και να μην έρθει καθόλου. Αν και στις μικρές κοινωνίες όσο καλό θέατρο κι αν παίζεις, όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό που επίμονα προβάλλεται (καμιά φορά αυτοπροβάλλεται).

 

Απόγευμα και βράδυ Τετάρτης στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Καβάλας: Εκπαιδευτής σκύλων τραυματισμένος από σκύλο. Κοριτσάκι που ένας άλλος σκύλος το δάγκωσε στο Παληό. Μικρότερης ηλικίας παιδί που το δάγκωσε ο σκύλος του γείτονα (περιστατικό από το Δήμο Παγγαίου). Έγινε με λίγα λόγια του… δαγκώματος! Ευτυχώς άπαντες οι δαγκωμένοι τραυματίστηκαν ελαφρά ή και πολύ ελαφρά.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Ξενοφών Κροκίδης με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σέντερ ισχυρίστηκε ότι κάποιους ενοχλεί! Κι έτσι αυτοί ή αυτός- η καταγγελία δεν ήταν ολοκληρωμένη- επεδίωξαν να τον κάνουν να σιωπήσει! Φυσικά ο γιατρός αντέδρασε και πολύ καλά έκανε. Συνεχίζει απτόητος να δίνει συνεντεύξεις σε όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Μία ακόμη εύστοχη ανάρτηση από τον γιατρό Μιχάλη Σωτηρόπουλο. Ζητά να υπάρχει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού που διαπιστώνονται εντός του Νομού Καβάλας. Προτείνει να οριστεί υπηρεσιακός παράγοντας που θα αναλάβει το πόστο. Ρίχνει την ιδέα αυτός να είναι ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Αυτό θα ήταν σωστό. Ταυτόχρονα μοιάζει δύσκολο να συμβεί. Για πολλούς λόγους. Η κατάσταση που στο μεταξύ επικρατεί ευνοεί την παραπληροφόρηση! Π.χ. τις προάλλες διαβάσαμε- μεταδώσαμε- γράψαμε για τα τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Άλλοι ανέφεραν ότι ήταν 100, άλλοι 110 ενώ η επόπτρια του συνεργείου είπε ότι ήταν 95.

 

Κάτοικος της περιοχής «Βασιλάκη» ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, έσπευσε χθες το μεσημέρι στο σημείο της φωτιάς. Ανησύχησε όπως ήταν αναμενόμενο αλλά δεν χρειάστηκε να βοηθήσει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αυτές τα κατάφεραν μια χαρά.

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες ότι πρόσφυγες δέχθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού έλαβαν «χαρτζιλίκι» ποσό 2.000 ευρώ: Εκατόν τριάντα τέσσερις Ιρακινοί επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο του προγράμματος υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.Από αυτούς οι 40 είχαν ενταχθεί στο ενισχυμένο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο από την Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον. Με τη αναχώρησή τους σηματοδοτείται η έναρξη του προγράμματος αυτού που θα αφορά σε 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, οι οποίοι είχαν έρθει στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και επιθυμούν να επιστρέψουν λαμβάνοντας ενισχυμένο οικονομικό βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης