μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο Περιγιάλι φωτογραφήσαμε εργολάβο- εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ να κλαδεύει δέντρα, τα κλαδιά των οποίων ενοχλούν το εναέριο δίκτυο (καλώδια). Τα κομμένα κλαδιά μάλλον δεν τα απομάκρυναν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από το συνεργείο ο Δήμος Καβάλας. Αυτό ισχυρίστηκε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Ο κ. Σταυρίδης είπε επίσης ότι κάτι παρόμοιο έγινε προ ημερών και στα Ποταμούδια. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα. Έτσι ώστε ο Δήμος να μην κόβει χόρτα εκεί όπου αυτή είναι υπεύθυνη. Εννοεί τα χόρτα στο διαχωριστικό, στο δρόμο από Καβάλα προς Παληό όπως επίσης την περιοχή στον Άγιο Σίλα.

 

Στη δεύτερη, σχετική με κλαδέματα, φωτογραφία βλέπουμε τα φυτά να έχουν μεγαλώσει και τα μικρά (ευτυχώς) κλαδιά να μπαίνουν στο δρόμο. Περιοχή Περιστέρι στην Καβάλα. Σημειώσαμε και προχθές την ανάγκη παρέμβασης, η οποία ως χθες δεν έγινε. Ελπίζουμε να γίνει άμεσα. Δεν είναι ωραίο πράγμα να οδηγείς και να σε ενοχλεί η ακούρευτη πικροδάφνη.

 


Ο πολύς κόσμος ίσως να μην έχει ενδιαφέρον, ίσως να μην προλαβαίνει να μάθει τις εξελίξεις. Το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» (βρίσκεται στον κόλπο μπροστά από την πόλη μας) οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Με καθυστέρηση 10 και πλέον ετών. Κι όμως, αυτήν την φορά το κράτος δεν είναι μόνο λόγια. Αυτήν την φορά εννοεί όσα ανακοινώνει. Σύντομα λοιπόν η διαδικασία θα έχει οριστικό αποτέλεσμα.

 

Το ίδιο κοίτασμα συνδέει και συνδέεται: Με το πλωτό LNG της Αλεξανδρούπολης. Με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Με την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο (την οποία δεν μπορεί, κάποτε θα στηρίξει η Κυβέρνηση), με την προοπτική του κοιτάσματος Ε. Η διαφαινόμενη επένδυση στη «Νότια Καβάλα» έρχεται σε μια στιγμή που 1) Ένας ακόμη αγωγός ετοιμάζεται να περάσει «αναίμακτα» από την περιοχή, 2) Ο τουρισμός δοκιμάζεται λόγω της κατάστασης που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

 

Αν μάλιστα για το ίδιο υπό εξάντληση κοίτασμα ενδιαφερθούν και Κινέζοι (αναφέρουν σχετικές πληροφορίες) τότε στην περιοχή καταφθάνουν νέοι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πολλά να προσφέρουν. Όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται κι επισκέπτονται καιρό την ΑΜΘ. Πρώτη φορά μοιάζουν να αναφέρονται τόσο συγκεκριμένα. Είναι έτοιμοι, αποφασισμένοι και σίγουροι για ότι διεκδικήσουν.

 

Αυτή η κινητικότητα, σημειώστε ότι οι Κινέζοι εμπλέκονται και στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, είναι μια ελπίδα. Αναπτυξιακή. Μια καλή είδηση για την περιοχή. Την έχουμε ανάγκη, προς το παρόν ως προοπτική. Γενικά αναζητούνται ευχάριστες ειδήσεις μιας και μπαφιάσαμε με όλες τις άλλες. Σαν κερασάκι σε αυτήν την άνοστη τούρτα το ξαφνικό γεγονός του θανάτου του Τάσου Μεταξά.

 

Αγαπητέ Τάσο. Μας ταρακούνησες όλους. Όχι μόνο για έφυγες τόσο νωρίς αλλά και γιατί έφυγες με τον συγκεκριμένο τρόπο. Προκάλεσες ένα ισχυρό τοπικό σοκ. Σα να ήθελες και να μας βοηθήσεις έτσι ώστε να αντιληφθούμε τα πραγματικά σοβαρά θέματα αυτής της σύντομης ζωής μας.

 

Αγαπητέ Τάσο. Μας είπες με τον τρόπο που έφυγες ότι πρέπει να προσέχουμε. Να πάψουμε τους ανούσιους καυγάδες, τις χωρίς νόημα συζητήσεις. Φθάνουν τόσα κουτσομπολιά. Οφείλουμε να είμαστε συχνότερα ενωμένοι, όπως ήμασταν χθες στον δύσκολο αποχαιρετισμό σου. Ήμασταν όλοι εκεί, στο τελευταίο αντίο….

 

Συχνά πυκνά η ΔΕΥΑΚ καλεί τους Καβαλιώτες να μην πετούν στην αποχέτευση ότι δεν τους είναι χρήσιμο, ότι είναι για τα σκουπίδια. Οι Καβαλιώτες προσποιούνται ότι ακούν, τάχα προσαρμόζονται και πειθαρχούν. Κάθε φορά διαπιστώνουμε το αντίθετο. Η πράξη αποδεικνύει τα λάθη όλων μας. Όχι μόνο τώρα. Χθες, προχθές και πολλά χρόνια πριν!

 

Μια τοπική ιστορία που ποιος ξέρει, ίσως είναι αλήθεια. Πέθανε λέει η γιαγιά κι από εκεί που δεν το περίμενε κανείς βρέθηκε να έχει μια ολόκληρη περιουσία. Χρήματα άνω του 1 εκ ευρώ. Αμέσως άρχισαν τα προβλήματα μεταξύ των υποψήφιων κληρονόμων. Κι είναι τόσο έντονα που η υπόθεση , με το νέο δικαστικό έτος, θα απασχολήσει τη δικαιοσύνη! Κάπως έτσι θα εξελιχθεί στις δικαστικές αίθουσες ένα ακόμη τοπικό σήριαλ…

 

Ο Κυβερνητικός βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης γνωστοποίησε την άμεση παρέμβαση του προς τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, για να στηριχθούν οι πληγέντες από τις προχθεσινές βροχοπτώσεις στη Θάσο. Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου ως βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέλαβε να κάνει κάτι άλλο.

 

Μια ανάρτηση με διάφορες ρητορικές ερωτήσεις, όλες δικαιολογημένες. Τα ίδια και τα ίδια θέματα στη Θάσο και αλλού, κάθε φορά που δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις λόγω δυνατής βροχής. Το ότι υπήρξαν και χειρότερα δεν πρέπει να μας ξεγελά.

 

Η κ. Ελευθεριάδου γράφει: Το νησί μας, η Θάσος, έχει πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρόσφατο συμβάν ήρθε και πάλι για να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που λαμβάνω συχνά από κατοίκους του νησιού. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μια κατοικία και ένα κατάστημα καταστράφηκαν ολοσχερώς….Η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού χρειάστηκε να παρέμβει σε μια περίπτωση στην περιοχή Σκάλας Μαριών όταν τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους που ακινητοποιήθηκε στον επαρχιακό δρόμο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής… Τα ερωτήματα παραμένουν: Τί έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το φράγμα Μαριών που μπαζώνει και στη συνέχεια λόγου του όγκου των υδάτων προκαλεί καταστροφές στην πορεία του και ιδιαίτερα στη Σκάλα Μαριών; Τί έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την μικρή γέφυρα στην παραλία Πλατάνες που συγκρατεί τα νερά και τα γυρίζει πίσω παρασέρνοντας ότι βρουν στο διάβα τους; Τί έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες με την διάβρωση της όχθης που πρόσκειται στο οδικό δίκτυο στην είσοδο του χωριού Σκάλα Μαριές και λόγω έλλειψης προστατευτικού τοιχίου αποτελεί κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα; Τί γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα και με τις συμπληρωματικές εργασίες που θα έκανε η περιφέρεια στο πρόφραγμα της λίμνης Μαριών; Γιατί ένα καλοκαιριάτικο μπουρίνι να απειλεί περιουσίες και ανθρώπινες ζωές; Τα κονδύλια εγκρίνονται και τα έργα εξαγγέλλονται όμως πρέπει να υλοποιούνται εγκαίρως και σωστά.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης έχει καλή ιδέα για το νέο χώρο του Δήμου Καβάλας στο χωριό: « Όποιος ξεχνά την Ιστορία του και τις αναμνήσεις του δεν έχει μέλλον» λέει ο λαός . Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να διακοσμήσουμε με παλιές φωτογραφίες το ανακαινισμένο Κοινοτικό Κατάστημα του Αμυγδαλεώνα . Τόσο τον ισόγειο χώρο όπου εκεί θα λειτουργήσει το ΚΕΠ , όσο και τον πρώτο όροφο όπου εκεί θα συνεχίσει να λειτουργεί η Κοινότητα και το Τοπικό μας Συμβούλιο. Να γεμίσουμε το κτήριο με αναμνήσεις και εικόνες του Αμυγδαλεώνα – Σταυρού με σκοπό να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι .Βοηθήστε μας να συλλέξουμε παλιές φωτογραφίες του παρελθόντος , τις αναμνήσεις των δικών μας ανθρώπων . . .Κατεβάστε ότι ξεχασμένο άλμπουμ έχετε πάνω στις ντουλάπες , ψάξτε τα παλιά συρτάρια , ανοίξτε το μεταλλικό κουτί μπισκότων που κρύβει θησαυρούς !

Ας μην χαθεί το παρελθόν μας σε σκονισμένα κουτιά. Επιτρέψτε μας να σκανάρουμε τις παλιές φωτογραφίες του Αμυγδαλεώνα – Σταυρού και να τις δώσουμε στις επόμενες γενεές! Γιατί , για να γράψουμε το μέλλον μας πρέπει να δούμε το παρελθόν μας !

 

 

Διαβάστε επίσης