• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από το 1990 κατασκευάζεται ο παιδικός σταθμός στο Περιγιάλι! Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ πρόσφατα, στο πλαίσιο μιας προβολής και παρουσίασης του έργου στον τηλεοπτικό σταθμό Σέντερ. Τόνισαν ότι τον τελευταίο χρόνο οι εργασίες επισπεύστηκαν κι έτσι το έργο επιτέλους τελειώνει. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 παιδιά. Επειδή θα λειτουργήσει αργότερα το Φθινόπωρο (μάλλον τον Οκτώβρη), τα παιδιά θα έχουν εγγραφεί και θα προσέρχονται στους σταθμούς του Δήμου. Για αυτό φέτος ίσως λειτουργήσει και ως άτυπο ΚΔΑΠ. Δηλαδή και για παιδιά οικογενειών των οποίων οι μητέρες δεν εργάζονται. Το δε γυμναστήριο του κτιρίου θα προσφερθεί, μέσω συνεργασίας με το Δήμο Καβάλας, στους πολίτες. Αυτό θα επιδιωχθεί και με τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, ειδικά της ανατολικής Καβάλας. (Τα εγκαίνια του κτιρίου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν αύριο αλλά αυτό δεν ισχύει λόγω συνέχισης των εργασιών. Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία).

 

Αυτή η προβολή του επικείμενου φεστιβάλ της ΚΝΕ Καβάλας είναι σαφώς προτιμότερη από την παραδοσιακή. Αυτή των αφισοκολλήσεων ακόμη και σε κάδους. Η εξέλιξη και η αλλαγή είναι θετική. Θέλουμε να πιστεύουμε και οριστική.

 


 

Τίθενται εύλογα ερωτήματα, όλα σχετικά με την επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη. Υπάρχουν καλά νέα, πολύ περισσότερο κέρδη από αυτήν; Πόσο πρέπει να εμπιστευτούμε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η αποχώρηση όλων των προσφύγων από το «Ασημακοπούλου»;

 

Πρώτον. Η υπόσχεση Χρυσοχοϊδη για αποχώρηση των προσφύγων εντός του 2020 δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Μας δόθηκε πέρσι τέτοιον καιρό. Δεύτερον, το σενάριο του κ. Μηταράκη είναι βάσιμο αν και το χρονοδιάγραμμα που το συνοδεύει εντελώς αόριστο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις μεταναστευτικές ροές. Οι οποίες παρά το ότι προερχόμαστε από το καλοκαίρι είναι περιορισμένες.

 

Η χώρα μας τους γυρίζει πίσω. Τους δίνει ακόμη και χρήματα (της ΕΕ) να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στην ύστατη περίπτωση, χορηγεί άσυλο και τους αφήνει ελεύθερους στην κοινωνία. Όλα αυτά προς το παρόν έχουν μικρά αποτελέσματα. Κι ενώ άδειασαν ξενοδοχεία που ήταν γεμάτα πρόσφυγες, δεν έκλεισε καμία δομή στο χερσαίο τμήμα της χώρας. Αυτό θα γίνει. Θα γίνει; Κι αν γίνει, θα μας αφορά; Από το στόμα του Μηταράκη και στου Θεού το αφτί…

 

Πρέπει να παραδεχθούμε ένα μόνο θετικό σημείο της υπόθεσης. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά το μεταναστευτικό για την Ελλάδα δεν χειροτέρεψε. Έμεινε σε εκείνα ή και σε λίγο καλύτερα επίπεδα. Υποτίθεται ότι με την πάροδο κι άλλου χρόνου η βελτίωση θα γίνει περισσότερο αισθητή. Πρώτα στα νησιά, μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Αθωώθηκε την Παρασκευή στο Τριμελές Καβάλας γιατρός του Νοσοκομείου, κατηγορούμενος σε υπόθεση θανάτου γυναίκας μετά από περιστατικό που της προκάλεσε εκτεταμένα εγκαύματα. Αρχικά η άτυχη γυναίκα νοσηλεύτηκε περίπου 15 μέρες στο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι της. Επακολούθησε νοσηλεία της σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Τελικά η γυναίκα δεν τα κατάφερε και πέθανε. Οι συγγενείς της ισχυρίζονταν ότι κακώς είχε πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καβάλας. Ωστόσο το δικαστήριο (με σύμφωνη πρόταση και της κ. Εισαγγελέως) έκρινε ότι όσο νοσηλεύτηκε στην Καβάλα όλα έγιναν σωστά.

 

Κάτοικοι της οδού Ηρούς στον Τίμιο Σταυρό διαμαρτύρονται επειδή άλλοι πολίτες ταΐζουν συστηματικά αδέσποτα σκυλιά, τα οποία κινούνται στην ίδια περιοχή και συχνά είναι επιθετικά. Ζητούν από το Δήμο Καβάλας να παρέμβει. Στην γειτονιά σημειώνονται συχνά φραστικά επεισόδια αφού τα συγκεκριμένα αδέσποτα τα υπερασπίζονται όσοι τα φροντίζουν.

 

Μεθαύριο Τετάρτη στις 08.30 το πρωί τελείται αγιασμός στο δικαστικό μέγαρο της Καβάλας. Είναι ο καθιερωμένος με την ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους (από την 1η Σεπτέμβρη). Γίνεται με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη και τους επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών. Ο αγιασμός θα γίνει με τις συνθήκες που λειτουργούν τα πάντα στο μέγαρο, με χρήση μάσκας.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας πράττει σωστά. Διεκδικεί ενίσχυση των μελών του και από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες και καλά κάνει. Δεν είναι η δουλειά του να δείξει τον τρόπο αυτής της ενίσχυσης. Μόνο να την ζητά αφού όπως φαίνεται ο στόχος είναι εφικτός. Στο θέμα παρεμβαίνουν κι άλλοι. Με λάθος τρόπο. Μέτιος και Τοψίδης (όπως και άλλα πρόσωπα) ας μην βιάζονται να (ξανα)μαλώσουν. Κι ας κοιτάξουν, κάθε ένας από τη θέση του, να βοηθήσουν στην ουσία του πράγματος. Το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Σήμερα ή και χθες αφού η ανάγκη υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την ενίσχυση οι μικρομεσαίοι την ζητούν «εδώ και τώρα».

 

Οι μάσκες προστατεύουν από τον κορωνοϊό, συχνά ωστόσο δημιουργούν παρεξηγήσεις. Οι άνθρωποι που τις φορούν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους! Τέτοιο περιστατικό έγινε την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Η πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το λόγο στο Μακάριο Λαζαρίδη. Μόνο που πίσω από τη μάσκα δεν ήταν ο Λαζαρίδης αλλά άλλος βουλευτής. «Είδα έλλειψη μαλλιών και νόμιζα ότι ήταν ο Μακάριος» είπε αστειευόμενη η κ. Μπακογιάννη.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη «Ανάσα» κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Συχνά επαναλαμβάνει την απόφαση του και εντός της ομάδας της κ. Τσανάκα. Είναι ο δεύτερος προερχόμενος από την τοπική ΝΔ αφού ίδια απόφαση και πρόθεση υπάρχει και από το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ντίνο Κλειτσιώτη.

 

Μιας και αναφερθήκαμε στον κ. Κλειτσιώτη. Το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο δικαιώθηκε η σταθερή του αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ΠΕ Καβάλας. Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο τα κρούσματα ήταν 0. Κάτι τέτοιο είχε να γίνει, δύο συνεχόμενες μέρες χωρίς κρούσματα στο Ν. Καβάλας, από τις 17 και 18 Αυγούστου. Μακάρι το σερί να συνεχιστεί.

 

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας έχει τα χαρακτηριστικά πολλών προηγούμενων. Τηλεδιάσκεψη και στην ημερήσια διάταξη λίγα και ανούσια θέματα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η αντιπολίτευση θα έχει μεγαλύτερη άνεση καθώς θα θέτει τα ερωτήματα της, τις παρατηρήσεις κτλ πριν από την ημερήσια διάταξη. Καθώς έχουν να συνεδριάσουν καιρό, ούτε η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι σύντομη.

 

Η ιστοσελίδα kranos.gr ανάρτησε την Παρασκευή κείμενο με το οποίο έκανε γνωστή την παρουσία επί τριήμερο στην Καβάλα του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τελικά ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν ήρθε στην πόλη και τον Νομό καθώς έκτακτα γεγονότα τον κράτησαν στην Αθήνα. Στην Καβάλα θα έρθει με την πρώτη ευκαιρία.

 

Τρεις συνεντεύξεις τύπου είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Η Θοδώρα Κουλουρά παρουσιάζει δωρεά της εταιρίας «Λιπάσματα Καβάλας» στην Πυροσβεστική. Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού τιμής αποζημίωσης των επικείμενων της πράξης εφαρμογής (σχέδιο πόλης) Περιγιαλίου. Στην Κομοτηνή ο Χρήστος Μέτιος θα κάνει ανακοινώσεις για σημαντικά έργα της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης