μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θετικά σχολιάζεται η ενέργεια των υπευθύνων του καταστήματος του ΟΤΕ στην πόλη μας (περιοχή πλατείας Καπνεργάτη). Προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες που περιμένουν σε ουρά εκτός του καταστήματος, τοποθέτησαν μεγάλη ομπρέλα στην κεντρική είσοδο. Αυτή δημιουργεί σκιά προκειμένου η αναμονή να είναι ευκολότερη. Δυστυχώς το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι και το μοναδικό. Όλες οι άλλες ουρές στην Καβάλα σημαίνουν ορθοστασία κι αναμονή σε …ζεστό περιβάλλον. Κανονικά τράπεζες και επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουν το ίδιο. Εδώ και καιρό. Από τότε που δημιουργήθηκαν –λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού- οι συγκεκριμένες ουρές. Πολλές από τις οποίες δεν είναι στη σκιά, είναι στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

 


 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προχθές γίναμε μάρτυρες πολλών επαναλήψεων. Πάρα πολλών. Τόσο από τη διοίκηση που απαντούσε όσο και από την αντιπολίτευση. Η οποία ρωτούσε. Λίγα ήταν τα καινούργια, αυτά που μάθαμε και πρώτη φορά ακούσαμε. Εμπεδώσαμε αντίθετα όσα ακούμε και ξανακούμε μέρες τώρα.

 

Περί των μετακινήσεων εργαζόμενων της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης», των σχολικών καθαριστριών, της επαναλειτουργίας των σχολείων κτλ. Αυτός μάλλον ήταν ο λόγος που η live μετάδοση της συνεδρίασης προσέλκυσε ελάχιστο ενδιαφέρον. Το πολύ να την παρακολούθησαν (όχι ολόκληρη φυσικά) καμιά 30αρια άνθρωποι! Θα τους χαρακτηρίζαμε και «συνήθεις υπόπτους».

 

Ξεχωρίζουμε και σχολιάζουμε ότι: Οι μετακινήσεις των εργαζόμενων της «Αλληλεγγύης» δεν φαίνεται να έχουν κάποιον σοβαρό λόγο που έγιναν, ήταν μάλιστα εκτεταμένες. Η καθαριότητα των σχολείων είναι κάτι που σύντομα θα κριθεί στην πράξη. Ας πάψουν λοιπόν τα λόγια. Τουλάχιστον ως την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Από αυτά που πληροφορηθήκαμε (ακούσαμε πρώτη φορά) ξεχωρίζουμε τα περί της απλήρωτης δεξίωσης, αυτής που έγινε τον Αύγουστο του 2019 με την ευκαιρία της ορκωμοσίας όσων ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Λυπόμαστε τον επαγγελματία που έκανε τα έξοδα, για τα οποία δεν πληρώθηκε ακόμη. Θυμάστε ότι η δεξίωση έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του βαπτιστηρίου της Λυδίας.

 

Ο αντίλογος που πάντα υπάρχει, αναφέρεται σε ρητή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με την οποία οι δεξιώσεις στις ορκωμοσίες δεν πληρώνονται από τους ΟΤΑ επειδή (καλώς ή κακώς) θεωρούνται δαπάνες προβολής των Δημάρχων. Οι Δήμαρχοι δεν το γνώριζαν (κι αν το γνώριζαν, το ξέχασαν) κι έτσι έκαναν τις δαπάνες που στη συνέχεια δεν καλύφθηκαν από το ταμείο του κάθε Δήμου.

 

Για την Ελλάδα και τη γραφειοκρατία της δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε. Δικαιώνονται όσοι επαγγελματίες δεν θέλουν να κάνουν δουλειά με το δημόσιο ακριβώς επειδή γνωρίζουν τους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά πώς αλήθεια να αποφύγεις να συνεργαστείς με το Δήμο και τον κάθε Δήμο;

 

Η αποκάλυψη του απλήρωτου τιμολογίου έγινε από το δημοτικό σύμβουλο (συνεργαζόμενο με τους υποστηρικτές Σώρρα) κ. Ξανθόπουλο. Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε ένα βήμα παραπάνω. Πρότεινε – κι εφόσον ο Δήμος Καβάλας οριστικά δεν θα πληρώσει τη συγκεκριμένη δαπάνη- να γίνει έρανος μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Κι αφού βάλει κάθε δημοτικός σύμβουλος το ποσό που του αναλογεί, με αυτόν τον τρόπο να πληρωθεί ο επαγγελματίας.

 

Πρακτική ιδέα και σωστή. Επειδή κατατέθηκε από τον κ. Ξανθόπουλο, δικαιούται να προεδρεύσει της ερανικής επιτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί αλλά αν παρά ταύτα κριθεί απαραίτητη, προτείνουμε σε αυτήν να συμμετάσχουν (έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία) δύο ακόμη άνθρωποι. Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος και ο κ. Μπάμπης Δράκος. Με την κοινή πρωτοβουλία των τριών είναι εφικτός ο στόχος. Γνωρίζουν και οι τρεις, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, να συγκεντρώνουν το ποσό που απαιτείται. Καλή τους επιτυχία αν και προτιμότερο είναι το τιμολόγιο να καλυφθεί από τον Δήμο της Καβάλας.

 

Σε αυτό το κρίσιμο και καθοριστικό σημείο της συζήτησης τίθεται εύλογα το απλό ερώτημα: Η δαπάνη για τη δεξίωση στην ορκωμοσία τον Αύγουστο του 2014 πληρώθηκε; Τι έγινε τότε αλλά και το 2019 στους λοιπούς Δήμους της ΠΕ Καβάλας; Όποιος κάτι γνωρίζει, απαντά.

 

Λαχτάρησαν νωρίς χθες το απόγευμα τρεις συμπολίτες οδηγοί Ταξί. Έλαβαν κλήση να παραλάβουν πελάτες από τον Αμυγδαλεώνα. Κι ενώ τα αυτοκίνητα τους μετέφεραν στην Καβάλα έγινε έλεγχος της Αστυνομίας. Τα οχήματα σταμάτησαν στον Άγιο Σίλα όπου αποδείχθηκε ότι οι πελάτες ήταν παράτυποι μετανάστες. Οδηγοί και αυτοκίνητα Ταξί αποδεσμεύτηκαν μόνο όταν αποδείχθηκε ότι οι πελάτες ζήτησαν όχημα μέσω κλήσης τους στο Eurotaxi.

 

Ο Γιάννης Σαρρής με τη συνδρομή πελατών και συνεργατών του συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνται. Αγόρασε απινιδωτή, τον οποίο θα κάνει δώρο στην Ελληνική Αστυνομία. Σύντομα αυτός θα εγκατασταθεί, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει, στην είσοδο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η παράδοση της δωρεάς θα γίνει αύριο το πρωί. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο κατάστημα εστίασης του Γιάννη Σαρρή στη Νέα Ηρακλείτσα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

 

Παραμένουν κακές οι σχέσεις του Δήμου Καβάλας με το σύλλογο φίλων των ζώων «Αίσωπος». Επικοινωνία δεν υπάρχει, συνεργασία το ίδιο. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στο Δήμο Καβάλας. Τα προβλήματα πρωτοεμφανίστηκαν τον προηγούμενο Χειμώνα, όταν συμφωνήθηκε να γίνουν στειρώσεις αλλά αυτές τελικά δεν έγιναν.

 

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε τον επιθετικό σκύλο που κινείται συχνά στην είσοδο του Νοσοκομείου. Το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί και κυρίως να στειρωθεί. Ο Δήμος Καβάλας ενημερώθηκε αλλά όπως ακούμε προς το παρόν δεν έχει δράσει.

 

Υπάρχει μια κινητικότητα στους πολιτιστικούς συλλόγους, η οποία στηρίζεται σε κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτόκολλα που τους αφορούν. Αποφάσεις σχετικά πρόσφατες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο προσεχής Οκτώβρης ίσως να είναι τελικά ο μήνας που όλοι οι σύλλογοι θα επανέλθουν στη δραστηριότητα τους. Με το καλό να γίνει αυτό και με τη λειτουργία και του χώρου του Πυθαγόρα. Ο οποίος είναι κλειστός τουλάχιστον 3 συνεχόμενους μήνες.

 

Πρόστιμο 2.000 ευρώ επέβαλε με απόφαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης σε εταιρία μαρμάρου, για τη λειτουργία του λατομείου της στη Θάσο. Η εταιρία αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Ο έλεγχος της υπηρεσίας έγινε τον Ιούνιο του 2019. Ακολούθησε αλληλογραφία κτλ και μόλις χθες η επιβολή του προστίμου.

 

Πανηγυρικά δελτία τύπου υπήρξαν χθες και προχθές από την ΔΕΔΑ ΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θέμα τους τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Για την Καβάλα (και την Ορεστιάδη) μια μικρή, σύντομη αναφορά: «Θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στην Ορεστιάδα και την Καβάλα».

 

Το χθεσινό περιστατικό πυρκαγιάς στο ανοιχτό κολυμβητήριο δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα με τα ακίνητα του δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται. Στα οποία μπορεί ταυτόχρονα να μπαίνει όποιος θέλει. Το περιστατικό του κολυμβητηρίου έρχεται να προστεθεί σε αυτό του παλιού Νοσοκομείου, στην ταράτσα του οποίου προχθές ανέβηκαν και έπαιζαν παιδιά!

 

Τα ίδια και χειρότερα μπορούν να γίνουν στο παλιό δικαστήριο, στην παλιά Μεραρχία. Στο Διόνυσο κτλ. Να λοιπόν ένας επιπλέον και σοβαρός λόγος όλες αυτές οι εκκρεμότητες να κλείσουν. Το επιδιώκουμε με ελάχιστα αποτελέσματα τουλάχιστον 6 χρόνια τώρα.

 

Ανακοίνωση του Γιάννη Πασχαλίδη για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Σταϊκούρα: «Συνομίλησα σήμερα (χθες) τηλεφωνικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο εξέθεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, καθώς και προτάσεις για την επίλυση τους».

 

Η χθεσινή δραστηριότητα του Νίκου Παναγιωτόπουλου περιελάμβανε: «..εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας Ναύαρχο Rob Bauer και την Πρέσβη της Ολλανδίας Stella Ronner-Grubačić, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

 

Διαβάστε επίσης