• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν δεν υπήρχαν οι ειδικές συνθήκες της εποχής και τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, οι επίσημοι και οι τοπικοί παράγοντες σίγουρα θα ήταν πολύ περισσότεροι. Ο αγιασμός άλλωστε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο ξεχώριζε χθες μιας και σήμαινε το τέλος ενός δημοτικού έργου. Το οποίο -όπως αρκετά ακόμη- συνδέει τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας από τον Σιμιτσή έως τον Μουριάδη.

Κι επειδή στον αγιασμό ήταν αρκετοί, υπήρξαν τα σχετικά παραλειπόμενα. Ας πούμε η μακρά και αναλυτική συζήτηση της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου με τον κ. Σιμιτσή (φωτογραφία). Η… απόσταση της βουλευτή με τον Θόδωρο Μουριάδη. Η οποία μεγάλωσε με το διάλογο που έγινε μεταξύ τους κι ενώ η κ. Ελευθεριάδου απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό με σαφή πολιτικά υπονοούμενα.

«Δεν υπάρχουν μάσκες και καθαρίστριες στα σχολεία» είπε η βουλευτής. «Καθαρίστριες υπάρχουν» την διέκοψε ο Θόδωρος Μουριάδης. «Εγώ δεν σας διέκοψα. Τις άκουσα να διαμαρτύρονται» επέμενε η κ. Ελευθεριάδου. Ο μεταξύ τους διάλογος τέλειωσε με τον Δήμαρχο να αποχωρεί προς το εσωτερικό του σχολείου προκειμένου όπως καταλάβαμε να συγκρατηθεί και να μην επανέλθει.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μητροπολίτης Στέφανος περπάτησε προς τους γονείς για να τους ευλογήσει. Αυτοί παρακολουθούσαν τον αγιασμό ευρισκόμενοι στο πεζοδρόμιο. Δεν πρόσεξε την ανωμαλία του εδάφους, παραλίγο να πέσει! Πριν σπεύσουν προς το μέρος του όσοι ήταν κοντά του, πρόλαβε και επανήλθε. Δείχνοντας άριστα αντανακλαστικά. Η τελετή του αγιασμού διακόπτονταν συχνά από τη δυνατή φωνή της σχολικής τροχονόμου του σχολείου, η οποία σωστά προέτρεπε τους γονείς να μην είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον. Τους ζητούσε να «απλωθούν» όσο περισσότερο γίνονταν στο πεζοδρόμιο που τους φιλοξενούσε.

Υπήρξαν τέλος αναφορές στο συγκεκριμένο δημοτικό έργο σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Τη Δήμητρα Τσανάκα μνημόνευσε πρώτος ο νυν Δήμαρχος. Στη συνέχεια ο Κωστής Σιμιτσής και ο Κώστας Αντωνιάδης. Όλα αυτά θα τα ακούσουμε αναλυτικότερα στο προσεχές μέλλον. Στην απαραίτητη τελετή εγκαινίων του ίδιο σχολείου. Χθες θυμίζουμε έγινε μόνο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων.

 

Εδώ και λίγες μέρες τμήμα της οδού Εγνατίας στο Βύρωνα είναι σε κατάσταση έργων οπτικών ινών. Στη μέση του δρόμου το χαντάκι. Από πάνω οι προειδοποιητικές πινακίδες (τάχα αρκετές) ενώ οι εργαζόμενοι άφαντοι. Το έργο σταματημένο, ποιος ξέρει πόσο ακόμη. Ένα άλλο έργο που είχε σταματήσει καιρό, ξανάρχισε χθες στην οδό Γ. Κίτσου. Στο γνωστό δρόμο συνωστισμού επειδή είναι ο μοναδικός που χρησιμοποιείται για να φθάσει κάποιος στο Λύκειο της Χωράφας.

 


 

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του Ν. Καβάλας φόρεσε κανονικά τις μάσκες, προσαρμόστηκε πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε κι έτσι επανήλθε φυσιολογικά (για την εποχή) στα σχολεία. Υπάρχει μια ανεκτικότητα στην τήρηση του μέτρου αλλά αυτό σε γενικές γραμμές ισχύει. Εφαρμόζεται. Η μάσκα που προστατεύει από τον κορωνοϊό είναι ένα πρόβλημα αφού μεταξύ των άλλων κρύβει το αθώο γέλιο των παιδιών. Τη χαρά τους που ξαναγύρισαν στο σχολείο. Στις παρέες τους και στη γνώση.

 

Χθες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης η κίνηση των μαθητών ήταν πάλι φανερή. Άλλοι πήγαν να ψωνίσουν τα απαραίτητα για το μάθημα. Άλλοι κινήθηκαν στο φροντιστήριο και αρκετά ακόμη παιδιά έβαλαν τα αθλητικά τους για την προπόνηση τους. Παντού έβλεπες και μια μάσκα. Στο χέρι ή στο σαγόνι, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί εκεί που πρέπει.

 

Οι μικροί Καβαλιώτες φαίνονται εκπαιδευμένοι. Χωρίς πολλά λόγια κάνουν αυτό που πρέπει. Μας ξαφνιάζουν ευχάριστα αλλά ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα τους. Συμμετέχουν στην προσπάθεια να εξοντωθεί ο κορωνοϊός, λες και είναι μεγάλοι άνθρωποι αφού δείχνουν μια πειθαρχία αξιοζήλευτη. Αυτή η στάση – έστω κι αν δεν είναι παντού ίδια- είναι μια κατάλληλη απάντηση στα αντίθετα λόγια των λίγων. Των αμετανόητων που πάλι συγκεντρώθηκαν (στο Δ. Κήπο) και πάλι μίλησαν όχι κατά της μάσκας αλλά κατά του κορωνοϊού.

 

Χθες φαίνεται ότι για όλη τη χώρα κερδήθηκε ένα στοίχημα. Ένα πρώτο και μεγάλο στοίχημα. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη και απλή διαδικασία. Μόνο που χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα. Τα κέρδη από το οποίο σύντομα θα τα αντιληφθούμε. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι όσο περισσότερο τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα τόσο αποφεύγουμε τα επιπλέον. Μικραίνοντας ταυτόχρονα το διάστημα που θα υπάρχουν γενικώς τέτοια μέτρα. Δεν μπορεί, κάποτε θα έρθει η ώρα που όλοι περιμένουμε. Τότε που θα έχουμε νικήσει τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό.

 

Όσον αφορά τα προβλήματα στα σχολεία, φυσικά και υπάρχουν. Ποικίλα. Σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό και μη. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να διαπιστώσουμε αν τα λύσαμε ή όχι. Κι εν πάση περιπτώσει αυτά τα προβλήματα σίγουρα θα λυθούν όταν αναδειχθούν (σε μια σωστή βάση) κι ασκηθεί πίεση προς την κάθε εξουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Χωρίς υπερβολές, κραυγές και κουραστικές περιττές καταγγελίες.

 

Σχετική με τον αγιασμό και την πρώτη μέρα του σχολείου η ανάρτηση του αντιδημάρχου Παγγαίου κ. Χρήστου Μποσμπότη: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρακολούθησα σήμερα τον Αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης. Το σχολείο των δικών μου μαθητικών χρόνων, το αρχαιότερο σχολείο της Ελευθερούπολης, μιας και προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση από το 1908. Και η φετινή χαρά ήταν διπλή γιατί η υπόσχεση προ τριετίας, πάλι την ημέρα του αγιασμού, του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη και της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του σχολείου, έγινε πράξη και πλέον το εμβληματικό αυτό κτήριο της Ελευθερούπολης αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή».

 

Στο ίδιο μήκος κλίματος η ανάρτηση της προέδρου του συλλόγου της Χωράφας κ. Χαρούλας Τσαταλμπασίδου: «Σήμερα 14/9/2020 πήγα το εγγόνι μου στη πρώτη δημοτικού στο 2ο δημοτικό σχολείο Καβάλας. Ένοιωσα τόσο όμορφα ,τόσο περήφανη μέχρι που δάκρυσα. Αυτό το αίσθημα δεν το ένοιωσα ποτέ, γιατί αν και έχω 2 παιδιά, ποτέ δεν τα συνόδεψα κυρίως την 1η μέρα στο σχολείο, επειδή δούλευα και για τέτοια πράγματα στον ιδιωτικό τομέα δύσκολα σου δίνουν άδεια. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα».

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η κυριακάτικη φωτιά στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου Β’ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσει επιτέλους η μετακόμιση δημοτικών υπηρεσιών στα έτοιμα γραφεία του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ. Ακούμε ότι αυτό το σκέπτονται σοβαρά οι υπεύθυνοι, από χθες μεταφέρουν σε χώρους του κτιρίου πρώην ΕΟΚ κάποια έγγραφα του αρχείου των υπηρεσιών. Από το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν στο συγκεκριμένο κτίριο έτοιμα γραφεία, τα οποία δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη. Αυτό ίσως γίνει τώρα.

 

Αυξημένη ήταν και χθες (όπως και την Κυριακή) η κίνηση πεζών και οχημάτων στην οδό 16ης Ταξιαρχίας. Διάφοροι άνθρωποι επιλέγουν το δρόμο, θέλουν να περάσουν και να δουν από κοντά την πολυκατοικία με το πρόβλημα (από τη φωτιά) στη πυλωτή της. Κάποιοι πεζοί μάλιστα βιντεοσκοπούν τα όσα βλέπουν. Κάτι σαν αξιοθέατο με λίγα λόγια!

 

Την περασμένη Παρασκευή έκανε σύντομη επίσκεψη στην Καβάλα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. Η διοίκηση της ΧΧ Μεραρχίας επέμενε να του κάνει το τραπέζι στη Λέσχη Αξιωματικών. Ο Υφυπουργός κατάφερε κι απέφυγε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν. Μαθαίνουμε ότι βασικό πιάτο στο γεύμα ήταν πελαγίσιες τσιπούρες. Από τα κλασικά τοπικά προϊόντα.

 

Διαβάστε επίσης