• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επί σειρά αρκετών προηγούμενων (αλλά και πρόσφατων) ετών ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας συνεργάστηκε με ιδιώτη (ντόπιο επιχειρηματία) προκειμένου να κατασκευαστεί εντός του κεντρικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος» το προβλεπόμενο από το master plan χαμηλό κτίριο- εμπορικό κέντρο. Έργο αναπτυξιακό και απαραίτητο. Έτσι μας έλεγαν τότε.

 

Μέσα από μια συγκεκριμένη επίσημη και αδιάβλητη διαδικασία κλήθηκαν τυχόν ενδιαφερόμενοι, κατέθεσαν προτάσεις και στο τέλος υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία. Κι ενώ ο επενδυτής ήταν αρκετά έτοιμος, διάφορα προβλήματα γραφειοκρατίας τον καθυστέρησαν και τον καθυστερούν. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο κατέληξε να γίνει σήριαλ, το οποίο παρακολουθούμε πολύ καιρό. Κι όλο έρχεται η ώρα έκδοσης της τελικής (οικοδομικής) άδειας, κι όλο αυτή αργεί. Γιατί πάλι η γραφειοκρατία βάζει το χέρι της.

 

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αντίδραση και διαφωνία με το κτίριο που θα κατασκευαστεί, η οποία παραπέμπει κυρίως στην αισθητική της περιοχής. Περιοχή πλησίον του παράλιου τείχους και της συνοικίας της Παναγίας. Όσο σωστή κι αν είναι η προσέγγιση(αν είναι), διατυπώνεται κατόπιν εορτής. Τυχόν αντιρρήσεις όφειλαν να γίνουν γνωστές τότε. Στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Τώρα είναι πολύ αργά.

 

Το ελληνικό δημόσιο με όλες του τις μορφές και εκφάνσεις έχει ενθαρρύνει την επένδυση. Την έχει εγκρίνει αρχικά και την ταλαιπωρεί διαρκώς. Εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση που της προκάλεσε, έρχεται τώρα να την αποτελειώσει; Αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Κι όμως, κι αυτό το ενδεχόμενο ίσως να είναι αληθινό. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

 

Ο υποψήφιος επενδυτής οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα του κι αν χρειαστεί να ζητήσει στήριξη και από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτά που βίωσε και βιώνει γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Και δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Όταν το δημόσιο στηρίζει και προσκαλεί τις επενδύσεις δεν γίνεται ξαφνικά να τα «γυρίζει» και να στρέφεται κατά των επενδυτών. Είναι ερασιτεχνικό, «εγκληματικό» και μεγάλο λάθος.

 

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα οφείλουν να επιτρέψουν στο επιχειρηματικό σχέδιο να εξελιχθεί. Πρέπει να κατανοήσουν τη θέση στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματίας. Ο οποίος αφοσιώθηκε σε αυτό, του βγήκε η …ψυχή να εξασφαλίσει τόσες και τόσες άδειες και δεν γίνεται τώρα που τελειώνει να προκύπτει μια θεαματική αλλαγή των δεδομένων. Είπαμε ότι η Ελλάδα είναι μπάχαλο αλλά τόσο μεγάλο, αυτό όντως δεν το περιμέναμε.

 

Υπάρχουν στιγμές που η διοίκηση του Δήμου Καβάλας «τα βάζει» με δημοτικούς υπαλλήλους αν και όλες οι προηγούμενες ίδιες προσπάθειες (παλαιότερων διοικήσεων) δεν φαίνεται να είχαν θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά όταν έγιναν με λάθος τρόπο. Η διοίκηση Μουριάδη καταγγέλλεται από τις σχολικές καθαρίστριες όλης της χώρας. Οι οποίες δρουν με αυτόν τον τρόπο για να συμπαρασταθούν στις σχολικές καθαρίστριες της Καβάλας.

 

Νωρίτερα υπήρξαν διαμαρτυρίες από το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μιας και η υπόσχεση για μη κατάθεση έφεσης δεν τηρήθηκε. Κι αν τηρήθηκε αυτό έγινε στο τέλος, μετά κόπων και βασάνων. Πρόσφατα επίσης υπήρξαν αλλαγές και μετακινήσεις στη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη». Αποφάσεις και ενέργειες που δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς. Σημειώνουμε ότι κάποιοι από αυτούς (ή αυτές) που δυσαρεστήθηκαν διαδίδουν αορίστως ότι κλείνουν τα ΚΑΠΗ και τα δημοτικά ιατρεία! Θέμα τέτοιο δεν υπάρχει αλλά οι φήμες ενισχύονται καθημερινά και το συντηρούν σα να υπάρχει!

 

Τρία διαφορετικά «μέτωπα», στα οποία υπάρχουν ομοιότητες και μικρές μόνο διαφορές. Ας πούμε ότι βασικό επιχείρημα της διοίκησης είναι η καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Και ο περιορισμός δαπανών που χαρακτηρίζονται περιττές. Ακόμη κι ισχύει κάτι τέτοιο δεν προκύπτει σαφώς και ευθέως. Ο τρόπος, που πάντα έχει τη σημασία του, είναι λάθος. Ποιος ο λόγος π.χ. να αναφερθεί σε μια συνέντευξη τύπου επακριβώς ο μισθός μιας σχολικής καθαρίστριας;

 

Όλα αυτά μας θυμίζουν έναν αξέχαστο πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, τη μανία του οποίου κατά των εργαζόμενων ακόμη την πληρώνουν (εμμέσως πλην σαφώς) οι Καβαλιώτες. Εκείνα τα ρεκόρ είναι απλησίαστα αλλά ο τρόπος που σήμερα επιχειρούν να λύσουν προβλήματα έχει κάτι από… Αρτέμη Σώρρα. Η σύγχρονη ιστορία του Δήμου Καβάλας απέδειξε, καλώς ή κακώς, ότι με τους εργαζόμενους συνεργάζεσαι. Κι όταν θέλεις να τους αλλάξεις, επιλέγεις τον πιο soft τρόπο. Αν και όπου υπάρχει.

 

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Μάκης Παπαδόπουλος κάλεσε τα δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια να βρίσκονται έξω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών, ενημερώθηκε από τον διευθυντή της και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις. Μαζί του ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαζαρίδης. Αν δείτε το σχετικό ρεπορτάζ (υπάρχει στο διαδίκτυο), θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πήγε καλά. Ο δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος ήταν «απροπόνητος» κι απροετοίμαστος κι έτσι τα θαλάσσωσε…

 

Αναφέρθηκε –μιλώντας στους δημοσιογράφους- στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σα να ήταν κάτι άλλο. Μιλούσε για «… τη ΔΟΜ». Την οποία στην πορεία την έκανε «…δομή». Μετά από διάφορα άλλα φραστικά λάθη που ήταν πολλά, παρατήρησε ότι πρέπει να τηρηθεί η υπόσχεση Μουριάδη και οι πρόσφυγες να φύγουν ως τις 31-12! Τι να εννοούσε ο ποιητής;  Αυτό ανέλαβε να διορθώσει και να εξηγήσει ο Σωτήρης Λαζαρίδης που μίλησε αμέσως μετά. Αναφέρθηκε σε υπόσχεση Μηταράκη (και όχι Μουριάδη) που πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου αλλά με άλλο θέμα, την αντιπυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Όπου πάλι βρήκε τον υπεύθυνο. Ποιόν άλλο; Το Θόδωρο Μουριάδη. Στο γραπτό κείμενο δεν υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα κάποιος να παρέμβει και να τον διορθώσει… Και κάτι ακόμη. Τις προάλλες που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε η… ΔΟΜ να κατασκευάσει δρόμο εντός του στρατοπέδου, το οποίο προβλέπεται από το σχέδιο πόλης!!!!

 

Οι Καβαλιώτες ενδιαφέρονται για το σήριαλ «Ήλιος» μα αυτό δεν ξεκίνησε προχθές, όπως είχε υποσχεθεί ο Αντένα. Πήρε αναβολή. Ο τηλεοπτικός σταθμός αναφέρει ότι τα επεισόδια του σήριαλ (που προβάλει την Καβάλα) ξεκινούν το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής.

 

Πανελλήνια προβολή της εθελοντικής δράσης γονέων και κηδεμόνων στο δημοτικό σχολείο των Ποταμουδίων. Η ανάρτηση τους με την εργασία τους στο σχολείο διαφημίστηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω τηλεγραφήματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Όσοι το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν στην οδό 16ης Ταξιαρχίας, στη φωτιά στην πυλωτή της πολυκατοικίας, συνεχίζουν να διαδίδουν ότι άκουγαν εκρήξεις που οφείλονταν σε γκαζάκια που έβαλαν άγνωστοι. Κι ως εκ τούτου αποδίδουν την έναρξη της φωτιάς στα γκαζάκια. Η Πυροσβεστική τους διαψεύδει αφού εξηγεί ότι οι εκρήξεις έγιναν. Ήταν μικρές κι οφείλονταν όλες στα ελαστικά των αυτοκινήτων που καίγονταν.

 

Χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης εξήγησε γιατί δεν λειτούργησε ο πυροσβεστικός κρουνός στο σημείο της φωτιάς. Αυτό όπως είπε οφείλονταν στο δίκτυο ύδρευσης που υπήρχε στην οροφή της πυλωτής και λόγω του ισχυρού θερμικού φορτίου καταστράφηκε. Και χθες κάποιοι από αυτούς που έχουν τα σπίτια τους στην πολυκατοικία πήραν απαραίτητα πράγματα από τα διαμερίσματα τους. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει μόνο πρωί, με το φως του ήλιου. Η πολυκατοικία συνεχίζει να είναι εκτός δικτύου της ΔΕΗ. Ούτε χθες υπήρξε το έγγραφο για τη στατική επάρκεια της πολυκατοικίας. Αναμένεται από μέσα σε μέρα.

 

Ένας ακόμη πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής επανέρχεται σε δραστηριότητα. Ή τουλάχιστον το προσπαθεί. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμυγδαλεώνα ξεκινά με αγιασμό την ερχόμενη Δευτέρα. Θα τηρεί όπως διαβάζουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Εκδήλωση στη Θάσο, σε εξωτερικό χώρο, ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα και η Θασιακή Ένωση. Η καθιερωμένη βράβευση αριστούχων μαθητών που έχουν καταγωγή από το νησί.

 

Έπαψαν να υπάρχουν νερά στη διασταύρωση των οδών Ζαλόγγου και Βουλγαροκτόνου στο Βύρωνα. Τα… μάζεψε η ΔΕΥΑΚ. Στο ίδιο σημείο άρχισαν να δουλεύουν από χθες αυτοί που κατασκευάζουν τις οπτικές ίνες. Κι ο Θεός βοηθός!

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης