• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σημαντική μέρα η χθεσινή για το περίφημο έργο της ανακαίνισης του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης. Παραλήφθηκαν κι άρχισαν να τοποθετούνται τα πατζούρια (στορ). Είναι πολλά αλλά θα τοποθετηθούν γρήγορα. Αυτή υποτίθεται ότι ήταν η τελευταία εκκρεμότητα προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί. Να παραδοθεί, να λειτουργήσει. Εκτός αν υπάρχει κι άλλη και μας την έχουν για… έκπληξη. Τα πατζούρια είναι γκρι χρώματος κι αφορούν το ισόγειο.

*Με την ευκαιρία. Ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης προανήγγειλε με δηλώσεις του το τέλος του έργου της πλατείας αλλά αυτό(γράφαμε χθες) έλαβε παράταση μέχρι τον Νοέμβρη. Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση του έργου αλλά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ψήφισε την παράταση μέχρι τον Νοέμβρη. Κάπου κάπου συμφωνούν (εμμέσως πλην σαφώς) ο Μουριάδης με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Συνεργάζονται κι ας μην το καταλαβαίνουν. Ή μήπως τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν θέλουν να τις παραδεχθούν ότι υπάρχουν;

 


 

Το βράδυ της Κυριακής όλη η πόλη έβλεπε Αντένα, το πρώτο επεισόδιο του σήριαλ «Ήλιος». Κάποιοι ικανοποιήθηκαν από την (τουριστική) προβολή της Καβάλας. Άλλοι ζήτησαν και περίμεναν περισσότερα πράγματα. Ο τηλεοπτικός σταθμός υπολογίζει σοβαρά την σειρά, εξ αυτού του λόγου την έχει σε καλή ώρα από πλευράς τηλεθέασης. Επεισόδια προβάλλονται κάθε μέρα. Χθες μάλιστα δύο στη σειρά!

 

Ακούμε ότι η Καβάλα επιλέχθηκε από την παραγωγή του σήριαλ μέσω της δημοσιογράφου κ. Κυριακής Μπεϊόγλου και της κ. Αγλαΐας Λάτσιου (συζύγου του αξέχαστου Καβαλιώτη συγγραφέα Λευτέρη Ξανθόπουλου). Αυτές οι δύο γυναίκες επηρέασαν την απόφαση για το που θα γίνουν όλα τα εξωτερικά γυρίσματα. Που πάντως δεν είναι ιδιαίτερα πολλά.  Η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου βοήθησε πρόσφατα τη Δημωφέλεια για την πανελλήνια προβολή του φεστιβάλ Cosmopolis.

 

Πληροφορίες προερχόμενες από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας αναφέρουν ότι: 1) Σχεδόν οριστική είναι η απόφαση για την πρόσληψη έως 15 ακόμη καθαριστριών που θα απασχοληθούν στα σχολεία. Όλες μερικής απασχόλησης. Οι προσλήψεις αυτές δεν φαίνεται να αφορούν το υφιστάμενο προσωπικό. Δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία επέκταση σύμβασης. 2) Επειδή το τρενάκι που εκτελεί τακτικά δρομολόγια στην Παναγία «τα έφαγε τα ψωμιά του», ο Δήμος προσανατολίζεται στην αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος για να το αντικαταστήσει.

 

Η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Κωστή Σιμιτσή για την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών είναι αισιόδοξη καθώς όπως μαθαίνουμε ο επενδυτής υπάρχει κι επιμένει. Η γραφειοκρατία τελειώνει κι έτσι σύντομα το σχέδιο θα μπει σε φάση υλοποίησης. Όσο για τις φωτογραφίες της σημερινής κατάστασης – των Λουτρών των Ελευθερών- απογοητεύουν. «Οδοστρωτήρας» η δράση γνωστών αγνώστων που δεν άφησαν τίποτα όρθιο…

 

Όσοι από την αρχή μιλούσαν για περίφραξη και αποκλεισμό των εγκαταστάσεων, αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο. Όμως μπορούσε να αποκλειστεί κάθε πρόσβαση στο χώρο; Είναι αδύνατον. Εδώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο ανοιχτό κολυμβητήριο, στο κέντρο της πόλης, θα αποκλείονταν στην απομονωμένη τοποθεσία των Λουτρών των Ελευθερών;

 

Το πετυχημένο διαφημιστικό περιοδικό «Εντυπάκι» αναστέλλει προσωρινά την έκδοση και κυκλοφορία του. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της κατάστασης που δημιούργησε στην αγορά ο κορωνοϊός. Το «Εντυπάκι» μοιράζονταν δωρεάν σε όλο το Νομό Καβάλας, κυκλοφορούσε μία φορά το μήνα.

 

Θετικά σχόλια από το βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη για τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη. Με ανάρτηση του ο βουλευτής τον χαρακτηρίζει «αεικίνητο». Το σχόλιο γίνεται με αφορμή την συνύπαρξη των δύο ανδρών σε πρόσφατη επίσκεψη στο Ερατεινό.

 

Μια και το έφερε η συζήτηση. Ο Κώστας Αντωνιάδης βρήκε λύση στις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών, οι οποίες από την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκαν και γίνονται (εκτός από Παρασκευή) και Πέμπτη. Θα υπάρξουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, μάλλον με συνέντευξη τύπου. Στην οποία θα παραστούν οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών.

 

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε την Κυριακή ο πολιτιστικός σύλλογος των Αντιφιλίππων. Περιμέναμε περισσότερη συμμετοχή, σημείωσαν οι εκπρόσωποι του. Ίδια πρωτοβουλία θα υπάρξει την ερχόμενη Κυριακή και στη Ζαρκαδιά.

 

Συνεχίζει να βρίσκεται στους κεντρικούς πεζόδρομους η Δημοτική Αστυνομία επιβλέποντας την τήρηση του ΚΟΚ. Δίνει έμφαση στην είσοδο σε αυτούς τόσο αυτοκινήτων όσο και δικύκλων. Τις προάλλες που «έπιασαν στα πράσα» δικυκλιστή, αρκέστηκαν στις παρατηρήσεις. Εκτός αν πείσθηκαν από τις δικαιολογίες του. Έχει αποδειχθεί –δυστυχώς- ότι με το καλό και με τις νουθεσίες αποτέλεσμα σε αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει.

 

Πολλοί και διάφοροι παράγοντες του τόπου ενεπλάκησαν στην υπόθεση της λειτουργίας του 14ου Δημοτικού Σχολείου. Όλοι με τον ίδιο τρόπο. Προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο εξηγώντας ότι άλλο δημοτικό κι άλλο νηπιαγωγείο. Προς το παρόν αυτές οι παρεμβάσεις δεν είχαν αποτέλεσμα αφού οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο ειδικά χθες ήταν ελάχιστοι.

 

Το νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας έρχεται. Ήρθε. Χθες και ο Δήμος Θάσου υποδέχθηκε καμιά 10αρια εργαζόμενους, τους οποίους φυσικά και έχει μεγάλη ανάγκη. Οι περισσότεροι έχουν σχέση με τη λειτουργία των παιδικών του σταθμών. Η απασχόληση τους θα είναι 8 μηνών. Ο Δήμος Καβάλας είναι στην τελική ευθεία για να απασχολήσει αρκετούς εποχικούς υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Νίκος Σιδηρόπουλος σχολιάζει με ανάρτηση του όσα γίνονται στο 14ο Νηπιαγωγείο και 14ο Δημοτικό Σχολείο. Ασκεί κριτική στο Υπουργείο: « Οι εν Αθήναις εγκέφαλοι αποφάσισαν ότι αν υπάρχει κρούσμα σε σχολική μονάδα θα κλείνει το τμήμα / τάξη για 14 μέρες. Ότι στις στενές επαφές του κρούσματος δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμμαθητές και διδάσκοντες, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η ιχνηλάτησή τους μέσω τεστ (έστω και τις επόμενες μέρες). Μάλιστα, μάλιστα…Στην πραγματική ζωή, σήμερα μια ολόκληρη σχολική μονάδα στην Καβάλα ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας επειδή βρέθηκε ένα κρούσμα μόνο σε ένα τμήμα του σχολείου. Πήγαν στο συγκεκριμένο σχολείο μόνο 2 παιδιά!  Συνεπώς, κύριοι του Υπουργείου, οι αποφάσεις σας είναι ανεφάρμοστες! Και οπωσδήποτε η ύλη των μαθημάτων πολύ δύσκολα θα καλυφθεί. Διαχωρισμός τμημάτων τώρα, μέχρι 15 μαθητές στις τάξεις, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Θέλουμε τα παιδιά μας μέσα στο σχολείο, είναι ο φυσικός τους χώρος. Το δε πλήγμα στην πραγματική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερο εξ αιτίας των ημίμετρων που αποφασίσατε από τα γραφεία σας! Δεν γίνεται οικονομία έτσι, παρά μόνο εξελίσσεται μια καταστροφή σε όλα τα επίπεδα».

 

Να και μια ευχάριστη είδηση. Επανέρχεται η συνεργασία του Δήμου Καβάλας με το φιλοζωικό σύλλογο «Αίσωπο». Παρά το ότι πρόκειται για το αυτονόητο, είναι επιτυχία το ότι όπως φαίνεται λύθηκε η μεταξύ τους προηγούμενη παρεξήγηση. Χθες ο «Αίσωπος» ανακοίνωσε ότι: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι οι πολυπόθητες στειρώσεις που είχαν ακυρωθεί, θα πραγματοποιηθούν. Μας δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία από την υπέροχη αυτή ομάδα εθελοντών γιατρών της Vets in Action και κατόπιν συνεννοήσεως με το Δήμο μας σας δίνουμε τις ημερομηνίες και τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά.  Από το Σάββατο 26/09/2020 έως και την Τετάρτη 30/09/2020 σε συνεργασία με τη Vets in Action και το Δήμος Καβάλας – Municipality of Kavala, ο Αίσωπος θα πραγματοποιήσει δωρεάν στειρώσεις, σε αδέσποτα σκυλιά και γάτες. Οι στειρώσεις θα γίνουν και πάλι στο κτηνιατρείο της κ. Ιατρείο Μικρών Ζώων Ελισάβετ Χριστοφόρου   Β’ πάροδος Χρυσοστόμου Σμύρνης».

Διαβάστε επίσης