• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολύ πρόσφατη φωτογραφία. Η παραλία της Καλαμίτσας σε αυτό το διαφορετικό φετινό Φθινόπωρο, στο οποίο ο καιρός συνεχίζει να είναι κατάλληλος για μπάνιο. Τις καθημερινές λίγος κόσμος. Κυρίως συνταξιούχοι. Οι οποίοι απολαμβάνουν την ησυχία της παραλίας μα κυρίως τη θάλασσα. Σάββατο και Κυριακή ο κόσμος είναι σαφώς περισσότερος. Κι έτσι θα πάει όσο θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Από αυτήν την άποψη οι Καβαλιώτες παραμένουν τυχεροί. Η θάλασσα είναι κοντά τους, σε λίγα λεπτά από το σπίτι τους.

 

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα το ΚΚΕ Καβάλας πραγματοποίησε στην πλατεία Καπνεργάτη εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση, για το ΕΑΜ και την επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας. Ομιλητής ήταν ο κ. Δήμος Ζαχαριάδης. Κι αυτή η εκδήλωση έγινε με υποδειγματική τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Στο τραπεζάκι της φωτογραφίας, εκτός από τις εφημερίδες του Ριζοσπάστη, υπήρχαν αντισηπτικά- γάντια και ηλεκτρονικά θερμόμετρα. Λες και επρόκειτο για ένα μικρό ιατρείο. Κι οι καρέκλες για το κοινό που παρακολουθούσε, σε απόσταση η μία από την άλλη.

 


 

Το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν πρώτη φορά με το νέο καθεστώς απασχόλησης τους οι σχολικές καθαρίστριες των Δήμων. Και του Δήμου Καβάλας. Τότε μόνο θα λυθεί η μεγάλη απορία, αν τα χρήματα που θα εισπράττουν τώρα θα είναι λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όταν πληρώνονταν σύμφωνα με τον αριθμό των αιθουσών που καθάριζαν.

 

Εν τω μεταξύ ξεκαθάρισε ότι οι συμβάσεις που στην περίπτωση τους ισχύουν είναι αυτές της ΠΟΕ –ΟΤΑ. Το νέο είναι καλό για τις εργαζόμενες μιας και οι συγκεκριμένες συμβάσεις είναι καλύτερες από τις απλές του δημοσίου. Δεν ξεκαθάρισε αν το κράτος θα προλάβει στείλει τα προβλεπόμενα χρήματα της μισθοδοσίας τους ή αν πληρωθούν με χρήματα των Δήμων. Αυτό φυσικά και έχει ξαναγίνει. Πολλές φορές ως τώρα.

 

Ανακοίνωση και για τις σχολικές καθαρίστριες εξέδωσε χθες η παράταξη της κ. Δήμητρας Τσανάκα. Με αφορμή την οικονομική στήριξη του Δήμου από το κράτος, με ποσό περίπου 1 εκ ευρώ. Κι ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος ζητά αύξηση της απασχόλησης σε τουλάχιστον 25 υφιστάμενες σχολικές καθαρίστριες, η κ. Τσανάκα ζητά το ίδιο αλλά σε τουλάχιστον 10. Μια … μικρή μεταξύ τους διαφωνία που δεν σημαίνει δα και το τέλος του κόσμου.

 

Βολικός – για την περίοδο πρόληψης του κορωνοϊού που διανύουμε- ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος». Αν και στις 30 Σεπτέμβρη τέλειωσαν οι προβολές ταινιών της Στέγης, παραμένει σε λειτουργία για να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες της πόλης. Χθες έγινε σύσκεψη συνταξιούχων ενώ το προσεχές διάστημα θα γίνει εκεί η γενική συνέλευση του ερασιτέχνη ΑΟΚ. Ο «Ζέφυρος» είναι σε κεντρικό σημείο άρα κατάλληλος για δραστηριότητες που αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός θα γίνονταν στις συνηθισμένες μικρομεσαίες αίθουσες της πόλης.

 

Εμμέσως πλην σαφώς ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια της Μεγάλης Λέσχης θα γίνουν τον Νοέμβρη με τις εκδηλώσεις του ανανεωμένου φεστιβάλ Παπαϊωάννου (με νέο όνομα «Cosmoclassical»). Αυτό που δεν έχουμε μάθει είναι τι θα γίνει με τους χώρους στο ισόγειο. Τους είχαν υποσχεθεί στο σκάκι (έναν εξ αυτών) αλλά όπως ακούμε κάτι άλλο προέκυψε.

 

Την Κυριακή 4 Οκτώβρη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη θετικό περιστατικό στο Νομό Καβάλας. Το νέο κρούσμα κορωνοϊού αφορά- σύμφωνα με πληροφορίες- αλλοδαπό εργάτη γης. Ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες μόλις έμαθε τα νέα που αφορούν την υγεία του, προτίμησε να εξαφανιστεί! Αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε (στο Δήμο Παγγαίου όπου εργάζονταν) για να του δοθούν οδηγίες, να μπει σε παρακολούθηση κτλ. Πιθανότερο είναι, αναφέρουν εκπρόσωποι του Νοσοκομείου, να αναχώρησε για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Χθες το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας έκανε 30 τεστ στον κορωνοϊό κι ήταν όλα αρνητικά.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε προ λίγων ημερών οικοδομική άδεια για την ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων πλησίον της εκκλησίας του Χαλκερού (Ζωοδόχου Πηγής). Η αίθουσα θα ανήκει στον ιερό ναό, γίνεται στο οικόπεδο του. Πολύ κοντά στην εκκλησία. Ήταν απαραίτητη. Δημιουργούνται περίπου 350 τμ.

 

Αρχικά το Πράσινο Ταμείο επιχορήγησε το Δήμο Δράμας για εκτέλεση έργου «Επιδεικτική δράση προώθησης ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων». Στις 28 Σεπτέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο του ίδιου Δήμου αποφάσισε η συγκεκριμένη δράση να γίνει μέσω συνεργασίας με την επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Ο συνολικός προϋπολογισμός της είναι 50.000 ευρώ και η διάρκεια της 18 μήνες. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σχεδόν ομόφωνη αφού διαφώνησε μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε χθες άδεια (έγκριση λειτουργίας) στην εταιρία του αγωγού ΤΑΡ. Η διάρκεια της είναι αόριστη. Η άδεια δίδεται και ανά περιφερειακή ενότητα, σε όλες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μιας και ο ΤΑΡ το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί μεταφέροντας φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη. Η απόφαση του Υπουργείου μνημονεύει 65 διαφορετικά έγγραφα άλλων υπηρεσιών, δύο εκ των οποία του Δήμου Καβάλας για το βανοστάσιο εντός των γεωγραφικών του ορίων.

 

Συχνά είναι τα κείμενα των Αθηναϊκών εφημερίδων σχετικά με τη δραστηριότητα της γνωστής μας ΕΤΑΔ. Παντού φέρεται να είναι σε …φούρια προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει την περιουσία της. Προτεραιότητα δίνει στα ξενοδοχεία Ξενία. Και σε άλλα προνομιακά και παραλιακά ακίνητα. Υπό αυτήν την έννοια είναι καλό που η ΕΤΑΔ δεν ασχολείται με την Καβάλα αφού ότι την απασχολεί, το ιδιωτικοποιεί. Τα ακίνητα και η περιουσία της στην Καβάλα δεν έχουν προς το παρόν τέτοιο προορισμό. Κατά συνέπεια χρόνος για τις διεκδικήσεις του Δήμου συνεχίζει να υπάρχει. Αποτέλεσμα (και πρόσφορο έδαφος για συμφωνία) δεν υπάρχει.

 

Σε ένα ακόμη κείμενο της η Καθημερινή συνδέει το Αμερικάνικο επενδυτικό ενδιαφέρον με τα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια της χώρας. Προχθές το ίδιο κείμενο το έγραφε πολύ πολύ συγκεκριμένα. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Καβάλας για να μην το πάρει άλλος. Για να μην την πάθουν όπως με τη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της οποίας το ανέλαβε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Διαβάζοντας κάποιος το δημοσίευμα καταλαβαίνει ότι αντίπαλοι των Αμερικανών είναι παντού οι ίδιοι. Σε κάθε χώρα του κόσμου. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.

 

Πολύ κοντά στην πιάτσα των Ταξί επί της οδού Δοϊράνης (περιοχή κεντρικής πλατείας) ένα παρτέρι μετατράπηκε σε σημείο όπου πολλά αδέσποτα κάνουν την ανάγκη τους. Κι η μυρωδιά που έτσι προκαλούν ενοχλεί. Ειδικά τους οδηγούς των Ταξί. Ρόλο φαίνεται να παίζει το ότι στο παρτέρι μπήκε άμμος, συνέπεια του εκτελούμενου έργου στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών οδηγών πρέπει να προκαλέσουν ενδιαφέρον και παρέμβαση των αρμοδίων του Δήμου.

 

Διαβάστε επίσης