μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ακόμη κι αν δεν γίνονταν η χθεσινή απολογιστική συνέντευξη τύπου, ακόμη και χωρίς αυτήν καταλαβαίνουμε την προτεραιότητα της νέας διοίκησης του Δήμου. Είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Επιλέγει συνειδητά αυτόν τον τομέα μιας και θεωρεί ότι θα τα καταφέρει. Έχει περισσότερο προσωπικό, έχει χρήματα και την όρεξη που πάντα υπάρχει σε ένα νέο διοικητικό σχήμα. Κάπως έτσι αυξήθηκαν και αυξάνονται ακόμη και τα παγκάκια. Αν και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί και να άρχισε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Στη φωτογραφία ένα ακόμη καινούργιο σημείο ανάπαυσης. Στο Περιγιάλι. Νέα παγκάκια μπήκαν σε πλατείες, σε σημεία που ο κόσμος κυκλοφορεί. Το συγκεκριμένο είναι στην άκρη της πόλης. Ακόμη κι εκεί που σημαντική κίνηση πεζών δεν υπάρχει, ένα επιπλέον παγκάκι είναι πάντα χρήσιμο. Αρκεί να μην καταστραφεί κάποιο βράδυ. (Χθες διαπιστώθηκε ότι βράδυ γράφηκε το πρώτο σύνθημα στους φρεσκοβαμμένους τοίχους της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης. Μπράβο μας).

 


 

Η πόλη και ο Νομός Καβάλας δεν ήταν εξαίρεση. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε. Επηρεάστηκαν από την άνοδο της ακροδεξιάς. Γεγονός που χρονικά συνδέεται – ξεκίνησε- με τα πρώτα μνημόνια. Τους είδαμε και εδώ να κυκλοφορούν … περήφανα διαδίδοντας απόψεις άκρως επικίνδυνες. Τότε κάποιοι αντέδρασαν. Άλλοι αδιαφόρησαν κι ορισμένοι (συγκεκριμένοι και γνωστοί) έσπευσαν. Μη τυχόν και χάσουν τα … κελεπούρια.

 

Στο Νομό Καβάλας η Χρυσή Αυγή είχε μια κάποια οργάνωση και παρουσία. Στην πόλη επικράτησαν οι διάφορες ψευτοπατριωτικές κινήσεις. Εκπρόσωπος της οποίας συντόνισε και εκτέλεσε έργο βανδαλισμού στο μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων. Η μεταξύ τους περίεργη «αναμέτρηση» κρίθηκε υπέρ των πατριωτών. Που κι αυτοί δεν ήταν τίποτα διαφορετικό. Ένα άλλο …είδος ακροδεξιών!

 

Αν και «σηκώνει» πολύ συζήτηση αν ήταν συνειδητοί ή όχι ακροδεξιοί, άπαντες προσπάθησαν να γίνουν μέρος του συνόλου. Ήθελαν να παίξουν ρόλο στα δρώμενα. Έκαναν διαδηλώσεις. Δελέασαν υποτίθεται δημοκράτες. Τους παρέσυραν. Διεκδίκησαν και είχαν λόγο ακόμη σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Έκαναν καταγγελίες ενώ κάποτε επιτέθηκαν ακόμη και σε ξένο διπλωμάτη, την ώρα που αυτός επισκέπτονταν το Δημαρχείο.

 

Η Χρυσή Αυγή στην Καβάλα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πριν και μετά το Δ. Βογιατζή. Επί των ημερών του έγινε προσπάθεια δημιουργίας ακόμη και τάγματος εφόδου. Τους θυμόμαστε παραταγμένος έξω από την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ευτυχώς η προσπάθεια απέτυχε μιας και στις μικρές κλειστές κοινωνίες υπάρχει αυτό το προσόν. Το πλεονέκτημα. Οι υπερβολές και οι ακρότητες γρήγορα επιστρέφουν από εκεί που ήρθαν…

 

Περισσότερο μας ενοχλεί το ότι τότε υπήρξαν συμπολίτες που την αναγνώρισαν, τη στήριξαν, συζήτησαν μαζί της μιας και πίστεψαν ότι θα βοηθηθούν. Ορισμένα μάλιστα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγιναν πιο Χρυσή Αυγή κι από τη Χρυσή Αυγή! Πέρασε ο καιρός, επικράτησε η αλήθεια. Από χθες και η δικαστική κρίση. Η δικαστική απόφαση. Τώρα τι έχουν να πουν όσοι με την ουδετερότητα τους και την υποτιθέμενη άγνοια τους ενθάρρυναν τους εχθρούς της δημοκρατίας; Θα την κάνουν δημόσια την αυτοκριτική ή θα κρυφτούν πίσω από αστείες δικαιολογίες;

 

Ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Το υλικό εκείνης της εποχής υπάρχει ακόμη και σήμερα. Στο διαδίκτυο. Το ποιοι πήγαιναν στις συνεντεύξεις τύπου. Ποιοι ήταν καλεσμένοι στις εκπομπές. Ποιοι ήταν πρώτη σειρά στις υποτιθέμενες πολιτικές εκδηλώσεις. Αυτές τις αναμνήσεις δεν πρέπει να τις διαγράψουμε. Τους συνεργάτες των Χρυσαυγιτών (και των τάχα πατριωτών) πρέπει να τους θυμόμαστε ως συνυπεύθυνους. Όσο για τον Δημήτρη Βογιατζή, πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να μας πείσει. Μέχρι τώρα οι δηλώσεις του αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Απορρίπτει και την ιδεολογία ή μόνο τη Χρυσή Αυγή; Δεν πρέπει να ζητήσει δημόσια συγνώμη που έσπευσε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη που τέλειωσε χθες;

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοινώνει πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο του προγράμματος. 1ον Οι διαδικασίες θα είναι απλές 2ον Θα είναι γρήγορες προκειμένου την μη επιστρεπτέα προκαταβολή να την εισπράξουν οι επαγγελματίες (επιχειρήσεις κτλ) το αργότερο την περίοδο των εορτών. Στην Κομοτηνή αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημερινές ανακοινώσεις θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον ιδιωτικό τομέα ενώ χθες παρόμοιο πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης.

 

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αστυνομία κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της στους πεζόδρομους. Αστυνομεύει συστηματικά, καθημερινά. Ακούμε απ’ την άλλη πλευρά ότι παρά την ένταση των μέτρων δεν βρέθηκε κανείς- τουλάχιστον έως τώρα- να κινείται παράνομα στους πεζόδρομους. Όταν χρειάστηκε επιβλήθηκαν πρόστιμα αλλά μόνο για παράνομη στάθμευση σε αυτούς.

 

Αντί για «τρενάκι», φορτηγάκι. Κάτι σαν μίνι- μπας. Αυτό είναι το όχημα που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παναγίας το διάστημα που διανύουμε μιας και το τρενάκι έχει μία ακόμη βλάβη. Το μίνι μπας που χρησιμοποιείται προέρχεται από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, όπως «προδίδει» η επιγραφή που υπάρχει σε αυτό. Χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στα δρομολόγια του οχήματος τύπου «τρενάκι» δεν υπάρχει.

 

Πριν τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του κ. Μουριάδη υπήρξε στο Δημαρχείο τηλεδιάσκεψη με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σε αυτήν εξετάστηκε η πορεία όλων των έργων ΕΣΠΑ του Δήμου Καβάλας. Για αυτό του 12ου Δημοτικού σχολείου (ενεργειακή αναβάθμιση κτλ) τα νέα δεν είναι καλά. Το έργο δύσκολα θα προλάβει να τελειώσει το Καλοκαίρι. Πιθανότερο είναι να τελειώσει σε έναν χρόνο από τώρα κι έτσι το σχολείο θα ξαναλειτουργήσει τον Γενάρη του 2022!

 

Το ΠΑΜΕ Καβάλας ανακοίνωσε στην πλατεία, με ευκαιρία την αντιφασιστική συγκέντρωση της Τρίτης, ότι ετοιμάζεται. Ένα ακόμη συλλαλητήριο κατά της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Το απόγευμα, στην πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πληροφορηθούμε την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 για την προσφυγή του Δήμου Καβάλας. Είναι η υπόθεση της μη χρέωσης τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων επιχειρήσεων εστίασης έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής με αγωνία, είπε χθες ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργος Βαφείδης.

 

Νωρίς χθες το πρωί ένα μεγάλο φορτηγό του Δήμου Καβάλας απομάκρυνε από την οδό Φιλίππου, κοντά στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, τα παλαιά ρούχα που δεν ήταν χρήσιμα. Αυτά που την προηγούμενη μέρα «έβγαλε» στο πεζοδρόμιο ο ιερός ναός.

 

Κάποιοι ενοχλούνται από τη δραστηριότητα του Γιάννη Εριφυλλίδη. Κι ήδη τον επικρίνουν που κινείται πολιτιστικά. Που ενδιαφέρεται αυτοδιοικητικά. Όσο είχαν ελπίδες ότι θα έχουν την στήριξη του, ο Εριφυλλίδης ήταν καλός. Τώρα που αυτό φαίνεται ότι δεν θα γίνει, ο Γιάννης Εριφυλλίδης είναι κακός. Μιας και προκύπτει μη αναμενόμενος αντίπαλος τους.

 

Δεν είχε και πολλά παραλειπόμενα η χθεσινή απολογιστική συνέντευξη τύπου του κ. Μουριάδη. Ήταν η μεγαλύτερη χρονικά συνέντευξη τύπου σε καιρό πρόληψης κορωνοϊού. Κι αν κάποιοι έμαθαν, οι δημοσιογράφοι όχι ακόμη. Υπήρξαν λοιπόν αυτοί που δυσφόρησαν επειδή είχαν τη μάσκα στο πρόσωπο τους για μία και πλέον ώρα συνεχώς. Χρειάστηκαν και έκαναν ένα σχετικό διάλλειμα. Σύντομο.

 

Ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του στηρίχθηκαν σε κείμενα που είχαν μπροστά τους και διάβαζαν. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις «ξέφυγαν» και μίλησαν εκτός κειμένου. Αυτό έγινε κυρίως από τον Θ. Μουριάδη. Ο οποίος είπε ότι η ΔΕΥΑΚ θα κάνει ξεχωριστεί συνέντευξη τύπου- απολογισμό. Ο πρόεδρος της απουσίαζε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου όπως και οι Πεφάνης- Βακιρτζής. Η αλήθεια είναι ότι το διάβασμα θα συνεχίζονταν ακόμη αν και δεν αντιλαμβάνονταν την κόπωση ο Δήμαρχος. Όταν οι πρώτη δημοσιογράφοι άρχισαν να αποχωρούν, κάλεσε τον κ. Ιακωβίδη να συντομεύει. Κάπως έτσι η συνέντευξη τύπου τέλειωσε πιο νωρίς απ’ ότι προβλέπονταν…

 

 

 

Διαβάστε επίσης