• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η επίσκεψη του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Καβάλα ήταν ξαφνική μα και σύντομη. Στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Καβάλας μίλησε κυρίως για τους παράτυπους μετανάστες, για τους διακινητές και τις καταδιώξεις αυτών των οχημάτων. Όσο ήταν στην Καβάλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να είχε άλλες επαφές ή συναντήσεις. Έμεινε στο Λούσυ.

Πήρε αποστάσεις από την παλαιότερη του υπόσχεση για τους πρόσφυγες του «Ασημακοπούλου», την οποία μπορεί και να ξέχασε. Κι όμως, προ έτους και με αφορμή την αύξηση των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο είχε υποσχεθεί στον πολύ νέο τότε Δήμαρχο Καβάλας (δήμαρχο λίγων εβδομάδων) ότι ο χώρος θα αδειάσει εντός του 2020. Η υπόσχεση του δεν θα τηρηθεί αλλά για αυτό το θέμα δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα…. Κανονικά όφειλε στην τοπική κοινωνία μια εξήγηση ακόμη κι αν αυτή θα περιελάμβανε επικαιροποίηση της προθεσμίας υλοποίησης της υπόσχεσης.

 


 

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ, αυτών που επλήγησαν από την πανδημία. Των ανακοινώσεων του επακολούθησαν (και συνεχίζονται) διάφορες θετικές κι αρνητικές αντιδράσεις. Δηλώσεις και δελτία τύπου. Κείμενα και λόγια υπερβολικά. Υπερβολικά π.χ. κρίνονται τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Όπως υπερβολική είναι η κριτική που όπως αναμένονταν έκαναν οι συνήθεις ύποπτοι. Όσοι έτσι κι αλλιώς δεν τον πολυσυμπαθούν (βρίσκονται μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο).

 

Ας δούμε κάποιες διαδικαστικές αλλά και σημαντικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Και ο κ. Μέτιος στηρίζει την μη επιστρεπτέα προκαταβολή (με την οποία ενισχύει τις επιχειρήσεις) στα χρήματα του ΕΣΠΑ. Γιατί του ΕΣΠΑ; Γιατί αυτά τα μεγάλα ποσά η χώρα δεν μπορεί να τα απορροφήσει για τον σκοπό που τα έχει κι έτσι προσπαθεί να τα αξιοποιήσει νόμιμα αλλά σε τομείς που αρχικά δεν αφορούσαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Καμία είδηση. Τα ίδια κάνει καιρό τώρα το κράτος, το οποίο μέσω του ΕΣΠΑ στηρίζει τους πάντες και τα πάντα.

 

Τα χρήματα αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είχαν συγκεκριμένο σκοπό. Την εκτέλεση έργων. Μόνο έργων. Στην πορεία αυτό άλλαξε προκειμένου η Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα των μνημονίων. Κι η Ελλάδα αντέδρασε καταλλήλως κι απομακρύνθηκε από τον αρχικό, τον βασικό στόχο. Τα δημόσια έργα είναι λιγότερα αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί.

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε την αρχή. Επηρέασε και παρέσυρε κι όλες τις άλλες. Εξήγγειλε πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Κάπως έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση μπήκε με φόρα σε «ξένα χωράφια» αφού η στήριξη της οικονομίας ήταν γήπεδο στο οποίο έπαιζε μόνο το κράτος. Το κράτος έχει υποχρέωση να δίνει σωτήριες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Εύκολα και άμεσα. Το κράτος διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα. Όταν πρέπει.

 

Αυτό (ή και αυτό) άλλαξε. Η τοπική αυτοδιοίκηση αφού είδε ότι διαθέτει τα χρήματα (που δεν μπόρεσε να απορροφήσει αλλιώς), έσπευσε να γίνει… «κράτος». Να κάνει πράγματα που κανονικά δεν την αφορούν. Κι όχι μόνο τα έκανε και θα τα κάνει αλλά ξαφνικά «ανοίγει» μια ολόκληρη συζήτηση για το ποια Περιφέρεια είναι καλύτερη. Ποια μοιράζει τα περισσότερα χρήματα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις κτλ.

 

Η όλη κατάσταση μοιάζει και με έναν άτυπο ανταγωνισμό. Ποιος Περιφερειάρχης θα δράσει πιο αποτελεσματικά. Κι αφού αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, ρόλο αναλαμβάνει και η κάθε αντιπολίτευση. Η οποία κριτικάρει κάτι που δεν έπρεπε να επιτρέψει να γίνει, συχνά το απορρίπτει αφού το θεωρεί λίγο. Πολύ λίγο.

 

Κι αντί άπαντες (διοικήσεις και αντιπολιτεύσεις) να στραφούν προς το κράτος- ζητώντας πραγματική στήριξη του ιδιωτικού τομέα- αρχίζουν να (ξανα)μαλώνουν γιατί το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να ανακοινωθεί. Το έργο το ζούμε «ζωντανό» στην ΑΜΘ με διάφορες ανακοινώσεις των Τοψίδη, Κατσιμίγα κτλ. Ακόμη και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Θάσου θεώρησε σωστό να μην μείνει αμέτοχη!

 

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι το αναμενόμενο. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλού καλύτερο από τα προηγούμενα κι αλλού όχι. Προσοχή, είναι πρόγραμμα μιας Περιφέρειας κι όχι ενός Υπουργείου. Κατόπιν τούτου έχει συγκεκριμένο «ταβάνι» αλλά και περίπου επιβεβλημένες προϋποθέσεις. Οι οποίες αλλού- σε άλλες Περιφέρειες- είναι αυστηρότερες.

 

Δυστυχώς και αυτό το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται η καινούργια αφορμή συνηθισμένων – άχρηστων για τους μικρομεσαίους- αντιπαραθέσεων. Μια επιχείρηση που έχει ανάγκη ρευστότητας, ένας αυτοαπασχολούμενος που θέλει στήριξη κτλ δεν ενδιαφέρεται για τα δικά τους θέματα. Έχει τα δικά του που είναι σοβαρότερα. Κι ο νέος καυγάς που ως συνήθως δεν έχει ουσία, δεν γίνεται για το πρόγραμμα. Γίνεται για τις εντυπώσεις. Μόνο για αυτές.

 

Αν δεν υπήρχαν οι φιλοδοξίες, οι συμπάθειες και αντιπάθειες και κυρίως οι επόμενες εκλογές τότε έπρεπε όλοι να ενωθούν. Να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση ώστε το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με τη σειρά του να πιέσει και αυτό. Την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή που ως τώρα και παρά τις συνέπειες της πανδημίας παρουσιάζεται ως μια παράξενη γεροντοκόρη που εκτός των άλλων είναι και τσιγκούνα!

 

Η στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι έργο Περιφερειαρχών- Δημάρχων κτλ. Όλοι αυτοί συνδράμουν επικουρικά και όταν μπορούν. Η στήριξη των μικρομεσαίων είναι υποχρέωση του κράτους. Η οποία προς το παρόν δεν αρκεί αφού είναι φανερό ότι «σκοντάφτει» στα υφιστάμενα μνημόνια.

 

Και κάτι ακόμη. Όλα αυτά τα προγράμματα και μέτρα (κρατικά και αυτοδιοικητικά) διαπιστώνεται ότι ενισχύουν και τις πολυεθνικές- εταιρίες μεγαθήρια- οι οποίες το διάστημα που διανύουμε προβάλλουν όχι τα προβλήματα τους αλλά τα κέρδη τους και τις σπουδαίες επιδόσεις που κατέγραψαν στην περίοδο της καραντίνας!

 

Δύο από τους παλαιότερους υπαλλήλους στο Διοικητήριο συνταξιοδοτήθηκαν κι αποχώρησαν από τις υπηρεσίες τους. Ο λόγος γίνεται για τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο και τον Νίκο Αδαμίδη. Είναι τόσο παλιοί που πρόλαβαν ακόμη και την εποχή των διορισμένων νομαρχών. Καλή ξεκούραση και καλή νέα ζωή.

 

Ο Κώστας Κουνάκος σχολίασε μιλώντας στην Πρωινή τους 12 πρώτους μήνες του κ. Θόδωρου Μουριάδη: « 12 μήνες προσπάθεια για να μπει το νερό στο αυλάκι. Υπάρχει όρεξη για δουλειά. Ο κ. Μουριάδης δεν έχει κάνει καταμερισμό και τα έχει φορτωθεί όλα αυτός». Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος είπε επίσης ότι απέρριψε τις προτάσεις Μουριάδη για μεταξύ τους συνεργασία αφού όπως τόνισε «… δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο».

 

Ο Κώστας Αντωνιάδης εξήγησε γιατί έλαβε πρωτοβουλία ενοικίασης κινητού σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «… βάζουμε ένα χεράκι για να ηρεμήσουν οι κάτοικοι» είπε την περασμένη Παρασκευή. Εννοεί αυτούς του Χαλκερού κυρίως. Υποσχέθηκε ότι όταν υπάρξουν οι μετρήσεις, τα αποτελέσματα αυτών θα ανακοινωθούν δημοσίως.

 

Αθωώθηκαν την Παρασκευή στο Μονομελές Καβάλας ο πρώην της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μπάμπης Κουφατζής. Κατηγορούνταν για χρέος της επιχείρησης στο ΙΚΑ. Χρέος προηγούμενων ετών. Οι Χρόνης- Κουφατζής αθωώθηκαν αφού επί των ημερών τους το χρέος ρυθμίστηκε και πληρώθηκε όλο. Κατηγορούμενος (για εξύβριση) στο Τριμελές την Παρασκευή ήταν ο πρώην Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος μετά από μήνυση δημοτικής συμβούλου του ίδιου δήμου. Η απόθεση αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

 

Κινητικότητα υπήρξε χθες το πρωί στην πολυκατοικία της οδού 16ης Ταξιαρχίας, στην πυλωτή της οποίας εκδηλώθηκε η γνωστή φωτιά (με τη γνωστή μεγάλη ζημιά). Χθες το πρωί έγινε μετακόμιση. Κάποιος δεν μπορούσε να περιμένει να επανέλθει στο διαμέρισμα που έμενε και βρήκε άλλο.

 

Κοινή συνέντευξη τύπου δίνουν σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, οι πρόεδροι Επιμελητηρίου κι Εμπορικού Συλλόγου μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΔΙΠΑΕ κ. Δημήτρη Μπαντέκα. Θα μαζευτούν στο γραφείο του κ. Αντωνιάδη και θα μιλήσουν για τις αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δια ζώσης μαθήματα των φοιτητών.

 

Διαβάστε επίσης