μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Μάρτιο του 2001 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης – Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη- ήρθε στην Καβάλα. Εγκαινίασε τον σταθμό συνοριακών φυλάκων στη Νέα Καρβάλη. Από εκείνη την εκδήλωση η σχετική φωτογραφία. Ο κ. Χρυσοχοίδης ανάμεσα στον Γιάννη Τσακλίδη, τον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο, τον Σάββα Κοσμίδη. Στη φωτογραφία φαίνονται επίσης ο τότε Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. (που στο μεταξύ αποστρατεύτηκαν) δημοσιογράφοι κτλ.

Εκείνη την περίοδο η Καβάλα αποκτούσε τους πρώτους 50 συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι ήταν ανεξάρτητοι από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Πολλά πράγματα από τότε έως σήμερα φυσικά και άλλαξαν. Πάντως 100 ακόμη προσλήψεις συνοριακών φυλάκων (οι πρώτες από τότε) τις κάνει στην Καβάλα πάλι ο Χρυσοχοϊδής. Όχι ο νεαρός και ΠΑΣΟΚ της φωτογραφίας. Ένας μεσήλικας πια και Νέα Δημοκρατία!

 


 

Ξαφνιάζει η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου. Ή μήπως δεν θα έπρεπε; Ζητά από τους πολίτες που ενδιαφέρονται, που έχουν τις προϋποθέσεις κτλ, να καταθέσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να επωφεληθούν διανομής δωρεάν τροφίμων εν όψει των εορτών. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου όλα να γίνουν σωστά και έγκαιρα.

 

Το βαθύτερο νόημα όλων αυτών είναι και το ότι με το 2020 σιγά σιγά τελειώνουμε. Μπορεί ακόμη να μην φαίνεται αλλά έρχεται το τέλος του. Είναι κοντά, κάθε μέρα περισσότερο. Υπό άλλες συνθήκες η αυτοδιοίκηση θα προετοίμαζε και τις εορταστικές της εκδηλώσεις. Λόγω κορωνοϊού τέτοιες φέτος δεν θα υπάρξουν. Κι αν κάτι γίνει, θα είναι το ελάχιστο.

 

Εντός της εβδομάδας θα γίνει στο Δημαρχείο η δεύτερη συνάντηση των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής που συζητά την αλλαγή και τη βελτίωση του κανονισμού συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας . Η πρώτη συνάντηση προ μηνός είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα. Η δεύτερη άργησε, γεγονός ελπίζουμε τυχαίο. Για να υπάρξουν χρήσιμες αλλαγές στον υφιστάμενο κανονισμό πρέπει στην επιτροπή να επικρατήσει η συναίνεση και η συνεργασία. Που δεν το βλέπουμε…

 

Συμπολίτης κάτοικος Νεάπολης (πρώην ΔΕΠΟΣ) διαμαρτύρεται για τα αδέσποτα σκυλιά. Όπως ισχυρίζεται την Κυριακή μια αγέλη επιτέθηκε σε παιδιά που απλώς έκαναν ποδήλατο σε έναν από τους δρόμους της ίδιας συνοικίας.

 

Οι εφημερίδες των Αθηνών επανέρχονται στα σενάρια για έναν μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Εντελώς τυχαία την προηγούμενη εβδομάδα ο Καβαλιώτης στην καταγωγή βουλευτής της ΝΔ στην Αθήνα κ. Δημήτρης Καιρίδης συνέφαγε με τον Πρωθυπουργό. Ήταν η μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Στο τραπέζι ήταν και άλλοι. Ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Καράογλου κτλ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη ιχθυοπωλείο ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης. Δεδομένης της απελευθέρωσης του επαγγέλματος δεν μας κάνει εντύπωση ότι το συγκεκριμένο φέρεται να ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε μια κεντρική περιοχή όπου θα είναι το πρώτο του είδους.

 

Η κίνηση που υπάρχει αυτό το διάστημα στο κτίριο του Πυθαγόρα, πάντα απογευματινές ώρες, οφείλεται στα μαθήματα χορού που άρχισε και συνεχίζει η δημοτική σχολή χορού της Δημωφέλειας. Τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Η δημοτική σχολή χορού είναι η μοναδική που αυτό το διάστημα λειτουργεί στο κτίριο του Πυθαγόρα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποφάσισαν αναστολή προβών στις αίθουσες του κτιρίου ως και τον Δεκέμβρη.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» έλαβε απόφαση κατά πλειοψηφία. Δέχθηκε να παραχωρήσει χώρο του Β’ ΚΑΠΗ για τις πρόβες της χορωδίας «Προνόμιο». Διαφώνησαν και εξήγησαν τους λόγους οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Φρατζεσκάκη και Γιάννης Προμούσας.

 

Ανάρτηση του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρη Παπουτσή με αφορμή πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις: «Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που τον φέρουν να πρωταγωνιστεί αρνητικά τις τελευταίες μέρες με σοβαρά πλέον προβλήματα συνοχής, που μάλιστα θα έχουν και συνέχεια, θέλω να σας θυμίσω ότι στα χρόνια της κρίσης, από το 2010 και μέχρι τις μέρες μας, τα κόμματα που ιδρύθηκαν και στηρίχθηκαν στο άδικο, στο ψέμα, στην μισαλλοδοξία και στην κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων και κυρίως αυτό το εξέφρασαν εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, σιγά σιγά περνούν στην ιστορία…Πλησιάζει αργά, αλλά σταθερά και αναπότρεπτα η ώρα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Η ώρα για την επανίδρυση και την ανόρθωση της μεγάλης παράταξης που ιστορικά υπηρέτησε την χώρα σε δύσκολες περιόδους και συνέβαλε στην πρόοδο της.Της παράταξης, που στα χρόνια της μεταπολίτευσης την εξέφρασε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ».

 

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Καβάλας κ. Πάνος Μαμτσαδέλης προτιμά να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής: «Επίσημα πλέον με μια γενναία και δίκαιη δικαστική απόφαση, η Χρυσή Αυγή θα μείνει στην Ιστορία ως εγκληματική οργάνωση. Από τον τρόμο του “Εγέρθητι” του Γερμενή το 2012, στην ανακουφιστική χαρά του “Ένοχοι” της κας. Λεπενιώτη το 2020 ζήσαμε στιγμές φόβου, αμφισβήτησης και διακινδύνευσης θεμελιωδών πτυχών και λειτουργιών του Κράτους.Η απόφαση είναι ιστορική.

Αλλά πριν και κυρίως άσχετα από αυτήν, η ίδια η κοινωνία απέβαλλε με τρόπο αποφασιστικό και αδιαπραγμάτευτο το σκοτάδι του φασισμού, του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Το ακομμάτιστο και απρόσωπο αντιφασιστικό κύμα που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, ως τείχος προστασίας της Δημοκρατίας είναι μια σπουδαία κατάκτηση, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία. Υγ. “Ο Παύλος τα κατάφερε”. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή την γυναίκα. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή τη Μάνα».

 

Τα τελευταία πολιτικά γεγονότα σχολιάζει με κείμενο του ο κ. Μανώλης Φρατζεσκάκης: «Κομμάτια και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ και έντονη αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά και τις αποκαλύψεις Κοντονή, για το πως ο ποινικός κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνησή τους ένα μήνα πριν τις εκλογές «αβαντάρει» τη Χρυσή Αυγή. Αυτό οδηγεί την Κουμουνδούρου σε «γκεμπελίστικες» μεθόδους αντιμετώπισης της θλιβερής κατάστασης που διαμορφώθηκε. Στο πλαίσιο αυτό και το προχθεσινό κατάπτυστο και διχαστικό δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ, που (ματαίως) προσπαθεί ,με φόντο αγκυλωτό σταυρό, να ταυτίσει τον ΣΑΜΑΡΑ και το ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ με τη Χρυσή Αυγή. Τους πρωθυπουργούς που επί ημερών τους

φυλακίστηκε και δικάστηκε το νεοναζιστικό μόρφωμα. Σε αυτή την γραμμή και ένας «ντόπιος» Καβαλιώτης ,τύπος από αυτούς που λέμε «βγήκε η ψείρα στον γιακά». Με ανάρτηση του συκοφαντεί συλλήβδην τους Νεοδημοκράτες (στελέχη, μέλη, ψηφοφόρους) ως φασίστες. Μόνον που ο εν λόγω τύπος τυγχάνει να είναι στενός συνεργάτης της κ. Τάνιας

Ελευθεριάδου!!! Καλείται λοιπόν η κ. Βουλεύτρια Καβάλας ,του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσει εάν συμφωνεί με την ανάρτηση του συνεργάτη της ή εάν διαχωρίζει την θέση της. Εάν σιωπήσει θεωρώ ότι ταυτίζεται απόλυτα και είναι και αυτή και ο συνεργάτης της πολιτικά κατάπτυστοι και «κήνσορες» του διχασμού της Καβαλιώτικης κοινωνίας».

 

Μνημείο στον Απόστολο Παύλο στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου θα κατασκευάσει ο Δήμος Κορίνθου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Νανόπουλος. Παραδέχθηκε ότι την αφορμή την πήρε από επίσκεψη που έκανε στην Καβάλα! Αντιγράφουμε απόσπασμα των δηλώσεων του: ««Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήμουν στην Καβάλα, εκεί στο λιμάνι υπάρχει Μνημείο του Απ. Παύλου, παρεμφερές. Εκεί συνάντησα τον Επίσκοπο Προκόπιο, και κουβεντιάσαμε για το συμβολικό μνημείο στο λιμάνι. Μου εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για τον θρησκευτικό τουρισμό και όχι μόνο. Σκέφτονται σωστά στην Καβάλα, έβαλαν το μνημείο στο λιμάνι της πόλης, ονόμασαν τον επιβατικό λιμένα «Απ. Παύλος», όταν κάνουν τουρνουά κολύμβησης το ονομάζουν «Απ. Παύλος. Επενδύουν στον Απ. Παύλο! Δεν είναι τυχαίο ότι στα βήματα του Απ. Παύου πέρυσι θα βάδιζε ο Πάπας της Ρώμης εάν δεν προέκυπτε ο Κορωνοιός. Η Κόρινθος δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει το θέμα αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης