• 10 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τη διαφορετική διαδικασία- λόγω κορωνοϊού- των ολοήμερων (!) εγκαινίων άρχισε χθες η έκθεση με έργα ζωγραφικής και τίτλο «Εικαστική Περιπλάνηση 2020». Ιδέα και πρωτοβουλία του Ομίλου «Η Καβάλα Μπροστά». Δημιούργημα του Γιάννη Εριφυλλίδη. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος αλλά ήταν όλοι προσεκτικοί. Η έκθεση είναι ανοιχτή πρωί απόγευμα μέχρι και τις 23 Οκτώβρη. Καλή επιτυχία.

 


 

Στην αίθουσα του Μονομελούς Καβάλας σημειώθηκε χθες το πρωί μια αξιοπρόσεκτη εξέλιξη, η οποία κατά τους γνωρίζοντες σηματοδοτεί το τέλος της μακροχρόνιας (και ώρες ώρες σφοδρής) αντιπαράθεσης Β. Ξουλόγη- Φ. Αναστασιάδη. Ο κ. Ξουλόγης ήταν μηνυτής για συκοφαντική δυσφήμηση του μα η μήνυση ανακλήθηκε. Το ίδιο θα συμβεί λίαν προσεχώς, με μια άλλη και αντίθετη μήνυση. Του νυν Δημάρχου Παγγαίου κατά του πρώην Δημάρχου Παγγαίου. Μεταξύ των δύο επήλθε ειρήνη, συνέπεια και της απόφασης του πρώην να αποσυρθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Αυτά τα πράγματα φυσικά και σχολιάζονται θετικά. Οι άνθρωποι υπάρχουν και για να διαφωνούν, για να έχουν αντιπαράθεση μόνο επιχειρημάτων στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου. Κι όταν χρειάζεται, να αποφασίζει με την ψήφο του ο λαός. Συχνά το πράγμα παρεκτρέπεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δικαστικές εκκρεμότητες. Τις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις «θεραπεύει» ο χρόνος. Ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος γιατρός.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα εθεάθη στο δικαστήριο, όπου ήταν κατηγορούμενος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Η πρόσφατη σχετικά προσπάθεια του να υιοθετήσει και να αναπαράγει απόψεις που παραπέμπουν στους ισχυρισμούς Σώρρα, τον έβαλε σε μπελάδες. Τρίτη φορά η δίκη με τον ίδιο κατηγορούμενο αναβλήθηκε επειδή πάλι ο συνήγορος υπεράσπισης ήταν σε άλλο δικαστήριο.

 

Σαν συμπαράσταση στο αίτημα της αναβολής, που μετά δυσκολίας έγινε δεκτό, τον ακολουθούσαν κάτι περίεργοι τύποι. Οι οποίοι ήταν ολοφάνερο πως υποστήριζαν και υποστηρίζουν τα ίδια πράγματα. Ανεδαφικά. Παρατραβηγμένα. Ένας από αυτούς δυσκολεύονταν με την σακούλα που κρατούσε στα χέρια του, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη έγγραφα. Κι όπου βλέπεις πολλά έγγραφα και λοιπά χαρτιά, κράτα μικρό καλάθι.

 

Δημοπρατήθηκε κανονικά χθες ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Δήμου Καβάλας. Για το οποίο πάσχισαν κυρίως οι Κωστής Σιμιτσής- Δήμητρα Τσανάκα. Είναι το απαραίτητο έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ του Δήμου Καβάλας. Μια διαδικασία που προσφάτως καταγγέλθηκε αλλά συνεχίστηκε και συνεχίζεται χωρίς πρόβλημα. Το ποσοστό της έκπτωσης με το οποίο επιλέχθηκε ο ανάδοχος το αφήνουμε να το πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Δεν είναι πάντως καθόλου μικρό (ώστε να δικαιώνει τις διαμαρτυρίες τους). Το … σκάνδαλο που αποκάλυψαν είναι κι αυτήν την φορά τζούφιο…

 

Τώρα που ετοιμάζεται η ασφαλτόστρωση στο δρόμο μπροστά από το «Ανθή Καραγιάννη», τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να λυθεί και το πρόβλημα με το μεγάλο χαντάκι της ίδιας περιοχής. «Έργο» του εργολάβου της ΔΕΔΔΗΕ. Το χαντάκι βρίσκεται στην είσοδο της οδού προς Περιγιάλι, προς κλειστό κολυμβητήριο κτλ. Σε μικρή απόσταση από το σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Η ασφαλτόστρωση της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού είναι μια καλή ευκαιρία να κλείσει.

 

Το νέο δημοτικό σήριαλ στην Καβάλα αφορά – όπως και προηγούμενο- τις σχολικές καθαρίστριες που προσελήφθησαν άλλες πλήρους κι άλλες μερικής απασχόλησης. Πότε θα πληρωθούν; Κανονικά έπρεπε να πληρωθούν αυτό το διάστημα. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Κι ενώ το κράτος έστειλε χρήματα για τη μισθοδοσία τους, υπάρχει ο πάντα υπολογίσιμος παράγοντας της γραφειοκρατίας. Γίνονται λοιπόν προσπάθειες τον μισθό του Σεπτέμβρη αυτό το προσωπικό να μην τον πληρωθεί αρχές Νοέμβρη!

 

Παρόμοια είναι τα δεδομένα και στους άλλους Δήμους του Νομού. Εκεί οι καθαρίστριες της ίδιας κατηγορίας είναι λιγότερες κι έτσι οι υπηρεσίες ίσως και να προλάβουν να τις πληρώσουν, μέσω του γνωστού συστήματος του δημοσίου, τέλος του τρέχοντος μήνα.

 

Την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα του θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Σχετίζεται με την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, θέματα αναπτυξιακά της ίδιας περιοχής αλλά (γράφουν μέσα ενημέρωσης της Αλεξανδρούπολης) και με τον γιο του που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία κάπου εκεί.

 

Για την ΠΕ Καβάλας το πρόγραμμα δεν έχει επίσκεψη Πρωθυπουργού. Έχει επίσκεψη της επικεφαλής του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη, της κ. Μαρίας Αντωνίου. Θα έρθει σήμερα. Θα μείνει το βράδυ στην Καβάλα για να συνεχίσει τις πολλές συναντήσεις της και αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αντωνίου αρχικά θα επισκεφθεί δύο παραγωγικές μονάδες στο Δήμο Παγγαίου. Στη συνέχεια θα φθάσει στην πόλη. Πρώτη συνάντηση της (με σύσκεψη και με τους Δημάρχους του Νομού) στο γραφείο του Κώστα Αντωνιάδη.

 

Χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην ΑΜΘ. Σχετικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν και από τον Πρωθυπουργό αλλά και από τους συμμετέχοντες. Ήταν μια προετοιμασία του για το επικείμενο ταξίδι στον Έβρο. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

 

Κατόπιν δικαιολογημένης απαίτησης της ΝΟΔΕ, στο αρχικό πρόγραμμα προστέθηκε και επίσκεψη στο γραφείο της. Εκεί θα την περιμένουν τα κομματικά στελέχη, υπό τον πρόεδρο Μπάμπη Δράκο. Πληροφορίες ότι στην ίδια συνάντηση θα βρίσκεται για να την υποδεχθεί και ο Μάκης Παπαδόπουλος ελέγχονται. Μάλλον πρόκειται για σκόπιμες φήμες που στόχο έχουν να «χαλάσουν» τη φιλία που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του πρόσφατου Καλοκαιριού.

 

Με θαυμαστή ετοιμότητα τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ απάντησαν καταλλήλως στο πρόγραμμα Μέτιου. Με κριτική και προτάσεις. Το αρκετών σελίδων κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές βράδυ αναφέρεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης. Μήπως οι χρήσιμες αυτές παρατηρήσεις των Επιμελητηρίων έπρεπε να σταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών; Τέτοια ανάλυση, τέτοια σημασία στη λεπτομέρεια αξίζει μόνο στις βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Κι όχι στις επικουρικές προσπάθειες που κάνουν αυτήν την περίοδο οι Περιφέρειες όλης της χώρας. Από την άλλη πλευρά κι αυτό το κείμενο δείχνει πόσο μεγάλη… αγάπη έχουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στον κ. Μέτιο.

 

Η εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει καμία σχέση και καμία παρουσία στο Ν. Καβάλας. Ενδιαφέρεται –διαβάζουμε- για το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, για το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Μόνη της ή με Αμερικανούς επενδυτές; Θα το μάθουμε στην πορεία. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται ενδιαφερόμενη (πάντα μαζί με Αμερικανούς) για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι ως εκ τούτου και για το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’».

 

Η παραλία της Ραψάνης ήταν χθες το πρωί γεμάτη σκουπίδια. Προερχόμενα από τη θάλασσα, μέσω του πρόσφατου νοτιά. Αμέσως έδρασαν κάποιοι από τους περιοίκους και σταθερούς κολυμβητές. Πήραν σακούλες στα χέρια κι άρχισαν να καθαρίζουν την παραλία. Η άμεση αυτή ανταπόκριση δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Καβάλα στους οποίους μπορούμε να βασιζόμαστε. Αν καλοψάξουμε μάλιστα θα διαπιστώσουμε ότι αυτοί είναι οι περισσότεροι. Κι ας μην φαίνεται…

 

Απολογιστικό χαρακτήρα αλλά για τη ΔΕΥΑΚ έχει η σημερινή συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο. Θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Εκτός από αυτά που έγιναν θα υπάρξει αναφορά και σε όσα θα γίνουν.

 

Ακόμη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που συστηματικά πρόβαλαν και τη Χρυσή Αυγή και τους εκπροσώπους της στην Καβάλα, ακόμη κι αυτά ξέχασαν γρήγορα το συγκεκριμένο παρελθόν. Το… ένδοξο παρελθόν τους. Κι έτσι προχθεσινό δελτίο τύπου του Δ. Βογιατζή δεν προβλήθηκε σχεδόν πουθενά. Τι λέει σε αυτό; Τίποτα μα τίποτα ενδιαφέρον. Μια από τα ίδια. Δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης