μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε εξέλιξη είναι από χθες το μεσημέρι η επίσκεψη στην ΠΕ Καβάλας της επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρίας Αντωνίου. Το μεσημέρι στο Διοικητήριο και στο γραφείο του κ. Αντωνιάδη την περίμεναν οι 4 Δήμαρχοι του Νομού. Να μια πρώτη επιτυχία της επίσκεψης, Ότι ήταν μαζί και οι 4 Δήμαρχοι του Νομού, πράγμα ολίγον σπάνιο. Στη φωτογραφία φαίνεται (εκτός του κ. Αντωνιάδη) και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Πολίτης. Η κ. Αντωνίου άκουσε τα αιτήματα και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης κι υποσχέθηκε να βοηθήσει. Η συγκεκριμένη συνάντηση διήρκεσε αρκετή ώρα.

 


 

Αρκεί κάποιος να κάνει μια σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης. Αμέσως θα διαπιστώσει την προετοιμασία αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Νέων μαγαζιών. Οι εργασίες γίνονται με τη συνήθη φούρια προκειμένου τα καινούργια καταστήματα να είναι έτοιμα όσο το δυνατό γρηγορότερα. Παντού βλέπεις την ίδια αισιοδοξία, την ίδια σιγουριά. Για την επιτυχία του κάθε εγχειρήματος. Ευχόμαστε καλή επιτυχία αν και οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι.

 

Αν μάλιστα ερευνηθούν πιο προσεκτικά όλες αυτές οι υπό ίδρυση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το συμπέρασμα είναι σαφές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά την εστίαση. Ειδικότερα τα πιο πολλά νέα μαγαζιά είναι take away καφέ! Είναι η γνωστή μόδα, η οποία όπως καταλαβαίνουμε έχει επικρατήσει σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας. Αφήστε που όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει και κάτι άλλο. Η αγορά εκτιμά ότι τελειώνουμε με τον κορωνοϊό κι έτσι λαμβάνει τα μέτρα της για μια νέα κανονικότητα που είναι προ των πυλών.

 

Την ίδια ακριβώς αισιοδοξία εξέφρασε τις προάλλες και ο Νάσος Μητρόπουλος. Μιλώντας για τα δια ζώσης μαθήματα στο ΔΙΠΑΕ στήριξε την ελπίδα του στο εμβόλιο και στο φάρμακο. Τα οποία είπε ότι έρχονται. Αυτό είναι μια αλήθεια, μια πραγματικότητα. Αν μάλιστα η επιστήμη προλάβει και νικήσει τον κορωνοϊό πριν τον Μάη (γενικότερα πριν την επόμενη τουριστική περίοδο) ακόμη καλύτερα.

 

Με ανακοίνωση της χθες και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας ασχολήθηκε με το «πρόγραμμα Μέτιου», το οποίο ουσιαστικά (και με ευγενικό είναι αλήθεια τρόπο) απέρριψε. Δεκτές οι προτάσεις που υπάρχουν στο κείμενο αφού πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με πρόγραμμα μιας Περιφέρειας και όχι με τη βασική πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει το Υπουργείο των Οικονομικών.

 

Θα παραμείνουμε στην αγορά της Καβάλας, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται. Είναι αλήθεια όσα πρόσφατα ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος; Ερωτηθείς για τις δαπάνες των ημερών (μετά και τα ποσά που έλαβε ως ενίσχυση από το κράτος), είπε ότι δίδεται προτεραιότητα στην πληρωμή των προμηθευτών. Δηλαδή επαγγελματιών της αγοράς. Είναι αλήθεια ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο; Κανονικά το Επιμελητήριο ή η Ομοσπονδία πρέπει να κάνουν τη σχετική τους έρευνα. Να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν.

 

Κάθε φορά που πλησιάζει το Σαββατοκύριακο είναι και περισσότερες οι πολιτιστικές δράσεις, οι δραστηριότητες των συλλόγων που γίνονται στη διάρκεια του. Γεγονός που δειλά δειλά εμφανίζεται σε όλο το Νομό. Τα βήματα είναι προσεκτικά. Αργά αλλά σταθερά. Όπου δε υπάρχουν κρούσματα, όπως προχθές στη Θάσο, οι σύλλογοι ανακοινώνουν προσωρινή αναστολή των δράσεων τους. Άπαντες προσπαθούν να επανέλθουν, γνωρίζοντας ότι αυτό γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής στη Δημοτική Καπναποθήκη. Η διοργάνωση δεν είναι μικρή. Ούτε ασήμαντη. Κι όμως, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι επισκέπτες προσέρχονται όπως πρέπει. Μάσκα, αντισηπτικά κτλ.

 

Αυτό περίπου συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Υπό αυτήν την έννοια οι γνωστές απαγορεύσεις και «μικροκαραντίνες» δεν βρίσκουν –προς το παρόν- γόνιμο έδαφος. Στη δική μας περίπτωση είναι κάτι άλλο. Δεν είναι η ευαισθησία να προλάβουμε τα χειρότερα της νόσου. Είναι μια άλλη έκφραση της μανίας (των γνωστών) να ασκήσουν κριτική στον Μουριάδη. Εφόσον επιτρέπει σε συλλόγους να δραστηριοποιούνται, πρέπει να καταγγελθεί. Αν δεν το έκανε, πάλι θα του έκαναν καταγγελία γιατί απαγορεύει κτλ. Όλα αυτά δεκτά. Κατά βάθος τους καταλαβαίνουμε. Οι σύλλογοι παρόλα αυτά δεν τους φταίνε σε τίποτα.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια του Δήμου Παγγαίου η αποδοχή της παραίτησης του Στέργιου Κεχαγιά από τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη του ίδιου Δήμου. Διαβάζουμε μάλιστα ότι ο κ. Κεχαγιάς είχε παραιτηθεί από 9 Σεπτέμβρη.

 

Γενική συνέλευση και εκλογές έκανε την Τετάρτη (προχθές) ο συνεταιρισμός του Eurotaxi Καβάλας. Υπάρχει ήδη νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα. Το δραστήριο Eurotaxi Καβάλας αλλάζει πρόεδρο αφού ο κ. Μαργαρίτης Κατσίδης (πρόεδρος προηγούμενων διοικήσεων) δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

 

Καινοτομία από το ΠΑΜΕ Καβάλας. Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη. Διαμαρτυρήθηκε για την Κυβερνητική πολιτική. Κι όταν ήρθε η ώρα της πορείας, επιλέχθηκε αυτή να γίνει στους πεζόδρομους και όχι στους δρόμους (στο κέντρο της πόλης). Κατόπιν τούτου οι συγκεντρωμένοι βάδισαν στους πεζόδρομους με πρώτο τον πιο μεγάλο, τον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Πάει, πέρασε κι αυτή η εβδομάδα αλλά η Κυβέρνηση ούτε φωνή- ούτε ακρόαση. Εννοούμε το αίτημα των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ να μιλήσουν με τους Σταϊκούρα- Βρούτση για τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας. Σχεδόν ένα μήνα τώρα τα πέντε Επιμελητήρια της ΑΜΘ ζητούν συνάντηση αλλά συνάντηση δεν υπάρχει. Μια καλή ωστόσο ευκαιρία παρουσιάζεται με την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο.

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη, τα διπλάσια από αυτά της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα συμπεράσματα προκύπτουν εύκολα. Η κάθε Οικονομική Επιτροπή έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο είναι στην αντίθετη κατάσταση. Τη Δευτέρα συνεδριάζει και η δημοτική κοινότητα Καβάλας με 4 μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

Τα πανηγυρικά κείμενα στα site των Αθηνών για το οικιακό φυσικό αέριο (στην ΑΜΘ) ευτυχώς μνημονεύουν συγκεκριμένα και το έργο στην Καβάλα. Που τώρα μαθαίνουμε ότι θα δημοπρατηθεί (μαζί με αυτό της Ορεστιάδας) τον ερχόμενο μήνα. Μακάρι. Αντιγράφουμε από ιστοσελίδα των Αθηνών τη σχετική αναφορά στην Καβάλα: «Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα η ΔΕΔΑ πρόκειται να δημοπρατήσει και τα έργα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα και την Καβάλα».

 

Την Κυριακή το πρωί στα Λιμενάρια, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Θάσου. Από το Δήμο Θάσο γίνεται γνωστό ότι τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν και οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας! Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα είναι έκπληξη αν αύριο συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στον Έβρο.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Λιμενάρια είναι αρκετά κουτσουρεμένο, λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Θα γίνει σίγουρα πανηγυρική θεία λειτουργία ενώ θα επακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Κάθε χρόνο η επέτειος απελευθέρωσης της Θάσου γιορτάζεται και σε διαφορετικό χωριό του νησιού.

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα ακόμη πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που «εντάχθηκε» στη ΝΔ. Κι όπως σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και τώρα το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή το ΚΙΝΑΛ) ειρωνεύεται και δυσανασχετεί. Τα ίδια συμβαίνουν κι όταν η διαδρομή είναι από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σιμιτσής έγραψε για την Άννα Διαμαντοπούλου: «Όταν με ρωτούν για την Άννα Διαμαντοπούλου, εξηγώ πως όσο θυμάμαι τα δημόσια πράγματα δεν βρίσκω άλλον/ην υπουργό να έχει πετύχει μεταφορά του υπουργείου σε τόσο λίγο χρόνο, σε τόσο μεγάλη απόσταση. Από την οδό Μητροπόλεως, κοντά στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ψηλά πάνω στο Μαρούσι.

 

Διαβάστε επίσης