μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άμεση η αντίδραση του Δήμου Παγγαίου και του αρμόδιου αντιδημάρχου της Δ.Ε. Ελευθερών. Χθες δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν από τα σκουπίδια το δρόμο από τη Νέα Πέραμο προς τους Αμμόλοφους. Διόρθωσαν μια άσχημη κατάσταση, κακή ανάμνηση του Καλοκαιριού που πέρασε. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και αυτός. Να διορθώνει τις κακές συμπεριφορές των πολιτών. Ως πότε άραγε;

Αξίζουν συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Πριονίδη που κινήθηκε γρήγορα και στους εργαζόμενους επίσης. Μακάρι από το επόμενο Καλοκαίρι να μην χρειάζονται τέτοιες εξορμήσεις. (Στις σχετικές φωτογραφίες φαίνεται η χθεσινή εργασία στην προαναφερθείσα περιοχή αλλά και η μεγάλη ποσότητα των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν).

 


 

Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε καθημερινά στη γνωστή διαδικασία. Ασκούμε κριτική, σφοδρή μάλιστα, στην εξουσία. Την κοντινή μας και την πιο μακρινή. Η δημοκρατία μας δίνει το δικαίωμα κι εμείς πρόθυμα το εξαντλούμε. Καμιά φορά με όλη τη σχετική υπερβολή. Φωνάζουμε δυνατά. Κατηγορούμε τους πάντες και τα πάντα. Αρκεί να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τους άλλους. Τους εκλεγμένους. Θαρρείς και μόνο αυτοί κάνουν λάθη. Μόνο λάθη.

 

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις και στιγμές που οι ρόλοι αντιστρέφονται. Είναι η ώρα που η εξουσία (οι αιρετοί με τις υπηρεσίες τους) πρέπει να βάλει τις φωνές προς την κοινωνία. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι μπροστά μας. Εννοούμε το πάρτι που οργανώθηκε προ λίγων ημερών στον πρώην Δήμο Ορεινού.

 

Αυτή η γιορτή των γενεθλίων έγινε κατά παράβαση των οδηγιών και των κανόνων που υποτίθεται ότι είναι κτήμα μας. Κι ενώ όλοι λέμε ότι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα των στιγμών, συχνά κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα. Στη συνέχεια δικαιολογούμαστε αλλά το κακό έχει γίνει.

 

Μια παρέα 30-40 ανθρώπων, νέων ανθρώπων, πήγε στην αυλή του απομακρυσμένου σπιτιού να γιορτάσει. Κι εκεί δεν πρόσεξε. Τώρα έμπλεξαν διάφοροι, συγγενείς και φίλοι. Τώρα τρέχουμε. Ελπίζοντας ότι στο τέλος της κούρσας θα προλάβουμε να διορθώσουμε το πρόβλημα. Κάτι που παραδόξως φαίνεται στόχος εφικτός.

 

Ποιος θα κάνει κριτική σε αυτούς που οργάνωσαν και συμμετείχαν στο πάρτι; Ποιος θα αναζητήσει ευθύνες; Μάλλον κανείς. Η εξουσία απέχει, ίσως και να έχει τους λόγους της. Οι υπηρεσίες συγχωρούν, ποιος ξέρει γιατί προτιμούν αυτήν την τακτική. Κι η γενικότερη χαλαρότητα μοιάζει να επιβραβεύεται αφού όλοι θέλουν γρήγορα να το ξεχάσουν το μεγάλο λάθος. Κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει το επόμενο.

 

Η ατομική ευθύνη υπάρχει σίγουρα. Στα λόγια όλων μας. Την κρίσιμη και καθοριστική στιγμή, την βλέπουμε να χάνεται. Εξαφανίζεται… Η ζωή μας δεν αλλάζει κι ως εκ τούτου ο κορωνοϊός παραμονεύει. Τουλάχιστον ας συμβεί το ελάχιστο. Αυτό το λάθος σε αυτό το συγκεκριμένο πάρτι να γίνει το παράδειγμα που όλοι θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε. Ακόμη κι αυτό να συμβεί, είναι αρκετό να μην ξανατρέχουμε πίσω από καταστάσεις που υποτίθεται ότι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να μην προκαλέσουμε . Η ζωή ας συνεχιστεί λοιπόν αλλά επιτέλους ας βάλουμε όλοι μυαλό. Υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας συμπολίτης μόνο 51 ετών έχασε τη ζωή του ενώ βρίσκονταν στο κεντρικό λιμάνι. Αυτή είναι η αφορμή να ξαναγίνει επίκαιρο το θέμα των απινιδωτών. Που πρέπει να είναι αρκετοί, στη διάθεση των πολιτών για να σώζουν ζωές.

 

Συμπολίτες που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης παρατηρούν –μεταξύ πολλών άλλων- την ελληνική σημαία στο κατάστημα της Εθνικής τράπεζας. Την βλέπουν να μην είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Θέτουν μέσω της Πρωινής το θέμα υπόψη των αρμοδίων προκειμένου η σημαία να αντικατασταθεί. Κι έχουν δίκιο. Πρόσφατα ο Δήμος Καβάλας έπραξε το ίδιο στις σημαίες του στο Δημοτικό Κήπο. Αγόρασε καινούργιες. Αυτό έγινε και με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτώβρη που έρχεται.

 

Η έναρξη της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» έγινε είδηση και στο εξωτερικό. Μία ακόμη απόδειξη για το ενδιαφέρον που έχουν γενικώς οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Τη Δευτέρα υπήρξε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και τις συμμετοχές που κατατέθηκαν.

 

Χθες τα σχόλια συνεχίστηκαν. Διαβάσαμε κείμενο σε γνωστή ιστοσελίδα των Αθηνών σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε (συνεργαζόμενη με το ΔΕΣΦΑ) η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ. Η οποία έρχεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διεκδικώντας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ποιος ξέρει, μπορεί και της Καβάλας. Υπομονή ως την Παρασκευή.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης είναι από τους τοπικούς παράγοντες που πείσθηκαν για το ενδιαφέρον της κ. Αντωνίου. Η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν στην Καβάλα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Αντωνιάδης σχολίασε αισιόδοξος: «Ευχόμαστε η παρουσία της, οι γνώσεις της και η εμπειρία της να μας βοηθήσουν στις διεκδικήσεις μας».

 

Ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζεται για τις όποιες εκδηλώσεις του την περίοδο των Χριστουγέννων. Ελπίζοντας ότι ο… κορωνοϊός κάτι θα επιτρέψει να γίνει στην Καβάλα. Τις προάλλες ο Δήμαρχος φέρεται να συζήτησε αυτά τα θέματα με τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές Γκόνη και Ζοπόγλου. Εκείνες τις ημέρες θα λειτουργήσει πρώτη φορά το νέο σιντριβάνι στην πλατεία ενώ θα επιδιωχθεί να δώσουν εορταστικό τόνο με τη παρουσία τους στο λιμάνι τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Με τους ιδιοκτήτες των οποίων θα επιδιωχθεί σχετική συνεργασία.

 

Πριν τον κορωνοϊό τα σχέδια ήταν διαφορετικά και φιλόδοξα. Είχαν αρχίσει προετοιμασίες για κάτι διαφορετικό, δυνατό και μεγάλο. Αυτά μπήκαν οριστικά στο… «ψυγείο» οπότε οδεύουμε σε απλά πράγματα. Λίγα και καλά, όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Μια αρκετά σημαντική αλλαγή διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. Μεγάλα οικόπεδα βόρεια των κατοικιών καθαρίζονται. Κόβονται χόρτα, απομακρύνονται σκουπίδια κτλ. Η νέα εικόνα είναι φυσικά θετική. Ουδείς γνωρίζει αν αυτό γίνεται απλώς για πρόληψη χειρότερων καταστάσεων ή αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος.

 

Ο πρέσβης της Πολωνίας στην Αθήνα επισκέφθηκε χθες την Καβάλα. Ανάμεσα στα άλλα επισκέφθηκε και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Εκεί τον ξενάγησε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σωκράτης Μποζούδης. Ο κ. Μποζούδης έγραψε στην σχετική- μετά φωτογραφίας- ανάρτηση του: «Σήμερα (χθες) το πρωί είχα την τιμή να υποδεχτώ εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλας τον πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα, Artur Lompart, συνοδευόμενο από τον ειδικό σύμβουλο του, Tamasz Wisniewski και τη Διευθύντρια του πολιτικού – οικονομικού τμήματος Αγάτα Κρούπα και να τον συνοδεύσω σε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

 

Ενδιαφέρουσα και η ανάρτηση του δικηγόρου Νίκου Σιδηρόπουλου με αφορμή τον θάνατο του Πέτρου Ζουμπουλάκη: «Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, με την δωρεά του οποίου ανεγέρθηκε το “Ζουμπουλάκειο”, στο οποίο κτίριο στεγάζεται σήμερα το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κι όμως, υπάρχει και άλλη δωρεά – λιγότερο γνωστή – με την οποίαν ανεγέρθηκε ο πρώτος όροφος του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Η συγκεκριμένη επιγραφή βρίσκεται μέσα στο σχολείο, παραλείπεται η αναφορά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που και αυτός έδωσε χρήματα, με βάση πρακτικό που υπάρχει στα βιβλία του από τότε. Κάποτε υπήρχαν, ευεργέτες, δωρητές, χορηγοί. Έδιναν τα χρήματά τους και οι κατασκευές βαστούν ως σήμερα, αυτό σημαίνει ότι έπιασαν τόπο. Μετά ήρθε η γνωστή 18η, η μέρα αυτή δεν τελείωσε ποτέ μέχρι και τώρα, οπότε η ανάγκη των δωρεών εξέλειπε… Δημιουργήθηκε όμως μια νέα ανάγκη, αυτή της διαρκούς συντήρησης των νεώτερων σχολικών κτιρίων, τα παραδείγματα πάρα μα πάρα πολλά…Κύριος και παραλαβόντες έγνωσαν γιατί… Προσωπικά προτιμώ και ευχαριστώ τους ευεργέτες».

 

 

 

Διαβάστε επίσης