• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε εφημερίδα της Δράμας (Πρωϊνός Τύπος) έδωσε συνέντευξη ο Απόστολος Παυλίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ. Επιβεβαίωσε την αύξηση του προϋπολογισμού στην ΑΜΘ του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το κείμενο με τις δηλώσεις του κ. Παυλίδη μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Παυλίδης «αυτά τα έξτρα 30 εκατ. ευρώ, προστίθενται στα 40 εκατ. ευρώ που δίνονται από το κράτος και έτσι ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια ΑΜΘ αγγίζει πλέον τα 74 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ποσό και είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε προϋπολογισμό Περιφέρειες της χώρα. 73 εκατ. ευρώ έχει η Δυτική Μακεδονία και πολλές Περιφέρειες που είναι στα 35, 40, 50 εκατ. ευρώ». Ερωτώμενος ο κ. Παυλίδης αν έχει υπολογιστεί το ποσοστό κάλυψης από τις αιτήσεις, τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και συνεχίζει: «Ωστόσο όμως, με βάση την προηγούμενη περίοδο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί στα 850 εκατ. για όλη την Ελλάδα, την στιγμή που και στις δύο προηγούμενες φάσεις αθροιστικά ήταν 1 δισ., στους δύο κύκλους, τώρα μόνο στον ένα κύκλο είναι 850 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά είμαστε σαφώς καλύτερα από πριν. Και επίσης, έχουμε και τη δέσμευση του υπουργού, ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί, και θα ακολουθήσει και επόμενη φάση, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και διάθεση για συμμετοχή από πολλούς. Άρα, από άποψη προϋπολογισμού είμαστε πολύ καλύτερα από πριν. Θυμίζω ότι από το προηγούμενο πρόγραμμα είχαν μείνει εκτός 840 περίπου αιτήσεις, ένα ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν και εκείνες. Επομένως τώρα έχουν 74 εκατ. ευρώ, άρα σίγουρα καλύπτονται οι αιτήσεις που είχαν μείνει και περισσεύει και ένα σημαντικό ποσό, για όσους εκ νέου επιχειρήσουν να κάνουν νέες αιτήσεις».

 


 

Οι γενικότερες συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Οι τοπικές ακόμη πιο δύσκολες. Κατόπιν τούτου θα τιμήσουμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά θα το κάνουμε κάπως αλλιώς. Μοναχικά, χωρίς πολύ θόρυβο. Χωρίς συγκεντρώσεις, μουσικές, πορείες και συνθήματα. Μόνο φέτος. Από του χρόνου ελπίζουμε (και πιστεύουμε) ότι το πράγμα θα επανέλθει, όπως άλλωστε τόσα άλλα. Αρχές του 2021 άλλωστε περιμένουμε το εμβόλιο, με το οποίο θα αμυνθούμε αποτελεσματικά σε σχέση με τον τόσο απειλητικό εχθρό. Τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό.

 

Η σημερινή παρένθεση θα είναι συγκεκριμένη, μικρή. Όπως έγινε με διάφορες άλλες επετείους, γιορτές. Όπως κάναμε με ισχυρές ελληνικές διαδικασίες, με ελληνικές παραδόσεις και συνήθειες. Διαφορετική επιλογή δεν υπάρχει. Κι όσοι τάχα αντιστέκονται, κι αυτοί εντός της ημέρας θα αποδεχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής. Θα δείτε, στο τέλος κι αυτοί θα κάνουν το σωστό. Κι όχι ότι προπαγανδίζουν(μετά μεγάλης μάλιστα μανίας).

 

Τα προβλήματα που δημιουργεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου ο κορωνοϊός είναι προσωρινά. Κι ως τέτοια μπορούν, πρέπει να περιγραφούν ως μικρά. Το βασικό μας θέμα είναι άλλο. Προϋπήρχε του κορωνοϊού. Συνδυάζεται με τις ακραίες ενοχλητικές φωνές, πολλές από τις οποίες δεν φαίνεται να πτοούνται από την πρόσφατη καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Για να τελειώνουμε λοιπόν. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της Χούντας. Βοήθησε σημαντικά προκειμένου να επανέλθει η ελληνική δημοκρατία. Χάρη στην οποία φθάσαμε- έστω ασθμαίνοντας- εδώ που φθάσαμε.

 

Δεν ξεχνάμε. Τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στην αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών. Φέτος τους τιμούμε χωρίς συναθροίσεις, χωρίς συγκεντρώσεις και χωρίς την καθιερωμένη πορεία. Πράττουμε το σωστό. Γεροί να ήμαστε και του χρόνου θα τους τιμήσουμε πιο δυνατά, όπως άλλωστε τους αξίζει.

 

Πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα και ως το μεσημέρι, θα γίνει σύντομη διαδικασία κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία Καπνεργάτη από την κ. Τάνια Ελευθεριάδου και τον κ. Τάσο Ιωαννίδη (πρόεδρο του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας). Όπως καταλαβαίνουμε θα πάνε μόνοι τους στην πλατεία (σε διαφορετικές ώρες), θα καταθέσουν το στεφάνι και στη συνέχεια θα αποχωρίσουν. Αυτή η διαδικασία είναι αποδεκτή αφού είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα, περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κορωνοϊού μιας και οι προαναφερθέντες δεν προσκαλούν κανέναν άλλον στην περιοχή. Αφορά μόνο αυτόν που θα καταθέσει το στεφάνι του.

 

Ακόμη αυστηρότερα ήταν χθες στην Καβάλα τα μέτρα της καραντίνας. Αυτό προέκυψε από τις νέες αποφάσεις διακοπής λειτουργίας σχολείων- νηπιαγωγείων- παιδικών σταθμών. Τα παιδιά έμειναν σπίτι κι οι μεγάλοι ήταν κοντά τους. Να τα προσέχουν. Ειδικά χθες είδαμε την Καβάλα να ακολουθεί άλλους ρυθμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λίγους που κυκλοφορούν, περπατούν και δεν οδηγούν. Περπατούν για να ξεσκάσουν. Περπατούν για λίγο. Στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι και περιμένουν.

 

Παραμένουν στην οικία τους μέχρι τα μέτρα να ολοκληρωθούν. Πετυχημένα. Θα γίνει κι αυτό. Μοιάζει βέβαιο ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο απ’ ότι νομίζαμε. «Οπλιζόμαστε» με υπομονή, επιμένουμε να προσέχουμε τους εαυτούς μας. Τους γύρω μας. Ελπίζουμε.

 

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα στήριξης των επαγγελματιών του, πρόγραμμα τύπου «επιστρεπτέας ή μη επιστρεπτέας προκαταβολής». Πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν ακόμη γνωστές. Καταλαβαίνουμε ωστόσο ότι με αυτόν τον τρόπο και ο πρώτος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθεί να εμπλακεί σε αυτήν την μεγάλη ιστορία. Η οποία όπως το ζούμε στην ΑΜΘ, δίνει αφορμή στην κάθε αντιπολίτευση να γίνει ακόμη περισσότερο επιθετική! Σημειώνουμε , διαβάζοντας τα πρώτα σχετικά με τον Δήμο της Αθήνας κείμενα, ότι πριν αυτός αποφασίσει να δράσει έκανε ένα απλό πράγμα. Διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς (εκπροσώπους της αγοράς).

 

Χθες ο Δήμος Καβάλας άνοιξε τα χαρτιά του για τα δημοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς. Ανακοίνωσε μειώσεις. Αυτές οφείλονται στα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα που το προηγούμενο διάστημα δηλώθηκαν. Υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο αύξηση των εσόδων του, μειώνει τους συντελεστές των δημοτικών τελών. Κάποιοι από την αντιπολίτευση άρχισαν ήδη να διαμαρτύρονται. Είναι αυτοί που εξουδετέρωσαν την έννοια της κριτικής αφού την κάνουν κάθε μέρα. Κάθε ώρα και κάθε λεπτό…

 

Κι ενώ ο κόσμος καίγεται, προσπαθούν (μάταια όπως αντιλαμβανόμαστε) να διατηρήσουν πρώτο θέμα επικαιρότητας την καθημερινότητα του Μουριάδη. Αυτά τα πράγματα ακόμη κι αν τα υπολογίσουμε ως απωθημένα, ακόμη κι έτσι έχουν κάποια όρια. Ή μήπως στην περίπτωση τους όρια δεν υπάρχουν. Μάλλον το δεύτερο. Η συζήτηση επί των δημοτικών τελών στην προοπτική της μείωσης τους, καλό είναι να γίνει με σύγχρονους όρους. Σε διαφορετική περίπτωση η συζήτηση θα είναι μόνο για λίγους.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΙΝΑΛ Καβάλας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωση με κριτική προς τον Μακάριο Λαζαρίδη. Σιωπά ωστόσο για τον υποψήφιο βουλευτή της Κώστα Παπακοσμά, ο οποίος παραμένει συνεργάτης στο βουλευτικό γραφείο βουλευτή (και δη Υπουργού) της ΝΔ.

 

Είναι όντως περίεργο. Για την εποχή μας και για την αντιπολίτευση φαίνεται να είναι must να ασχολείσαι με τον Μακάριο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις και γλιτώνεις τα χειρότερα. Δεν ασχολείσαι π.χ. με τα σοβαρότερα, εσωτερικά σου ζητήματα. Και τι έγινε λοιπόν που ο Παπακοσμάς αποσπάστηκε στο γραφείο ενός Νεοδημοκράτη βουλευτή; Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Η ζωή στο κόμμα και στη νομαρχιακή Καβάλας συνεχίζεται…

 

Είδηση με ενδιαφέρον από τον Έβρο, την πληροφορούμαστε μέσω της ΕΡΤ Ορεστιάδας: Iστοσελίδα με όλα τα προϊόντα του Έβρου, από τοπικούς παραγωγούς, η οποία περιλαμβάνει είδη διατροφής, ποτά, αναψυκτικά, άλλα καταναλωτικά προϊόντα αλλά και e-shops, δημιούργησε το Επιμελητήριο Έβρου. «Η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έφερε αναγκαστικά ένα δεύτερο γενικό απαγορευτικό (lockdown) στην Ελλάδα, το οποίο έχει άμεση επιρροή στην εθνική, αλλά και τις τοπικές οικονομίες της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, επισημαίνοντας πως το εγχείρημα δημιουργίας της ιστοσελίδας έχει σκοπό την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στον Έβρο, μέσω του evros-brands.gr. (https://www.evros-brands.gr). (Θυμίζουμε ότι το Επιμελητήριο Καβάλας ξεκίνησε κάτι παρόμοιο, ως προς τις εν λειτουργία –και στην καραντίνα- τοπικές επιχειρήσεις)

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης