• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα από τα πιο ιστορικά δέντρα της πόλης. Ο πλάτανος στο «Σίγμα» της οδού 7ης Μεραρχίας κλαδεύτηκε χθες, συνέχεια του γνωστού δημοτικού έργου. Πανύψηλος και για καιρό απεριποίητος, χρειάστηκε ακόμη και γερανό. Κυκλοφοριακά μέτρα και αποκλεισμό της περιοχής γύρω και κάτω του. Αρκετοί χάζευαν από μακριά την ενδιαφέρουσα και διαφορετική εργασία. Η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα.

 


Με αφορμή το συνεχιζόμενο ντόρο περί της πεσμένης γέφυρας, ο Δήμαρχος υποστήριξε χθες ότι υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο του δημοτικού έργου στην περιοχή. Κι ως εκ τούτου επίκειται η εγκατάσταση του για τη μετακίνηση του τοίχου της αυλής του Νοσοκομείου. Μακάρι. Και αυτό το δημοτικό έργο άργησε. Μόνο που για να ξεκινήσει πρέπει νωρίτερα να γίνει έργο του ΔΕΔΔΗΕ. Να μετατοπίσει το δίκτυο του, το οποίο περνά από την αυλή του παλιού Νοσοκομείου. Άντε παλικάρια… Να πιέσουμε τώρα τον ΔΕΔΔΗΕ. Για το αυτονόητο…

 

Καταλαβαίνουμε ότι για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας και αντιπολιτευτικής τακτικής οι δηλώσεις της κ. Τσανάκα και του κ. Δράκου. Μαζί με την απαραίτητη παρελθοντολογία. Πέραν των δελτίων τύπου, των δηλώσεων κτλ υπάρχει για σήμερα- για το ίδιο θέμα- συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κάνει «επίθεση» στη ΝΔ Καβάλας κι όπως φαίνεται σκοπεύει να τη συνεχίσει καιρό ακόμη. Όσο περισσότερο μπορεί.

 

Καταβεβλημένος από τη νόσο αλλά σε καλή γενική κατάσταση και σταθερά αισιόδοξος, ο Δημήτρης Παπουτσής μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Περιέγραψε την εμπειρία του. Επανέλαβε ότι αν και τηρούσε τα μέτρα δεν μπορεί να σκεφθεί που του μεταδόθηκε ο κορωνοϊός. Ζήτησε απ’ όλους τους πολίτες να προσέχουν ώστε να αποφύγουν την εμπειρία, τη δυσάρεστη περιπέτεια.

 

Ο πρώην αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης αλλά και ο οδηγός Ταξί Κώστας Σοκολάκης είναι δύο ακόμη από τους πολλούς συμπολίτες που καιρό συμπαραστέκονταν τόσο στη Χρυσούλα  Βακιρτζή όσο και στη μητέρα της. Διέθεσαν αρκετές ώρες να είναι μαζί τους, να διευκολύνουν ειδικά τη Χρυσούλα Βακιρτζή προκειμένου να έχει μια όσο το δυνατό πιο φυσιολογική ζωή- καθημερινότητα. Συμπεριλαμβανομένων στιγμών απαραίτητης αναψυχής.

 

Βιογραφικό της παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα της ΕΡΤ Καβάλας: «Ποιήτρια, συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός, η Χρυσούλα Βακιρτζή υπήρξε μια γυναίκα, που επέμενε να ξεπερνά τις δυσκολίες της εκ γενετής βαριάς κινητικής αναπηρίας της με δύναμη και δημιουργία.  Σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες σχέσεις, Αγγλικά, Ψυχολογία και ήταν κάτοχος πτυχίου CEAC ψυχολογίας πανεπιστημίου Βαρκελώνης και Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχολόγων (ΕΛ.Ψ.Ε.).Αρθρογραφούσε σε λογοτεχνικά περιοδικά, έγκυρες εφημερίδες σε ημερήσιο και διαδικτυακό τύπο.Το 2007 η ποίηση της ήταν υποψήφια για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών και το 2011 μια βιβλιοκριτική της τιμήθηκε ως η καλύτερη, σε Ελλάδα και Ευρώπη».

 

Τα έργα με τα χαντάκια για τις οπτικές ίνες επανήλθαν στο κέντρο της πόλης, εκεί απ’ όπου πέρασαν αρκετές φορές ήδη. Αλλού ανοίγονται τα ίδια χαντάκια κι αλλού νέα. Πάντα στην άκρη του δρόμου. Πάντα με την ίδια αναστάτωση, ενόχληση και πολλές φορές προχειρότητα. Η οποία εντοπίζεται και σε τμήμα της οδού Πτολεμαίου. Εκεί έσκαψαν, έκαναν τη δουλειά τους και στη συνέχεια έφυγαν χωρίς να κάνουν τη σωστή αποκατάσταση. Ποιος θα τους υπενθυμίσει την εκκρεμότητα; Κυρίως ποιος θα τους πείσει να σκεπάσουν το επικίνδυνο για τα δίκυκλα χαντάκι;

 

Λόγω των έργων ασφαλτόστρωσης στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας, η κίνηση προς το κέντρο της πόλης εξυπηρετείται από την οδό Αμύντα. Ο συγκεκριμένος δρόμος «φρακάρει» στο ύψος της δημοτικής αγοράς. Από τη μια η πιάτσα Ταξί, από την άλλη οι σταθμεύσεις εμποδίζουν την ομαλή ροή της κίνησης προς την πλατεία. Κι όμως στην περιοχή και όσο δεν «κυκλοφορεί» η Γαλλικής Δημοκρατίας έπρεπε να παρθούν μέτρα διευκόλυνσης της κίνησης. Τουλάχιστον να απαγορευτεί το παρκάρισμα (εκτός φυσικά των Ταξί στην πιάτσα τους).

 

Βιαστικοί όπως πάντα οι έλληνες οδηγοί, δεν έχουν παρά ελάχιστη υπομονή. Ακόμη κι όταν μπροστά τους γίνονται έργα. Προχθές στα έργα διαγράμμισης επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (στο ύψος των κοιμητηρίων) ντε και καλά να παραβιάσουν τις οδηγίες και την εναλλακτική διαδρομή κι ας πατήσουν πάνω στα φρεσκοβαμμένα. Προχθές το απόγευμα ορισμένοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουν να μπουν στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Που ήταν κλειστή λόγω των επικείμενων έργων.

 

Κι άλλα περιστατικά των Καβαλιώτικων δρόμων. Χθες το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη επεισόδιο μεταξύ οδηγών γιατί ένας από αυτούς αργούσε στην κίνηση του (επειδή τον ενοχλούσαν σταθμευμένα δίκυκλα), χθες αργά το μεσημέρι στην Σκρα παραλίγο να έρθουν στα χέρια οδηγοί για το ποιος έχει προτεραιότητα! Κι ενώ αυτοί μάλωναν, όσοι περίμεναν να τελειώσει το επεισόδιο επέμεναν να κορνάρουν.

 

Έργα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, τα οποία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Για την Καβάλα και το Δήμο Παγγαίου ανακοίνωσε τρία έργα που γνωρίζουμε, μάλλον από προηγούμενες ίδιες ανακοινώσεις: «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας» (14.547.500 €). Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας (3.000.000 €).Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Παγγαίου (2.500.000 €)».

 

Το δικό της αγώνα κατά του κορωνοϊού συνεχίζει να δίνει η ΠΕ Δράμας, εκεί η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την Καβάλα. Ασθενείς από τη Δράμα νοσηλεύονται και στο Νοσοκομείο της πόλης μας. Η ιστοσελίδα ergasia- press. Gr ανέφερε χθες ότι « Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια  συνέντευξης τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Δραμινοί που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα με Covid-19 είναι πάνω από 200. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 135, ενώ αν υπολογιστούν και όσοι νοσηλεύονται σε άλλα Νοσοκομεία (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη), ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τους 200».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης