• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Και μια φωτογραφία αρχείου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας όταν ήταν επί της οδού Ομονοίας, δίπλα από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Στη συνέχεια βρέθηκε οικόπεδο δίπλα στο Βερούλειο όπου κτίστηκε το κτίριο της υπηρεσίας. Μετακόμισε σε αυτό. Το οικόπεδο που άδειασε ήταν δημοτικό κι έτσι κτίστηκε (επί Αθανασιάδη) η γνωστή και υφιστάμενη πολυκατοικία. Που δόθηκε προίκα στη δημοτική επιχείρηση. ΔΑΝΕΚ αρχικά, Δημωφέλεια σήμερα. Κάποιες άλλες εποχές της Καβάλας που σίγουρα δεν γυρίζουν πίσω. Αυτό γίνεται μόνο προσωρινά, μέσω φωτογραφιών. Όπως η συγκεκριμένη.

 


 

Έξω στους δρόμους ήταν χθες -από το πρωί έως το μεσημέρι- ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Έκαναν πιο πολλούς ελέγχους τόσο σε οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων όσο και σε πεζούς. Το συμπέρασμα; Οι περισσότερες μετακινήσεις και κινήσεις έγιναν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Οι άνθρωποι είχαν στείλει μήνυμα, είχαν λόγο που βγήκαν από το σπίτι τους. Ήταν – η συντριπτική τους πλειοψηφία- νόμιμοι.

 

Το απόγευμα και ειδικότερα το βράδυ τα μέτρα τηρούνται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Και χωρίς την έντονη αστυνομική παρουσία. Ή τους συχνούς νυχτερινούς ελέγχους. Στην Καβάλα επικρατεί μια περίεργη ησυχία. Παράξενη μα και δικαιολογημένη κατάσταση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η διασπορά της νόσου έγινε προ αρκετών ημερών. Ίσως και εβδομάδων.  Η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα της καραντίνας. Ίσα ίσα που συμβαίνει το αντίθετο.

 

Στην Καβάλα μπορούμε να το πούμε με μεγάλη σιγουριά, μιας και το βλέπουμε, η εξάπλωση της νόσου οφείλεται στο ότι τα μέτρα άργησαν να παρθούν. Όταν ανακοινώθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται ήταν ήδη αργά. Πολύ αργά.  Άρα τα ίδια ή και αυστηρότερα μέτρα έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Ποιος θα τολμούσε κάτι τέτοιο; Η κατακραυγή και η καταγγελία ήταν έτοιμη. Έτοιμη να διατυπωθεί. Από πολλούς θιγόμενους. Σίγουρα λοιπόν σε αυτήν την δεύτερη περίοδο του προβλήματος η Κυβέρνηση δεν έπραξε σωστά. Μάλλον άκουσε την αγορά και όχι τους επιστήμονες γιατρούς. Κι αυτό το πληρώνουμε σήμερα όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Με έμφαση τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Πάνω κάτω αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τα μέτρα θα συνεχιστούν και μετά την 30η Νοέμβρη. Αν χαλαρώσουμε, ειδικά τώρα, το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου δεν θα είναι δύσκολο. Θα είναι μια χειρότερη καταστροφή, της καταστροφής που βιώνουμε.

 

Κι επειδή αυτά τα μέτρα επηρεάζουν την οικονομική μας δραστηριότητα και κατάσταση, το κράτος πρέπει να δράσει πιο δυναμικά. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι καλά αυτά που δρομολογήθηκαν, μα δεν αρκούν. Το λένε άπαντες. Εργαζόμενοι και άλλοι μικρομεσαίοι. Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην οικονομία, ένα κάποιο αντάλλαγμα (σα φάρμακο) σε αυτούς που μένουν τόσο καιρό σπίτι. Θα συνεχίσουν να είναι εκεί μέχρι ο κίνδυνος να απομακρυνθεί. Κάτι που θα γίνει αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο νομίζαμε.

 

Θα κοιμηθούμε όπως στρώσαμε. Όπως ακριβώς περιγράφει την κατάσταση η γνωστή ελληνική παροιμία. Αναλάβαμε το ρίσκο λήψης μέτρων αργά, τρέχουμε τώρα να διορθώσουμε όσα μας ξέφυγαν. Η παρηγοριά μας η γνωστή. Το ότι σε άλλα κράτη υπάρχουν και χειρότερα. Όπως φυσικά υπάρχουν και καλύτερα. Πολιτικοί που παρενέβησαν όταν έπρεπε και τώρα ετοιμάζονται – αναλαμβάνοντας ένα ακόμη ρίσκο- να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα περίπου όπως παλιά.

 

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο σήμερα κάνουν αυτοί που εργάζονται στα Νοσοκομεία της χώρας. Π.χ. στο Νοσοκομείο Καβάλας. Για όλους μας είναι αρκετά εύκολο να βρούμε και να μιλήσουμε με έναν γιατρό, έναν νοσηλευτή ακόμη και με έναν διοικητικό υπάλληλο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι κατάλληλοι να μας περιγράψουν το μέγεθος του προβλήματος. Όχι ως κάτι μακρινό, που βλέπουν από απόσταση. Θα μας μιλήσουν την αλήθεια που ζουν κάθε μέρα στο 8ωρο της εργασίας τους. Την τραγωδία, την αγωνία και την απέραντη μοναξιά όσων νοσούν. Μόνοι στο κρεβάτι, τραβηγμένη γύρω τους η κουρτίνα ώστε τα τετραγωνικά μέτρα που τους αναλογούν να είναι τα ελάχιστα. Αυτοί είναι στα πραγματικά δύσκολα κι όχι όλοι οι υπόλοιποι που τουλάχιστον έχουμε και την υγεία μας αλλά και τις ανέσεις του σπιτιού μας.

 

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν. Λίγα λόγια. Προσεκτικά και μετρημένα. Τήρηση των μέτρων και καμία γκρίνια. Μεγάλη προσοχή όταν βγαίνουμε έξω. Να μείνουμε όρθιοι. Να ξανασυναντήσουμε όσους εν τω μεταξύ θεραπεύονται και τελικά να νικήσουμε αυτήν την «πολεμική» αναμέτρηση που μας προέκυψε από το πουθενά. Πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι φανταζόμασταν.

 

Κάπου εδώ είναι κατάλληλη η στιγμή να αντιγράψουμε την ανάρτηση του συμπολίτη ιδιώτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος κάθε μέρα έχει την αγωνία του. Μη τυχόν και νοσήσει καθώς εξυπηρετεί δεκάδες ασθενείς. Οι περισσότεροι με κορωνοϊο: «Κάθε εβδομάδα και τεστ. Κάθε αρνητικό τεστ που κάνω με πεισμώνει ακόμα περισσότερο σε αυτό τον πόλεμο με το COVID μέχρι τον εμβολιασμό. Βδομάδα τη βδομάδα , μέρα τη μέρα. Μακάρι να τα καταφέρω ως το τέλος… Κάθε εβδομάδα και τεστ. Κάθε αρνητικό τεστ που κάνω με πεισμώνει ακόμα περισσότερο σε αυτό τον πόλεμο με το COVID μέχρι τον εμβολιασμό. Βδομάδα τη βδομάδα , μέρα τη μέρα. Μακάρι να τα καταφέρω ως το τέλος…».

 

Ένας άλλος φόβος που μας προέκυψε τελευταία είναι αυτός για το τεστ στον κορωνοϊό. Φοβήθηκαν και στη Νικήσιανη και στην Ελευθερούπολη και δεν πήγαν πολλοί στο σημείο που τους περίμενε ο ΕΟΔΥ. Φοβήθηκαν τη διαδικασία; Μάλλον όχι. Φοβήθηκαν το αποτέλεσμα και το ενδεχόμενο να είναι θετικοί (και ασυμπτωματικοί ταυτόχρονα). Αυτό είναι το λιγότερο. Το μικρότερο κακό. Το χειρότερο είναι άλλο. Οι φοβισμένοι να είναι όντως θετικοί κι ασυμπτωματικοί. Άρα να διαδίδουν άθελα τους τον ιό.

 

Από την περασμένη εβδομάδα έως και χθες οι πολίτες που ανεβαίνουν στο Νοσοκομείο για να κάνουν τεστ είναι κάθε μέρα και λιγότεροι. Αυτή η μείωση είναι ενθαρρυντική και δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη απροθυμία, με τον φόβο που ήδη περιγράψαμε. Όσοι υποβάλλονται με δική τους απόφαση στο τεστ μειώνονται. Απόδειξη ότι και στην Καβάλα που θα πάει, θα το καλμάρουμε το πράγμα. Σημειώνουμε ότι το Νοσοκομείο κάθε μέρα κάνει τεστ επανεξέτασης για να δει αν συνεχίζουν να είναι θετικοί όσοι βρέθηκαν θετικοί προηγούμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

 

Ναι, είμαστε σε περίοδο καραντίνας – δύσκολης μάλιστα με ένα σωρό κρούσματα- κι η αγορά είναι κλειστή. Αυτό δεν εμποδίζει την προετοιμασία νέων επιχειρηματικών σχεδίων. Ένα κατάστημα ετοιμάζεται απέναντι από το Καρνάγιο κι ένα ακόμη στο αδιέξοδο στενό της οδού Βότση, αμέσως μετά το κατάστημα της Εθνικής τράπεζας.

 

Η ΔΕΥΑ Καβάλας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των έργων ασφαλτόστρωσης στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Εξ αιτίας των οποίων ο δρόμος άδειασε. Τόσο από κίνηση όσο και από παρκαρισμένα οχήματα. Διαβάζουμε ανακοίνωση της σύμφωνα με την οποία τις προηγούμενες ημέρες « … μετά τη νέα ασφαλτόστρωση στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας, συνεργεία της ΔΕΥΑΚ καθάρισαν τα φρεάτια και το δίκτυο ομβρίων».

 

Η τοπική εταιρία Κεραμιδά- Lady K συνεχίζει την παραγωγή μασκών. Μας κάνει γνωστό ότι: «Υφασμάτινες μάσκες προστασίας. Διπλό βαμβακερό ύφασμα με ανθεκτικό λάστιχο πλύσιμο στους 60c. Σε τρία σχέδια: παιδικές εφηβικές ενηλίκων με πιέτες, σχέδιο κώνος και ανεμπόδιστης επικοινωνίας. Με δυνατότητα εκτύπωσης λογότυπου. Τιμές χονδρικής. Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας για τιμές χονδρικής 10 τεμ.».

 

Η αεροπορική εταιρία Aegean θα στηριχθεί και από το κράτος και από τους μετόχους της. Στα πρότυπα ίδιων κινήσεων που γίνονται στο εξωτερικό, πάλι σε αεροπορικές εταιρίες. Αυτό που δεν μάθαμε είναι τι θα γίνει με την Energean. Κι αυτή ζήτησε, τεκμηριωμένα, στήριξη από το κράτος. Και περιμένει… Καιρό τώρα.

 

Ας είναι καλά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Την … «ξύπνησε» την ΝΟΔΕ Καβάλας. Είχε πολύ καιρό να βγάλει ανακοίνωση κι έβγαλε προχθές, με μικρή είναι αλήθεια καθυστέρηση, για να απαντήσει στα περί γέφυρας. Τη δική του «απάντηση» έδωσε χθες ο Θ. Μουριάδης, γνωστοποιώντας την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το δημοτικό έργο προσωρινής λύσης. Το οποίο πρώτη φορά πρότεινε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Τον Απρίλιο του 2019.  Το έργο μάλλον θα προλάβει το Καλοκαίρι του 2021.

Διαβάστε επίσης