μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Βαγγέλης Παππάς μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής, στον απόηχο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα. Με αυτήν την αφορμή σχολίασε την υφιστάμενη κατάσταση και μεταξύ άλλων –μελαγχολώντας- είπε: «Στεναχωριέμαι. Γίνονται συζητήσεις στα ραδιόφωνα που χαλάνε τη σύμπνοια. Ορισμένες συζητήσεις δυναμιτίζουν εργολαβικά τις κοινές δράσεις. Αυτά μεταφέρονται και στις συνεδριάσεις. Στο τέλος οι πολίτες μπερδεύονται. Για το απλό θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Η διοίκηση δεν έρχεται αποφασισμένη στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Περίμενα ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα έργων. Αυτός ήταν ο λόγος που τελικά το καταψήφισα. Θέλω να βοηθήσω την διοίκηση και τελικά την πόλη και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα».

 

Στο πλαίσιο της γνωστής και συνεχιζόμενης δημοτικής εργολαβίας, κόπηκε τη Δευτέρα ένα «άρρωστο» δέντρο στο πεζοδρόμιο της οδού Ραιδεστού στην Καλαμίτσα. Το οποίο ειδικά την Άνοιξη (περίοδος ανθοφορίας) ενοχλούσε τους περισσότερους περιοίκους. Η ρίζα του είχε φουσκώσει κι είχε δημιουργήσει ανωμαλία στο πεζοδρόμιο. Σε συνέχεια αυτής της απαραίτητης παρέμβασης, δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν –πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- την ίδια κοινόχρηστη περιοχή. Η οποία παρουσιάζει ευκαιρία γενικότερης ανάπλασης και «εκμετάλλευσης» προς το γενικό συμφέρον. Η γειτονιά ενθουσιάζεται, χαίρεται με όσα συμβαίνουν. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι τα σημαντικότερα στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν όχι τώρα. Αρχή του Χειμώνα. Θα πρέπει να γίνουν, κι όπως φαίνεται θα γίνουν, την προσεχή Άνοιξη.

 


 

Ο βασικότερος λόγος που οι ενέργειες περί της πεσμένης γέφυρας άργησαν είναι ο γνωστός. Η γραφειοκρατία. Την οποία δεν αντιμετώπισαν ούτε αυτή, ούτε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση ρόλο έπαιξαν οι δύο προεκλογικές περίοδοι του 2019. Τότε κι ενώ υπήρχε απόφαση συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ με την Εγνατία Οδό, η οριστικοποίηση της μπήκε στο … ψυγείο. Για πολλούς μήνες.

 

Κι όταν όλα εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν, είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από την αρχική συμφωνία και πρώτη ανακοίνωση (Τσανάκας- Μέτιου). Πέρσι τέτοια εποχή η πεσμένη γέφυρα έγινε αντικείμενο δουλειάς μόνο της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Μεσολάβησε νέα γραφειοκρατία. Ήρθε κι ο κορωνοϊός της Άνοιξης και το γλυκό έδεσε…

 

Πρώτες και πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έργο που θα αποφασιστεί να γίνει, θα ολοκληρωθεί μετά το 2022. Μην είμαστε και τόσο… αισιόδοξοι. Γενικά ουδείς μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, κανείς δεν μπορεί να θέσει υπόψη μας ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Είναι τέτοια η φύση του αντικειμένου που δεν γίνονται προβλέψεις. Κι αν κάποιοι τις επιχειρούν, είναι αισιόδοξες προβλέψεις. Κι έτσι πιθανότερο είναι να μην επιβεβαιωθούν.

 

Οι πολίτες λοιπόν που ασχολούνται με το από εδώ και πέρα, δεν μπορούν να λάβουν καμία υπεύθυνη απάντηση στο απλό το ερώτημα τους. Ρωτούν για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα, η εκκρεμότητα. Κι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν κάνουν ότι δεν άκουσαν την ερώτηση. Μπας και με αυτόν τον τρόπο αποφύγουν την απάντηση. Κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα, σε αυτόν τον όμορφο μα και διαφορετικό τόπο, ασχολούμαστε με άλλα της γέφυρας και όχι με τα ουσιαστικά που υπάρχουν μπροστά μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι μια ακόμη.

 

Συμπολίτης μας θύμισε χθες την υπόσχεση της ΔΕΔΑ ΑΕ, σύμφωνα με την οποία αυτόν τον μήνα (τον Νοέμβρη) θα δημοπρατούσε το έργο του οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα. Ο Νοέμβρης τελειώνει κι η ΔΕΔΑ ΑΕ ούτε φωνή, ούτε ακρόαση… Που να την βρούμε να την ρωτήσουμε; Η Αθήνα, όπου είναι η έδρα της εταιρίας, είναι κάτι πολύ αόριστο. Και πολύ μακρινό ταυτόχρονα.

 

«Βομβαρδισμός» διαφημιστικών μηνυμάτων για την Black Friday, την προσεχή Friday (μεθαύριο). Που βρίσκουν το κουράγιο αλήθεια; Βρίσκουν το κουράγιο στην αναζήτηση κέρδους, διαδικασία καθημερινή για τις μεγάλες εταιρίες. Αν δείτε ποιοι διαφημίζονται, θα καταλάβετε. Διαφημίζονται όσοι απλώς δεν επηρεάζονται από την καραντίνα. Οι μικροί και μικρομεσαίοι είναι σπίτι σε ένα περιβάλλον εντελώς black. Χρώμα μαύρο της απαισιοδοξίας και της δυσκολίας. Όχι το μαύρο της Black Friday.

 

Είναι και το άλλο. Η Black καθημερινότητα έξω από τις τράπεζες. Κάντε μια βόλτα σήμερα στην Καβάλα, δείτε τι γίνεται έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Ουρά αναμονής. Κι αν η περιοχή ζεσταίνεται από τον ήλιο, έχει καλώς. Αν όμως είναι στη σκιά; Τότε κρυώνεις όρθιος (αλλά πρέπει να τηρήσεις τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού).

 

Συνεχίζεται το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν και να εγκριθούν οι προτάσεις της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη του 2021. Νέα πρόταση, διαφορετική της διοίκησης, κατέθεσε ο κ. Ξανθόπουλος. Η οποία σήμερα θα φανεί αν μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι. Το δεύτερο είναι το πιθανότερο. Λέγεται ότι η πρόταση του κ. Ξανθόπουλου είναι ουσιαστικά πρόταση του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Ο οποίος «υποχώρησε» κι άφησε τον συνάδελφο του να την παρουσιάσει. Η συνεργασία των δύο ανδρών είναι σταθερή το τελευταίο διάστημα. Φανερή υποστήριξη – έως του σημείου της παρεξήγησης- στην πρόταση Ξανθόπουλου υπήρξε από την Αναστασία Ιωσηφίδου. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;

 

Από τα προκαταρκτικά της συνεδρίασης προχθές μάθαμε ότι ο μεν Κώστας Βακιρτζής ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, επέστρεψε στην εργασία και στην καθημερινότητα του. Το ίδιο καλά εξελίσσεται η διαδικασία αποθεραπείας και του Τάσου Τσαπανίδη. Τρίτος δημοτικός σύμβουλος με κορωνοϊό δεν αναφέρθηκε και μακάρι να μην αναφερθεί.

 

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο που όπως είπε μεσολάβησε στον ΕΟΔΥ για τα σημερινά τεστ στο προσωπικό της υπηρεσίας Καθαριότητας. Ο Θόδωρος Μουριάδης κάλυψε την κ. Τσανάκα στο θέμα που ανέκυψε με την πτώση της γέφυρας. Δεν προσέφερε την ίδια κάλυψη σε Μέτιο και Μπάμπη Δράκο.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο να συνυπάρξουν στην πλατεία Καπνεργάτη απεργιακή συγκέντρωση με πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού; Φυσικά και υπάρχει. Αυτό θα γίνει αν 1)Αύριο Πέμπτη το ΠΑΜΕ Καβάλας οργανώσει (όπως ακούγεται) απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία και 2) Έρθει αύριο και ο ΕΟΔΥ στην ίδια πλατεία για δωρεάν τεστ στον κορωνοϊό. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο κόσμος να κάνει τεστ και δίπλα του να ακούγονται συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. (Και μια ευκαιρία να κάνει τεστ το σύνολο του ΠΑΜΕ Καβάλας)

 

Ο Δήμος Καβάλας όχι μόνο στολίζει την πόλη αλλά λειτουργεί τον στολισμό του αμέσως, χωρίς να περιμένει έστω τον Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στολισμός στον κόμβο Φαλήρου. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ανάμικτες. Κάποιοι χαίρονται μιας και δεν το περιμένουν. Άλλοι προσπερνούν αδιάφορα τα σημεία στολισμού αφού κάπου αλλού έχουν το μυαλό τους. Διχασμένη με λίγα λόγια η τοπική κοινωνία. Διαφορετικά τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

 

Κάθε βράδυ η νεολαία του Αμυγδαλεώνα μαζεύεται έξω από τα σχολεία του χωριού, συζητά και περνά την ώρα της μιας και άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Τις προάλλες άναψαν και φωτιά για να ζεσταθούν. Είδαν την φωτιά οι περίοικοι, τρόμαξαν. Έσπευσε στο σημείο η Αστυνομία. Που με την ευκαιρία έκανε έλεγχο σε όσους νεαρούς συνάντησε, αναζήτησε να μάθει το λόγο που βρίσκονταν εκτός της οικίας τους.

 

Τα στοιχεία όσων νοσηλεύονται με Covid στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δείχνουν ότι ο συνολικός τους αριθμός είναι μικρότερος από αυτούς στο Νοσοκομείο Καβάλας. Στην Καβάλα χθες είχαμε 139 στην κλινική + 12 στη ΜΕΘ. Σύνολο 151 άρρωστοι. Στην Αλεξανδρούπολη τα νούμερα ήταν χθες τα ακόλουθα: «Νοσηλεύονται 95 ασθενείς, εκ των οποίων οι 72 στις Μονάδες Covid-19, 17 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 6 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων».

Διαβάστε επίσης