μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από  τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην κεντρική οδό Ερυθρού Σταυρού «βγήκαν» για εργασία χθες οι υπάλληλοι των Κήπων και του Πρασίνου του Δήμου Καβάλας. Αρκετοί. Μόνιμοι και εποχιακοί. Δούλεψαν με την ησυχία τους και χωρίς να επηρεάσουν την κίνηση προς το κέντρο. Τους βοήθησε η μειωμένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Γεγονός που φυσικά και έχει σχέση με την καραντίνα και το «λοκ ντάουν».

Αυτό το διάστημα με το κρύο και τον Χειμωνιάτικο καιρό η κίνηση στην Καβάλα είναι σαφώς περιορισμένη. Και πριν τις 9 το βράδυ. Από τις 9 το βράδυ και μέχρι το επόμενο πρωί, ανύπαρκτη. Κάτι τέτοιες μέρες καταλαβαίνει κανείς πόσο μικρή πόλη-επαρχιακή ταυτόχρονα-είναι η πόλη μας.

 


 

Η γραμμή φέρι μποτ από την Καβάλα στον Πρίνο (και το αντίστροφο) απαξιώθηκε συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια. Έγινε από πρωταγωνιστής, φτωχός συγγενής. Κι όταν ήρθε η πανδημία, της έδωσαν μια και την καθάρισαν… Τόσο πρόσφατα όσο και στο πρώτο ημίχρονο της ίδιας υπόθεσης. Δικαιολογίες θα βρουν πολλές. Βρήκαν ήδη. Τις χρησιμοποίησαν κατάλληλα εκεί που έπρεπε. Και κάπως έτσι πέτυχαν τον στόχο τους.

 

Ισχυρός παίκτης ο ιδιωτικός τομέας, στο τέλος πάντα οι εταιρίες κάνουν ότι θέλουν. Ότι συμφέρει την οικονομική τους κατάσταση. Γιατί λοιπόν έκπληξη; Δεν έπρεπε να το περιμένουμε; Άργησαν μάλιστα. Δεδομένου του ότι τα νέα μέτρα ισχύουν από τις αρχές Νοέμβρη, είναι θαύμα που η γραμμή άντεξε έναν σχεδόν μήνα.

 

Από χθες καταγράφονται οι πρώτες τοπικές διαμαρτυρίες. Θα τις λέγαμε αναμενόμενες. Επαναλαμβανόμενες. Στο τέλος κάποιες γραφικότητες. Κάτι που γίνεται από υποχρέωση και μόνο. Αλήθεια, εδώ στην Καβάλα πιστεύουμε στην σύνδεση με τη Θάσο μέσω της γραμμής του Πρίνου; Αν όντως πιστεύουμε σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουμε παρά να δράσουμε. Όχι με τα συνηθισμένα και μη αποτελεσματικά. Με κάτι καινούργιο, οργανωμένο. Κάτι που δεν θα το περιμένει ο αντίπαλος. Αλλά ποιος τελικά είναι ο αντίπαλος μας σε αυτήν την υπόθεση. Το Υπουργείο; Οι εταιρίες; Όλοι μαζί; Κι εμείς έχουμε μπερδευτεί με όσα γίνονται μπροστά στα μάτια μας.

 

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ημέρες από τότε που το ΚΚΕ Καβάλας κατήγγειλε και τον Δήμο και τον Δήμαρχο. Η διαμαρτυρία του αφορούσε απομάκρυνση πανό, τα οποία τοποθετήθηκαν από το κόμμα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κι ενώ αυτό απαγορεύεται για όλους τους άλλους.

 

Πρόσφατα το ΚΚΕ έβαλε δύο τουλάχιστον μπάνερ, σε κολώνες πάνω από τα Σφαγεία (οδός Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού) και στην οδό Σαππαίων. Τα μπάνερ επίσης απαγορεύονται. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τέτοια απαγόρευση δεν ισχύει ή κι αν ισχύει δεν το αφορά. Κάνει λοιπόν σχεδόν ότι θέλει.

 

Ο Δήμος Καβάλας δεν «κατεβάζει» τα δύο μπάνερ μπας και αποφύγει τη νέα καταγγελία, από την άλλη μεριά δίνει θάρρος σε όλους τους υπόλοιπους. Να κάνουν το ίδιο, με την πρώτη επόμενη ευκαιρία. Υπό αυτές τις συνθήκες η Καβάλα σύντομα θα πάψει να είναι όμορφη αφού σύντομα θα επικρατήσει ότι σωστά απαγορεύτηκε. Αυτό θα είχε γίνει ήδη αλλά η καραντίνα το φρενάρισε. Προσωρινά. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το ΚΚΕ λοιπόν.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας συνεχίζει να εργάζεται, συνεχίζει να εκδίδει οικοδομικές άδειες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (επιχειρηματίες, επενδυτές) που κοιτούν πολύ μπροστά κι έτσι προετοιμάζονται από τώρα για το προσεχές Καλοκαίρι. Εκδόθηκε λοιπόν οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 3 αστέρων με πισίνες στην παραλία Οφρυνίου. Την επένδυση Βούλγαρου επιχειρηματία ανέλαβε να υλοποιήσει ο ειδικός. Ο πολιτικός μηχανικός (και περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης) Μιχάλης Αμοιρίδης. Από τα χέρια του οποίου πέρασαν και περνούν πολλά νέα ξενοδοχεία. Τόσο στη Θάσο όσο και στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας. Καλή επιτυχία.

 

Σε αυτήν εδώ την στήλη είχαμε έγκαιρα αναφερθεί στον «πόλεμο» Αμερικανών- Κινέζων. Μια επιχειρηματική αντιπαράθεση που γίνεται σε ελληνικά εδάφη. Και δη λιμάνια. Συνέχεια των πρώτων … «εχθροπραξιών» η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Ο κ. Πάϊατ δήλωσε σε συνέδριο ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας θα μείνουν σε δυτικά χέρια! Ήταν απόλυτα σίγουρος, απόλυτα συγκεκριμένος. Μόνο που η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ουσιαστικά δεν έχει καν ξεκινήσει μιας και το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε φάση ελέγχου των αρχικών δικαιολογητικών όσων ενδιαφέρονται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

 

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ για τις συγκεκριμένες δηλώσεις που το «καπελώνουν»; Προς το παρόν τίποτα. Η σιωπή του είναι μια επιλογή, μια κατάλληλη στάση σε σχέση με αυτά τα σενάρια. Όσο όμως το ΤΑΙΠΕΔ σιωπά, τόσο θα επιμένουν κάποιοι να προσπαθούν να προκαταλάβουν την απόφαση. Ή μήπως στηρίζουν τη σιγουριά τους σε κάτι άλλο; Σε κάτι που αυτοί γνωρίζουν μα εμείς όχι. Ο συγκεκριμένος «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε. Οι έλληνες – αν και τα λιμάνια είναι ελληνικά- παραμένουν θεατές του.

 

Για το φετινό Νοέμβρη που δεν είχε καθόλου βροχές μίλησε χθες στην Πρωινή ο αγρότης και δημοτικός σύμβουλος Θέμης Καλπακίδης. Θυμήθηκε την εντελώς αντίθετη κατάσταση πέρσι, όταν τα Τενάγη ήταν πλημμυρισμένα από τα νερά της βροχής. «Θέλαμε φυσιολογικές βροχές» είπε χαρακτηριστικά αφού παραδέχθηκε ότι από το ένα άκρο των πλημμυρών φθάσαμε στο άλλο. Της ανομβρίας. Για αυτόν τον λόγο, εξήγησε, υπάρχουν εκτάσεις που σπάρθηκαν αλλά λόγω ανομβρίας δεν θα έχουν την προβλεπόμενη απόδοση.

 

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Νέα περί των ανταποδοτικών τελών δεν υπάρχουν. Η Αποκεντρωμένη έλαβε την επίμαχη απόφαση και την μελετά. Κατά συνέπεια αν σήμερα συνεχιστεί η αντιπαράθεση, αυτό θα γίνει με άλλες αφορμές και αιτίες. Γεροί να είναι, θα βρουν ένα σωρό. Κατά τα λοιπά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν περιλαμβάνουν κάτι το ξεχωριστό. Είναι θέματα ρουτίνας.

 

Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας (δάσκαλος) που έχει αρκετά χρόνια στην υπηρεσία, σχολίαζε πρόσφατα την ευρισκόμενη σε εξέλιξη εκπαίδευση από απόσταση. Την σχολίαζε αρνητικά. Δεν του έφταιγε το ηλεκτρονικό σύστημα, το ίντερνετ κτλ. Άλλο ήταν το θέμα του. «Μπορείς να κάνεις μάθημα χωρίς πίνακα, χωρίς τετράδιο; Δεν μπορείς» μονολογούσε.

 

Πολύ καλή η ιδέα του Άρη Βέρρου και της Συμπαράταξης Πολιτών να συζητήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ανθρώπους της αγοράς. Είδηση δεν υπήρξε αλλά πάντα αυτή η διαδικασία δημιουργεί κατάσταση εκτόνωσης. Προσφέρει ενημέρωση σε όσους είναι μακριά από την τοπική οικονομία. Η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της Συμπαράταξης Πολιτών είχε τελικά χρώμα Καβαλιώτικο. Οι κύριοι Χαρίτσης και Σκορίνης δεν συμμετείχαν λόγω έκτακτης άλλης υποχρέωσης τους. Οι καβαλιώτες αντίθετα ήταν όλοι παρόντες.

 

Ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας αποδέχθηκε δωρεά εταιρίας. Η εταιρία «Αγγελίδης Γ. & ΣΙΑΕ.Ε. (Tool-mania.gr)»  δωρίζει στο Δήμο για τις ανάγκες του 26 τμχ. μασκών αναπνοής και 100 τμχ. γαντιών. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες δωρεές στο ευρισκόμενο σε εξέλιξη δεύτερο κύμα της νόσου, σπανίζουν. Αντίθετα υπήρχαν συχνότερα την Άνοιξη. Όταν απλώς άρχιζε το πρόβλημα του κορωνοϊού.

 

Κάτι καλό φαίνεται ότι έγινε στο Κρυονέρι. Κάτι καλό σε σχέση με τον εορταστικό στολισμό στο κέντρο του χωριού. Σχετική ευχαριστήρια ανάρτηση προς τους δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και τη διοίκηση του Δήμου έκανε χθες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Κώστας Πριονίδης. Ο κ. Πριονίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον αντιδήμαρχο κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο.

 

Μακάβριο μεν, χρήσιμο να το ξέρουμε δε. Τα χρήματα που διέθεσε προ λίγων ημερών το Νοσοκομείο για αγορά σάκων για τους νεκρούς από covid δεν έφθασαν. Ο κ. Κλειτσιώτης υπέγραψε χθες νέα απόφαση, αυτήν την φορά περισσότερων χρημάτων. Περίπου 5.000 ευρώ. Ο λόγος είναι η προμήθεια «σάκοι νεκρών και στυλεός μεταφοράς ιών covid19».

 

 

 

Διαβάστε επίσης