μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο Νοσοκομείο Καβάλας αυτό το διάστημα υπάρχουν όλες οι ειδήσεις, υπάρχει το σημαντικότερο ρεπορτάζ.

Το συγκεκριμένο ωστόσο είναι διαφορετικό μιας και είναι ευχάριστο.

Ο διοικητής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης ως οικοδεσπότης υποδέχθηκε χθες στον περιβάλλοντα χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος τους εκπροσώπους της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης».

Πληροφορήθηκε την πρόθεση τους να φροντίσουν για τον στολισμό του Νοσοκομείου με μια παρέμβαση σε εξωτερικό χώρο. Στο σημείο της φωτογραφίας.

Εκεί θα στολιστεί για την περίοδο των Χριστουγέννων ένα μικρό καραβάκι. Θα είναι ορατό κι από αυτούς που κυκλοφορούν στους δρόμους της ίδιας περιοχής. Ο στολισμός θα γίνει σιγά σιγά αλλά όλα θα είναι έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα. Τότε θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις, τότε θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας. «Το οφείλουμε στους εργαζόμενους, στους γιατρούς, στους ασθενείς» μας είπε χθες ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου κ. Φιλήμωνας Ξουλόγης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε συμπολίτης, ο οποίος εντός των ημερών θα προσφέρει στο Νοσοκομείο ένα μεγάλο έλατο. Αυτό θα στολιστεί και θα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Με αυτές τις ενέργειες τους οι Καβαλιώτες θέλουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το Νοσοκομείο, να στηρίξουν όσους την περίοδο των εορτών θα είναι εκεί σαν εργαζόμενοι, νοσηλευόμενοι κτλ. Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι για όλους. Φέτος θα είναι επίσης για όλους διαφορετικά και μάλλον δύσκολα.

 


Αργά το βράδυ της Τετάρτης το «Προκόπειο» ίδρυμα έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα του απάντηση σε σχέση με τα όσα έγιναν και συνεχίζονται σε αυτό . Παρά την φιλότιμη προσπάθεια του συγγραφέα του κειμένου πάλι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις από σημαντικά πραγματικά περιστατικά. Το πρόβλημα πάλι περιορίζεται κι έτσι δεν υπάρχει ένα κείμενο που θα περιμέναμε. Διστάζουν, είναι φανερό. Κακώς. Όποιος στηρίχθηκε στην αλήθεια, σε όλη την αλήθεια, ποτέ δεν έχασε.

 

Κι επειδή δεν πρέπει να κρυβόμαστε, υπάρχουν κι άλλοι που βρίσκονται στην ίδια θέση. Δύσκολη στιγμή και περίσταση. Κι άλλα ιδρύματα έχουν τα ίδια προβλήματα. Τι κάνουν; Κι αυτά κρύβονται πίσω από την αλήθεια. Φοβούνται, την αποφεύγουν. Αυτή τους η στάση γίνεται χωρίς συνέπειες. Κανείς δεν πιέζει, κανείς δεν απαιτεί. Οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι οι συγγενείς των φιλοξενούμενων (συχνά και αρρώστων). Αλλά αυτούς μάλλον δεν τους πολυλογαριάζουν…

 

Εδώ που τα λέμε τόσο οι ιδιώτες όσο και τα ιδρύματα βρήκαν και κάνουν. Αν σε όλα αυτά τα ζητήματα υπήρχε ένας αυστηρός ΕΟΔΥ, αν όντως παρακολουθούσε τα πάντα τότε όλα θα ήταν αλλιώς. Ο ΕΟΔΥ από την άλλη πλευρά υπάρχει για κάποια από τα ζητήματα που ανακύπτουν. Συχνά διαπιστώνουμε την απουσία του. Την αργοπορία του. Κατάσταση που φυσικά και κάποιοι εκμεταλλεύονται.

 

Τα σκάνδαλα σε αυτήν την δύσκολη ιστορία δεν είναι όσα διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα του τύπου. Ειδικά του αντιπολιτευόμενου. Σκάνδαλο είναι η ανοχή του δημοσίου σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραλείψεων. Σε μια αδικαιολόγητη παρατεταμένη κάλυψη του μεγάλου προβλήματος. Κι ενώ ο αστυνομικός κάνει μπλόκο στο δρόμο κι έλεγχο στους περαστικούς, τα ζητήματα των «μεγάλων» και ισχυρών δεν θα τα προσεγγίσει ποτέ κανείς. Αυτοί λοιπόν βρίσκουν και κάνουν. Κι όταν κάποιος διαμαρτύρεται, αντιδρούν αλλά με τον ίδιο τρόπο. Λες και δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο…

 

Η χθεσινή παγκόσμια μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ήταν αλλιώς λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Στην πόλη μας υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις, δελτία τύπου, δηλώσεις. Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Καβάλας ανάρτησε ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα γνωστά καθιερωμένα μηνύματα. Ελπίζουμε του χρόνου την 3η Δεκέμβρη όλα να είναι φυσιολογικά προκειμένου να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν χθες.

 

Χθες το απόγευμα δήλωση για την παγκόσμια μέρα των ΑμΕΑ έκανε και ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Είναι υποχρέωση όλων μας να έχουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των Ατόμων με Αναπηρία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, γιατί κριτήριο προόδου μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο η δύναμή της, αλλά και ο τρόπος που αξιοποιεί τις διαφορετικές δυνατότητες των μελών της».

 

Οι ναυτιλιακές εταιρίες φυσικά και συμφωνούν στο ενδεχόμενο τα δρομολόγια των φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου να επιδοτηθούν. Άλλο που δεν θέλουν αυτήν την στήριξη και επιδότηση. Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Υπουργείο, μετά από σχετικό αίτημα μιας εκ των τριών εταιριών. Αν γίνει δεκτό θα επωφεληθούν και οι τρεις. Αν όχι τότε τα δρομολόγια της γραμμής θα είναι συνεχώς σε κατάσταση … καραντίνας. Είναι άραγε λύση η επιδότηση;

 

Είναι αλλά με συγκεκριμένους όρους. Ας μη ξεχνάμε τα κεκτημένα. Αυτά -κι υπό φυσιολογικές συνθήκες- αφορούν τρία χειμερινά δρομολόγια την ημέρα. Ως εκ τούτου η επιδότηση- αν υπάρξει- θα έχει σχέση με αύξηση των δρομολογίων. Τα δύο και τα τρία την ημέρα τα εκτελούν και χωρίς επιδότηση. Για επιπλέον, γιατί όχι;

 

Χθεσινή Φωτογραφία στο διαδίκτυο έδειχνε το φέρι μποτ «Νικητής» πολύ μακριά από την Καβάλα και τη Θάσο. Σε πορεία προς ναυπηγείο στο Πέραμα. Ήρθε η ώρα και για αυτό για την ετήσια συντήρηση του.

 

Μετά την εθελοντική αιμοδοσία που θα γίνει τέλος του μήνα στις Κρηνίδες, ανακοινώθηκε προχθές μία ακόμη. Αυτήν την φορά στην Κεραμωτή. Ο σύλλογος της Κεραμωτής την προετοιμάζει για την Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Ας μη ξεχνάμε ότι χθες Πέμπτη αλλά και κάθε Πέμπτη, γίνεται εθελοντική αιμοδοσία στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου.

 

Το βράδυ της Τετάρτης η εκπομπή του ΟΡΕΝ και της κ. Χατζηβασιλείου παρουσίασε ένα σύντομο αλλά πολύ προσεγμένο αφιέρωμα στον εθελοντισμό του Γιάννη Κανίογλου. Μια δικαίωση του. Με τη δική του live παρουσία μέσω υπολογιστή. Θυμίζουμε ότι με αφετηρία και έδρα την Νέα Πέραμο έχει ζωγραφίσει εθελοντικά σχολικές τάξεις και όχι μόνο. Μπράβο του.

 

Μια ακόμη καταβολή αποζημίωσης σε πολίτη. Αυτήν την φορά στο Δήμο Παγγαίου. Ο ίδιος Δήμος πλήρωσε περίπου 700 ευρώ σε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου στο οποίο προκάλεσε υλικές ζημιές αδέσποτος σκύλος. Τα χρήματα της αποζημιώσης προέκυψαν μετά από διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

Χθεσινό συμπέρασμα του συμπολίτη Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο οποίος συνεχίζει να παρακολουθεί τους αριθμούς. Των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά: «Ύστερα από καραντίνα 26 ημερών η θετικότητα δεν υποχωρεί. Ή η καραντίνα είναι σχήμα λόγου ή ο ιός αναπαράγεται μέσα στις οικογένειες. Ή ίσως και τα δύο….». Τα ίδια ισχυρίζονται κι αρκετοί περισσότεροι ειδικοί, γιατροί κτλ.

 

Η Άννα Γιοβανιού μας ενημερώνει για την προσφορά ρούχων στους πρόσφυγες της Αρμενίας από τους Γιατρούς του Κόσμου Καβάλας: «Οι Γιατροί του Κόσμου παράρτημα Καβάλας βρεθήκαμε σήμερα στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού της Αρμενίας. Έχοντας γνωρίσει την αμέριστη συμπαράσταση της Αρμενικής κοινότητας τα προηγούμενα χρόνια, θεωρήσαμε υποχρέωση μας σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία να σταθούμε δίπλα τους,με την δωρεά ειδών ένδυσης, υπόδησης και κλινοσκεπασμάτων. Ας ευχηθούμε να επικρατήσει ειρήνη σ όλον τον πλανήτη».

 

Πριν λίγο καιρό το άνοιγμα των συνόρων της Θράκης το ζητούσαν και οι Καβαλιώτες. Τώρα το ζητούν μόνο οι Θρακιώτες (είδηση από την ΕΡΤ Ορεστιάδας): «Το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών Ορμενίου και Νυμφαίας, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Βουλγαρία, ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή που τους απέστειλε, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Ο βουλευτής σημειώνει ότι η απόφαση απαγόρευσης διέλευσης από τα δύο συνοριακά σημεία, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, σήμερα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς ο μεγάλος αριθμός καταγόμενων από τον Έβρο φοιτητών στη Βουλγαρία, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για να επιστρέψει για τις ημέρες των εορτών στην οικογένειά του. Ο κ. Δερμεντζόπουλος προτείνει το άνοιγμα να επιτρέπεται στους φοιτητές που θα έχουν αρνητικό τεστ έως και 72 ώρες πριν τη διέλευσή τους από τα συνοριακά σημεία και με την επίδειξη βεβαίωσης σπουδών από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν».

 

Διαβάστε επίσης