• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όσο συμβαίνουν περιστατικά σαν κι αυτό της προηγούμενης Πέμπτης, τόσο καταλαβαίνουμε τί θα σήμαινε για την περιοχή μας να σταματούσε η δραστηριότητα στα πετρέλαια του Πρίνου, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. Τι έγινε την περασμένη Πέμπτη; Άλλη μια μεταφορά συμπολιτών μας που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης. Από την Θάσο στο νοσοκομείο της Καβάλας με το Energean Wave. Το γεγονός ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος). Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα στη σύνδεση της Καβάλας με την Θάσο, αφού και παλιότερα έχουν κυριολεκτικά σωθεί ζωές με μεταφορά από σκάφος της Energean μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στην πρόσφατη φωτογραφία το πλοίο της Energean, στη διάθεση της κοινωνίας σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

 

Λόγω της χθεσινής βροχής άλλαξε ο τόπος πραγματοποίησης των τεστ του ΕΟΔΥ σε δημοτικούς υπαλλήλους. Αντί της αυλής, τα τεστ έγιναν σε εσωτερικούς και προστατευμένους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους του Δημαρχείου. Ουδείς εκ των δημοτικών υπαλλήλων ήταν θετικός. Καλά νέα. Όπως καλά νέα υπήρξαν όταν προ λίγων ημερών έγινε ίδια διαδικασία σε περίπου 100 εργαζόμενους της Καθαριότητας. Ο Δήμος Καβάλας φυσικά και είχε τα κρούσματα του το προηγούμενο διάστημα, τελευταία ωστόσο φαίνεται να είναι covid free. Είναι κάτι που ευχόμαστε να συνεχιστεί και να απλωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όλη την πόλη.

 


 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2021. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε, δήλωσε μόνο την παρουσία της. Θύμισε ότι υπάρχει η εκκρεμότητα στην Αποκεντρωμένη της απόφασης των ανταποδοτικών τελών. Η διοίκηση που προφανώς θέλει να κερδίσει χρόνο, απάντησε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη κι αν παρουσιάσουν τα ανταποδοτικά αυτή θα ληφθεί υπόψη και θα υιοθετηθεί με τροποποίηση του προϋπολογισμού. Άλλωστε, ισχυρίστηκε χθες η διοίκηση, το τελικό νούμερο των εσόδων – εξόδων των ανταποδοτικών είναι ίδιο. Και στην εισήγηση της, και στην απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο (υιοθετώντας την πρόταση της αντιπολίτευσης).

 

Η ουσιαστική απόφαση επί του προϋπολογισμού του 2021 θα ληφθεί εκεί που λαμβάνεται πάντα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν αυτό γίνει πριν αποφανθεί η Αποκεντρωμένη ή όχι, είναι μια άλλη ιστορία. Το σωστό διαδικαστικά είναι να κερδηθεί υπηρεσιακά και γραφειοκρατικά ο απαραίτητος χρόνος. Χωρίς από την άλλη πλευρά να υποτιμηθεί και να αγνοηθεί παντελώς κάτι που δεν έχει κριθεί και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα το θέμα του παρκινγκ της «Ροδόπης» θα απασχολήσει και τη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος που το γνωρίζει άριστα, καλό θα είναι να ετοιμάζεται. Κάποια στιγμή η κατάθεση του θα αποδειχθεί πολύτιμη. Ως μάρτυρας σε δίκη τι θα πει άραγε; Ότι τόσο καιρό λέει δημοσίως. Το παρκινγκ πρέπει να διακόψει τη λειτουργία του! Αλλά για αυτό θα ευθύνεται ο Μουριάδης. Μόνο ο Μουριάδης και κανείς άλλος!

 

Λίγες ακόμη μέρες φαίνεται ότι θα είναι κλειστός ο δρόμος της ΜΟΜΑ. Κι ενώ αυτοκίνητα σε αυτόν από το Σάββατο δεν κυκλοφορούν, στον ίδιο δρόμο κινούνται κανονικά πεζοί. Βαδίζουν και τρέχουν, στο πλαίσιο της ατομικής τους άθλησης. Πλέον ο δρόμος της ΜΟΜΑ λόγω έλλειψης άλλης κίνησης είναι κατάλληλος για ατομική άθληση. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

 

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε ο Άρης Ξενόφος, με ισχύ από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020,  σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο κ. Ξενόφος τα χρόνια που ήταν επικεφαλής στο ταμείο λίγες φορές επισκέφθηκε την Καβάλα. Κι αυτό όταν έγινε, έγινε λόγω του ΟΛΚ και του υπό παραχώρηση νέου λιμανιού.

 

Από την κ. Νικολέτα Καμάρια λάβαμε το ακόλουθο αισιόδοξο για τον κορωνοϊό μήνυμα: «Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς και δημόσια τους γιατρούς, τους ειδικευόμενους καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας. Ειδικά όσους εργάζονται στον τρίτο όροφο του παθολογικού τμήματος covid. Προσωπικά και ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή Ξενοφώντα Κροκίδη που παρόλες τις συνθήκες που βιώνουμε αντιμετώπισε με σεβασμό- αγάπη- ανθρώπινη επικοινωνία και ιδιαίτερο ζήλο την υπερήλικη μητέρα μου Καμάρια Ιωάννα. Η οποία νοσηλεύονταν 11 μέρες και τελικά ξεπέρασε τα προβλήματα της».

 

Ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία του ένας ακόμη τοπικός σύλλογος. Αυτήν την φορά στη Θάσο. Ονομάζεται Νησιωτικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θάσου. Η διαδικασία για την ίδρυση του έγινε εν μέσω καραντίνας. Απόδειξη ότι τελικά η καραντίνα τα επηρεάζει όλα μα τελικά δεν τα σταματά. Απλώς τα καθυστερεί. Κι όχι πάντα.

 

Με διακοπή ρεύματος ξεκίνησε η χθεσινή μέρα για περιοχές όπως η Νέα Ηρακλείτσα και το Παληό. Δεν είναι κι ότι καλύτερο να ξυπνάς, έξω να βρέχει και να διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια. Ευτυχώς η βλάβη αποκαταστάθηκε αρκετά γρήγορα.

 

Ολοσέλιδη διαφήμιση της ΔΕΔΑ ΑΕ είχαν την περασμένη Κυριακή αρκετές εφημερίδες των Αθηνών. Παντού πρόβαλε το έργο της, την κατασκευή των δικτύων οικιακού φυσικού αερίου. Η διαφήμιση περιελάμβανε έναν μεγάλο χάρτη της χώρας, στον οποίο σημειώνονταν και η Καβάλα. Αλλά αλήθεια, τι έγινε το έργο της ΔΕΔΑ ΑΕ για το δίκτυο της στην Καβάλα; Ήταν να δημοπρατηθεί αυτόν τον μήνα, δεν ήταν;

 

Έχουμε πολύ καιρό να μάθουμε νέα από την Επιτροπή της Βουλής (μόνο) για τη Θράκη. Πάρα πολύ καιρό. Σχεδόν όλον τον Νοέμβρη δεν έγινε τίποτα, όπως επίσης δεν έγινε κάτι τις πρώτες 15 μέρες του Δεκέμβρη. Είναι απολύτως σαφές ότι η Επιτροπή επηρεάστηκε καθοριστικά από την έξαρση του κορωνοϊού. Δεν πρέπει από την άλλη πλευρά να επανέλθει, να συνεχίσει ότι ξεκίνησε; Η Θράκη (μαζί με την Ανατολική Μακεδονία) περιμένουν…

 

Γέμισε το facebook από ανακοινώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς, οι οποίες επιδιώκουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και πωλήσεις. Κι ενώ αυτό ήταν αναμενόμενο, δεν είναι αναμενόμενο ότι αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις γνωστοποιούν ότι στο διάστημα του click away θα εξυπηρετούν (από το κατάστημα) μόνο πρωί. Κανένα απόγευμα. Ούτε καν το απόγευμα της Παρασκευής. Μια μικρή έμμεση αλλαγή με λίγα λόγια στο συνηθισμένο Χειμωνιάτικο ωράριο του εμπορικού συλλόγου.

 

Χθες η ΕΡΤ Ορεστιάδας φιλοξένησε ρεπορτάζ με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΑΜΘ. Σχολίασε την εξέλιξη των κρουσμάτων σε όλη την ΑΜΘ και φυσικά δεν ήταν ικανοποιημένος από τους μεγάλους αριθμούς: Προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές η αργή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του δεύτερου γενικού απαγορευτικού. «Φαίνεται ότι μετά από τρία 15νθήμερα, εάν ξεχωρίσουμε έτσι τα διαστήματα βάσει της περιόδου που χρειάζεται ένας ασθενής για να το ξεπεράσει, τα κρούσματα στην Περιφέρειά μας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κώστας Βενετίδης. «Περιμέναμε να υπάρχει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία, αναζητούμε τις αιτίες και τους λόγους που παρατηρείται αυτή η δυσαναλογία σε σχέση με τη νότια Ελλάδα, αλλά ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έχουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Διαβάστε επίσης