• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επανήλθαν χθες το πρωί οι εργασίες στην αυλή του παλαιού Νοσοκομείου. Αυτήν την φορά από τον ανάδοχο του γνωστού δημοτικού έργου. Είναι οι πρώτες εργασίες προετοιμασίας της βασικής δουλειάς που θα γίνει για την μετατόπιση του τοιχίου της αυλής. Ουσιαστικά καθαρίζεται ο χώρος όπου θα γίνει η προβλεπόμενη εργασία. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ακόμη προγραμματίσει τη μετακίνηση του μετασχηματιστή του, ο οποίος βρίσκεται σε κολώνα στην άκρη του ίδιου οικοπέδου. Αλλά αυτό για τα όσα συμβαίνουν τώρα στο ακίνητο δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα.

 

Συνεχίζεται η διαβούλευση του Δήμου Καβάλας με το Δασαρχείο σχετικά με μια νέα παρέμβαση (του Δήμου) εκεί όπου πέφτουν βράχια, στο δρόμο της ΜΟΜΑ. Σύντομα ο Δήμος Καβάλας θα πάρει τη συναίνεση που χρειάζεται και ζητά, προκειμένου να ανέβει στο δάσος και να προσεγγίσει το σημείο του προβλήματος από ψηλά. Ισχύει η εκτίμηση ότι ο δρόμος σύντομα θα επανέλθει σε κυκλοφορία. Ίσως λίγο διαφορετικά, με απαγόρευση κίνησης πεζών και οχημάτων ακριβώς κάτω από το σημείο όπου υπάρχουν οι κατολισθήσεις.

 


 

Μια ακόμη διαφορετική είδηση, από αυτές που δημιουργούν προοπτική και αισιοδοξία. Τουριστική και Καλοκαιρινή είδηση. Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Παγγαίου εξέδωσε χθες οικοδομική άδεια για την κατασκευή 8 ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή Σαράντα της Νέας Ηρακλείτσας. Σε οικόπεδο μακριά από τη θάλασσα.

 

Όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό συνεχίζουν να επενδύουν, στηρίζοντας πολλά στο εμβόλιο. Αυτό θα βοηθήσει ώστε το προσεχές Καλοκαίρι να έρθουν στην περιοχή όσοι δεν ήρθαν πέρσι. Να εγκατασταθούν και να κάνουν τις διακοπές τους στα δωμάτια (παλιά και νέα) που εν τω μεταξύ θα είναι πάλι στη διάθεση τους. Τόσο η Πολεοδομία Καβάλας όσο και αυτή του Δήμου Παγγαίου έχουν συχνά να παρουσιάσουν τέτοιες ευχάριστες ειδήσεις. Άδειες- νέες κλίνες- επενδυτικά σχέδια κτλ. Αρκετές φορές μάλιστα αυτοί που τα χρηματοδοτούν δεν είναι έλληνες. Είναι αλλοδαποί.

 

Παρόμοια αισιοδοξία και από την ανακοίνωση της Fraport για τα έργα στα αεροδρόμια της αρμοδιότητας της. Για την Καβάλα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ανάλογες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν και στο διάδρομο αποπροσγείωσης όπως άλλωστε και στην Καβάλα όπου πλέον εφαρμόζεται ο “push-back” τρόπος στάθμευσης των αεροσκαφών και άρα επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων. Στο “Μέγας Αλέξανδρος” της Καβάλας, επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 2.029τ.μ.».

 

Πρώτη φορά χθες το πρωί ακούστηκε Χριστουγεννιάτικη μουσική από τα γνωστά ηχεία στο κέντρο της πόλης. Ήταν ένα αίτημα των εμπόρων, μήπως και η μουσική είναι και παρηγοριά στην δύσκολη περίοδο που βιώνουν. Το πρόγραμμα των μεταδόσεων θα συνεχιστεί έως και την Πρωτοχρονιά. Είναι κάτι που δεν επηρεάζεται από το «λοκ ντάουν» κι έτσι επανήλθε χωρίς φόβο … κορωνοϊού.

 

Σχολιάζεται θετικά ο στολισμός του Δημαρχείου, της Λέσχης Αξιωματικών αλλά και της εισόδου της Ιχθυόσκαλας. Αυτός επετεύχθη με απλά πράγματα κι ως εκ τούτου με λίγα χρήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περαστικοί από την οδό Κύπρου σταματούν και φωτογραφίζονται με φόντο τα λαμπάκια του Δημαρχείου.

 

Μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει διανομή τροφίμων από το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο. Σύμφωνα με τα γνωστά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Αλλά και με τα νέα δεδομένα, το νέο κανονισμό κτλ. Με περισσότερους δικαιούχους τόσο στη ΔΕ Καβάλας όσο και στη ΔΕ Φιλίππων.

 

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών έκαναν ταυτόχρονη «επίθεση» στην κ. Τάνια Ελευθεριάδου με αφορμή την ομιλία της στη Βουλή, τη γνωστή αναφορά της στον Πρωθυπουργό. Έπεσαν να τη… φάνε κι ας έδωσε πειστική εξήγηση. Κι ας είναι σαφές αυτό που εννοούσε. Σίγουρα θα μπορούσε να τα πει αλλιώς ώστε να αποφευχθεί η παρεξήγηση. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει. Δεν ήθελε να ξεπεράσει τα όρια.

 

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις εταιριών κούριερ στην Καβάλα τα εμπορεύματα «βγήκαν» στο πεζοδρόμιο! Είναι φανερό ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν επαρκούν. Για να μπουν λοιπόν σε μια σειρά και να αρχίσει η διανομή τους υπάρχει προσωρινή τους εξάπλωση όπου αλλού είναι δυνατόν. Ακόμη και στο παρακείμενο πεζοδρόμιο. Ακόμη και στο απέναντι της έδρας της επιχείρησης πεζοδρόμιο! Αυτές οι εικόνες μας πείθουν ότι τα διακινούμενα πακέτα- δέματα κτλ είναι ειδικά αυτήν την περίοδο πάρα πολλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μοιράζονται πόρτα πόρτα ακόμη και στις 8 το απόγευμα!

 

Εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα ανακοίνωση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας με θέμα το ειδικό δημοτικό σχολείο και την ειδική εκπαίδευση γενικότερα. Ο σύλλογος ζητά περισσότερη στήριξη της διαδικασίας, η οποία δεν διέκοψε τη λειτουργία της καθόλου. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συνεδρίασε προχθές και δεν αποφάσισε εκδηλώσεις. Ούτε καν διαδικτυακές.

 

Τα νούμερα δεν είναι καλά. Ενώ αρχικά το σήριαλ «Ήλιος» (που προβάλλει την Καβάλα αφού είχε γυρίσματα σε αυτήν) έπεισε το τηλεοπτικό κοινό, τελευταία άρχισε να χάνει έδαφος στην τηλεθέαση. Ελπίζουμε για αυτό να μην φταίει η πόλη μας. Άλλωστε σε κάθε επεισόδιο η Καβάλα προβάλλεται και λιγότερο. Μήπως αλήθεια αυτός είναι ένας λόγος που βλέπει το σήριαλ κάθε φορά και λιγότερος κόσμος;

 

Η Θρακική Εστία Καβάλας είναι ο πρώτος τοπικός σύλλογος που μεταφέρει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο διαδίκτυο. Κι έτσι αυτές δειλά δειλά ξαναρχίζουν. Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει αύριο. Είναι ένα μήνυμα, μια διέξοδος για τόσους και τόσους συλλόγους όλου του Νομού που μήνες τώρα παραμένουν εκνευριστικά άπραγοι.

 

Χθες ανακοινώθηκε εκδήλωση καθαρισμού της Αλάνας (με όλα τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού) αλλά και εκδήλωση σε ιερό ναό της περιοχής. Ειδικότερα στην εκκλησία της Ν. Ηρακλείτσας: «Χριστουγεννιάτικη Διαδικτυακή Εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση με Βυζαντινούς Ύμνους και Κάλαντα εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων». Επίσης χθες ανακοίνωσε διαδικτυακό πρόγραμμα εκδηλώσεων του ο Δήμος της Θάσου.

 

Αναφέρεται αορίστως και χωρίς επιβεβαίωση – χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία- η πρωτοβουλία αθλητικού σωματείου της περιοχής που στα κρυφά και στα πονηρά συνεχίζει τις προπονήσεις. Για τους μικρούς του αθλητές (ακαδημία). Αυτό που γίνεται είναι εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών. Γίνεται εκεί- ακούμε- όπου δεν θα γίνει εύκολα αντιληπτό. Γίνεται και παρουσία των γονέων των μικρών αθλητών. Κακώς. Σε όλο το Νομό αλλά και στην Καβάλα υπάρχουν δεκάδες παιδιά που διέκοψαν την αθλητική τους δραστηριότητα. Πολλοί σύλλογοι που εβδομάδες τώρα έχουν συμμορφωθεί πλήρως. Είναι δυνατόν ένας, μόνο ένας, να πηγαίνει αντίθετα; Και μετά θα φταίει αυτός που θα επιληφθεί και θα βάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα…

 

Το χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καβάλας για τις θεραπείες των καρκινοπαθών και στο Νοσοκομείο της πόλης μας αναφέρει: «Χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας, εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς της Ανατολικής Μακεδονίας για τις θεραπείες τους. Όπως επιβεβαιώνουν στην ΕΡΤ Καβάλας, τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών νομού Δράμας, Ευγενία Σαραφίδου, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του καρκίνου νομού Καβάλας, Παναγιώτης Φώτου, οι αλλαγές που έχουν προκύψει στα νοσοκομεία λόγω των κλινικών Covid, δεν έχουν δημιουργήσει επιπλέον ταλαιπωρία στους ογκολογικούς ασθενείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Φώτου, η μεταφορά του Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Καβάλας από το ισόγειο στον 1ο όροφο, βελτίωσε τις συνθήκες αναμονής και θεραπείας των ασθενών. Επιπλέον, γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων. «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στο παρελθόν» υποστηρίζει ο κ. Φώτου τονίζοντας ότι πλέον έχει ωριμάσει το αίτημα του Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής».

 

 

Διαβάστε επίσης