• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κυκλοφοριακή συμφόρηση, ουρά και αναμονή. Όλα αυτά στην οδό Ερυθρού Σταυρού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Φάληρο. Φωτογραφία χθες στις 2 το μεσημέρι. Μια συνηθισμένη κατάσταση για το δρόμο εφόσον δεν ισχύουν μέτρα καραντίνας και λοκ ντάουν. Η επανάληψη του προβλήματος ακόμη και χθες ίσως και να είναι απόδειξη ενός λοκ ντάουν που δεν τηρείται όπως θα περίμενε κάποιος. Αν τηρούνταν τότε τι ζητούσαν όλοι αυτοί (οι οδηγοί αυτοκινήτων) χθες το μεσημέρι στην περιοχή;

 

Συνεργείο δημοτικών υπαλλήλων , με τη βοήθεια γερανού, εργάστηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου. Βοήθησε την ΠΕ Καβάλας να στολιστεί, να βάλει λαμπάκια στα δέντρα που περιβάλλουν το κτίριο της. Μία ακόμη συνεργασία, μια καλή στιγμή για την αυτοδιοίκηση. Όμως, ασχολούμενος με θέματα και των άλλων ο Δήμος Καβάλας δεν θα πρέπει να ξεχνά να λύσει τα δικά του προβλήματα. Τρεις τουλάχιστον μέρες είναι αναμμένα – νύχτα μέρα- τα φώτα έξω από το Δημοτικό Ωδείο. Δεν πρέπει κάποιος να διορθώσει τον χρονοδιακόπτη που προφανέστατα έχει πρόβλημα;

 


 

Πληροφορούμαστε ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στα περισσότερα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων (κλινικές κτλ) του Νομού Καβάλας. Μια, δύο ή και τρεις μέρες τώρα, συνεχόμενες μάλιστα, οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι κάτι που το παραδέχεται και το Νοσοκομείο. Ακούμε ταυτόχρονα τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των ίδιων ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα οποία ότι έγιναν σε αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά από τον ΕΟΔΥ.

 

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε χωρίς φόβο για αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά και γεγονότα. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να μας πουν όλη την αλήθεια. Κι αν υπάρχει σφάλμα και του ΕΟΔΥ (ή μόνο αυτού), να αναδειχθεί. Πάει καιρός που ακούσαμε πρώτη φορά κι από υπεύθυνα χείλη, ότι αποτελέσματα τεστ έγιναν γνωστά με μεγάλη καθυστέρηση. Δυστυχώς όσο καιρό κάποιοι περίμεναν τα αποτελέσματα, κυκλοφορούσαν στα ιδρύματα πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κι όταν επιτέλους ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τους θετικούς, το κακό είχε ήδη γίνει.

 

Αν λοιπόν παρουσιάσουμε αναλυτικά την αλήθεια. Όλα όσα έγιναν το κρίσιμο διάστημα για κάθε ίδρυμα, θα εξηγήσουμε πώς και γιατί το πρόβλημα ξέφυγε. Όσο ξέφυγε και όπου συνέβη αυτό. Έχει επίσης μεγάλη σημασία η καλή και έγκαιρη ενημέρωση των συγγενών των φιλοξενούμενων. Ακόμη κι όταν αυτοί είναι απολύτως καλά στην υγεία τους. Κι επειδή τα πράγματα παντού δεν μπορεί να είναι συνεχώς χάλια, επανερχόμαστε στις πληροφορίες από το Νοσοκομείο. Δύο μέρες τώρα, τουλάχιστον δύο, οι εισαγωγές νέων ασθενών από τα ιδρύματα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

 

Την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκέμβρη ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας προγραμμάτισε διακοπή ρεύματος στην περιοχή πλησίον του παλιού Νοσοκομείου. Μετατοπίζει το δίκτυο του έτσι ώστε να υλοποιηθεί το δημοτικό έργο στην αυλή του ίδιου κτιρίου. Από χθες κοντά στην κολώνα που θα απομακρυνθεί μπήκε η καινούργια. Τα υπόλοιπα τη Δευτέρα.

 

Διαμαρτύρεται συμπολίτισσα για τα χόρτα που δεν κόπηκαν στην περιοχή πλησίον της οικίας της, στη συνοικία του Βύρωνα. Στο 150 της οδού Εγνατίας. Είναι ενημερωμένοι, προσθέτει, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος.

 

Πολύ συχνές είναι οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο των συμπολιτών, αυτών που νόσησαν από τον κορωνοϊό. Κείμενα στηριγμένα στην εμπειρία και στη δυσκολία της νόσου. Ακόμη κι αυτοί που την πέρασαν ήπια, ακόμη κι αυτοί προειδοποιούν. Ο κορωνοϊός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση- γράφουν- να υποτιμηθεί.

 

Στην κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας είναι κρεμασμένο το μπάνερ για την έκθεση με έργα του Δημοσθένη Σωτηρούδη. Στο σημείο των ημερομηνιών της έκθεση υπάρχει η λέξη «Προσεχώς». Όπως παλιά στους κινηματογράφους, με τις ταινίες που θα προβάλλονταν προσεχώς! Η διαφορετική αυτή προσέγγιση στο καλλιτεχνικό γεγονός οφείλεται στο ότι λόγω κορωνοϊού οι εκθέσεις σταμάτησαν. Η συγκεκριμένη ήταν και είναι έτοιμη. Από κάθε πλευρά. Συνεχίζει να περιμένει την άρση των μέτρων, κυρίως την βελτίωση της γενικότερης υγειονομικής κατάστασης. Ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα ώστε αμέσως μετά να πραγματοποιηθεί και η έκθεση και όλα τα άλλα παρόμοια τοπικά γεγονότα εκδηλώσεων.

 

Με χθεσινή του απόφαση ο Δήμαρχος Καβάλας αναθέτει στον ΟΤΕ επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας – αποκατάσταση βλαβών – που έχουν σχέση με τα υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών σε: 2ο Λύκειο, 1ο και 4ο Γυμνάσιο, γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» και κλειστό Κολυμβητήριο. Η δαπάνη υπολογίζεται στο ποσό των 9.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Με σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου ο ΟΛΚ μας μεταφέρει όλα τα νέα από τις περιοχές ευθύνης του. Βελτιώνει τα θέματα προβολής όσων γίνονται αφού κάποια πράγματα γίνονται αλλά τόσο καιρό δεν γνωστοποιούνταν όπως θα έπρεπε. Είναι μια θετική εξέλιξη, μια αλλαγή προς το καλύτερο. Από την τακτική ενημέρωση δεν έχασε ποτέ κανείς.

 

Με τις δηλώσεις –προχθές- του αναπληρωτή γραμματέα της νομαρχιακής του επιτροπής Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, το ΚΙΝΑΛ Καβάλας έγινε ένας ακόμη τοπικός φορέας που σχολίασε θετικά την πρόσφατη εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου. Ποιοι το αποφεύγουν ακόμη και τώρα; Το αποφεύγουν μάλιστα συστηματικά. Αυτοί οι γνωστοί και λίγοι που διακρίνονται για την αντιπολίτευση της… καταστροφής και του λαϊκισμού. Αυτοί προσποιούνται ότι δεν άκουσαν τίποτα κι έτσι ασχολούνται με άλλα. Με βολικά σε αυτούς ζητήματα. Κάποια από τα οποία δυστυχώς υφίστανται μόνο στο μυαλό τους!

 

Πιο όμορφοι έγιναν αυτές τις μέρες οι χώροι του κλιμακοστασίου στο κτίριο του Διοικητηρίου. Αφού πρώτα βάφηκαν, προστέθηκαν σε αυτούς πίνακες ζωγραφικής. Η αλλαγή είναι τεράστια αν σκεφθεί κανείς πόσες δεκαετίες υπήρχε η προηγούμενη κατάσταση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που είχαν την ιδέα και φυσικά σε όσους την υλοποίησαν.

 

Για το Νοσοκομείο Καβάλας και το Σταθμό Αιμοδοσίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία η εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται κάθε Πέμπτη στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου. Έγινε και χθες. Με ικανοποιητική προσέλευση. Οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου θα αποφασίσουν αν θα επανέλθουν μετά τις γιορτές ή θα είναι στον ίδιο χώρο την Πέμπτη παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη παραμονή Πρωτοχρονιάς.

 

Ο ποντιακός σύλλογος Ζυγού «Ο Υψηλάντης» είναι ένας ακόμη σύλλογος που προσπαθεί να αντισταθεί στο κλίμα των ημερών, στα μέτρα πρόληψης που εμποδίζουν συνηθισμένες εορταστικές δράσεις. Χθες λοιπόν ανακοίνωσε ότι: «Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου κάνοντας τη βόλτα με τα παιδιά σας, περάστε από την πλατεία του χωριού για να αφήσετε το στολίδι που φτιάξατε για το δέντρο. Αν θέλετε να μπείτε στην κλήρωση για ένα tablet , να έχετε έτοιμο το όνομά σας σ´ενα χαρτάκι Α4 το οποίο θα βάλετε στο κουτί που θα υπάρχει δίπλα από το δέντρο». Καλή επιτυχία.

 

Δωρεές συνεχίζουν να υπάρχουν και για το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Με χαρά τις κάνει γνωστές ο διευθυντής του κ. Θωμάς Αγγελόπουλος: «Μας επισκέφτηκε και μας παρέδωσε ένα σύγχρονο βιντεοπροβολέα Panasonic PT-F100NT μαζί με την εφεδρική του λυχνία, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου “ΦΙΛΟΣ” Νυρεμβέργης κ. Μιχάλης Ξώγνος. Η δωρεά έγινε προς το Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ μέσω του Συλλόγου Υποστηρικτών του Κ.Υ.Π. ο “ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” και θα είναι πολύ χρήσιμη για τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες και για προγράμματα αγωγής Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης μας. Ευχαριστήσαμε για μία ακόμη φορά τον κ.Μιχάλη Ξώγνο και ζητήσμε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μας στο Δ.Σ του Συλλόγου “ΦΙΛΟΣ”και στον Πρόεδρο κ. Σωτήριο Ξώγνο». Ο κ. Αγγελόπουλος κάνει γνωστή την έναρξη της διαδικασίας για την προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου: «Αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ η σχετική περίληψη της υπ’ αριθ.78/2020 διακήρυξης του ηλεκτρονικού δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ψηφιακού μαστογράφου για το Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ εποπτείας 4ης Υ.ΠΕ. συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ».

 

Διαβάστε επίσης