μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε εξωτερικό χώρο προκειμένου να υπάρχει προφύλαξη από τον κορωνοϊό, έγινε χθες πολύ σύντομα η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας. Αναλυτικό δελτίο τύπου υπάρχει σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής. Καθώς ο Δήμαρχος έδινε σε κάθε φιλοξενούμενο δώρο μια βασιλόπιτα, αντάλλασσε ευχές. Ένα από τα κορίτσια του ΚΔΑΠ ΑμΕΑ φώναξε δυνατά: «Να φύγει αυτό το κακό που μας βρήκε». Αυθόρμητα και ταυτόχρονα και τόσο αληθινά. Ήταν η καλύτερη κι η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης.

 

Στο περιθώριο των συζητήσεων για τις απλήρωτες κλήσεις της Τροχαίας και της Δ. Αστυνομίας μαθαίνουμε το… ρεκόρ. Υπάρχει συμπολίτης με απλήρωτες κλήσεις (μόνο Δημοτικής Αστυνομίας) που φθάνουν στο συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ! Ο άνθρωπος αυτός που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε παραπέμποντας σε αιρετό! Ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τις σβήσει. Η υπόσχεση που φυσικά (και ευτυχώς) δεν τηρήθηκε, δεν αποκλείεται να δόθηκε παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Αυτό φαίνεται να ισχυρίζεται ο … ρεκορντμαν συμπολίτης και κακός οδηγός.

 

Ο Δήμος Παγγαίου είναι ο μοναδικός Δήμος του Νομού Καβάλας που υπάρχει στον νέο κατάλογο διανομής χρημάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτήν την φορά μοιράζονται περίπου 30 εκ ευρώ σε 66 Δήμους της χώρας προκειμένου αυτοί να πληρώσουν υποχρεώσεις τους από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Για αυτόν τον λόγο ο Δήμος Παγγαίου θα εισπράξει από το Υπουργείο περίπου 212.000 ευρώ.

 

Συμπολίτης περπάτησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στην Ιχθυόσκαλα, φωτογράφησε βρώμικο το συγκεκριμένο λιμάνι. Σε διάφορα σημεία του επέπλεαν πολλά σκουπίδια. Ξεχώριζαν τμήματα φελιζόλ, από αυτά που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται τα ψάρια. Φαίνεται ότι μόλις οι συγκεκριμένες κάσες (από φελιζόλ) χρησιμοποιηθούν, πετιούνται (ορισμένες) στη θάλασσα. Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που μετά από πρόσφατο νοτιά γέμισε από ίδιο υλικό η ακτή της Ραψάνης. Την εποχή που αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Δήμο Καβάλας ήταν ο Ανέστης Τσουρουκίδης είχαν παρθεί μέτρα ώστε αυτές οι κάσες από φελιζόλ να πετιούνται οργανωμένα και συστηματικά σε συγκεκριμένους χώρους. Από τότε ως σήμερα φαίνεται ότι το μέτρο χαλάρωσε και δεν τηρείται όπως πρέπει.

 

Άλλος συμπολίτης περπάτησε στο κεντρικό λιμάνι. Φωτογράφισε ελληνική σημαία κουρελιασμένη να προσπαθεί να κυματίσει μπροστά από τα κτίρια του ΝΟΚ. Ζητά από τον αρμόδιο, τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, να την αντικαταστήσει. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης υπέγραψε απόφαση για την συγκρότηση της ομάδας εργασίας που θα ετοιμάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου για τα έτη 2020- 2023. Η ομάδα εργασίας- σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης- αποτελείται από τους: «1. Την Γενική Γραμματέα του ∆ήμου, κα. Χριστίνα Ταβουλτσίδου, 2.Τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας κ. Γεώργιο Μιχαηλίδη 3.Τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών ∆όμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, κ. Ιωάννη Ιακωβίδη 4.Τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και ∆ημοτικής Αστυνομίας, κ. Απόστολο Μουμτσάκη 5.Τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο 6.Τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού και Επικοινωνίας, κ. Λεωνίδα Παππά

7.Τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, κ. Σταυρίδη Κυριάκο 8.Τον Αντιδήμαρχο σε θέματα Αθλητισμού 9.Τους Προέδρους των ΝΠ∆∆ του ∆ήμου Καβάλας 10.Τους Προϊσταμένους των ∆/νσεων & Τμημάτων του ∆ήμου Καβάλας. 11.Τους Ειδικούς Συμβούλους – Συνεργάτες του ∆ημάρχου Καβάλας.

 

Αποφάσεις από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τρεις ομόφωνες αποφάσεις υπέρ της παράτασης στην προθεσμία ολοκλήρωσης δύο γνωστών δημοτικών έργων. Αυτό στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ και στην ανακαίνιση του 12ου Δημοτικού σχολείου. Μία ακόμη φορά και παρά τις άλλες τους διαφωνίες, όλες οι παρατάξεις συμφωνούν τα έργα να τελειώσουν αργότερα….

 

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα (προχθές) η πρωτοβουλία του Ομίλου Πόντιων Χορευτών Καβάλας για τη στήριξη της οργάνωσης του Χαμόγελου του Παιδιού. Ο Όμιλος αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι: «Έγινε η παράδοση ειδών στο Χαμόγελο του Παιδιού. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα μέλη, τους χορευτές, φίλους, πολλούς υπαλλήλους από ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανταποκριθήκατε άμεσα στην πρόσκληση μας και μαζέψαμε πολλά είδη. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Για όσους δεν πρόλαβαν να τα φέρουν στο σύλλογο μπορούν να τα πάνε κατευθείαν στο Χαμόγελο του Παιδιού στην Καβάλα Φιλελλήνων 16 και Φωτήλα από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Καλές γιορτές σε όλους με υγεία».

 

Ευαισθησία για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» δείχνει με ανάρτηση του χθες το απόγευμα και ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς: «Σήμερα (χθες) το απόγευμα, 22/12/2020, μαζί με τα δικά μας ψώνια ας θυμηθούμε να προσθέσουμε και κάτι στο καλάθι για «το χαμόγελο του παιδιού», στα επιλεγμένα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης στην πόλη της Καβάλας («Μασούτης» στον Άγιο Νικόλαο και στην οδό Βενιζέλου και «Σκλαβενίτης» στην Ιχθυόσκαλα) καθώς και στα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Φιλελλήνων 16».

 

Με αφορμή τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ, προγραμματισμένες και συχνές σε όλο το Νομό, οι πολίτες διαμαρτύρονται. Ζητούν αυτές οι διακοπές για εκτέλεση απαραίτητων εργασιών να γίνονται όπως παλιά. Μόνο την Κυριακή. Σημειώνουν μάλιστα ότι ειδικά τώρα αυτό είναι απαραίτητο και γιατί «… τα παιδιά κάνουν μάθημα από απόσταση. Κι όταν δεν υπάρχει ρεύμα στο σπίτι, δεν μπαίνουν στο σύστημα. Θεωρούνται ότι απουσιάζουν κι έτσι λόγω διακοπής ρεύματος οι εκπαιδευτικοί τους βάζουν απουσία».

 

Νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αναζητά η Ρώσικη εταιρία σούπερ μάρκετ Mere. Στο στόχαστρο της και η αγορά της Καβάλας. Τα σούπερ μάρκετ Mere είναι η απάντηση των Ρώσων στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες. Θα έρθει η Mere στην Καβάλα; Όχι τώρα. Πάντως η πόλη μας είναι στα σχέδια της.

 

Με νέα και πρόσφατη απόφαση της η Κομισιόν ζητά μία ακόμη φορά από την Τουρκία να απελευθερώσει τον γεννημένο στην πόλη μας Τούρκο επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Παραμένει κρατούμενος ως αντικαθεστωτικός, ένας από αυτούς που υποτίθεται ότι είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

 

Μια βόλτα στους συνοικιακούς δρόμους της πόλης είναι πάντα χρήσιμη. Σε αυτούς μπορείς να βρεις και να δεις τα πάντα. Όλα επί των συνοικιακών οδών ή των πεζοδρομίων. Π.χ. στην οδό Υψηλάντου υπάρχει πλήρες σαλόνι, πεταμένο στην άκρη του δρόμου. Ξεχωρίζει για το πορτοκαλί του χρώμα. Στην οδό Εμ. Μπενάκη βλέπεις μεγάλο αριθμό από σακούλες με μπάζα. Που κάποιος έβγαλε πρόσφατα από το σπίτι του, τα άφησε στο πεζοδρόμιο. Όλα αυτά – και πολλά άλλα- αρμόδιος να απομακρύνει είναι ο Δήμος Καβάλας. Γιατί η καραντίνα πολλά τα επηρέασε και τα σταμάτησε, τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα όχι.

 

Διαδικτυακές μουσικές εκδηλώσεις για το ξενοδοχείο Ιμαρέτ: «ALEXANDRIA Quartet: Έτσι ονομάσαμε το νέο χειμερινό μπαρ του Imaret το οποίο, λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, δεν άνοιξε ποτέ. Ωστόσο, θέλοντας αυτές τις γιορτινές μέρες να μοιραστούμε μαζί σας λίγη από τη ζεστασιά του, σας προσκαλούμε όλες και όλους να βρεθείτε στους χώρους του με τον μόνο τρόπο που μας επιτρέπεται, δηλαδή διαδικτυακά. Σας καλούμε να «συντονιστείτε» στη Σελίδα μας στο facebook και να παρακολουθήσετε live ένα μουσικό πρόγραμμα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους αδελφούς Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη και την έκτακτη συμμετοχή της Αναστασίας Χατζηαποστολίδου. Με τη σπίθα της δημιουργίας να ανάβει τη φλόγα της καλής μουσικής. Κοπιάστε…».

 

Και ο συνοικιακός σύλλογος του Αγίου Λουκά αναπολεί τα περσινά Χριστούγεννα των εκδηλώσεων και της ηρεμίας. Εύχεται να τελειώσει γρήγορα το πρόβλημα με τον κορωνοϊό: «Οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες, παράξενες και απαγορευτικές! Ένας τόσος δα αόρατος εχθρός ζήλεψε τη χαρά μας, μπήκε ανάμεσα μας και κατόρθωσε να μας στερήσει αυτές τις τόσο όμορφες στιγμές που όλοι, με τόση χαρά, περιμέναμε να ζήσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο! Ο σύλλογος μας σταμάτησε τις δράσεις του! Απομακρυνθήκαμε μεταξύ μας, με τους φίλους μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Μας έλειψαν οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι χοροί, τα τραγούδια, το λαμπερό και εορταστικό κλίμα των ημερών! Φέτος, όντως όλα είναι διαφορετικά! Όμως φέτος πρέπει να φανούμε όλοι μας δυνατοί και ενωμένοι! Όλοι μαζί θα πολεμήσουμε τον αόρατο και κακόβουλο αυτό εχθρό και σίγουρα θα βγούμε νικητές! Του χρόνου τέτοιες μέρες θα ξανανταμώσουμε και θα ξαναζήσουμε όλες αυτές τις χαρούμενες στιγμές που φέτος στερηθήκαμε! Τις γιορτές των Χριστουγέννων θα γιορτάσουμε του χρόνου με περισσότερη χαρά και λαμπρότητα, γιατί θα έχουμε εκτιμήσει πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά που φέτος μας έλειψαν! Ευχόμαστε με υπομονή, κουράγιο, ελπίδα και αισιοδοξία να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε και σύντομα να επανέλθουμε στη κανονικότητα! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους! Με υγεία και αγάπη».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης