• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρόσφατη φωτογραφία αποδεικνύει ότι η ατομική άθληση, η απλώς το καθημερινό περπάτημα, είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Κάτι που μάλλον επιβάλλεται. Σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες. Παντού.

Στις μέρες της καραντίνας το περπάτημα (και η γενικότερη ατομική άθληση) είναι πρωτίστως μια ωραία δικαιολογία. Ώστε να βγούμε από το σπίτι για να πάρουμε τον αέρα μας, να πλησιάσουμε ίσως σε μια κανονική- υπό άλλες συνθήκες – δραστηριότητα. Το βάδισμα είναι πάνω απ’ όλα υγεία. Και ψυχική.

 


 

Θετική εξέλιξη υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στο θέμα των συμψηφισμών της απλήρωτης επιδότησης εργασίας των επιχειρήσεων της ΑΜΘ(για τα έτη 2010- 2015). Το α’ 6μηνο του 2014 εξαιρούνταν της διαδικασίας αλλά αυτό άλλαξε. Πρώτη ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας. Στο δελτίο τύπου της αναφέρονταν ότι μετά από επιστολή της, ο ΟΑΕΔ δέχθηκε να υπολογίσει στους συμψηφισμούς και το παραλίγο «χαμένο» 6μηνο. Ήταν – διαβάζουμε στην ανακοίνωση- μια κοινή προσπάθεια όλων των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών της ΑΜΘ. Την οποία υλοποίησε δικηγόρος της Ξάνθης.

 

Λίγη ώρα αργότερα την περασμένη Τετάρτη υπήρξε ίδιου περιεχομένου ανακοίνωση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Τα οποία προσπάθησαν να «χρεώσουν» σε αυτά την θετική εξέλιξη. Έτσι στο κείμενο τους ενώ αναφέρονταν το όνομα του δικηγόρου της Ξάνθης, δεν υπήρχε καμία αναφορά στις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Ανφέρ; Έτσι φαίνεται. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο καιρό που συζητάμε τους συμψηφισμούς, κανένα Επιμελητήριο δεν είχε αναφερθεί στο πρόβλημα του α’ 6μηνου του 2014. Κάτι που διακριτικά στην Καβάλα έκαναν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χρήστος Μέτιος εξέδωσε ανακοίνωση για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μας είπε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται, συνεχίζεται και θα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται. Όμως οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν μετά τις γιορτές. Αυτό το γνωρίζαμε από διάφορες ανεπίσημες πληροφορίες καιρό τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο οι πρώτες πληρωμές δικαιούχων θα γίνουν εντός του Γενάρη. Για τις υπόλοιπες υπομονή να έχουμε…

 

Κατά την άποψη του δικηγόρου του Δήμου Καβάλας κ. Απόστολου Αγελαράκη είναι μια μεγάλη επιτυχία. Μια επιτυχία του Δήμου, ο οποίος μπορεί άνετα να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του. Να απαλλάξει από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων του 2020 (όλου του έτους) τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτά τα σχολίασε ο κ. Αγελαράκης επειδή υπήρξε μια μικρή σύγχυση για την ουσία της πρόσφατης απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152.

 

Δεν είναι λίγοι οι φορείς και οι παράγοντες της Θάσου που διαφωνούν με την προωθούμενη πρόταση επιδότησης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στη γραμμή του Πρίνου. Θέτουν διάφορα επιχειρήματα, ζητούν οι εταιρίες να επανέλθουν στα δρομολόγια της γραμμής και χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος. Προς το παρόν η γραμμή του Πρίνου παραμένει κλειστή χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα αρχίσουν πάλι τα δρομολόγια σε αυτήν.

 

Χριστούγεννα στην Καβάλα για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στην πόλη ήρθε από τη Λήμνο, την παραμονή των Χριστουγέννων. Έμεινε μέχρι και το Σάββατο. Η παρουσία του στην Καβάλα ήταν άκρως ιδιωτική. Δεν φαίνεται -και δεν προκύπτει άλλωστε- ότι είχε πολιτικές ή τοπικού χαρακτήρα συναντήσεις και επαφές. Μπορούσε; Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού φαίνεται και ο Ν. Παναγιωτόπουλος να ήταν σε καραντίνα.Ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταδίδεται ότι θα είναι από τους πρώτους Υπουργούς που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάτι που θα γίνει άμεσα σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης Νίκος Καρακεϊσογλου μίλησε την παραμονή των Χριστουγέννων στην Πρωινή. Πέραν όλων των άλλων παραδέχθηκε ότι φέτος δεν φαίνεται ότι θα γίνει όπως συνήθως η γιορτή του Αγίου Γρηγορίου. Η Νέα Καρβάλη προετοιμάζεται, έχει το νου της κτλ αλλά τα μέτρα άπαντες θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τις 25 Γενάρη. Άρα φέτος η μεγάλη γιορτή του χωριού θα γίνει διαφορετικά. Προσεκτικά και αρκετά περιορισμένα.

 

Δημοσιεύτηκε στις αθηναϊκές εφημερίδες η είδηση για την επιχορήγηση της αεροπορικής εταιρίας Aegean. Θα λάβει στήριξη 120 εκ ευρώ από το κράτος. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να ερωτηθεί και να απαντήσει θετικά η Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την Ενεργειακή Αιγαίου. Τώρα που η Ε.Ε. απάντησε θετικά για την Aegean, θα ασχοληθεί (πράττοντας το ίδιο) και με τα πετρέλαια της Καβάλας; Η ενίσχυση που από καιρό ζητά η Ενεργειακή Αιγαίου έχει μεγάλη σχέση με τον Πρίνο και τις απαραίτητες επενδύσεις στο κοίτασμα Ε (πλησίον του Πρίνου).

 

Η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι θα προβάλλει και θα στηρίξει το θέατρο μεταδίδοντας ραδιοφωνικά κάποιες από τις παραστάσεις που της προτάθηκαν. Μια από αυτές είναι σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, στηριγμένη σε κείμενο του Μάνου Ελευθερίου. Προ λίγων ημερών ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σωκράτης Μποζούδης ανέφερε κάτι παρόμοιο. Μεταδόσεις παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μάλλον τοπικούς.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας αποδέχθηκε αίτημα εργαζόμενου της. Αυτός θα παραμείνει στην δουλειά 2-3 ακόμη χρόνια προκειμένου να αποκτήσει τις προϋποθέσεις μιας πλήρους σύνταξης. Ο ίδιος εργαζόμενος, 67 ετών σήμερα, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ακόμη και τώρα. Όπως όμως φαίνεται το σύστημα τον αδικεί κι έτσι επιθυμεί να εργαστεί λίγο ακόμη.

 

Κατά τα άλλα η ΔΕΥΑΚ έτρεχε και τις μέρες των Χριστουγέννων αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικές βλάβες. Η πρώτη στις Κρηνίδες, η δεύτερη στη συνοικία Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Οι εργαζόμενοι της ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο αν σκεφθεί κανείς το ότι ήταν Χριστούγεννα!

 

Η εταιρία Χρυσανθίδης- Βικελίδης έκανε δωρεά κουραμπιέδων όχι μόνο στο σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου Καβάλας αλλά και σε αυτό της Δράμας! Η ίδια εταιρία έκανε δωρεά στη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη». Στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Καβάλας έκαναν επίσης δωρεά η επιχείρηση Φρειδερίκου Τσουμάκη και ο παραγωγός Χρήστος Τσιτσιλικάκης. Τέλος δωρεά ποσού 1.700 ευρώ έκανε στο Δήμο Καβάλας η Eurobank.

 

Οριστικοποιήθηκε η χρηματοδότηση έργων στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Τα έργα κατασκευής πεζοδρομίων, φωτισμού κτλ χρηματοδοτεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα τα κάνει ο Δήμος Καβάλας. Υποτίθεται για τη διευκόλυνση των προσφύγων- μεταναστών που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας. Αυτών θα επωφεληθούν κι όλοι οι άλλοι (μόνιμοι κάτοικοι της ίδιας περιοχής). Προ λίγων εβδομάδων ο Δήμαρχος είχε ανακοινώσει την συγκεκριμένη προοπτική των έργων, η οποία πρόσφατα οριστικοποιήθηκε.

 

Μείωση επιβατών και για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Για το οποίο δεν υπάρχουν συχνά στατιστικά στοιχεία. Ίσως επειδή δεν ανήκει στα αεροδρόμια της Fraport. Η είδηση από την ΕΡΑ Ορεστιάδας είναι ενδιαφέρουσα. Φυσικά τα στοιχεία και τα συμπεράσματα έχουν σχέση με επιβάτες πτήσεων εσωτερικού μιας και η Αλεξανδρούπολη δεν έχει καθόλου διεθνείς πτήσεις: «Περίπου 40% κάτω ήταν η κίνηση των επιβατών στο πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου του 2020 στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης . Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο καθώς υπάρχει αύξηση των κρατήσεων και διπλασιασμός των πτήσεων.«Μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου είχαμε κατά μέσο όρο μια πτήση ανά εταιρεία για την Αθήνα και τη Σητεία. Μετά τις 20 Δεκεμβρίου αυτές οι πτήσεις γίνονται τέσσερις την ημέρα για την Αθήνα διατηρούνται οι πτήσεις για Σητεία, ενώ μπαίνουν και μεγαλύτερα αεροσκάφη,» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης . Ο κ.Ζαντανίδης χαρακτήρισε χρονιά ρεκόρ για την αεροπορία την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2019) και τόνισε πως η κανονικότητα στον αεροπορικό χώρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών θα έρθει το 2024».

 

Διαβάστε επίσης