• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η στασιμότητα που διαπιστώνεται να υπάρχει σχετικά με την διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο της ΜΟΜΑ μάλλον οφείλεται στο εορταστικό της περιόδου που διανύουμε και σε τίποτα άλλο. Ενώ ο δρόμος θα δίδονταν γρήγορα στην κυκλοφορία, όλα όσα ήταν να γίνουν εκεί φαίνεται να μπήκαν στο Χριστουγεννιάτικο ψυγείο! Κι επειδή στο δρόμο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, όλο και περισσότεροι είναι οι πεζοί (ατομική άθληση) αλλά και οι νεαροί ποδηλάτες. Έγινε ο δρόμος της ΜΟΜΑ δρόμος καθημερινής προπόνησης. Με ωραία θέα μάλιστα. Βλέπεις και την Καβάλα και την παραλία της Καλαμίτσας!

 


 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις είχαν για την Καβάλα μια έκπληξη. Αυτήν την φορά ευχάριστη έκπληξη. Ένα μόνο κρούσμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου φορέα, ένα κρούσμα η Καβάλα είχε να παρουσιάσει από τις 18 Οκτώβρη. Το ρεκόρ – αρνητικό ρεκόρ- για την ΠΕ Καβάλας είναι πάντα το ίδιο. Τα 89 κρούσματα μέσα σε μια μέρα, την 12η του περασμένου Νοέμβρη.

 

Είναι πλέον πεντακάθαρο ότι η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Βελτιώνεται συνεχώς και αρκετά γρήγορα. Όχι μόνο για την ΠΕ Καβάλας. Για όλη την Ελλάδα. Φαίνεται αυτό εκεί έξω; Το βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων, στην καθημερινή τους συμπεριφορά και ψυχολογία; Η απάντηση είναι αρνητική. Εκεί έξω υπάρχει ένα μούδιασμα. Μια κατάσταση περίεργη, σίγουρα όχι καλή.

 

Πρώτα πρώτα δεν μπορείς εύκολα να δεις τα πρόσωπα των ανθρώπων εφόσον αυτά καλύπτονται από την μάσκα. Την οποία φορούν συνεχώς. Βλέπεις μόνο τα μάτια τους. Άντε και τα μαλλιά τους. Υποθέτεις τις εκφράσεις τους, τις γκριμάτσες τους. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ταυτόχρονα είναι υποχρεωτικό, ως βασικό μέτρο πρόληψης.

 

Οι άνθρωποι αναζητούν μια ηρεμία και μια ησυχία. Την κανονικότητα τους. Την βλέπουν να έρχεται αλλά υπολογίζουν το χρόνο μέχρι να έρθει και να επωφεληθούν. Είναι -ακόμη και σήμερα- μεγάλος. Με τη βοήθεια του εμβολίου- και όχι των μέτρων- περίπου την Άνοιξη θα μπορούμε να γίνουμε όπως πρώτα. Επειδή κάνουμε ήδη υπομονή για καιρό, η προοπτική λύσης την Άνοιξη (με Καλοκαίρι) δεν ικανοποιεί. Πώς θα περάσει το διάστημα ως τότε; Πάλι με sms, μάσκες και κλειστή αγορά και εστίαση;

 

Δυστυχώς αυτό είναι το πιθανότερο. Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που το μούδιασμα συνεχίζεται και οι γιορτές δεν είναι γιορτές. Προσποιούμαστε ότι χαιρόμαστε με αυτές αλλά πιο πολύ θα χαρούμε- και θα το δείξουμε- όταν λήξουν όλα αυτά που βιώνουμε. Τα οποία ξεκίνησαν περίπου πριν 2 μήνες. Κι έχουν μπροστά τους –όπως φαίνεται- άλλους τόσους.

 

Η όλη κατάσταση χειροτερεύει όταν στα πόδια μας μπερδεύονται διάφορες περίεργες περιπτώσεις ανθρώπων, όλοι αυτοί οι λίγοι (ελάχιστοι) που τα αμφισβητούν όλα. Σα να μην μας έφθαναν τα μέτρα πρόληψης, τα μέτρα στην οικονομία κτλ έχουμε αυτές τις παραφωνίες. Στις οποίες καλό είναι να μην δίνουμε μεγάλη σημασία. Οι άνθρωποι είναι όντως άρρωστοι, πάσχουν από κάτι πολύ χειρότερο του κορωνοϊού. Για τη πάθηση τους δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Διότι και εμβόλιο να ανακαλυφθεί και να τους προσφερθεί, αυτοί δεν θα το κάνουν!

 

Προχωρά με αρκετά σημαντική καθυστέρηση ο πολυσυζητημένος διεθνής διαγωνισμός της Δημωφέλειας για το μάρκετινκ. Δηλαδή την οργανωμένη προβολή της Καβάλας. Προηγήθηκε διαβούλευση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στους όρους της διακήρυξης. Αν η καθυστέρηση είναι πραγματικά ένα πρόβλημα στην υπόθεση, η πετυχημένη διαβούλευση (υπό δύσκολες συνθήκες) είναι η επιτυχία. Όποιος εμπιστεύτηκε το διάλογο, τη διαβούλευση και τελικά τη συνεργασία είναι σίγουρο ότι δεν έχασε.

 

Χαρούμενος και αισιόδοξος χθες το πρωί ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης. Οι ασθενείς με Covid λιγοστεύουν, το Νοσοκομείο μπορεί να σκέπτεται την επιστροφή στη δική του κανονικότητα. Κι αφού οι δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τέλειωσαν, ο κ. Κλειτσιώτης σχολίασε θετικά το γεγονός ότι οι Δραμινοί προτιμούν το Νοσοκομείο Καβάλας και όχι της Δράμας. Όπως είπε, από τα χωριά του Νομού Δράμας που είναι κοντά στην Καβάλα όσοι ασθενήσουν έρχονται στην Καβάλα κι αποφεύγουν τη Δράμα! Το γεγονός που ενδεχομένως να ισχύει και για κατοίκους του Ν. Ξάνθης, αποδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του μεγάλου νοσοκομείου της Ανατολικής Μακεδονίας. Του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Φανερά θυμωμένη η πρόεδρος των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κατερίνα Πετράκη. Απορρίπτει κατηγορηματικά τα διάφορα ευφάνταστα σενάρια για τους εμβολιασμούς. Δίδει κατάλληλη απάντηση σε όσους τα διακινούν, τα αναπαράγουν στο διαδίκτυο. Το μήνυμα της είναι συγκεκριμένο: «Τι έγινε παλικάρια; Ξαφνικά από ήρωες γίναμε απατεώνες; Αντί για εμβόλια κάνουμε φυσιολογικό ορό; Ντροπή σας επιτέλους! Την Κυριακή μαζί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες εμβολιάστηκαν 60 συνάδελφοι στο «Σωτηρία», 50 στο «Αττικό» και 45 στον «Ευαγγελισμό». Όλοι χαίρουν άκρας υγείας. Άντε στο παχνί σας και στο σανό σας και μακριά από το βρωμόστομα σας οι υγειονομικοί».

 

Στα μέσα Γενάρη θα ξαναρχίσει η εθελοντική αιμοδοσία στο Διοικητήριο. Διακόπηκε προσωρινά λόγω των εορτών. Η συνεργασία της ΠΕ Καβάλας με τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου θα συνεχιστεί, ίσως από τις 13 Ιανουαρίου και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταθμός Αιμοδοσίας ζητά οι εθελοντικές αιμοδοσίες να μεταφερθούν και να γίνονται στην κατάλληλη αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

 

Χαράς ευαγγέλια για τους ερασιτέχνες αλιείες όλης της Ελλάδας. Η περίοδος απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας σταμάτησε κι έτσι οι φίλοι μας επανήλθαν στα θαλάσσια ή παραθαλάσσια στέκια τους. Είναι τόσο μεγάλη η όρεξη τους που ούτε ο νοτιάς δεν τους σταματά. Την Κυριακή παρά τη φουρτούνα ψάρευαν στη Ραψάνη. Άλλοι είχαν να κάνουν με ένα πιο ήρεμο θαλάσσιο περιβάλλον ρίχνοντας τη πετονιά τους εντός του κεντρικού λιμανιού. Έφυγαν μόνο όταν δυνάμωσε η βροχή.

 

Ήρεμη ήταν η κατάσταση στις εκκλησίες της Καβάλας που λειτούργησαν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όσοι ανησύχησαν για ενδεχόμενο συνωστισμό έκαναν λάθος. Στις εκκλησίες πήγε λίγος κόσμος αφού όπως ειπώθηκε σχετικά από ιερέα «…ο κόσμος φοβάται». Το ίδιο πρόσωπο σχολίασε με νόημα «… ενώ υπάρχει συνωστισμός έξω. Στους δρόμους και στις πλατείες χωρίς καμία συνέπεια, το μυαλό ορισμένων είναι στις εκκλησίες και τι θα γίνει σε αυτές. Να λοιπόν που οι εκκλησίες άνοιξαν και δεν έγινε σε αυτές τίποτα το παράξενο».

 

Κυκλοφοριακό κομφούζιο διαπιστώνεται καθημερινά το τελευταίο διάστημα γύρω από το κτίριο του πρώην ΙΚΑ. Το πρόβλημα είναι ολοφάνερο κυρίως στην οδό Φ. Εταιρίας. Παράνομες σταθμεύσεις ένα σωρό κι αυτοκίνητα για ώρα είτε πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε στη μέση του δρόμου! Τροχαία Καβάλας και Δημοτική Αστυνομία πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην περιοχή.

 

Η κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής είχε νότιους ανέμους, είχε λίγη βροχή και καθόλου καταιγίδες. Πέρασε κι αυτή κι όπως προηγούμενες, προσπέρασε γρήγορα το Ν. Καβάλας. Μέσα σε λίγες ώρες. Οι γνωρίζοντες και ειδικοί προβλέπουν ήπιες ευχάριστες μέρες τις τελευταίες του 2020 και τις πρώτες του 2021. Περισσότερο θα θυμίζουν πρώτες μέρες μιας Άνοιξης και λιγότερο τελευταίες ημέρες Δεκέμβρη και πρώτες Γενάρη. Ο πραγματικός Χειμώνας φαίνεται να μας ξέχασε αν και έχει ακόμη χρόνο προκειμένου να κάνει… αντεπίθεση.

 

Οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις αυτών των ημερών συνεχώς αναβάλλονται ή δεν προγραμματίζονται καθόλου. Οι διαδικτυακές δεν έχουν την επιτυχία που οι διοργανωτές τους περίμεναν. Κι οι σύλλογοι συχνά «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο όλα όσα έκαναν πέρσι. Ή πρόπερσι κτλ. Να τα βλέπουν και να χαίρονται, να τα βλέπουν και να κρατούν ζωντανή τη διάθεση και αισιοδοξία τους. Όταν λήξουν τα μέτρα κι επανέλθουν οι σύλλογοι, όλοι θα είναι έτοιμοι με διαδοχικές εκδηλώσεις. Έτσι για να βγάλουν το άχτι τους!

 

Διαβάστε επίσης