• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κι άλλη φορά σχολιάσαμε θετικά την γενικότερη δημοτική εξόρμηση. Την καθαριότητα, το κόψιμο χόρτων, τα κλαδέματα σε όλο το Δήμο Καβάλας. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται καθημερινά και είναι μάλιστα εντελώς ανεπηρέαστη από τα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού. Στη φωτογραφία το αποτέλεσμα του «σαρώματος» που έγινε την Τρίτη στα δέντρα κοντά στον περιβάλλοντα χώρο του «Ανθή Καραγιάννη». Άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονταν ταυτόχρονα στην παρκίδα δίπλα στο δρόμο και στη θάλασσα (στο ακριβώς απέναντι σημείο). Εν τω μεταξύ έχουν γίνει ίδιες δουλειές που δεν είναι υπερβολή αν σημειώσουμε ότι δεν έγιναν ποτέ σε αυτήν την πόλη.

Τι καλά που θα ήταν ο Δήμος, ο κάθε Δήμος της χώρας, να είχε διαρκώς τη δυνατότητα τέτοιων παρεμβάσεων. 365 μέρες το χρόνο. Κι όχι μόνο τους μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Διότι όλα αυτά θα τελειώσουν μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κι αποχωρήσει το προσωπικό του. Τότε θα επανέλθουμε στα γνωστά. Οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι θα παραπονιούνται συνεχώς γιατί δεν θα έχουν επαρκές προσωπικό.

 


 

Όλοι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που οφείλουν να δίνουν διαρκώς το καλό παράδειγμα. Να ενεργούν με πράξει τέτοιες που θα παραδειγματίσουν όλους τους υπόλοιπους. Χθες συνέβη το αντίθετο. Η κάθε εκκλησία άνοιξε, η θεία λειτουργία έγινε κανονικά κι οι πιστοί σε μεγάλο βαθμό προσήλθαν. Υπάρχουν επιχειρήματα για αυτήν την εξέλιξη αλλά κακά τα ψέματα,είναι επιχειρήματα που δεν πείθουν. Όλα μάλιστα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα στις εκκλησίες επηρεάζεται και αλλάζει άρδην η τακτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Του κορωνοϊού.

 

Το κράτος επέβλεπε την παραβίαση των κανόνων, δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι διαφορετικό. Αν όχι από σήμερα, σίγουρα τις προσεχείς μέρες, θα συμβεί το ίδιο κι αλλού. Κυρίως στην οικονομική δραστηριότητα. Ήταν να μη γίνει η αρχή. Κανείς φυσικά δεν περίμενε αυτήν την κακή αρχή να την κάνει η εκκλησία. Κι επειδή τίποτα πλέον δεν είναι απίθανο, το ζήσαμε κι αυτό. Οι εκκλησίες να είναι πιο πάνω από τους γιατρούς. Από τους επιστήμονες, από τους ειδικούς.

 

Ο μέσος πολίτης που θίγεται από τα αυστηρά μέτρα έχει από χθες μια πολύ καλή δικαιολογία. Από αυτές που εμείς οι έλληνες ξέρουμε να χρησιμοποιούμε με άριστο τρόπο. Όλα αυτά που έγιναν στους ιερούς ναούς. Κάπως έτσι το αργότερο την προσεχή Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν πολλά και διάφορα και όχι μόνο τα σχολεία. Η πειθαρχία που σώζει, η πρόληψη που περιορίζει το πρόβλημα κτλ όλα πήγαν περίπατο. Πήγαν εκεί που πρέπει ώστε να μην επανέλθουν!

 

Χθες μια γυναίκα που περίμενε αγιασμό έξω από την εκκλησία φαίνονταν να μονολογεί. Μπορεί και να το έκανε επίτηδες. Δήλωνε ότι ο συνωστισμός αυξάνει τις πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου αλλά «…ο Θεός είναι μεγάλος»… Εύχονταν με λίγα λόγια το κακό να φύγει κι αυτό πίστευε ότι μπορεί να γίνει με κάποιο θαύμα ή μια άνωθεν γενικότερη παρέμβαση. Για γέλια ή για κλάματα; Αυτές οι προσεγγίσεις είναι κάτι σαν ισχυρός κανόνας για μεγάλο μέρος του εκκλησιάσματος. Αυτοί οι άνθρωποι έσπευσαν χθες στις εκκλησίες. Κι η μάσκα που φορούσαν, ακόμη κι αυτή τους ήταν πρόβλημα. Αν μπορούσαν θα την έβγαζαν. Ορισμένοι μάλιστα -πιο έξυπνοι- την φορούσαν συνεχώς κάτω από τη μύτη τους. Ήταν σα να μην την φορούσαν καθόλου.

 

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τηρεί προσεκτικά τα μέτρα. Προσέχει καιρό τώρα. Κι ένα μικρότερο κάνει το ακριβώς αντίθετο. Αποδείχθηκε ότι οι λίγοι είναι ικανοί να προκαλέσουν το μεγάλο πρόβλημα. Κι όσο αυτή η χώρα πάει γυρεύοντας, σίγουρο είναι ότι θα το πληρώσει το κόστος της ανοησίας ορισμένων. Όταν τα νούμερα θα αρχίσουν πάλι να προκαλούν τρόμο, όταν θα θρηνούμε τους συγγενείς ή γείτονες μας δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε. Έφταιξαν όλα αυτά τα καθημερινά που δεν κάναμε, τα χθεσινά που έγιναν μέσα και κυρίως έξω από τους ιερούς ναούς.

 

Αλλαγή του χρόνου στο Νοσοκομείο Καβάλας για το διοικητή Ντίνο Κλειτσιώτη. Ήταν εκεί τις τελευταίες στιγμές του 2020, τις πρώτες του 2021. Δεν πήγε με άδεια χέρια. Μαζί του είχε κρασιά, τα οποία μοίρασε ως δώρο σε όσους εργάζονταν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ο κ. Κλειτσιώτης σε αυτήν την εορταστική επίσκεψη ήταν στο Νοσοκομείο με τη σύζυγο του. Η πληροφορία για αυτήν την πρωτοβουλία του γίνεται γνωστή με καθυστέρηση μιας και ο ίδιος δεν είπε πουθενά τίποτα σχετικό. Όλα τα πιο πάνω έγιναν γνωστά από εργαζόμενους εκείνης της βάρδιας.

 

Τα σημαντικά για τον διοικητή είναι σήμερα και αύριο. Εντός της ημέρας το μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της ΑΜΘ παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν κι έτσι η διαδικασία του εμβολιασμού προγραμματίζεται να ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί.

 

Η υγειονομική κρίση που μακάρι να τελειώνει και να μην συνεχιστεί άλλο, απέδειξε (και αποδεικνύει) τη δυναμική του Νοσοκομείου Καβάλας. Σύμφωνα με τα νούμερα των ασθενών με κορωνοϊό αυτό ήταν στην πράξη το Νοσοκομείο αναφοράς για την ΑΜΘ. Της Αλεξανδρούπολης είχε μόνο το όνομα. Το δικό μας είχε τη χάρη και την ουσία. Εύκολα μπορεί κάποιος να βρει τα στοιχεία των νοσηλευθέντων για να καταλάβει τι εννοούμε.

 

Με νέο και πρόσφατο δελτίο τύπου της η Δημοτική Αστυνομία μας κάνει γνωστό ότι ενώ ελέγχει πολίτες για την τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού δεν έχει επιβάλλει ως τώρα ούτε ένα πρόστιμο! Δεν είναι περίεργο; Είναι και μάλιστα αρκετά περίεργο όταν για τον ίδιο λόγο η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας επιβάλλει περίπου 10 με 15 πρόστιμα την ημέρα. Φαίνεται ότι όσοι κινούνται παράνομα ή δεν φορούν μάσκα, τους… «τραβά» η Ελληνική Αστυνομία και όχι η Δημοτική Αστυνομία.

 

Στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης επανέλαβε τον προγραμματισμό για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στο Ν. Καβάλας. Είναι μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ακόμη μιας και η διαδικασία δεν ξεκίνησε καν. Θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Από το Υπουργείο λένε ότι για αυτό φταίει ο κορωνοϊός ενώ φαίνεται να γίνεται δεκτό αίτημα συνδικαλιστών συνοριοφυλάκων ώστε να αλλάξουν τα όρια ηλικίας όσων θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις. Ο κ. Χρυσοχοίδης έχει υποσχεθεί αυξημένη μοριοδότηση σε υποψήφιους συνοριοφύλακες που θα προέρχονται από το Ν. Καβάλας.

 

Μετά από σχετικές παρατηρήσεις συμπολιτών περιπατητών ο ΟΛΚ έδρασε γρήγορα. Αντικατέστησε τη φθαρμένη ελληνική σημαία μπροστά από το κτίριο του ΝΟΚ (περιοχή κεντρικού λιμανιού).

 

Ο γιατρός του Νοσοκομείου της Καβάλας κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης θα κάνει σήμερα μια κρίσιμη επέμβαση στον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Πετρόπουλο. Μια επέμβαση που θα βοηθήσει τον ασθενή να επανέλθει σε μια φυσιολογική δραστηριότητα. Η σχετική ανάρτηση του Πέτρου Πετρόπουλου την περασμένη Τρίτη ήταν γεμάτη συγκίνηση. Αμέσως έλαβε πολλές ευχές να πάνε όλα καλά. Η πάθηση του Πέτρου Πετρόπουλου που επηρεάζει την κίνηση του είναι αρκετά σπάνια αλλά ο Βαγγέλης Καμπουρίδης είναι αυτό που λέμε, τα καλά ιατρικά χέρια. Κατάλληλα να διορθώσουν το πρόβλημα.

 

Ένα ακόμη εύστοχο σχόλιο του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: «Ως τώρα προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν ζητήσει οι εισαγγελείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φυσιοθεραπευτές και οι ποδοσφαιριστές της Super League 2! Έτσι όπως πάμε όλοι θα εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα τελικά».

 

Ενδιαφέρουσα είδηση από τη Σαμοθράκη. Ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Σαμοθράκης μαζί με 6 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του έκαναν μήνυση κατά του νυν Δημάρχου του νησιού. Αφορμή διαφωνίες- διαδικασίες κτλ για δημοτικό κάμπινγκ και τη λειτουργία του! Εντάξει, εδώ στο Νομό Καβάλας με τόσο «ζωντανά» δημοτικά συμβούλια, δεν φθάσαμε ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης