• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη δημοσιογραφική εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΤ3 μίλησε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης. Συνδέθηκε ζωντανά με το στούντιο της εκπομπής, ευρισκόμενος στην οδό Ομονοίας. Μαζί του ήταν η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού κ. Τασούλα Κρητικού.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας είπε για τους μικρομεσαίους της τοπικής αγοράς: «Είμαστε στην εντατική και χωρίς οξυγόνο! Τα μνημόνια και τα capital controls ήταν παιχνιδάκι μπροστά σε αυτό που ζούμε. Υπάρχει πενιχρή στήριξη των επιχειρήσεων μας και μηδενικό εισόδημα για όλους μας. Μόλις ο κόσμος συνήθισε το click away κι αυτό πήρε μπροστά, κλείσαμε τις επιχειρήσεις μας». Ο κ. Λεμονίδης επανέλαβε ότι σαφώς και προέχει η υγεία όλων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σημαντική είναι η προτεραιότητα και για την υγεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πειθαρχούμε. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των λοιμοξιολόγων. Αλλά παράλληλα με την υγεία την δική μας, των οικογενειών μας κτλ θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν και την υγεία των επιχειρήσεων μας. Διότι δεν μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε μετά ούτε στην προσωπική μας υγεία. Ούτε στη σωματική, ούτε στη ψυχική. Έπρεπε να γίνει ένα λοκ ντάουν πραγματικό. Μια μείωση του συνωστισμού πραγματική» τόνισε μεταξύ των άλλων.

*Αρκετοί συμπολίτες έμποροι- επαγγελματίες συνεχίζουν να κατεβαίνουν καθημερινά στα μαγαζιά τους. Βρίσκονται κλειδωμένοι μέσα σε αυτά. Τακτοποιούν εμπορεύματα και περιμένουν. Καμιά φορά εξυπηρετούν και κανέναν πελάτη. Ο οποίος είτε περνά τυχαία,είτε τους έχει τηλεφωνήσει νωρίτερα. Στην πράξη με λίγα λόγια εφαρμόζεται στην αγορά της Καβάλας το λεγόμενο click inside. Το οποίο φαίνεται να έρχεται και επίσημα το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα επιχειρήσεις της Καβάλας συνεχίζουν να έχουν παρουσία στο διαδίκτυο όπου πάλι ενημερώνουν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν με προϋποθέσεις και ραντεβού.

 


 

Η Πρωινή παρουσίασε με χθεσινό αναλυτικό της ρεπορτάζ το σχεδόν έτοιμο Πολιτιστικό Κέντρο της Καβάλας στην μεγάλη δημοτική καπναποθήκη. Στην πλατεία Καπνεργάτη. Κι όταν με το καλό το Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργήσει θα πρέπει να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής. Με διευρυμένο ωράριο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Ο χώρος στην μετά κορωνοϊού εποχή θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτός ώστε να τον επισκέπτονται όλοι όσοι θα έρχονται στην πόλη μας. Η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου θα είναι αρμοδιότητα της Δημωφέλειας. Η οποία θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα όπως κάνει με το Φρούριο. Που είναι ανοιχτό συνεχώς. Όλο το έτος. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της καπναποθήκης.

 

Πλησιάζει η ώρα των ετήσιων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Και φέτος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Αν αλλάξει ο Γενικός τότε ένας από τους υποψήφιους για τη θέση φέρεται να είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Ταξίαρχος κ. Γιάννης Καραμανλής. Οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία θα γίνουν τέλος του μήνα. Εκτός αν λόγω κορωνοϊού κτλ δοθεί μια μικρή αναβολή. Κάτι τέτοιο με τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει. Δεν αποκλείεται κιόλας.

 

Αθόρυβα αλλά συστηματικά οι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται σε όλο το Δήμο Καβάλας για να ξεστολίσουν αφού η περίοδος των εορτών κι αυτήν την φορά πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι αργούν αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Τα στολίδια είναι πολλά. Μέχρι να απομακρυνθούν όλα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Βλέποντας τα να λειτουργούν σαν να είμαστε λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Δηλώσεις για το έργο της εκπόνησης μελέτης του αρδευτικού του φράγματος Μαρμαρά έκανε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Μεταξύ άλλων σημείωσε: « Το αρδευτικό δίκτυο για το νερό που θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Μαρμαρά είναι σημαντικό. Σας θυμίζω ότι η κατασκευή του φράγματος τελειώνει το επόμενο διάστημα. Από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου το έργο της μελέτης του απαραίτητου αρδευτικού ήταν προτεραιότητα μου. Όταν με το καλό το αρδευτικό κατασκευαστεί και λειτουργήσει θα δοθεί ανάσα στον πρωτογενή τομέα στην ίδια περιοχή δυτικά του Νομού».

 

Αυτό που πλέον περιμένουμε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη είναι να δρομολογηθεί ένα ακόμη έργο που άργησε και άργησε πολύ. Το περιμέναμε εντός του 2020 αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ελπίζουμε το 2021 να είναι η χρονιά των απαραίτητων έργων συντήρησης στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Κι αυτό είναι υπό ωρίμανση πολλούς μήνες τώρα.

 

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει γνωστό ότι θα προβεί σε απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2». Αυτές πρώτη φορά θα δοκιμαστούν στην ΑΜΘ, όταν το πρόγραμμα «ανοίξει». Κάτι που θα γίνει την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Οι αλλαγές είναι στην κατεύθυνση των παρατηρήσεων- προτάσεων του ΤΕΕ. Και του τμήματος ΑΜ (της Καβάλας και της Δράμας). Αν δεν γίνονταν αυτές οι αλλαγές κι αν το πρόγραμμα «άνοιγε» χθες 11 Γενάρη τότε θα ήταν υπόθεση 20 περίπου λεπτών! Αυτό λένε όσοι ξέρουν. Μέσα σε 20 μόνο λεπτά θα είχε καλυφθεί το ποσό του προϋπολογισμού. Κι όποιος θα ήταν τυχερός ή έξυπνος, θα προλάβαινε να καταθέσει την πρόταση του.

 

Ακόμη και διορθωμένο το «Εξοικονομώ 2» δεν μπορεί να προκαλέσει θαύματα. Πάλι φαίνεται ότι θα είναι ένας αγώνας δρόμου για να δικαιωθεί τελικά ο πιο γρήγορος. Η οριστική λύση, με το ενδιαφέρον που υπάρχει για το πρόγραμμα και στο Ν. Καβάλας, είναι τα περισσότερα χρήματα. Κάτι που δεν προλαβαίνει να γίνει τώρα. Θα γίνει στο επόμενο πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ 3». Τέλος Άνοιξης με Καλοκαίρι φέτος. Αυτό είχε υποσχεθεί φεύγοντας από το Υπουργείο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

 

Μια παρατήρηση επί της επαναλειτουργίας των σχολείων χθες. Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί φάνηκε ότι οι γονείς δεν αφήνουν όπως παλιά τα παιδιά τους στο Ολοήμερο. Βιάζονται να τα πάρουν σπίτι. Χθες λοιπόν πρώτη μέρα επαναλειτουργίας αρκετά ολοήμερα σχολεία στην Καβάλα λειτούργησαν μεν, με μικρότερο αριθμό μαθητών δε.

 

Η Τροχαία Καβάλας «επισκέφθηκε» στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την οδό Σκρα, το γνωστό προβληματικό της τμήμα ανάμεσα στην οδό Θεσσαλονίκης και την οδό Υψηλάντου. Εκεί βρήκε αρκετές παράνομες σταθμεύσεις, για τις οποίες επεφύλαξε έκπληξη. Βεβαίωση παράβασης. Αυτό έγινε επειδή στο τμήμα της Σκρα προκλήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα κι επειδή κάποιος από τους θιγόμενους και ταλαιπωρημένους διερχόμενους οδηγούς σκέφθηκε να ενημερώσει το 100. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι. Απλώς οι οδηγοί που παρκάρουν στην περιοχή θα είναι- υποτίθεται- πιο προσεκτικοί. Λέμε τώρα…

 

Η πρόεδρος του συνοικιακού πολιτιστικού συλλόγου της Χωράφας κ. Χαρούλα Τσαταλμπασίδου έκανε σύντομη και με ευχές ανάρτηση εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων. Το κείμενο ανέφερε: «Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωράφας, επ’ ευκαιρία που ανοίγουν μετά από αρκετό καιρό τα δημοτικά σχολεία, εύχεται σε όλα τα παιδιά , καλή αρχή και να προσέχουν πάρα πολύ , να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα, να ακούνε τους δασκάλους τους και θα πάνε όλα καλά».

 

Χθες το απόγευμα και ο Δήμος Παγγαίου ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης των ηλικιωμένων, όσων μπορούν να κάνουν νωρίς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όπως ο Δήμος Καβάλας έτσι και ο Δήμος Παγγαίου παραπέμπουν τους ηλικιωμένους, άνω των 85 ετών, σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

 

Άρχισε χθες να λειτουργεί ένα ακόμη νηπιαγωγείο στην Καβάλα. Αυτό εντός της δομής φιλοξενίας των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Τα μικρά παιδιά που θα φοιτούν στο νηπιαγωγείο είναι αρκετά. Περισσότερα από 60.

 

Ξαναρχίζουν οι εβδομαδιαίες εθελοντικές αιμοδοσίες στο κέντρο της πόλης. Πάλι από το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση η εθελοντική αιμοδοσία θα γίνεται στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Εκεί όπου δεν … βρέχει ποτέ. Γιατί στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου όταν έβρεχε έξω, έβρεχε και μέσα.

Διαβάστε επίσης