• 11 Μαΐου 2024,

Μείωση των γάμων το 2020 στην Καβάλα λόγω του κορονοϊού

 Μείωση των γάμων το 2020 στην Καβάλα λόγω του κορονοϊού

Η Πρωινή, εκ παραδόσεως, δημοσιεύει μακράν, τις περισσότερες γνωστοποιήσεις γάμων από όλες τις άλλες τοπικές εφημερίδες. Έτσι διαθέτουμε ένα επαρκέστατο στοιχείο, μια εγκυρότατη στατιστική για να μπορεί κανείς να βγάλει πολλά συμπεράσματα για τους γάμους που γίνονται στην Καβάλα κάθε χρόνο.

Την στατιστική αυτή την κάνουμε ανελλιπώς τα τρία τελευταία χρόνια και η φετινή μας διαπίστωση είναι ότι ο κορονοϊός επηρέασε τελικά και την τέλεση γάμων. Όχι ίσως στο βαθμό που θα περίμενε κανείς αλλά πάντως είχε μια κάποια επίδραση.

Η μείωση που παρατηρήθηκε το 2020 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι της τάξεως του 13% περίπου, ποσοστό όχι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία σε άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Μεγάλη αύξηση όμως παρατηρήθηκε στους πολιτικούς γάμους σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια όπου τα ποσοστά μεταξύ πολιτικών και θρησκευτικών γάμων ήταν περίπου 55% – 45% αντιστοίχως. Το 2020 λοιπόν οι πολιτικοί γάμοι ήταν το 72% σε αντίθεση με τους θρησκευτικούς που έφτανε μόλις το 28%.

Αυτό έχει να κάνει προφανώς και με το γεγονός ότι λόγω του covid-19 απαγορευόταν οι συναθροίσεις και τα γλέντια με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να προτιμούν τον πολιτικό γάμο μεταθέτοντας την θρησκευτική τελετή για την μετά κορονοϊού εποχή.

Όσον αφορά άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τους δηλωθέντες στην εφημερίδα μας γάμους είναι ότι το 20% περίπου ήταν μικτοί (ξένος ο ένας εκ των δύο νεονύμφων) όπου παρατηρούμε κυρίως μελλονύμφους αλβανικής υπηκοότητας αλλά και νέους από πρώην χώρες της ανατολικής Ευρώπης καθώς επίσης και από την Γερμανία, το Ισραήλ και μερικές άλλες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνο το 62,5% των δηλωθέντων γάμων πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καβάλας ενώ για το υπόλοιπο 37,5% οι μελλόνυμφοι επέλεξαν από την Ελευθερούπολη τη Χρυσούπολη και τη Νέα Πέραμο μέχρι τη Γερμανία (14 γάμοι από τους δηλωθέντες), το Λονδίνο, την Μαριούπολη, τη Λυών, τη Μύκονο, την Φαιστό, την Πορταριά Πηλίου και το Αμύνταιο Φλώρινας.

Στους πολιτικούς γάμους δηλώνεται και το επάγγελμα των μελλονύμφων οπότε προκύπτει άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Σ΄ αυτήν την κατηγορία δυστυχώς ανακαλύπτουμε σε πολλές περιπτώσεις να είναι άνεργος ό ένας εκ των δύο μελλονύμφων ή ακόμη πιο τραγικό και οι δύο.

Το πλέον σύνηθες επάγγελμα που δηλώνεται είναι ιδιωτικός υπάλληλος ενώ από τα πιο σπάνια που δηλώθηκαν μέσα στο 2020 είναι ιχθυολόγος, αεροναυπηγός και μηχανοδηγός τρένου!

Διαβάστε επίσης