• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καλώς την ΔΕΔΑ ΑΕ! Ίσως άργησε λίγο αλλά από χθες εμφανίστηκε στα σπίτια των Καβαλιωτών. Διένειμε πόρτα πόρτα πολυτελές ευχετήριο μονόφυλλο, με αφορμή τις πρόσφατες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εύχεται στους Καβαλιώτες (με καθυστέρηση είναι αλήθεια), κάνει μια πρώτη γνωριμία μαζί τους. Η ΔΕΔΑ ΑΕ είναι η εταιρία του δημοσίου που σύντομα σχετικά θα αρχίσει να κατασκευάζει και στην Καβάλα το δίκτυο του οικιακού φυσικού αερίου. Στη συνέχεια κι όταν το δίκτυο ετοιμαστεί, θα ζητήσει να γίνουμε πελάτες της. Δηλαδή να έχουμε αυτού του είδους τη θέρμανση κτλ.

Όλα αυτά προϋποθέτουν κάποια βασικά πράγματα. Πρώτα την υπομονή μας αφού το έργο μόλις τώρα δημοπρατείται. Δεύτερον, το δίκτυο πρέπει να απλωθεί παντού στην πόλη. Πράγμα δύσκολο μιας και λέγεται ότι στην πρώτη του φάση θα αφορά κυρίως το Περιγιάλι. Τρίτον και σημαντικότερον είναι η ΔΕΔΑ ΑΕ να μην ιδιωτικοποιηθεί. Το κράτος της φορτώνει την συγκεκριμένη «προίκα» (με περιοχές σε όλη την ΑΜΘ και όχι μόνο) προκειμένου αμέσως μετά να την πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα. Άρα καλώς την γνωρίζουμε αλλά θα προλάβουμε να αναπτύξουμε σχέσεις μαζί της; Γιατί πιθανότερο είναι στο κοντινό μέλλον να την «απορροφήσει» κάποιος άλλος όμιλος του ίδιου κλάδου. Ιδιωτικός αυτήν την φορά.

 


Ο Δήμαρχος Καβάλας στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου προτίμησε τους χαμηλούς τόνους, ζήτησε αυτοί να επικρατήσουν στη συζήτηση για τους χώρους στάθμευσης. Την ίδια ώρα, εντελώς συμπτωματικά, η κ. Τσανάκα επέλεγε μια ακριβώς αντίθετη τακτική. Απείχε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποχή προειδοποίηση προς τον κ. Μουριάδη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται κι άλλοι της αντιπολίτευσης.

 

Τα έχει αυτά η αυτοδιοίκηση στην περίοδο του Κλεισθένη. Η διοίκηση είναι μεν διοίκηση αλλά ταυτόχρονα και τόσο αδύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έγινε για το καλό των συνεργασιών και της συνεννόησης, υποστήριζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νομοθέτης μάλλον δεν σκέφθηκε το τι μπορεί να γίνει σε έναν Δήμο όταν δεν υπάρχει συνεννόηση κι ως εκ τούτου καμία συνεργασία. Τότε συμβαίνει αυτό που παρακολουθούμε τόσο καιρό στην Καβάλα. Η διοίκηση τάχα πιέζει την αντιπολίτευση. Στην ουσία πιέζεται από αυτήν. Πιέζεται γιατί φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι διοίκηση. Εκεί είναι … μια μικρή παράταξη της αντιπολίτευσης!

 

Παρόλα αυτά οι χαμηλοί τόνοι ήταν πάντα ο σωστότερος δρόμος. Η καλύτερη οδός για να ξεπεραστούν τα συνηθισμένα αδιέξοδα. Οι χαμηλοί τόνοι από μόνοι τους δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Που στην δική μας περίπτωση δεν έγιναν. Δεν έγιναν τόσο καιρό. Μήπως όλα αυτά τα «φρέσκα» γεγονότα μπορούν επιτέλους να τα προκαλέσουν; Μπορεί.

 

Όσες ευθύνες κι αν έχει η παθητική στάση Μουριάδη, ο οποίος δεν απευθύνεται όσο συχνά πρέπει στην αντιπολίτευση, δεν είναι σωστό να περιγράφεις ότι ψηφίστηκε από το 1/5 του εκλογικού σώματος. Ο Μουριάδης είτε σου αρέσει, είτε όχι τις κέρδισε τις εκλογές. Το τι έγινε μετά είναι μια άλλη, σχετική φυσικά ιστορία. Η συνεννόηση και η συνεργασία απαιτεί προθυμία κι από τις δύο πλευρές. Κάποιοι τέτοιοι υπάρχουν. Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν με τίποτα τη συνεργασία. Σκέπτονται ότι αυτό τους βολεύει στην προετοιμασία μιας ακόμη υποψηφιότητας τους. Αυτό λοιπόν που πρέπει να επιδιωχθεί και να γίνει είναι να συνεργαστούν οι πρόθυμοι. Που είναι οι περισσότεροι. Κάτι τέτοιο θα συμβεί με πρωτοβουλία της διοίκησης και θετική ανταπόκριση των υπόλοιπων. Δεν θα γίνει ούτε με φωνές, ούτε με υστερίες και φυσικά δεν θα γίνει με ανακοινώσεις – καταγγελίες.

 

Γράφαμε και πρόσφατα ότι στην υπόθεση των χώρων στάθμευσης υπάρχει παρασκήνιο. Γεγονότα που έγιναν προ μηνών και τα μαθαίνουμε τώρα. Με καθυστέρηση. Πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο φέρονται να είναι ιδιώτες, ειδικότερα επιχειρηματίες. Οι οποίοι σκέπτονται πάντα το ίδιο πράγμα. Την αύξηση της δραστηριότητας τους, τελικά του κέρδους τους. Εξ αυτού του λόγου η Καβάλα γίνεται στόχος. Στόχος και επειδή η στάθμευση σε οργανωμένους χώρους είναι ιδιαίτερα φθηνή. Περίπου 2 ευρώ οι πολλές ώρες. Στο τέλος λοιπόν αυτής της περιπέτειας, όπου πάντα τα οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα επικρατούν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόστος της στάθμευσης στην Καβάλα θα αυξηθεί. Για να… πλησιάσει τα επίπεδα των άλλων πόλεων. Εκεί όπου οι επιχειρηματίες «θριαμβεύουν».

 

Με αφορμή την επαναλειτουργία της αγοράς η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου έκανε ανάρτηση σχετική με το θέμα. Προβάλλει τις προτάσεις του κόμματος της για τους μικρομεσαίους. Επαναλαμβάνει την κριτική στην Κυβέρνηση. Από την ανάρτηση της ξεχωρίσαμε και αναδημοσιεύουμε αυτό που είναι το σημαντικότερο. Το ουσιαστικότερο εδώ που έφθασαν τα πράγματα: «Εμείς όμως, ως ευσυνείδητοι καταναλωτές, πρέπει να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Άλλωστε, οι αγορές Καβάλας, Νέστου, Θάσου, Παγγαίου έχουν πολλές και ποιοτικές επιλογές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων εμπόρων, συντοπιτών μας».

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, με καταγωγή από την Καβάλα, κ. Κώστας Φραγκογιάννης δημοσίευσε άρθρο στο Βήμα της περασμένης Κυριακής. Έγραψε για τη διπλωματία της οικονομίας. Ήθελε να πει ότι οι συμφωνίες για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα είναι διαδικασία πολύ σημαντική. Σημαντικότερη ίσως της κλασσικής διπλωματίας. Κι επειδή τη δουλειά αυτή την έχει αναλάβει ο ίδιος, πρόβαλλε το σκεπτικό πάνω στο οποίο εργάζεται. Αποτελέσματα υπάρχουν αν και η περίοδος λόγω κορωνοϊού είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

 

Αστυνομική επιχείρηση έγινε το πρωί του Σαββάτου σε συνοικία της πόλης. Αστυνομικοί του τμήματος μαζί με προσωπικό της ομάδας Δίας βρέθηκαν σε διαμέρισμα για να απομακρύνουν πολίτη. Σε βάρος του οποίου υπήρχε καταγγελία περιοίκων. Η επιχείρηση δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί αφού ο πολίτης αδιαμαρτύρητα δέχθηκε να ακολουθήσει τους αστυνομικούς. Πρώτα στο τμήμα, στη συνέχεια στο Νοσοκομείο. Η καταγγελία των περιοίκων αφορούσε μια διαρκώς περίεργη συμπεριφορά του, η οποία έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τον ίδιο. Μάλλον ήταν θέμα ψυχολογικό. Που μακάρι να πήρε το δρόμο του ώστε να μην ξανασυμβεί τίποτα το παράξενο ή και επικίνδυνο στην ίδια γειτονιά.

 

Το διαδίκτυο και ειδικότερα το Facebook είναι – μεταξύ πολλών άλλων- εργαλείο δημοσίων σχέσεων για κάθε αιρετό, για κάθε άνθρωπο που ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος. Αρκεί το διαδίκτυο να μην μας παρασύρει σε λάθη. Τις προάλλες γνωστός «πρώην» της Καβάλας εύχονταν χρόνια πολλά σε συμπολίτη που προ μηνών απεβίωσε. Τα γενέθλια του τα θύμισε το Facebook, το οποίο προφανώς δεν είχε μάθει για το θάνατο του. Όσοι πιστεύουν το facebook βρίσκονται συχνά μπροστά σε τέτοια λάθη. Εύχονται χρόνια πολλά ακόμη και στους πεθαμένους!

 

Για να μην ξεχνιόμαστε. Το κράτος επανέφερε σε λειτουργία την αγορά, προσθέτοντας τις γνωστές πινελιές για την σταδιακή απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κάπως έτσι μας προτείνει την Κυριακή να κατέβουμε για ψώνια αφού και την προσεχή Κυριακή τα μαγαζιά μπορούν αν θέλουν να λειτουργούν κανονικά.

 

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου είχε και έχει για τη Θάσο ιδιαίτερη σημασία. Φέτος λόγω των μέτρων όλα ήταν διαφορετικά. Η ανάρτηση του Δημάρχου κ. Λευτέρη Κυριακίδη είναι σχετική: «Η Θάσος μας γιορτάζει με τιμή και σεβασμό τον Άγιο Αθανάσιο με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον οικισμό του Κάστρου της Κοινότητας Λιμεναρίων. Κάθε χρονιά πλήθος κόσμου συνέρρεε στη χάρη του για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα του. Φέτος, δυστυχώς, η συγκυρία δεν μας επέτρεψε να τον τιμήσουμε όπως θέλουμε. Ωστόσο, ο Άγιος με το μεγαλείο ψυχής και την αγάπη, που τον χαρακτηρίζει, υπομένει μαζί μας τις δυσκολίες και μας δίνει δύναμη να τις αντιμετωπίσουμε».

 

Ευχαριστήρια ανάρτηση χθες το πρωί από το σύλλογο Πνοή: « Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόριο Τσεκμέζογλου για το δωρεάν test covid-19 που έκανε στο μικροβιολογικό του εργαστήριο σε μαθήτρια παιδί υποστηριζόμενης οικογένειάς μας».

Διαβάστε επίσης