μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο φωτογραφίες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη. Ο Μάκης Παπαδόπουλος αγκαλιά με τον Βαγγέλη Παππά, σημάδι ότι οι μεταξύ τους σχέσεις παραμένουν καλές. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι η αρχή κάτι περισσότερου, μπορεί και όχι.

Στη δεύτερη φωτογραφία Δήμητρα Τσανάκα και Θόδωρος Μουριάδης μπροστά στο κλιματιστικό της αίθουσας, το οποίο πρέπει να λειτουργεί σωστά αυτές τις (πρώτες) ζεστές στιγμές του Καλοκαιριού. Συνεδρίαση χωρίς κλιματιστικό φυσικά και δεν γίνεται…

 

===========================================================

 

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή όσον αφορά την έντονη δυσοσμία στη Νέα Καρβάλη και στο Χαλκερό. «Γυρίζουν» πίσω τη συζήτηση, σε επίπεδα του περασμένου Απριλίου και της Άνοιξης γενικότερα. Αυτήν την στιγμή στην πόλη υπάρχει έντονη μυρωδιά. Όχι αυτή της ερώτησης.

 

Πρόκειται για τη μυρωδιά που όταν ενοχλεί, προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό της Άσπρης Άμμου. Για τον οποίο φυσικά και υπάρχει σε εκκρεμότητα (άλλη) ερώτηση στη Βουλή. Η οποία θα απαντηθεί από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας Θράκης, μέσω αυτής και από το Υπουργείο των Εσωτερικών.

 

Η πιο πρόσφατη μυρωδιά- πραγματικά έντονη- είναι πολιτική. Αφορά όχι μόνο την Καβάλα αλλά όλη την Ελλάδα… Με αφορμή τη συμφωνία για τα Σκόπια υπάρχουν σημάδια «πολιτικές οσμές» εκλογών. Πρόωρων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δοκιμάζονται, μαζί τους και το κυβερνητικό σχήμα.

 

Θα είναι κακό νέο οι πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Ελλήνων (που δεν εγκρίνει τις ενέργειες της Κυβέρνησης) δεν τις θέλει. Εδώ που τα λέμε, δεν ευνοούν κανέναν οι εκλογές να γίνουν τώρα. Άσχετα από το παιχνίδι των εντυπώσεων, βασικό εργαλείο του οποίου είναι κόμματα της αντιπολίτευσης να ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο.

 

Ας δούμε αυτό το ενδεχόμενο από την πλευρά του συμβούλου επικοινωνίας της ΝΔ. Του κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Άγνωστός μεταξύ αγνώστων, κάνει καλά οργανωμένη προσπάθεια να συνδεθεί πραγματικά με την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Κάτι η τηλεόραση, κάτι οι κομματικές και άλλες εκδηλώσεις, κάτι οι περιοδείες είναι ενέργειες του για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα με το εκλογικό σώμα του νομού. Αν οι εκλογές γίνουν τώρα, δεν θα έχει προλάβει να διορθώσει και πολλά πράγματα.

 

Κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ιδιότητα του «συμβούλου επικοινωνίας» ενώ επί της ουσίας δεν την έχει. Βιάζεται να φανεί καθώς κι ίδιος κατανοεί ότι ο.. Σκάι δεν αρκεί. Ο Μακάριος Λαζαρίδης (που θα εισπράξει την κριτική, όποια κι αν είναι η σύνθεση του βουλευτικού ψηφοδελτίου) δεν θέλει εκλογές τώρα. Αποζητά χρόνο για να τον μάθουν καλά (όσο καλύτερα γίνεται) τόσο αυτοί που κάποτε τον είδαν στην τηλεόραση όσο κι αυτοί που δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου τηλεόραση…

 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Δεν έχουν τέτοια άγχη. Για αυτούς οι πρόωρες εκλογές είναι ευπρόσδεκτες αφού τις περιμένουν από την επόμενη μέρα των προηγούμενων.

 

Προεκλογική περίοδο χρειάζεται πάση θυσία η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Τώρα καταλαβαίνει τα άσχημα της 5ετούς θητείας. Δηλαδή την ακόμη μεγαλύτερη φθορά από την μη αντιμετωπίσιμη καθημερινότητα. Αν όμως οι εκλογές ήταν πιο κοντά, εύκολα θα επιτυγχάνονταν η συσπείρωση.

 

Κι αφού οι εκλογές αργούν λίγο ακόμη, η κ. Δήμαρχος πρέπει να συντονιστεί καλύτερα με τους συμβούλους τους. Ειδικά με αυτούς που δεν έχουν ούτε ρόλο, ούτε μισθό. Ως συνήθως αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και καταψηφίζουν.

 

Η ειδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη ΔΕΥΑΚ μετατέθηκε για να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. Τα εσωτερικά ζητήματα φουντώνουν κι ελπίδες να τα βρουν μεταξύ τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι ελάχιστες. Αυτό θα ήταν το συμφέρον όλων αλλά όπως πάντα αυτό που είναι ιδανικό δεν θα γίνει πράξη.

 

Αμέσως μετά τη ΔΕΥΑΚ ας κοιτάξουν να συζητήσουν για τη Δημοτική Αστυνομία. Η συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία πρέπει να οργανωθεί από την αρχή προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική. Με προτάσεις όλων, ορισμένες από τις οποίες θα γίνουν πράξη, μπορούμε να φθάσουμε σε μια δημοτική αστυνομία που θα λύνει περισσότερα προβλήματα των βασικών της αρμοδιοτήτων.

 

Χθες νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία αρκετοί αθλητές. Έτρεξαν στο Δρόμο του Νερού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ της Παλιάς Καβάλας. Πολλοί αναζήτησαν μια τουαλέτα αφού ήθελαν να κατουρήσουν πριν αρχίσουν το τρέξιμο. Οι δημοτικές τουαλέτες της πλατείας ήταν κλειστές! Κάπως έτσι οι άνθρωποι απευθύνθηκαν σε όλα τα καταστήματα της περιοχής. Ευτυχώς, αυτά που λειτουργούσαν (διαθέτοντας τουαλέτα) δεν ήταν λίγα.

 

Όταν υπάρχουν συμπαραστάτες και «συμπαίκτες» τότε η αποστολή των αιρετών γίνεται ευκολότερη. Ενίοτε και ευχάριστη. Χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανέστης Τσαταλμπασίδης (δηλαδή ο Δήμος Καβάλας) στήριξε και με το παραπάνω την εθελοντική δουλειά καθαρισμού του δάσους της Παναγούδας. Η ΒΦΛ θα επανέλθει στην περιοχή όπως και ο σύλλογος κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Μακάρι αυτών των δράσεων να υπάρξουν μιμητές.

 

 

 

===========================================================

Η ιστορία μιας καθαρίστριας που πρόσφατα απολύθηκε!

 

Η ιστορία που ακολουθεί έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα, μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες. Το οποίο το μεγαλώνει μόνη της. Εργάστηκε σε σχολείο της Καβάλας ως καθαρίστρια, με μηνιαίες αποδοχές 180 ευρώ! Πρόσφατα απολύθηκε αφού υπέπεσε σε σοβαρό (λένε όσοι γνωρίζουν) παράπτωμα.

Η ίδια μας το διηγήθηκε. Πήρε σπίτι της για λίγες ημέρες ένα μικρό αυτοκίνητο (παιδικό παιχνίδι), το οποίο έγινε δωρεά στο σχολείο. Ήταν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το σχολείο ήταν κλειστό. Το αυτοκινητάκι το διέθεσε στο παιδάκι της. Το επέστρεψε μόλις της έγινε σχετική παρατήρηση. Αμέσως μετά εκπαιδευτικός και η πρόεδρος του σωματείου των καθαριστριών φέρονται να κάλεσαν σε συνάντηση όπου της ανακοίνωσαν την απόλυση της. Δεν έλαβε οποιαδήποτε έγγραφη ειδοποίηση αλλά από εκείνες τις ημέρες έπαψε να προσέρχεται στην εργασία της. Ρωτήσαμε σχετικά την πρόεδρο του σωματείου και μας απάντησε ότι απλώς μετέφερε στην κοπέλα την απόφαση του προέδρου της σχολικής επιτροπής.

Με αυτήν την αφορμή – ένα περιστατικό που οφείλουν να εξετάσουν πάλι οι αρμόδιοι- επιθυμούμε να σχολιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες. Τις οποίες η τοπική κοινωνία υποστήριξε πρόσφατα, όταν διεκδίκησαν τη μονιμοποίηση τους. Πολύ καλά έκαναν και κάνουν και οι καθαρίστριες και όσοι συμπαραστέκονται στον αγώνα τους.

Πόσο αξιοκρατικό είναι το σύστημα επιλογής τους; Πόσο αξιοκρατικά προσλαμβάνονται και απολύονται; Στην Καβάλα όχι τώρα, από χρόνια, οι διοικήσεις έκαναν (με τον τρόπο τους) περίπου ότι ήθελαν. Άκουγαν και ικανοποιούσαν τις περιπτώσεις γυναικών με ανάγκη, ταυτόχρονα βόλευαν όσες περισσότερες μπορούσαν. Γυναίκες άνεργες. Γυναίκες σε αδιέξοδο. Γυναίκες που πάντως δεν εξέφραζαν συνολικά την κοινωνία.

Υπάρχουν και άλλες με ανάγκη. Πολύ περισσότερες. Οι οποίες δεν γνώρισαν και δεν γνωρίζουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα. Δεν έχουν γνωριμία με τους εκφραστές της εξουσίας. Δεν πήγαν ποτέ στο Δημαρχείο και δεν φαίνεται να το τολμήσουν ποτέ αφού αυτές δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη…

Περί των λεπτομερειών της διαδικασίας επιλογής υπάρχει μια σιωπή. Μια συμφωνημένη όπως όλα δείχνουν αφωνία. Ακούμε ότι ακόμη κι αν κάποια γυναίκα απολυθεί, ή αν κάποια αποχωρήσει με τη θέληση της, υπάρχει σε ισχύ λίστα αναμονής. Από την οποία γίνεται επιλογή. Εκτός απροόπτου φυσικά.

Όλα αυτά η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι τα συνεχίζει έτσι, επειδή έτσι τα βρήκε. Αν κοντά σε αυτό προσθέσουμε ότι για τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν υπάρχει καμία υποχρέωση συγκεκριμένης διαδικασίας τότε καταλαβαίνουμε τι τρέχει… Δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά. Γνωστό στους αναγνώστες της Πρωινής το περιστατικό πρόσληψης εργάτη αποχέτευσης (δύο μήνες στη ΔΕΥΑΚ) ενώ αυτός ήταν φωτογράφος. Δούλευε σαν φωτογράφος και όχι ως εργάτης αποχέτευσης. Και πολλά ακόμη. Όχι μόνο Καβαλιώτικά. Όχι μόνο σημερινά.

Αυτή είναι η Ελλάδα που δεν αλλάζει. Αυτή είναι η «αρρώστια» που δεν θεραπεύεται. Κάπου κάπου ωστόσο το συγκεκριμένο μη αξιοκρατικό σύστημα δέχεται κλυδωνισμούς. Ταράζεται και δοκιμάζονται οι αντοχές του.

Αφού λοιπόν όλα γίνονται με τον τρόπο που προαναφέραμε, γιατί να απολυθεί η συγκεκριμένη γυναίκα; Γιατί να χάσει τη δουλειά της ένα κορίτσι 24 ετών, μητέρα παιδιού ΑμΕΑ; Οι κανόνες που επικαλούνται για να την απολύσουν (επειδή διέθεσε χωρίς άδεια παιχνίδι του σχολείου στο παιδί της), ισχύουν κατά περίπτωση; Σε όλη την άλλη διαδικασία επιλογής ατόμων, κατανομής ωρών καθαριότητας κτλ τι γίνονται οι περιβόητοι και αυστηροί κανόνες;

 

Διαβάστε επίσης