• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με εργασίες που τελικά εκτελεί συνεργείο του Δήμου Καβάλας, λύνεται από χθες το πρόβλημα σε τμήμα της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Σχετικό με το χαντάκι οπτικών ινών που διατρέχει την οδό. Πρόκειται για οπτικές ίνες κάτω από το οδόστρωμα, η κάλυψη των οποίων δεν έγινε σωστά. Το χαντάκι ήταν για μέρες επικίνδυνο, μια κανονική παγίδα για τους οδηγούς ειδικά των δικύκλων. Για τη διόρθωση του προβλήματος ενδιαφέρθηκε ο σύλλογος κατοίκων του Περιγιαλίου. Πίεσε και έπεισε το Δήμο Καβάλας να κάνει αυτός τη δουλειά που όφειλε η εταιρία που κατασκεύασε το δίκτυο των οπτικών ινών στην περιοχή. Εξ αυτού του λόγου ο σύλλογος των κατοίκων του Περιγιαλίου ευχαριστεί τον μηχανικό του Δήμου κ. Γιώργο Σπανίδη. Οι εργασίες θα περιμένουμε να συνεχιστούν καθώς το κουσούρι που πρέπει να διορθωθεί «απλώνεται» σε μήκος αρκετών μέτρων στον ίδιο δρόμο.

 


 

Για τις 7 το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Θα γίνει; Θα υπάρξει απαρτία; Κανείς δεν μπορεί να το θεωρήσει δεδομένο. Η προηγούμενη δεν έγινε αφού εκτός της παράταξης Βέρρου απουσίαζαν και οι παρατάξεις της κ. Τσανάκα και του κ. Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι σαφές ότι ρίχνει συστηματικά λάδι στη φωτιά προκειμένου κι αυτή η συνεδρίαση να μην γίνει. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση της μείζονος αντιπολίτευσης. Όπως και από αυτήν του Δημάρχου.

 

Ο κ. Μουριάδης υποσχέθηκε συζητήσεις με τους επικεφαλής, ως χθες το μεσημέρι είχε να παρουσιάσει ελάχιστα πράγματα στον τομέα αυτόν. Γενικά θα δούμε αν θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πόλη της Καβάλας κι ο Δήμος της Καβάλας ειδικότερα έχουν συμφέρον η συνεδρίαση να γίνει. Στη διάρκεια της οποίας μπορούν να παρουσιαστούν παλιές και νέες διαφωνίες και εντάσεις. Κάποιοι άλλωστε θεωρούν την κάθε συνεδρίαση ως ευκαιρία καταγγελίας. Και τίποτα παραπάνω.

 

Η σημερινή συνεδρίαση, αν τελικά γίνει, διαφέρει από τις προηγούμενες σε δύο σημεία της. Ξεκινά στις 7 το απόγευμα αντί στις 6, γεγονός που σημαίνει ξενύχτι. Είναι η πρώτη συνεδρίαση στην οποία ο κ. Γιάννης Προμούσας θα συμμετέχει όχι ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα» αλλά ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους κι εφόσον η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί.

 

Η διαμαρτυρία των συνταξιούχων του ΙΚΑ Καβάλας χθες στη ΔΕΗ έγινε σύντομα. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ρόλο έπαιξε η άμεση και θετική αντίδραση των υπευθύνων και το γεγονός ότι έξω από τη ΔΕΗ την ώρα της κινητοποίησης έκανε πολύ κρύο. Χώρος ζεστός για προστατευτούν οι συνταξιούχοι δεν υπήρχε. Κατόπιν τούτου η διαμαρτυρία έγινε, όπως συχνά λέμε, με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτή φυσικά είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στο επιτυχές αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

 

Κινητικότητα υπήρχε χθες στην αυλή της παλιάς καπναποθήκης Κούφλερ στο Περιγιάλι. Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας. Εργάτες της δούλευαν χθες τόσο στην αυλή, την οποία καθάριζαν, όσο και στο ισόγειο του κτιρίου. Για να γίνει λειτουργική η καπναποθήκη χρειάζεται μπόλικη ακόμη δουλειά. Και γιατί είναι μεγάλη και γιατί είχε να καθαριστεί και να συντηρηθεί πολλά χρόνια.

 

Οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησαν, με την απόφαση παραμονής του αρχηγού της, σταμάτησαν αμέσως μετά για να επανέλθουν άμεσα. Η αναμονή όσων της περιμένουν συνεχίζεται. Αντίθετα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όλα εξελίσσονται πιο γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αλλάζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Καβάλας κ. Νίκος Μπαλατσούκας.

 

Κοινή συνέντευξη τύπου θα δώσουν το πρωί στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης και ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης. Θέματα τους αγροτικά (έργο που είναι σε εξέλιξη στο Νέστο) και τα μαθητικά δρομολόγια. Το μεσημέρι ο κ. Λαζαρίδης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Γράφτηκε στα μέσα ενημέρωσης της Θράκης αλλά όχι στην Καβάλα. Η διακομματική επιτροπή για τα προβλήματα της Θράκης έλαβε παράταση κι έτσι θα συνεχίσει να υφίσταται ως και τον Απρίλιο. Η επιτροπή έκρινε σωστό να παρατείνει το χρόνο της εργασίας της λόγω των προβλημάτων από τον κορωνοϊό. Κατά συνέπεια αναμένουμε οι προτάσεις της να έχουν «χρώμα» Άνοιξης. Αν στο μεταξύ δεν χρειαστεί νέα παράταση. Πιθανόν για τον ίδιο λόγο μιας και ως τον Απρίλιο δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε με τη συγκεκριμένη νόσο.

 

Την περασμένη Τρίτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε και υποσχέθηκε οικονομική στήριξη των Δήμων της χώρας που είναι τουριστικοί. Δεν εξήγησε πώς και πότε θα γίνει αυτό. Ο Δήμος Θάσου είναι ένας από τους Δήμους του Νομού που θεωρητικά θα στηριχθεί. Μήπως αλήθεια στην ίδια κατηγορία είναι κι οι άλλοι τρεις Δήμοι του Νομού Καβάλας;

 

Συνεχίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση τα rapid τεστ στο νησί της Θάσου. Έγιναν σε διάφορα χωριά, αύριο υπάρχει προγραμματισμένη ίδια διαδικασία στο γυμναστήριο των Λιμεναρίων. Προβάλλουν το γεγονός με ανακοινώσεις τους οι σύλλογοι των Λιμεναρίων, καλώντας κατά κάποιο τρόπο τους πολίτες της νότιας Θάσου να προσέλθουν και να κάνουν το τεστ. Παντού τα τεστ γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

 

Βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης προκάλεσε διακοπή νερού χθες το πρωί και το μεσημέρι στη συνοικία του Βύρωνα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών διαμαρτύρονταν κι η ΔΕΥΑΚ απαντούσε ότι ήταν ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο προσπάθησε να αντιμετωπίσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

 

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που γίνονται αυτό το διάστημα στην αγορά είναι και η προετοιμασία των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν μάλλον την άνοιξη στο Εμπορικό Κέντρο. Ετοιμάζονται οι ενοποιημένοι χώροι σε ισόγειο και πρώτο όροφο, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν για τα προϊόντα τους γνωστές πολυεθνικές εταιρίες.

 

Νέα από την μεγάλη επένδυση Γεωργούλια στο κεντρικό λιμάνι δεν υπάρχουν. Κακό σημάδι. Κανονικά και προ πολλού έπρεπε η επένδυση κατασκευής του εμπορικού κέντρου να είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Όσο αυτό δεν προκύπτει στην πράξη, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες ματαίωσης της επένδυσης. Δια ασήμαντης αφορμής. Το πρόβλημα ακούμε συνεχίζει να εντοπίζεται στην Πολεοδομία.

 

Πολλά λόγια για την προχθεσινή υποτιθέμενη κακοκαιρία και στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτα. Ξενύχτησαν αρκετοί συμπολίτες που περίμεναν με αγωνία να χιονίσει. Κατά τις 4 το πρωί της Τετάρτης απογοητεύτηκαν πλήρως και πήγαν για ύπνο. Χαρακτήρισαν την κακοκαιρία «μούφα» κι αμφέβαλλαν αν το προσεχές διάστημα υπάρξει επόμενη. Τελικά προέβλεψαν το τέλος του Χειμώνα (!) χωρίς και φέτος ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την Ανατολική Μακεδονία. Κι ας έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο Φεβρουάριο.

 

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον στα έντονα καιρικά φαινόμενα, από τα οποία περισσότερο προτιμούν το χιόνι. Κι όσο δεν χιονίζει, τόσο δυσανασχετούν. Απογοητεύονται. Οι ζωηροί διαδικτυακοί διάλογοι προβάλλουν αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών. Χόμπι των οποίων είναι η πρόβλεψη του καιρού, η αναμονή της κακοκαιρίας και η αναλυτική παρατήρηση των φαινομένων. Δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν και στην Καβάλα.

 

Γενικά η κακοκαιρία δεν επηρέασε καν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν ήταν αυτό που επίμονα προβλέπονταν απ’ όλα τα δελτία ειδήσεων και όλες τις ιστοσελίδες. Ζητήματα λόγω έντονων χιονοπτώσεων υπήρξαν προσωρινά στο Βόρειο Έβρο. Μόνο εκεί. Πουθενά αλλού. Οι δε καταιγίδες που θα συνόδευαν τάχα τις βροχές, δεν εκδηλώθηκαν σχεδόν πουθενά.

 

Ευχαριστήρια ανακοίνωση μέσω ανάρτησης και από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: «Η Πρόεδρος, κυρία Αναστασία Τζαμπαζλή και τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στην ιδιοκτησία του καταστήματος Coffee Press, που έκανε δωρεά όλα τα έσοδα από τρία γιορτινά ροφήματα στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας».

 

 

Διαβάστε επίσης