μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την ίδια ώρα χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις- παρουσίαση βιβλίων. Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Γινάτι- Ο σοφός της λίμνης». Η εκδήλωση έγινε στο κατάστημα Πάμπλικ. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του χορευτικού της Πανηπειρωτικής Ένωσης Καβάλας ενώ υπήρξε και προσφορά ούζου Έξτρα. Ο κ. Καλπούζος μας επισκέπτεται συχνά μιας και στην Καβάλα οι αναγνώστες που τον προτιμούν δεν είναι καθόλου λίγοι. Κι αυτό το βιβλίο του εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Στη Παλιά Μουσική ο συμπολίτης δάσκαλος Κώστας Βλαστάρης παρουσίασε το βιβλίο του «Ο Τρελός». Εκδόσεων Πατάκη. Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν διαφορετική. Δημιουργήθηκε ένα εργαστήρι για παιδιά, με βασικό θέμα το σκάκι. Το ίδιο άλλωστε είναι θέμα στο βιβλίο. Χαρούμενος ο κ. Βλαστάρης είδε να προσέρχονται στην εκδήλωση γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Το περιβάλλον αυτής άριστο. Κατόπιν τούτου ήταν μια γιορτή για το σκάκι με ολίγον από βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο πλησίασε με διαφορετικό (πιο όμορφο τρόπο) μικρούς και μεγάλους. Κοντά στον κ. Βλαστάρη ήταν φίλοι και συνάδελφοι του που όχι μόνο του συμπαραστέκονται αλλά τον ενθαρρύνουν στην συγγραφική του προσπάθεια.

 

============================================================

Βασικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αναμενόμενη η αυστηρή κριτική στους χειρισμούς και στη συμφωνία της Κυβέρνησης, πλην όμως τούτο πρέπει να γίνεται εντός των ορίων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Οι υπερβολές είναι πολλές, οι συγνώμες το ίδιο αλλά όλες αυτές οι συχνές παρεκτροπές δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.

 

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα ήταν δίκαια μια σύγκριση του σήμερα με την εποχή των γεμάτων πλατειών από αγανακτισμένους (λόγω των οικονομικών μέτρων ) πολίτες. Οι πλατείες σήμερα έχουν πάλι κόσμο. Αυτήν την φορά ο λόγος είναι άλλος. Η συμφωνία με τα Σκόπια.

 

Οι περισσότεροι έλληνες έχουν προ πολλού αναγνωρίσει τα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα. Σκόπια. Η οποιαδήποτε πρόταση συμφωνίας δεν φαίνεται να τους επηρεάζει. Διαφωνούν φυσικά αλλά μοιάζουν να ασχολούνται με άλλα.

 

Κάποιοι ωστόσο σπεύδουν στις πλατείες. Ξεχωρίζουμε τους ακραίους. Τους γνωστούς ακροδεξιούς. Αυτοί δείχνουν να επωφελούνται της αναταραχής. Λένε και μια κουβέντα παραπάνω. Μετά – εφόσον παραστεί ανάγκη- την αποσύρουν. Κλασσικό παράδειγμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούσης.

 

Ο οποίος αφού είχε τη δυνατότητα να μιλήσει μέσα από το όχημα της Ασφάλειας, όφειλε να ζητήσει συγνώμη για το χουντικό του παραλήρημα. Αντί αυτού προτίμησε να φωνάξει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Προτίμησε τον λαϊκισμό αφού επανέλαβε κάτι με το οποίο η πλειοψηφία συμφωνεί.

 

Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο αναζητήθηκε και συνελήφθη. Η συγνώμη του με λίγα λόγια δεν θα είναι μια πράξη ελιγμού. Μια δήθεν μετάνοια. Θα πρέπει να εννοεί όσα διορθωτικά λόγια λέει. Να μας πείσει για αυτό.

 

Η πλειοψηφία των ελλήνων δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Χωρίς «σάλτσες» και λοιπές (κυρίως πολιτικές) σκοπιμότητες. Μετά η ζωή συνεχίζεται αφού η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων παραμένει πρόταση. Που για να κυρωθεί πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετά. Και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα.

 

Ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Περί του χθεσινού κειμένου για την καθαρίστρια που απολύθηκε, υπήρξε αντίδραση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Περικλής Τελίδης μας δήλωσε ότι θα αποστείλει γραπτή απάντηση. Την περιμένουμε.

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Στο τέλος των ανακοινώσεων του αντιληφθήκαμε ότι αυτή δεν είχε κάποιον σοβαρό λόγο να δοθεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει στα ζητήματα των διοδίων, όπου πλέον δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις του. Το εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα, αλλά η χθεσινή του προειδοποίηση μπορεί και να μας κάνει καλό.

 

Μας κρατά σε ετοιμότητα αφού όντως η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει. Κατά τον κ. Μαρκόπουλο αυτό θα γίνει με πρόταση μετατόπισης του κτιρίου διοίκησης των διοδίων. Αν προβλέπει σωστά τότε τα διόδια θα μείνουν στη θέση τους ενώ το κτίριο διοίκησης θα είναι ίσως και ένα χιλιόμετρο μακριά!!!!

 

Διόδια ας είναι κι όπου θέλει να μετακινηθεί το κτίριο της διοίκησης αυτών. Αν όντως είναι αυτό το σκεπτικό της Εγνατίας Οδού ΑΕ τότε ο Θ. Μαρκόπουλος έχει δίκιο. Θα περιμένουμε αφού μία εβδομάδα τώρα η άλλη πλευρά δεν έχει απαντήσει στην ουσία του ζητήματος που δημιουργήθηκε.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιρετοί είθισται να λένε και μια κουβέντα παραπάνω. Να κάνουν (πάλι) το εφέ τους αφού το όλο ζήτημα είναι «πιασάρικο». Στηριγμένοι σε μια πρώτη τους δικαίωση, επενδύουν στα διόδια μπας και βρουν αυτό που τόσο καιρό αναζητούν. Προτιμούμε τα διόδια από τα αδιάφορα Erasmus. Δεχόμαστε την… προπόνηση, στην οποία μας παρακινεί ο Αντιπεριφερειάρχης. Είναι βέβαιο ότι το σήριαλ θα έχει κι επόμενα επεισόδια. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

 

Παρατηρούμε ωστόσο ότι θα μπορούσε να αναλάβει πιο συγκεκριμένη δράση. Οι ποικίλες  υποψίες που φαίνεται να έχει για το έργο, μπορούν να γίνουν αντικείμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. Να προσφύγει και η Περιφέρεια ΑΜΘ στο δικαστήριο. Δεύτερον, έπρεπε ήδη να έχει ζητήσει αντίγραφο του φακέλου του έργου από κάθε αδειοδοτούσα αρχή. Για να μελετήσει εγκρίσεις και αιτήσεις. Τον προτρέπουμε σε αυτές αλλά και σε άλλες συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μην είναι μόνο λόγια.

 

Κι άλλη εκδήλωση ακούμε ότι ετοιμάζει ο Μακάριος Λαζαρίδης. Θα επαναλάβει λέγεται την εκδήλωση με την ΟΝΝΕΔ, στην οποία μίλησε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο πρέπει να τρέξει. Για να γίνει γνωστός. Κι αν τούτο το παλεύει στο κομματικό κοινό, τι γίνεται με όλους τους άλλους;

 

Η εκδήλωση με την κ. Γκράβας και την κ. Καραβία (εκδήλωση των Ελευθερίων) στοίχισε περισσότερα χρήματα κι από τη συναυλία το βράδυ της Λευκής Νύχτας! Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Δημωφέλεια, τις οποίες η επιχείρηση ανέβασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της. Στο τέλος θα διαμαρτυρηθεί ο Σαββόπουλος για τις αδικίες που κάνουμε…

 

Το όνομα του Γιώργου Φιλόσογλου αναφέρονταν στη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι η δημοσκόπηση που είχε θέμα της το επόμενο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Είναι έκπληξη η αναφορά του αντιδημάρχου στη δημοσκόπηση. Τυχαία ή όχι, ο χρόνος θα το δείξει.

 

Ο Κώστας Κουνάκος κινείται προεκλογικά αλλά δεν μας λέει το… γήπεδο στο οποίο σκοπεύει να αγωνιστεί. «Ποτέ δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με τα κοινά, φυσικά και θα συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές» δήλωσε πρόσφατα. Δεν είπε τίποτα πιο συγκεκριμένο για την υποψηφιότητα που ετοιμάζει. Κάποιοι τον υπολογίζουν στο Δήμο Καβάλας. Λένε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος!

 

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσακίρη περί της αποχώρησης του από τους ΑΝΕΛΛ έτυχε «θερμής» υποδοχής στο Facebook. Δεν του είπαν όλοι μπράβο. Κάποιοι του έκαναν κριτική επειδή άργησε! Πάντως στελέχη της τοπικής ΝΔ (Στέλλα Παπαδοπούλου, Μαρίνα Φιλιππίδου , Κώστας Αντωνιάδης κτλ) τον συγχαίρουν. Όπως επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΛΑΕ!

 

Ο Σύλλογος κατοίκων της Παναγίας εξήγησε χθες ότι δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση με τις γλάστρες στις κολώνες φωτισμού της ίδιας συνοικίας. Ο πρόεδρος Φώτης Λαζαρίδης μας υπενθύμισε ότι στον κ. Αντιδήμαρχο υποσχέθηκε υποστήριξη της προσπάθειας με προτροπή στους κατοίκους να φροντίζουν τα λουλούδια. «Είναι ψηλά οι γλάστρες» επανέλαβε ο κ. Λαζαρίδης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης