• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τη βοήθεια του πολύ καλού και σχεδόν ανοιξιάτικου καιρού λειτούργησε προχθές με επιτυχία και η δεύτερη λαϊκή της Καβάλας. Αυτή στην Καλαμίτσα. Σάββατο με Σάββατο διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση καταναλωτών κι ως εκ τούτου και πάγκων. Πλέον είναι μια κανονική λαϊκή που λειτουργεί ως αργά το μεσημέρι. Μέχρι και αργά το μεσημέρι συνεχίζεται η προσέλευση των καταναλωτών. Η δοκιμή πέτυχε κι αυτό οφείλεται στο ότι την συνέχισαν ακόμη κι όταν η προσέλευση ήταν μικρή. Η αρχή ήταν όπως πάντα δύσκολη μα τώρα το νερό μπήκε στο αυλάκι. Τυπικά η δεύτερη λαϊκή αγορά θα συνεχίζεται όσο ισχύουν τα μέτρα της πρόληψης του κορωνοϊού. Μετά βλέπουμε. Με τις νέες συνθήκες της επιτυχίας της δεν αποκλείεται να καθιερωθεί. Θα εξαρτηθεί από τον υπεύθυνο, τον Δήμο Καβάλας, και τις διαθέσεις των παραγωγών. Αυτών που θα θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν.

Εν τω μεταξύ η επιτυχία της συγκεκριμένης λαϊκής δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ίδια περιοχή. Άπαντες παρκάρουν όπου βρουν κι όπου βολεύονται. Υπό αυτές τις συνθήκες όλη η περιοχή μπροστά από το γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» γεμίζει αυτοκίνητα. Παρκαρισμένα σωστά ή και λάθος. Όπως στην κεντρική λαϊκή έτσι και στην συγκεκριμένη πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία της αστυνομίας. Δηλαδή της Τροχαίας.

Για τη δημοτική αστυνομία δεν το συζητάμε αφού Σάββατο και Κυριακή δεν εργάζεται…

 


 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί και διάφοροι στην Καβάλα επέμεναν να διαδίδουν πληροφορίες, τάχα έγκυρες, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα θα ενταθούν. Αναφέρονταν σε ένα πλήρες και αυστηρό «λοκνταουν» που δήθεν θα ίσχυε από το περασμένο Σάββατο το πρωί και για πολλές επόμενες ημέρες. Αυτές οι ενοχλητικές διαδόσεις, γεμάτες κινδυνολογία, δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν υπήρχε λόγος να ενταθούν τα μέτρα στην Καβάλα (και στην κάθε Καβάλα) αφού τα κρούσματα και το γενικότερο πρόβλημα είναι σε σταθερή υποχώρηση. Παρόλα αυτά τα λόγια του κόσμου, κάποιου κόσμου, επέμεναν κι έτσι η ατμόσφαιρα παντού στην πόλη έγινε ξαφνικά «βαριά». Ως που το βράδυ της Παρασκευής επικράτησε η αλήθεια. Αυτή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης που δεν είχε καμία σχέση με τις τόσο ενοχλητικές φήμες.

 

Είναι θέμα ψυχολογίας και διάθεσης. Όταν βρίσκεται σε μια γενικότερα κακή κατάσταση, μιλάς πολύ και μιλάς αρνητικά. Κι εκεί που δεν υπάρχει λόγος, ακόμη κι εκεί τον ανακαλύπτεις. Φτιάχνεις σενάρια. Φέρνεις την καταστροφή. Απλώνεις την απογοήτευση σου στους άλλους. Τους ενοχλείς. Θέλεις να τους κάνεις σαν εσένα.

 

Δεν είναι το συνηθισμένο, καθιερωμένο και ανόητο κουτσομπολιό. Είναι η επιμονή ορισμένων ανθρώπων να μαντεύουν καταστροφές και προβλήματα, άσχετα αν αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ. Μέχρι να καταλάβεις ότι απέφυγες τα χειρότερα, το κακό έχει γίνει. Χρειάζεται με λίγα λόγια μεγάλη προσοχή καθώς συζητάμε για το μέλλον. Υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει (μέσω των εμβολιασμών) αλλά κάποιοι για δικούς τους λόγους δεν θα χαρούν για αυτό. Θα συνεχίσουν να διαδίδουν το ακριβώς αντίθετο. Το δυσάρεστο και αρνητικό, μέσα στο οποίο προφανώς βρίσκονται.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Καβάλα έγινε και μια άλλη συζήτηση. Στηριγμένη στους «περίπατους», στις εκδρομές των μαθητών. Τους βλέπαμε να «σουλατσάρουν» στο κέντρο της πόλης, καταλαβαίναμε ότι τα παιδιά πήγαν εκδρομή. Μα τόσο νωρίς; αναρωτιόνταν ο περισσότερος κόσμος. Κι είχε δίκιο. Σε διάστημα μικρότερο μιας εβδομάδας μαθήματος- δια ζώσης- είναι αδύνατο να αποδεχθείς ότι η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζονταν εκδρομή. Κι όμως οι εκδρομές έγιναν κανονικά.

 

Επ’ αυτού προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση ο διευθυντής εκπαίδευσης της ΑΜΘ κ. Κώστας Μπαντίκος. Αντιλαμβανόμενος τον αρνητικό σχολιασμό, έκανε μια προσπάθεια. Και μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι 1) Τόσο καιρό το μάθημα συνεχίζονταν κανονικά με τηλεκπαίδευση 2) Η κάθε μαθητική κοινότητα ήθελε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να έρθουν όλοι πιο κοντά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί που τόσο καιρό επικοινωνούσαν από απόσταση.

 

Στην Ελλάδα , και μόνο στην Ελλάδα, καταβάλλεται πάντα η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να δικαιολογηθούν και να καλυφθούν τα πάντα. Δίδονται πειστικές εξηγήσεις, παρουσιάζονται επιχειρήματα προκειμένου ο ένας να πείσει τον άλλον ότι δεν υπάρχουν λάθη. Δεν υπάρχουν σφάλματα. Μόνο σωστές αποφάσεις και δράσεις. Άρα σωστά έγιναν οι εκδρομές αφού έχουν κι αυτές έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην σημερινή κατάσταση…

 

Ακόμη και προχθές Σάββατο το προσωπικό του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας δούλεψε στο κεντρικό λιμάνι. Μέσω των πλωτών εξεδρών είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τα πολλά σκουπίδια στη θάλασσα και με απόχες να τα απομακρύνει. Η δουλειά δεν ήταν εύκολη, έπρεπε να γίνει. Κι έγινε προσεκτικά ώστε η θάλασσα στην λιμενολεκάνη να είναι μια αρκετά όμορφη θάλασσα. Μια φυσιολογική εικόνα. Πιθανόν η ίδια προσπάθεια να συνεχιστεί και σήμερα αφού τα συγκεκριμένα σκουπίδια βοηθούμενα από τις καιρικές συνθήκες, επέμεναν και επιμένουν. Σε γενικές γραμμές ο ΟΛΚ έκανε και κάνει ότι μπορεί.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν, να αντικατασταθούν, και οι δύο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του Δήμου Καβάλας. Η αλλαγή θα γίνει λόγω της δημοσιουπαλληλικής τους ιδιότητας και παρά το ότι τα καταφέρνουν μια χαρά στο έργο τους. Υπάρχουν διατάξεις, διαδικασίες κτλ που δεν είναι ευρύτερα γνωστές αλλά με την υποχρεωτική εφαρμογή τους καταλήγουν στο συμπέρασμα των συγκεκριμένων αλλαγών.

 

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απορρίπτουν το ενδεχόμενο να έχουν κι αυτά ευθύνες στο μπάχαλο που πάει να δημιουργηθεί με την υλοποίηση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει ο Μέτιος και η πρόεδρος του ενδιάμεσου φορέα ΔΕΣΜΟΣ. Λένε δηλαδή ότι ο Μέτιος αρχικά έκανε ένα πρόγραμμα και τώρα το καθυστέρει. Το οδηγεί στην … αποτυχία. Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε.

 

Ας προσπεράσουμε το θέμα για να οδηγηθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Και οι δύο πλευρές παραδέχονται το πρόβλημα της καθυστέρησης. Που είναι μεγάλη. Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να συνεργαστούν. Επιμένοντας κάθε μία στις απόψεις της. Στο μέσο αυτής της κατάστασης όσοι δεν φταίνε. Δεν φταίνε καθόλου. Περιμένουν να ενισχυθούν μα στο τέλος βρέθηκαν να παρακολουθούν έναν σχεδόν καθημερινό καυγά.

 

Επειδή αυτό σίγουρα δεν είναι σωστό. Επειδή αυτό πρέπει αμέσως να αλλάξει, κάποιος επιτέλους πρέπει να μεσολαβήσει. Για να βρεθεί η χρυσή τομή και η επικοινωνία. Αντί λοιπόν να πέφτει συνεχώς λάδι στη φωτιά ας κάνουν κάτι που είναι σαφώς πιο χρήσιμο. Να αφήσουν στην άκρη όσα τους χωρίζουν και να βρουν λύση. Όσο δεν υπάρχει λύση οι πολίτες δεν θα ξεχωρίζουν τον σωστό από το λάθος. Θα τους απορρίπτουν όλους μαζί μιας και δεν θα στηρίζονται οικονομικά με μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Την οποία είχαν και έχουν μεγάλη ανάγκη.

 

Ο Δήμος Παγγαίου ξεχώρισε και θα διαθέσει ποσό 2.500 ευρώ προκειμένου να αναλάβει κόστος μετακινήσεων. Θα πληρώσει οχήματα Ταξί για να εξυπηρετήσει ηλικιωμένους δημότες του που θέλουν να εμβολιαστούν. Τα χρήματα αφορούν αυτούς που ζουν μόνοι και δεν οδηγούν. Δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσα. Θα μεταφέρονται για το ραντεβού τους στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης με μέριμνα του Δήμου. Μια σωστή ιδέα που άμεσα θα υλοποιηθεί.

 

Αυτοί που κάνουν συνεχώς ράπιντ τεστ κι αυτά είναι πάντα αρνητικά, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με εξαίρεση ίσως τους εκπαιδευτικούς.  Αυτοί τα αποφεύγουν. Ειδικά αν προγραμματίζονται εκτός ωραρίου εργασίας τους! Τις προάλλες οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ που έκαναν τέτοια τέστ στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» ρωτήθηκαν για την πραγματοποίηση τους σε ένα κεντρικό σημείο ώστε να επωφεληθούν και οι μη δημόσιοι υπάλληλοι. «Θα γίνουν και τέτοια τεστ» είπαν. «Θα υπάρξει ανακοίνωση» συμπλήρωσαν…

 

Χιούμορ και όχι μόνο στο διαδίκτυο με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης δεν είχε έμπνευση να γράψει κάποιοι ποίημα. Προσέγγισε ωστόσο το γεγονός από μια άλλη του πλευρά. Έγραψε σύντομα σύντομα το ακόλουθο σχόλιο: «Η σκέψη όλων μας αυτές τις δύσκολες ώρες στην μαρτυρική και δοκιμαζόμενη Ικαρία».

 

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης. Προς το καλύτερο. Εξ αυτού του λόγου το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας αυξάνει λίγο ακόμη τα δρομολόγια του από σήμερα. Ειδικά για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Φυσικά η αύξηση της κίνησης οφείλεται και συνδέεται με τη λειτουργία της αγοράς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης