• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το μεσημέρι στην Β’ Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας έγινε σύντομη και απλή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του νέου έτους. Οργανώθηκε με άψογο τρόπο από το διευθυντή της κλινικής, συμπολίτη γιατρό Ξενοφώντα Κροκίδη. Εκτός από το προσωπικό, παρευρέθηκαν διοικητής και αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου. Ο κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης και η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ιδρύματος. Το μήνυμα της διοίκησης προς τους εργαζόμενους της κλινικής ήταν σαφές μήνυμα στήριξης. Η Β’ Παθολογική κλινική επανήλθε πρόσφατα σε κανονική λειτουργία κι αφού για κάποιους προηγούμενους μήνες είχε μετατραπεί σε κλινική covid. Εκ της διαδικασίας κοπής της βασιλόπιτας προέκυψαν 6 τυχεροί που έλαβαν τα απαραίτητα και συμβολικά δώρα. Όλα χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων. Ευχόμαστε του χρόνου η εκδήλωση να γίνει ακόμη καλύτερη και χωρίς την όχληση της νόσου.

 

Ήταν αναμενόμενο. Συμβαίνει σε κάθε κακοκαιρία, πολύ περισσότερο επίμονη κακοκαιρία του Χειμώνα. Η κίνηση στην αγορά επηρεάζεται. Περιορίζεται. Κυκλοφορούν λίγοι και μόνο με τη βοήθεια του… ήλιου. Με τη δύση του στο κέντρο της πόλης υπάρχει… καραντίνα. Όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω καιρού! Η κατάσταση γενικότερα στο κέντρο της Καβάλας αναμένεται να βελτιωθεί από σήμερα μιας και από σήμερα η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Μακάρι να συμβεί το ίδιο και με την αγοραστική κίνηση και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

 


Γιατροί και άλλοι υγειονομικοί στην Καβάλα ισχυρίζονται κάθε μέρα και περισσότερο συγκεκριμένα ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με το τρίτο κύμα της νόσου. Εξ αυτού του λόγου αρχίζουν να ανησυχούν αν και ταυτόχρονα δηλώνουν αισιόδοξοι. Σε ανεπίσημες καθημερινές συζητήσεις τους εκφράζουν ανησυχία μόνο για την κατάσταση στη Θάσο. Παρατηρούν ότι από εκεί δεν υπάρχουν ως τώρα σοβαρά άρρωστοι. Άνθρωποι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Κι έτσι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το τρίτο κύμα στην Καβάλα θα είναι ήπιο και με ελάχιστα σοβαρά περιστατικά.

 

Οι ίδιοι άνθρωποι προειδοποιούν. Επισημαίνουν την ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να είναι προσεκτικός, να τηρεί τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Φυσικά και έχουν δίκιο. Κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, υπάρχει μια χαλαρότητα σε ορισμένους. Κάπως έτσι οι λίγοι είναι πάντα πιθανό να «χαλάσουν» την προσπάθεια των πολλών. Άρα φοράμε σωστά τη μάσκα ώστε να καλύπτει και την μύτη. Αποφεύγουμε το συνωστισμό ενώ τηρούμε τα ωράρια και τη διαδικασία εξόδου από το σπίτι.

 

Ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος έχει απόλυτο δίκιο. Εδώ και μέρες επαναλαμβάνει συνεχώς ότι έμεινε λίγη ακόμη προσπάθεια όλων μας για να ξεφύγουμε οριστικά από το πρόβλημα. Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή και επιμονή. Από τον προσεχή Μάρτιο και με αφορμή τη βελτίωση του καιρού, όλα θα αρχίσουν να γίνονται εντελώς διαφορετικά. Πολύ καλύτερα.

 

Όσον αφορά τα κρούσματα στα σχολεία, οφείλουμε αρχικά να τονίσουμε ότι τα περισσότερα νέα και νεανικά περιστατικά είναι εντελώς ήπια. Κάποια χωρίς καθόλου συμπτώματα. Ακόμη κι αυτά του μεταλλαγμένου ιού. Είναι μια επιτυχία, ένα πρώτο θετικό γεγονός. Κι αυτό ωστόσο δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Ούτε να δημιουργήσει χαλαρότητα και εφησυχασμό. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, το δρόμο της πρόληψης. Τα δύσκολα τα έχουμε περάσει κι έμεινε λίγο ακόμη προκειμένου να ξεφύγουμε οριστικά. Να βγούμε μπροστά και να μην κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω.

 

Ο Δήμαρχος της Θάσου κ. Λευθέρης Κυριακίδης γνωρίζοντας τα δεδομένα στο νησί, συνεχίζει να αποφασίζει τη διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων. Αυτό γίνεται με δικαιολογία την κακοκαιρία. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια προφύλαξης της κοινότητας από τον κορωνοϊό. Καλά κάνει. Κάτι περισσότερο θα γνωρίζει. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο κ. Κυριακίδης είχε ζητήσει από πριν τη «Μήδεια» να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη Θάσο. Δεν εισακούστηκε. Μετά ήρθαν τα χιόνια και το κρύο. Βολικά καιρικά φαινόμενα για να φθάσουμε από άλλο δρόμο στον επιθυμητό στόχο.

 

Χθες το πρωί ο Δήμαρχος της Θάσου έδωσε συνέντευξη για όλα αυτά τα θέματα, θέματα επικαιρότητας, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3. Υπήρξε «ζωντανή» σύνδεση με το στούντιο και το γραφείο του στο Δημαρχείο του Λιμένα. Η ΕΤ3 συχνά αναφέρεται στις ειδήσεις από τη Θάσο, με ή χωρίς τη βοήθεια του Δημάρχου.

 

Λογικά το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα συνεδριάσει εκ νέου (με τηλεδιάσκεψη) την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα. Κι ένα από τα προς συζήτηση θέματα θα είναι η προωθούμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα ενώ χθες για το θέμα υπήρξε η πρώτη ανακοίνωση, από τον κ. Χρήστο Ποτόλια.

 

Η Συμπαράταξη Πολιτών εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση για το θέμα του Βασίλη Βασιλικού. Η ανακοίνωση υπήρξε κατόπιν εορτής. Ένα το κρατούμενο. Η ανακοίνωση έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα αφού άλλο επίσημη ανακοίνωση κι άλλο συνέντευξη ή συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Βέρρος δεν κράτησε σωστή στάση στο θέμα και τώρα κάνει αντεπίθεση μπας και μπορέσει να βγει κι από πάνω… Το βασικό του λάθος ήταν που δεν συμμετείχε τη Δευτέρα στη συνάντηση των επικεφαλής.

 

Άνθρακες ο θησαυρός. Με τη γνωμοδότηση του ο δικηγόρος του Δήμου Καβάλας κ. Απόστολος Αγελαράκης βάζει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με την οδοματοδοσία της Δ. Βιβλιοθήκης. Την οποία θεωρεί απολύτως νόμιμη. Τώρα κάποια στόματα λογικά θα πρέπει να σωπάσουν. Αν και δεν το βλέπουμε πιθανό. Επιμένουν κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ίσως είναι αποκαλυπτικό για τις πραγματικές τους απόψεις και προθέσεις.

 

Το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία του Καπνεργάτη συγκεντρώθηκε μικρός αριθμός αντιεξουσιαστών. Η κινητοποίηση τους ήταν μια εκδήλωση συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα που όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε απεργία πείνας. Η μικρή ομάδα των νεαρών ατόμων ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τα άλλα όλα κύλησαν ήρεμα.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε χθες την προσφυγή του Δήμου Καβάλας για τη σφράγιση και μη λειτουργία του χώρου στάθμευσης «Ροδόπη». Η Αποκεντρωμένη αναφέρει στην απόφαση της ότι σωστά ο χώρος σφραγίστηκε αφού στο σημείο προβλέπεται μόνο υπόγειος χώρος στάθμευσης. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένονταν ενώ υπέρ της σφράγισης της Ροδόπης έχει ήδη αποφανθεί θετικά και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας.

 

Ξεκίνησε χθες πανελλαδική απεργία τελωνιακών υπαλλήλων. Η συμμετοχή στην υπηρεσία της Καβάλας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Τελωνείου. Τα αιτήματα είναι μισθολογικά, αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει να εφαρμόσει η ΑΑΔΕ. Δεν αποκλείεται η αλλαγή αυτή να επεκταθεί ώστε να επηρεάσει και τους εργαζόμενους στις εφορίες της χώρας. Κι αυτοί φαίνεται να είναι σε απεργιακή ετοιμότητα.

 

Με ανάρτηση του από τη Νυρεμβέργη ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Φίλος» κ. Σωτήρης Ξώγνος μας ενημερώνει ότι συνεχίζεται η προετοιμασία για την αποστολή στην Καβάλα μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια ακόμη δωρεά από τη Νυρεμβέργη στην Καβάλα. Σημειώνει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δωρεά είναι η 11η στη σειρά. Μπράβο του. Μπράβο και στο Δήμο της Νυρεμβέργης που δεν ξεχνά την αδελφοποίηση του με το Δήμο της Καβάλας. Μια αδελφοποίηση ουσίας.

 

Κι επειδή ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε και τηλεθεατές, ας μη ξεχνάμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ξανασυντονίσουμε τις τηλεοράσεις μας. Η Digea μας κάνει γνωστά τα ακόλουθα: «Στις 26 Φεβρουαρίου, ξεκινάει από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία για Καβάλα, Θάσο, Δράμα, Σέρρες και τμήμα του νομού Ροδόπης. Σημειώνεται ότι οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού, ενώ όσοι τηλεθεατές διαθέτουν δέκτη High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια».

 

Διαβάστε επίσης